История на Купата на Конфедерациите - втора част (видео)

14:22
История на Купата на Конфедерациите - втора част (видео)
Днес започват мачовете от Купата на Конфедерациите. Представяме ви втора част от историята на турнира.

2001 година

Домакини: Южна Корея и Япония

Шампион: Франция

Топреализатори:
Шон Мърфи (Австралия), Патрик Виейра (Франция), Робер Пирес (Франция), Ерик Кариер (Франция), Силвен Вилтор (Франция), Такауки Сузуки (Япония), Сун Хонг Хванг (Южна Корея) - 2 гола

Средна посещаемост: 34 795

Шампионите

Печеленето на трофеи е навик. Това клише влиза в сила през 2001 година, когато Франция триумфира в турнира за Купата на Конфедерациите. Петлите влизат в надпреварата със статута на световни и европейски шампиони. Те са без Зинедин Зидан и Фабиен Бартез, но въпреки това в селекцията им са футболисти като Робер Пирес, Силвен Вилтор, Патрик Виейра и Марсел Десаи.

В първите си два мача от груповата фаза французите завоюват 6 точки с голова разлика 9:0 (5:0 срещу Южна Корея и 4:0 срещу Мексико). Следващият двубой е протоколен и е загубен от петлите с 0:1 срещу Австралия.

Следва сблъсък с Бразилия на полуфиналите. Срещата не оправдава високите очаквания преди първия съдийски сигнал. Въпреки че зрелището не е от най- високо качество, французите бият с 2:1. На финала е победен тимът на Япония с 1:0. Решаващият гол забива Патрик Виейра.



Изненадите

Австралия и Япония стигат до трето и второ място в турнира, което е сериозно постижение, като се има в предвид, че двете страни са пред Бразилия в крайното класиране. Кенгурата впечатляват като записват престижни победи срещу шампионите от Франция в групата и срещу кариоките на малкия финал.

Самураите пък взимат цели седем точки от групата си (3:0 срещу Канада, 2:0 срещу Камерун и 0:0 срещу Бразилия.

На полуфинала ентусиазираните домакини надвиват Австралия. Едва в решаващия мач за трофея Юничи Инамото, Шинджи Оно и компания са спрени от Франция.

Участници: Австралия, Бразилия, Камерун, Канада, Франция, Япония, Мексико, Южна Корея

2003 година

Домакин: Франция

Шампион: Франция

Топреализатори: Тиери Анри (Франция) - 4 гола, Тунджай Шанлъ (Турция), Шинсуке Накамура (Япония), Джовани Ернандес ( Колумбия), Робер Пирес (Франция), Окан Йълмъз (Турция) - 3 гола

Средна посещаемост: 30 731

Шампионите

Франция се реваншира на феновете си за срамното отпадане на Мондиал 2002, като триумфира в турнира за Купата на Конфедерациите на следващото лято.

Петлите записват четири поредни победи преди финала: 1:0 срещу Колумбия,2:1 срещу Япония, 5:0 срещу Нова Зеландия и 3:2 срещу Турция.

В решаващия сблъсък е сразен Камерун със златен гол. Турнирът напомня донякъде за Мондиал 98, който петлите печелят на родна територия. Звездата на Арсенал Тиери Анри е голмайстор на надпреварата. Нападателят отбелязва първият гол за Франция в надпреварата (в срещата с Колумбия). Анри е автор и на златното попадение, донесло успеха във финала.

Тиери Анри е избран и за футболист номер 1 на турнира, след като печели три награди за играч на мача (в двубоите срещу Нова Зеландия, Турция и Камерун).




Сълзите

Надпреварата е белязана от трагичен инцидент. По време на полуфинала между Камерун и Колумбия нападателят на африканците Марк Вивиан Фо колабира на терена и по-късно умира.


Изненадите

Купата на Конфедерациите през 2003 година ще се запомни с нападателния футбол. 37 гола падат в 16 мача (2,31 средно на двубой).

Прекрасния впечатления остава отборът на Турция. Тунджай, Окан и Кьргденис Караденис блестят за своята родина в този турнир. След като драматично губят на полуфинала с 2:3 от Франция, турците надвиват Колумбия с 2:1 в малкия финал и взимат бронзовите медали.


Участници: Бразилия, Камерун, Колумбия, Франция, Япония, Нова Зеландия, Турция, САЩ

2005 година

Домакин: Германия

Шампион: Бразилия

Топреализатори:
Адриано (Бразилия) - 5 гола, Микаел Балак (Германия) - 4 гола, Джон Алойзи (Австралия) - 4 гола

Общо голове: 56

Средна посещаемост: 37,694

Шампионите

Купата е спечелена от Бразилия. Кариоките разгромяват на финала Аржентина с 4:1. Успехът е и реванш за селесао, които три седмици по-рано губят с 1:3 от гаучосите световна квалификация за Мондиал 2006.

Нападателят Адриано е избран за играч на турнира. На второ и трето място са Хуан Роман Рикелме (Аржентина) и Роналдиньо (Бразилия).

Адриано напълно си заслужава наградата, тъй като вкарва пет красиви гола и цялостното му представяне е на най-високо ниво.



Изненадите

Огромна наслада за привържениците на футбола носи високата резултатност на турнира. Често в мачовете падат над 4 гола, като полуфиналите, финалът и малкият финал се превръщат в истинска реклама на нападателната игра.

За пореден път тимът на Мексико играе силно по време на Купата на Конфедерациите. В груповата фаза ацтеките побеждават Бразилия с 1:0, а на полуфиналите са отстранени след изпълнение на дузпи от Аржентина.

В сблъсъка за третото място Ел Три губи от Германия с 3:4 в запомнящ се футболен дуел.

Участници: Аржентина, Австралия, Бразилия, Германия, Гърция, Япония, Мексико, Тунис

2009 година

Домакин: Южна Африка

Шампион: Бразилия

Топреализатор: Луиш Фабиано (Бразилия) - 5 гола

Средна посещаемост: 36, 556

Шампионите

За рекорден трети път Бразилия печели Купата на Конфедерациите. В груповата фаза кариоките записват три победи, вкарвайки общо десет гола. В полуфинала селесао надвива домакините от ЮАР с гол на Дани Алвеш.

Решаващият мач противопоставя бразилците на САЩ. След първия половин час резултатът е 2:0 в полза на янките. В онзи момент кариоките изглеждат обречени. Статистиката е твърдо против тях. Тогава тя показва, че в ерата "Дунга" селесао е изоставал четири пъти с два гола и във всичките случаи отборът е регистрирал поражения.

На почивката бразилците се вдигат. Още в 47-та минута Луиш Фабиано намалява резултата. Петнайсет минути преди края пак той се разписва, за да възстанови равенството. Защитникът Лусио се превръща в герой за своите, когато забива победен гол в 84-та минута.



Изненадите

Представянето на Италия учудва всички. Адзурите, които стават световни шампиони през 2006 година, отпадат още в груповата фаза на Купата на Конфедерациите. Стартът им е добър - победа с 3:1 над САЩ, белязан от два красиви гола на Джузепе Роси. Последват поражения с 0:1 от Египет и 0:3 от Бразилия. Загубата от Фараоните е историческа, тъй като за първи път адзурите не взимат нищо от двубой с африкански съперник.

Междувременно домакините от ЮАР зарадват феновете си като стигат до четвъртото място в надпреварата.

За играч на турнира е избран плеймейкърът на Бразилия Кака. На второ и трето място остават Луиш Фабиано и Клинт Демпси.

Участници: ЮАР, Италия, САЩ, Бразилия, Ирак, Египет, Испания, Нова Зеландия

Първа част от историята на турнира вижте ТУК!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

_beroe_
15.06.2013 14:35

Поредната добра статия! *thumb_up**joking*