Парата прави играта

11:20
Парата прави играта
През пролетта се говореше за проекта Литекс с младия му състав, сега е ред на проекта Лудогорец. Безкрайно различни днес и толкова еднакви при създаването си.

През 90-те години Гриша Ганчев събра отхвърлени от Левски и ЦСКА и в първата си година в елита стана шампион. По същата схема Кирил Домусчиев триумфира в Разград. Днес Ганчев разчита основно на юноши и българи. А Домусчиев обира слава с куп чужденци.

Парaта прави играта. Доказателство са Лудогорец и Ботев. Радват се на победи, докато ЦСКА агонизира от лошо управление и се бори за съществуване, не за победи. А Левски - от слаби резултати въпреки стабилните финанси.

През 2011 година за първи път България чу гръмко за Лудогорец. В "Б" група отборът от Разград започна селекция с опитни българи и първия от 27-те си чужденци - бразилецът Шоко, и безпроблемно влезе в "А" група. Взеха се бивши кадри на софийските грандове като Емил Гъргоров, Йордан Минев, Мирослав Иванов... В добавка - още много легионери.

Инвестициите в първия тим вървяха редом с построяване на стадион и база, които са за пример в България. Въпреки че сега излиза проблем - арената няма лиценз за плейофи и групи на евротурнирите.

Проектът проработи. Домусчиев направи стройна система - малко директори с много власт. И най-важното - високи заплати за футболистите, които се плащат и навреме. Лагери при най-добри условия. Стигна се до комичната ситуация дебютантът Лудогорец да "подслони" големия ЦСКА в своя самолет и да го пои в брандирани с емблемата си чашки и салфетки за лагер в Турция.

С пари и организация успехите идват. Но и без късмет не може. За два месеца Домусчиев го усети и за добро, и за лошо.

Във финалния мач за титлата миналата година срещу ЦСКА три пъти гредата спаси Лудогорец. Но титлата отиде в Разград!

Но в дуелите с Динамо Загреб във втората квалификация на Шампионската лига, хърватите два пъти вкарваха голове в минутите след 90-ата и разбиха мечтата за пробив.

Нов сезон - нов късмет.

И стара схема - още един отбор (че и с резерви) чужденци в селекцията. Това си е направо "Интернационале" (Разград)! Досега привлечените легионери са стигнали кота 27, и то само за пет трансферни периода. 15 от тях все още носят екипа на шампиона.
Постоянство му е майката, освен плащането и организацията. А и късметът - винаги лукав и непредвидим, но неизбежно галещ и този, който опитва.

За една седмица Лудогорец извървя пътя от ада до рая. Гол от рикошет в последната минута и 1:0 за Левски в предпоследния кръг. Титлата бе изгубена.

Седмица по-късно - нелеп автогол на сините срещу Славия и Лудогорец е шампион! За втори път поред на старта на историята на ниво "А" група - точно като Литекс през 90-те.

В Европа обаче късметът пак се извъртя. Слован Братислава победи "Лудогорец" с 2:1, като двата гола за обрата паднаха в последните три минути. За първи път бизнесменът сякаш се разочарова. Обяви свиване на бюджета. За... една седмица.

Стартира приказката на Лудогорец - 3:0 над Слован, 2:1 над Партизан и още 1:0 пак над Партизан. Сега вече плановете се разрастват, говори се за още двама скъпи чужденци за групите (на Шампионската лига или Лига Европа). Футбол до декември в Европа е отлично постижение за родните мащаби на играта в момента.

Плодовете от проекта Лудогорец са факт. Със стабилен финансов гръб големи успехи се постигат за две години. Дори без история и фенове.

През 1999 година кошммарният мач Видзев - Литекс (4:1), завършил с успех на поляците след дузпи, остави Гриша Ганчев далече от Шампионската лига. В яда си босът преименува отбора на "Ловеч". Оттегляше се, връщаше се. Но налучка модела - академия, изграждане на играчи и личности, постоянство, премерени разходи. И база.

Домусчиев мечтае за Шампионска лига, а с нея и за милиони, за слава. Има сърце да влага във футболния си проект. Напипа правилната смеха за нов клуб - парта прави играта. Бързо успя с нея. Но е въпрос на време да смени модела по примера на Литекс, за да станат успехите норма и традиция.


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

slivencity97
09.08.2013 23:19

Кво мислите ,че другите клубове нямат пари ли , просто имат скапано ръководство , а боса на Лудогорец не се стиска за парите за отбора си и както виждате резултатите на на лице за тези години в А група Лудогорец постигна много и стана симпатичен на доста хора в страната , за това пожелавам много успехи и много причини за усмивки ! Главно им желая много късмет срещу Базел и да се класират за ШЛ !!

darkway
09.08.2013 20:34

Пожелавам им да влязат в групите на ШЛ , а също така ще ми е любопитно ако влязат там после парите които вземат дали ще ги инвестират или ще си ги приберат както направи Батков с Левски преди време.
По думите на Домусчиев (не съм фен на Лудогорец) всеки път споменава добрият мениджмънт дано инвестициите му се увеличат във футбола от това може да спечели цялото първенство. Само да не се повтори и при него приказката с Батков или с Ганчев на който му писна бързо от Литекс и сега играят само с юноши (не че има нещо лошо с това) просто вече нямат следа в Европа.

BlueLndPride
09.08.2013 14:51

хахах вестник Труд .... Навсякъде всичко е пари ....