Двама са малко, трима са много

10:30
Двама са малко, трима са много
Дори и с много желание, трудно ще се намери отбор, който е готов да издържи на темпото на Байерн и Борусия Дортмунд

Би трябвало да ни очаква невероятен сезон. Германските отбори доминират в Европа и при мъжете, и при жените, настроението е изключително позитивно и изглежда сякаш нищо не може да го развали. Големият въпрос е обаче дали е точно така?

Отговорът ще разберем още при опита на Шалке 04 да стигне до груповата фаза на Шампионската лига. Защото през миналия сезон провалът на Гладбах в това отношение беше капката катран в бурканчето мед. Кралскосините, за разлика от Борусия обаче, запазиха ключовите си фигури и това дава надежда, че Германия ще има четири отбора в групите. Което означава повече приходи, а това от прагматична гледна точка е най-важното. От друга страна обаче, разконцентрирането на отборите между Европа и Бундеслигата води до това, което се случи през миналия сезон – Байерн стана шампион без абсолютно никаква конкуренция. И няма да е чудно, ако през следващите месеци историята се повтори. Ясно е, че Дортмунд е единственият отбор, който реално може за дълъг период да следва ритъма на баварците. И още по-ясно е, че жълто-черните могат да го правят само на един фронт. През миналия сезон това беше Шампионската лига, през предишните два – първенството.
Това, което може да помогне на Юрген Клоп и компания бе направено от Байерн. Смяната на Юп Хайнкес с Пеп Гуардиола е последният ход на фикс идеята на шефовете от Забенер Щрасе за превръщането на клуба в доминантен фактор. Както каза Ули Хьонес преди година: „Ако приемем, че нивото на Барселона е 100 процента, Байерн е на 90.“ Гуардиола би трябвало да даде следващите 10, които съчетани с по-силният финансов модел, ще направят така, че Байерн да продължи да жъне трофеи. Както обаче се видя в мача за Суперкупата, спечелен от Борусия с 4:2, това няма да е толкова лесно. Пеп ще се нуждае от още време, а дори и тогава няма да е сигурно, че ще успее да накара Байерн да играе по-стабилно в защита. Или че 4-3-3 без чист нападател ще върши работа. Или че въпросите защо трябва да се променя перфектно работещата система няма да се натрупат още преди първия сняг. А и макар че баварците разполагат с невероятни футболисти дори на резервната скамейка, напрежението ще е огромно – от тима се иска да защити требъл.

Жълто-черните на свой ред взеха двама играчи, които да заменят преминалия в Байерн Марио Гьотце и дори и да приемем, че атаката няма да пострада – това се видя срещу Байерн, проблемите са в защита. Шмелцер още през миналия сезон изпадна в дупка, началото на този също не е обещаващо, а Клоп няма готов негов заместник. Същото важи и за Левандовски, който ще остане на „Вестфален щадион“ до края на договора си, но не е ясно в какво настроение ще бъде.

Връщайки се към Шалке 04 и Байер Леверкузен – за тях Шампионската лига е и благословия, и проклятие. Благословия, защото осигурява свеж приток на финанси, съответно – по-добри играчи, но и проклятие, защото отборите няма да могат да се концентрират в Бундеслигата. И съответно – да могат да издържат на темпото на Байерн и Борусия. Но пък както се видя и през миналия сезон, ще могат да им се опънат в директния мач.

Синдромът Европа очаква и петия, и шестия – Фрайбург и Айнтрахт. Фрайбург остана без най-добрите си играчи, а освен това последните две участия в турнирите на Стария континент бяха съчетани с изпадане. Както стана преди години и с Айнтрахт, а и с Нюрнберг - ясно доказателство, че за по-скромните тимове приоритизирането е изключително важно.
Фрайбург и Айнрахт бяха приятните изненади на миналия сезон, но през този, заради очевидното разделение в класата, трудно ще се намерят такива тимове. Волфсбург изглежда като най-сериозният кандидат да влезе в тази роля – добър треньор, силни футболисти и няма странични занимания. Промените във Вердер също даваха надежда – но до загубата от Саарбрюкен за купата. Въпреки това обаче, не изглежда много вероятно и този сезон бременци пак да са замесени в битка за оцеляване. За нея има доста по-сериозни кандидати. Айнтрахт Брауншвайг е точно в тази категория, също както Херта и Аугсбург. Хофенхайм, намерил спокойствие и научил достатъчно уроци от миналия сезон, ще се измъкне по-рано от битката, а същото важи и за Нюрнберг.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация