Бундеслигата се завръща, Байерн открива сезона срещу М'Гладбах

10:37
Бундеслигата се завръща, Байерн открива сезона срещу М'Гладбах
Днес ще бъде даден стартът на новия сезон в Бундеслигата. Кампанията ще бъде открита с най-голямото съперничество в историята на немския футбол: Байерн Мюнхен - Борусия Мьонхенгладбах. Макар и загубил от блясъка си през последните две десетилетия, епизодите на този сблъсък все още доставят изключително приятни емоции на феновете. Двубоят на "Алианц Арена" започва точно в 21:30 часа българско време. Останалите 8 срещи от първия кръг на новото издание на шампионата ще се изиграят през уикенда. Преди това обаче е редно да върнем лентата към миналия сезон и междусезонието, за да хвърлим светлина върху най-интересното случило се около участниците в Бундеслигата през това време.

Байерн на Юп Хайнкес подпечата исторически требъл

Байерн Мюнхен подпечата името си в историята на немския футбол със златни букви, след като в рамките на един сезон успя да спечели Бундеслигата, Купата на Германия и Шампионската Лига. Така баварците станаха първият отбор в страната, постигнал требъл.

Мюнхенци достигнаха до Сребърната салатиера напълно необезпокоявани, след като си узакониха титлата цели 6 кръга преди края на първенството. В същото време възпитаниците на Юп Хайнкес подобриха рекорда за най-много спечелени точки и победи в лигата. Освен това на полуфиналите на най-комерсиалния европейски клубен турнир, Байерн унижи Барселона с общ резултат 7:0 и триумфира в Бундеслигата със солиден аванс от 25 точки пред Борусия Дортмунд.

След края на най-успешния сезон в историята на Байерн Мюнхен Юп Хайнкес бе заменен от Пеп Гуардиола на треньорския пост.



Борусия Дортмунд завърши на второ място в Бундеслигата, но стана вторият най-добър отбор в Европа след Байерн Мюнхен. Именно баварците ги спряха на финала на Шампионската лига. През миналия сезон жълто-черните придобиха право на директно участие в груповата фаза на най-престижния клубен турнир. Същото направи и Байер Леверкузен, който финишира на 3-о място. Шалке 04 обаче разочарова феновете си, след като не успя да се класира директно в групите на Шампионската лига. На кралскосините не им достигнаха сили да се преборят за място в челната тройка, но все пак успяха да си осигурят плейоф за влизане в същинската част на лигата на най-добрите. Отборите на Фрайбург и Айнтрахт Франкфурт пък се класираха за Лига Европа, завършвайки съответно на 5- и 6-о място в първенството, а Щутгарт като финалист в турнира за Купата на Германия започна участието си в надпреварата от третия предварителен кръг, където премери сили с Ботев Пловдив.

Най-тежка бе съдбата на Гройтер Фюрт и Фортуна Дюселдорф, които се завърнаха във втория ешелон, а в обратна посока към елита поеха спечелилите промоция отбори на Херта Берлин и Айнтрахт Брауншвайг.



* Шампион на страната и носител на Купата на Германия : Байерн Мюнхен (придоби право на директно участие в груповата фаза на Шампионската Лига)
* Вицешампион: Борусия Дортмунд (придоби право на директно участие в груповата фаза на Шампионската Лига)
* Трето място: Байер Леверкузен (придоби право на директно участие в груповата фаза на Шампионската Лига)
* Четвърто място: Шалке 04 (придоби право на участие в плейоф за класиране в груповата фаза на Шампионската Лига)
* Пето място: Фрайбург (придоби право на директно участие в груповата фаза на Лига Европа)
* Шесто място: Айнтрахт Франкфурт (придоби право на участие в плейоф за класиране в груповата фаза на Лига Европа)
* Финалист в турнира за Купата на Германия: Щутгарт (Придоби право на участие в третия предварителен кръг на Лига Европа)
* Изпаднали: Гройтер Фюрт, Фортуна Дюселдорф
* Спечелили промоция за Бундеслигата: Херта Берлин, Айнтрахт Брауншвайг.

Пеп Гуардиола замени Юп Хайнкес начело на Байерн Мюнхен

Пеп Гуардиола, който начело на Барселона успя да спечели 14 купи в рамките на само 4 сезона, даде съгласие да поеме Байерн Мюнхен. След края на сезон 2011/2012 Гуардиола напусна каталунския тим и реши да си вземе дългосрочна почивка от футбола. В началото на тази година испанският специалист прие офертата на Байерн да застане на кормилото на клуба в следващите 3 сезона и броени месеци по-късно акостира на „Алианц Арена”, заменяйки на треньорския пост Юп Хайнкес, който изведе баварците до исторически требъл.



Байерн предприе целесъобразни мерки и на трансферния пазар. Новопривлечените изгряващи звезди Марио Гьотце и Тиаго Алкантара, които бяха закупени съответно от Борусия Дортмунд и Барселона, придадоха още по-голяма широчина на халфовата линия на отбора, където оперират още доказани фигури като Франк Рибери, Ариен Робен, Томас Мюлер и Бастиан Щвайнщагер. За трансфера на Гьотце от ръководството на немския колос заделиха 37 млн. евро, които се оказаха достатъчни да активират откупуващата клауза в договора му с жълто-черните. По този начин 21-годишният талант се превърна в най-скъпият футболист в историята на немския футбол, а като се има предвид, че той се смята за един от най-добрите млади играчи в света, рекордната сума, платена за него, изглежда напълно обоснована. За Тиаго Алкантара пък бе платена трансферна цена от 25 млн. евро.

Сами Хюпия остана сам на кормилото на Леверкузен

Сами Хюпия остана сам начело на Байер Леверкузен, след като съдружникът му Саша Левандовски бе назначен да ръководи младежкия отбор на аспирините. Легендарният финландски защитник изигра повече от 300 мача за Ливърпул в английската Висша лига между периода 1999-2009. Той прекрати активната си състезателна кариера именно в Леверкузен през 2011 г. Тандемът Левандовски - Хюпия изведе Леверкузен до 3-о място в последното издание на Бундеслигата.



Армин Фее преподписа с Айнтрахт Франкфурт

Армин Фее ще продължи да ръководи Айнтрахт Франкфурт, след като удължи изтичащия си договор с още една година. Фее бе спряган за наставник на Шалке 04, но в крайна сметка реши да остане начело на орлите. След като пое Айнтрахт през 2011 г., тимът спечели промоция за елита още в първия сезон под негово ръководство, а впоследствие завърши на 6-о място в Бундеслигата и се класира за Лига Европа. За подчертаване е, че Фее изведе Щутгарт до Сребърната салатиера през сезон 2006/2007.



Вердер Бремен заложи на Робин Дут

Робин Дут напусна поста спортен директор на Германския футболен съюз, за да поеме Вердер Бремен. Той заменя Томас Шааф, който бе най-дълго служилият треньор в Бундеслигата - 1999–2013. Името на Дут набра популярност по време на престоя му във Фрайбург. 48-годишният специалист застана начело на брайзгауците през 2007 г. и 24 месеца по-късно ги върна в Бундеслигата. През пролетта на 2011 г. Дут пое към Леверкузен, но в края на сезон 2011/2012 бе освободен заради катастрофалното поражение с 1:7 от Барселона в среща от осминафиналите на Шампионската лига.



Най-сериозният съперник на Байерн Мюнхен отново ще бъде Борусия Дортмунд

Според анализатори и специалисти, Борусия Дортмунд отново ще е най-сериозният съперник на Байерн Мюнхен в битката за шампионската титла. Двата отбора премериха сили за Суперкупата на Германия преди около две седмици, като трофеят отиде в прегръдките на жълто-черните, които се поздравиха с победа с 4:2. Така отборът на Юрген Клоп отново показа, че има кой да се противопостави на Байерн през следващата кампания.


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

123321
09.08.2013 23:08

Това ли е "великият байерн" съдията просто ме уби с това си решение.Тоя съдя няма ли очи бе :Х:Х:Х:Х

Bayern85_
10.08.2013 00:12

Да това е,носителят на требъл,а не калъфкаджии в бяло,да ме извиняват останалите фенове на реал.

Gopcho
09.08.2013 23:12

Новия лаф "От очилата ми било" нали знаеш *lol*

pisarovo
09.08.2013 18:59

Миналата година пак в първия кръг играха Байерн и Борусия М и баварците паднаха 0:1 и това им беше единствената загуба в шампионата.

Bundesligarcho
09.08.2013 21:35

Не беше минaлия a по-минaлия.Минaлия пaднaхме сaмо от Леверкузен*smile*

deitona22
09.08.2013 17:51

Очаквам Вердет Бремен да се представят по-достойно тази година и да ги видим догодина в Европа

RMAD1902
09.08.2013 17:18

Ще е най интересния мач като за първи кръг

eelche
09.08.2013 14:03

Моля,някой от екипа да каже кога ще се завърне Петър Хераков с обоснованите прогнози за всеки кръг в Бундеслигата,благодаря!

Par4oka
09.08.2013 13:51

Баварската машина ще започва да гази *smile*

catalan
09.08.2013 12:37

Сериозно ли си мислите ,че Борусия са шампиони ? С тоя дълъг състав на Байерн, мисля ,че титлата им е неизбежна

sksw
09.08.2013 12:30

Борусия шампиони ли ? Борусия ще са по-слаби от предния сезон, нищо че биха 4:2 Байерн. Отново да напомня, че 4 от основните играчи на Байерн ги нямаше тогава, вкараха си автогол и резервния вратар подаде за друг от головете на Дортмунд. А и Гуардиола е от скоро в отбора и все още не е сработен както трябва. Ако си мислите, че Байерн ще са по-слаби от предния сезон се лъжете. А Гладбах както са в криза и отпаднаха от аматьорите за купата на Германия, то днес ще им е доста тегаво.

Fcb10
09.08.2013 12:39

Мач с мач си не прилича въобще не трябва да ги подценявате и да си мислите ,че ще ги биете лесно ясно е не са от ранга на Баварците на трябва да играят с една на ум.*tongue*

RVP_Reus
09.08.2013 11:01

Мачкай БОРУСИЯ!

lybomirchy7
10.08.2013 14:54

Ако става за въпрос когато се говореше че може да стане треньор на Челси бях против. Относно многото фенове на барселона - тези фенове са заради многото победи и най-вече заради меси,а не толкова заради стила им на игра. Защото колкото и да се опитвам да го разбера този стил ми се вижда уникално жалък - какъв е смисъл да владееш топката по 80% и да правиш по близо 2500 паса. При мачове на барселона ако противника не им се противопоставя, просто заспиваш докато гледаш. Все едно и също - напред- назад - наляво - надясно...

Bayern85_
10.08.2013 00:13

Да съм споменал теб?

enjo2
09.08.2013 23:53

а пък ти си представи Челси да вземе титла *lol**lol**lol*

chelseaa1905
09.08.2013 22:46

ние ритаме за Гуардиолчо *lol*

Bayern85_
09.08.2013 20:35

Кажи ми,в кой коментар съм казал,че ще сме много силни и този сезон.А и това няма как да не стане,виж какви играчи има в клуба.А това че всички сте тръгнали да лаете по Пеп,си е ваш проблем.Явно не можете да приемете,че човека избра класата,а не парите на руснака.Ама накрая да не се покриете,и да се оправдавате,че той и в барса тръгна със загуби и равни.А дали е грозен стила който налага Пеп,еми погледни колко фенове имат барса,и как всеки втори ги харесва.

chelseaa1905
09.08.2013 19:35

Представи си нервите на каталунските клоуни какви са били след като са видели Торес да минава дървото Валдес *lol**lol*

lybomirchy7
09.08.2013 17:56

Само да попитам след въпросния мач, класирахме ли се? После спечелихме ли Шампионската лига? Има една фраза - целта оправдава средствата.

enjo2
09.08.2013 17:43

а бе нали ви принуди да се браните с 11 човека пред голлинията и цял мач барса ви разтрелваха така че *wink* или аз забраех то това си е тактика ... когато някой треньор на челси вземе с челси 14 титли за 4 години тогава си мисли че Пеп не става и че ще провали Байерн *wink*

lpsoldier
09.08.2013 16:12

Преди Порто никой не беше чувал за Жозе... Много добър пример даде (facepalm)

lybomirchy7
09.08.2013 16:12

Страхотна логика извади. Дай че някой отбор има силни играчи да се разпродадат за да може треньора да се докаже... *joking* Айде фен на барселона да не говори за треньори и най-вече работата им когато всичко им идва на готово...

hifonic
09.08.2013 16:03

Аз за Пеп не съм протестирал, че е някакъв великан в треньорската работа, така че, айде без да ме обиждат някакви 13-годишни бездарници, моля. И, да, Порто в началото на века имат едни от най-силните футболисти в Европа.

123321
09.08.2013 15:43

А да порто беше страшно богат нали?ти си адския олигофрен *smile*

123321
09.08.2013 15:41

А Гуардиола ходил ли е бе?Ех че се малумен

lybomirchy7
09.08.2013 15:41

Защо Байерн да не губят и те точки? Защото вие така казвате ли? Ще видим накрая на сезон дали ще са 15 и дали въобще баварците ще са шампиони. Фен съм на Борусия Дормунд от 5 години (да, за разлика от това че съм фен на Челси от 15, съм новоизлюпен)... Моуриньо бих ходил само в отбори с много финанси, ама ти колкото и финанси да имаш като не може да вкараш играчите с правия път, файда че може да имаш всеки. Това се видя с Манчини - милиарди зад гърба и не можа да овладее съблекалнята. А той сигурно "доказания треньор" Гуардиола е бил само в "немощни" отбори... *lol* Оставиха му готов отбор когато започна в барселона. Сега му се оставя готов отбор в Байерн. Кога ще отиде един път в отбор където да се потруди. И Байерн и барселона и без треньори да останат те пак ще играят.

hifonic
09.08.2013 14:43

Неориентирани, титлата се печели срещу малките отбори. Реално, Байерн може да изгради 2 шампионски състава, което ще е ключово в борбата за титлата. Докато Клоп се чуди как да ротира "широкия" си състав, за да може титулярите му да са в оптимална форма за предстоящ мач в ШЛ, ще губят точки, както стана и миналия сезон. Байерн ще печелят Салатиерата с 15 точки разлика, колкото и да не ти се иска, новоизлюпен фен на Дортмунд. Знам какво имаш предвид под доказан треньор - идолът на всички фенове на Челси под 15 години, португалският циганин 5циалния. Какво да ти кажа за него, приятел. Че не може да държи един отбор повече от 3 сезона и не е ходил в отбор, който няма финансова мощ и няма силни играчи.

lybomirchy7
09.08.2013 14:13

Много знаете, ама сезона ви започна ударно - 4:2 загуба от Борусия Дортмунд. Така че не ми говори че и този сезон ще сте много силни. С "доказания треньор" Гуардиола, ще ви е доста трудно. Да не говорим че ще се ви скапе стила на игра. До финала в Шампионска лига играехте хубав футбол, сега се очаква да заиграете смешен и жалък футбол - хиляди пасове и притъпени атаки. Много загубихте като привлякохте този "доказан треньор"... А Клоп знаем всички на какво е способен и лично според мен този сезон и решенията му ще са главния фактор който ще постави Борусия Дортмунд на първо място в Бундеслигата.

chelseaa1905
09.08.2013 13:42

Едно е мач Челси-Реал приятелски ,а друго е мач Челси - Реал в Шампионска Лига.

Bayern85_
09.08.2013 13:37

И още нещо,ако челси не играят надъхано срещу Реал,то не знам срещу кого.Контрола,контрола,колко да е контрола,като и двата отбора бяха с най-доброто,с малки изключения.Сезонът започва скоро,а този мач може да ти вдигне самочувствието,а на играчите на челси им трябва.

Bayern85_
09.08.2013 13:34

Ако обичаш чети коментарите до край,там съм ти отговорил,защо намесвам челси и Реал.Когато един голям отбор падне,всички"хиени"го"хапят"но след това,същите тези"хиени"започват да оправдават техните отбори.Доста се изказаха,след като загубихме за супер купата,и то от фенове на челси,ето затова ги намесих.

chelseamou
09.08.2013 13:07

Имате добри играчи ама черния гуаардиола ще ви прецака отбора както той си знае.

chelseaa1905
09.08.2013 12:50

Уважавам отбори като Борусия и не съм техен фен а просто симпатизирам на Клоп и това което постигна с млад състав.И теб какво те бърка за Реал-Челси?Аз им казах честита победа и все пак това си остава контрола която нищо не показва между двата отбора.И не знам вие как от една контрола разбрахте кой е по добрия отбор Реал или Челси и имаше футболисти на Челси и на Реал които дори не участваха в мача.Играчи като Мата и Луис ги нямаше, също така нямаше и мотивацията понеже мача бе контрола и нямаше за какво да играят Челси ,но Реал играха по надъхано защото искаха да си върнат на Моуриньо.

Bayern85_
09.08.2013 12:26

И да,бил съм прав,и ти си сложил дортмунд като любим тим,ей това е смешно.

Bayern85_
09.08.2013 12:24

Нищо лично,но къде се вреш между шамарите,или и ти си станал фен на дортмунд?и няма пак,носителя на требъл,който се подсили с още по впечатляващи играчи.Когати реал ви надупи,това било контрола,а когато Байерн падна,в полуофициален мач,веднага надигнахте вой.

chelseaa1905
09.08.2013 11:25

Я пак?!

miro211
09.08.2013 11:14

Ако Баварише маншафт им даде да мачкат. Всички *cup*-и за Байерн Оле*beer*

Bundesligarcho
09.08.2013 10:57

Нямaм търпение вече дa почвaт мaчовете

madridistaaaaaa
09.08.2013 13:20

Не знам за другите първенства надявам се да са доста интересни,но все пак за Италианското миналата година бях гледал един два мача,бях потресен просто,е такава порнография няма никъде,просто най-наговорените и най-голямото тото е в Италия,много са зле.Тази година ще дават Испанско,Английско,Германско и даже и Френско първенство едва ли ще си пусна Италия тези подкупени идиоти дето не си знаят парите от подкупи!Италия и жива пародия на футбол,още ме е яд,че миналата година си загубих времето да гледам Милан или Ювентус или който и да е бил друг Италиански отбор предпочитам Българският футбол пред тази пародия. *smile*

asromaa1927
09.08.2013 11:12

Като цяло по големите първенства в Европа като Англия,Италия,Германия и дори една Франция се очертава да бъде интересна.Всички очакваме с нетърпение началото на сезоните ,а колкото до Испания то няма смисъл от коментар повечето отбори освен Барса и Реал си разпродадоха футболистите къде във Франция къде в Англия и просто там доминантите ще продължат да мачкат.

chelseaa1905
09.08.2013 10:40

Този сезон Борусия шампиони!Байерн може би ще се опитат да вземат ШЛ два пъти подред.