Битка за сребро, оцеляване и голмайсторски приз в последния кръг на Серия \"А\"

10:39
Битка за сребро, оцеляване и голмайсторски приз в последния кръг на Серия \"А\"
Четири по-съществени неща все още не са напълно ясни преди последния тур в Серия "А". Това са носителите на сребърните и бронзовите медали, последният изпадащ и голмайсторът на първенството. Второто място 90% е в ръцете на Юве. Около стратегическото 3-то място обаче се оформи интрига. Фиорентина и Милан ще се изправят в пряка битка за бронза, който дава право и на директно участие в групите на Шампионската лига. При равен, победа или загуба с един гол разлика Милан няма да играе бараж, който тази година ще е доста тежък за четвъртите отбори от най-големите първенства. Третият голям въпрос е кой ще прави компания на Лече и Реджина от догодина в Серия "Б". По всичко изглежда, че това ще е Торино, който има равни точки с Болоня, но по-лош баланс в преките двубои и по-лоша програма. Биковете гостуват на Рома, докато болонци домакинстват на Катания. Все пак и двата тима играят срещу бетонирани на позициите си отбори и нищо не се знае. Най-голямата интрига обаче е около голмайсторския приз. Марко Ди Вайо и Златан Ибрахимович имат по 23 попадения, а Милито вече е с 22. Болоня, както вече стана дума, домакинства на Катания и се нуждае от задължителна победа за да е сигурна, че няма да изпадне, което означава почти сигурен поне един гол на Марко. Интер обаче е домакин на Аталанта в мач, след който ще им бъде връчена титлата и със сигурност всички ще играят за публиката и Ибра. Милито пък ще се бори срещу защитата на вече изпадналия Лече и единствената цел на съотборниците му също ще е да му подават. Всички срещи по традиция са в един и същи ден и час.

Неделя, 31 май

► 16:00 часа: Рома - Торино

За гостите това е мачът на сезона. Те сами си направиха живота труден, след като до миналия кръг бяха почти сигурни спасяващи се. Миналата седмица обаче "биковете" загубиха от Дженоа и направиха оцеляването си мисия невъзможна. Те се нуждаят от задължителна победа на стадиона, на който се игра финалът на Шампионската лига, но дори и тя не им гарантира оставане. Целта се усложнява и от един друг факт. Италианската футболна федерация наказа Огбона и Писано за по 4 мача, Бианки, Пратали и Диана за два, а Абате и Джемали за по една среща. Всички без последните двама нападнаха своите колеги от Дженоа веднага след последния съдийски сигнал на срещата между двата тима и се стигна до масово меле. Корини, Дзанети и Стелоне пък са контузени. Така Торино изглежда обречен и най-вероятно ще се завърне в Серия "Б" след 3 годишно отсъствие. Рома пък вече може да отдъхне след победата в дербито с Милан и равенствата на Палермо и Удинезе съответно като гости на защитилите честта си Аталанта и Сампдория (и двата мача 2:2). Така "вълците" се бетонираха на 6-ата позиция и ще играят в Лига Европа догодина. Контузените Сисиньо, Акуилани, Дони, Тонето и Панучи, както и наказаните Мота и Тадей няма да участват в този двубой.

► 16:00 часа: Болоня - Катания

Както вече стана ясно при победа домакините си гарантират поне още един сезон в Серия "А". Задачата им изглежда лека, защото Катания е един от най-слабите гости през сезона , а и отдавна постигна своята цел. Бомбардини, Бритос, Касарини, Маразина, Морас и Терци от домакините и Ледесма и Потенца от гостите са аут поради контузии. Най-мотивиран в този двубой поне на хартия би трябвало да е Марко Ди Вайо. Освен да помогне на тима си да оцелее, бившият играч на Ювентус се бори и за голмайсторския приз.

16:00 часа: Удинезе - Каляри

С този мач двата отбора ще сложат край на противоречивия за тях сезон. И Удине и Каляри изиграха някои запомнящи се мачове и дори в даден момент имаха шанс за зона Европа, но в крайна сметка ще завършат като съседи някъде в подножието на тази зона – между 7-о и 9-о място. И в двата лагера има по двама контузени – Феронети и Ди Натале от домакините и Бианко и Акоста от гостите.

16:00 часа: Наполи - Киево

Този мач също е без особено значение за крайното класиране. Наполи ще гледа да приключи и забрави ужасния си сезон колкото се може по-бързо, докато Киево ще се стреми да затвърди добрите си игри като гост през настоящата кампания. Любопитно е, че "летящите магарета" са спечелили 21 от 38-те си точки навън, което по принцип не е никак присъщо за борещ се за оцеляване тим. Маджо, Йецо, Канаваро, Хамсик и Пациенца са с травми, а Манини е накзан за домакините. Гостите пристигат бе Макинва и Малаго.

16:00 часа: Палермо - Сампдория

С равенството си в Бергамо миналата седмица Палермо изгуби и математическата възможност за 6-ото място. Сега те просто трябва да сложат край на иначе не лошия сезон пред своя публика и по възможност да я зарадват с победа. Ако преди известно време някой ми беше казал, че отбор, в който играят Антонио Касано и Джампаоло Пацини ще завърши извън десетката, със сигурност нямаше да му повярвам. Но ето че това е факт – Сампдория е от отборите, които спокойно могат да обявят сезона си за провал. Особено след двете поредни участия в европейските клубни турнири. Кавани, Ливерани и Бово от домакините и Белучи, Акарди и Да Коща от гостите пропускат двубоя заради травми.

16:00 часа: Реджина - Сиена

Домакините ще се стремят да победят отдавна осигурилата си оцеляване Сиена за да не завършат на най-срамното място в крайното класиране. Де Дженаро, Сантос и Сесту няма да могат да помогнат, защото са контузени. Гостите пристигат без контузените Елефтерополос, Фрик, Аморузо и Партанова, както и без наказания Копола.

16:00 часа: Дженоа - Лече

След победата си в Торино Дженоа се бетонира на престижното 5-о място и няма математическа възможност да мръдне от там. Така единствената цел пред домакините ще е да направят голмайсторът си Диего Милито "капоканониере" и да го изпратят по подобаващ начин. От мелето в Торино пострада единствено уругваецът Рубен Оливейра, който бе наказан за 3 мача. Юрич също ще изтърпи наказание от една среща, но заради натрупани жълти картони. За гостите пък целта е да завършат предпоследни, където са в момента. Те пристигат без почти целия си отбор, след като Анджело, Мунари, Скиави, Папа Вайго, Стендардо, Арбито и Кастило са контузени, а Джулиато, Фабиано, Пападополос и Поленги са наказани.

16:00 часа: Интер - Ааланта

Този мач със сигурност ще бъде най-посетеният този кръг. И не защото е много важен, а защото след него ще бъде връчена 17-ата титла на Интер. Най-важната новина за "нерадзурите" през седмицата бе, че треньорът Жозе Моуриньо поднови договора си с клуба до 2012 година. и така сложи край на слуховете, че може да поеме Реал през лятото. Майкон, Ривас, Максуел и почти сигурното ново попълнение на Дженоа Ернан Креспо са контузени и ще празнуват в трибуните заедно с тифозите и едва след края на мача, ще слязат за да получат медалите си. Съотборниците им пък имат важна цел – да направят Златан Ибрахимович за първи път голмайстор на Серия "А". Атмосфера и подкрепа от трибуните със сигурност ще имат, а предпоставките за празник са огромни. Коравият тим на Аталанта пристига без Ферейра Пинто, Флокари, Де Аскентис и Валдес.

16:00 часа: Ювентус - Лацио

След 8 поредни мача без победа Юве най-накрая би. Играчите на "Старата госпожа" размазаха Сиена като гост с класическото 3:0 и направиха дебюта на своя нов наставник Чиро Ферара успешен. Така "бианконерите" вече са втори и при победа срещу Лацио със сигурност ще си гарантират сребърните медали. Съществува дори вариант и при равен и загуба да грабнат среброто. Добрите новини за Юве обаче не свършват дотук. През седмицата стана ясно и официално второто сигурно попълнение на торинци. Това е дълго спряганият за трансфер на "Олимпико" бразилец Диего, който сложи подписа си под 5 годишен контракт. Нападателят Винченцо Якуинта пък поднови своя договор, а агентът на Павел Недвед заяви, че съществува вероятност клиентът му да отложи пенсионирането си с още една година. Лошите новини са свързани със слуховете за продажбата на Давид Трезеге и с контузията на бразилският нападател Амаури. Голмайсторът получи удар в дясното стъпало на тренировката в четвъртък и се е наложи да напусне преждевременно заниманието. Въпреки това от ръководството на тима обявиха, че травмата не е сериозна и той ще е на линия за последния мач за сезона. Аут със сигурност обаче са Сисоко, Кнежевич, Екдал, Молинаро и Григера. Гостите пристигат в Торино без спряганият за трансфер в Юве Горан Пандев, който е наказан. Колегите му в атака Томазо Роки и Мауро Сарате пък са контузени. Така Лацио на практика е без нападение, но с Купа на Италия, виза за Европа и самочувствието на две победи и един хикс през сезона срещу именития си съперник.

16:00 часа: Фиорентина - Милан

Безспорно дербито на последния кръг. Не само заради имената и традициите, но и защото ще реши бронзовите медали и нещо по-важно и от тях. Първият мач на "Сан Сиро" през есента завърши 1:0 в полза на "росонерите" и сега те трябва да не загубят с 2 гола разлика за да си осигурят директно място в групите на Шампионската лига и да избегнат бараж, който тази година няма да е никак лек. Задачата изглежда лесна, но срещу тях не е кой да е, а правещата чудесен сезон Фиорентина. Миналата седмица "виолетовите" се измъкнаха в Лече с гол на Йоргенсен в последната минута и така със сигурност ще играят в Шампионската лига със или без бараж, защото намиращият се на 3 точки зад тях Дженоа има по-лош баланс в преките двубои. Това ще е последният мач на големият Паоло Малдини, на когото Хосеп Гуардиола посвети спечелената в Рим КЕШ. Този двубой вероятно ще е и последният на Карло Анчелоти начело на Милан. Почти сигурният нов наставник е бившият атакуващ халф на тима Леонардо, който според италианските медии ще бъде обявен официално в понеделник. Този мач може да се окаже последен и за две от звездите на тима. Кака и Пирло сериозно се спрягат за нови попълнения съответно на Реал и Челси. Освен контузените Бориело, Бонера, Каладзе, Абиати и Бекам, аут за двубоя е и ветеранът Амброзини, който вкара 2 гола и получи червен картон в дербито срещу Рома миналата седмица (2:3). За домакините аут са контузените Сантана, Муту и Бонацоли, както и наказаните Фелипе Мело и Дайнели.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

plamkisa
31.05.2009 15:37

Днес Юве бие безапелационно в чест на Павел Недвед!Един велик играч трябва да се изпрати подобаващо!Чао Недвед *sad* 3:1 FORZA JUVE!

omonigotemile
31.05.2009 12:23

Отбор М П Р З Г1-Г2 ГР Т
2. Милан 37 21 8 8 68 - 35 33 71
3. Ювентус 37 20 11 6 67 - 37 30 71
ето откъде се обърках (класирането в сайта) Иначе още една поправка Фиорентина-Дженоа 1-0... Нещо не ми върви много грешки *joking* Хм според мен Милан ще бие Фиорентина!

Bianconerro
31.05.2009 12:16

Още съвсем леко пояснение.Гледат се точките спечелени в директните двубои,за да изчерпим темата.Иначе всичко е ясно Юве бие Лацио,Фиорентина бие Милан,Торино изпада.Милито става голмайстор,защото днес Дженоа ще играят за него.Това е общо взето.Иначе си знаете FORZA JUVE.

omonigotemile
31.05.2009 12:14

леке ли си какъв си наитина извиних се,поправих се не знам какъв ти е проблема... Иначе S1ck благодаря за инфото пич *wink*

leketoo
31.05.2009 12:12

Аман от ИДИОТИ тука!!! Първо браво за хубавата статия. Двамата под мен, явно гледат футбол и сериали едновременно. nekakav_pi4 и omonigotemile преди да пишете, се поинтересувайте бе, ЛЕЙКИ. В Серия А се гледат преките двубои при крайното класиране, не голова разлика. Разбиран, че не сте много наясно, но недейте да критикувате така! Айде, за другия сезон да знаете и да почерпите *wink*

S1ck
31.05.2009 12:09

omonigotemile, Дженоа няма шанс за четвъртото място. В Италия не се гледа головата разлика, а преките двубои, от които Фиорентина има победа с 1:0 и равен 3:3. В този случай авторите са прави. И щом даваш съвети за информиране, хммм, по-добре внимавай и ти да не се излагаш така, нали *wink*

omonigotemile
31.05.2009 12:08

Добре значи извинявам се за предишния си коментар,грешката е моя. Порових се в интеренет и разбрах, че при равен брой точки първо се гледат директните двубои (в случая Фиорентина-Дженоа 3-1, Дженоа-Фиорентина 3-3) тоест Дженоа остава 5ти със сигурност. Тогава обаче екипът на winner да оправи класирането в сайта: Юве трябва да е 2ри, Милан 3ти *wink*

omonigotemile
31.05.2009 11:58

Хубава статия но както отбеляза nekakav_pi4 има няколко грешки. Освен че Милан се бори за второто място, защо Дженоа да няма математически шансове за 4то място *sick* . Те изостават на 3 точки от Фиорентина и головата им разлика е с 3 гола по-лоша от тази на отбора от Флоренция. Тоест математически погледнато Дженоа бие с 3 гола, Фиорентина пада (тоест минимум -1 гол) и ето на Дженоа 3ти! Моля авторите на подобни статии да не пишат просто така, ами да се информират преди това. Иначе Милан според мен ще изпрати Анчелоти с победа *wink*

nekakav_pi4
31.05.2009 11:39

Милан се бори за ВТОРОТО място, не за третото.Не виждам как виолетовите ще бият с два гола разлика Милан, а Ювентус не е изключено да сбърка.