История на Купата на Конфедерациите - първа част (видео)

19:17
История на Купата на Конфедерациите - първа част (видео)
Само ден остава до старта на турнира за Купата на Конфедерациите. Представяме ви историята на надпреварата.

1992 година

Домакин: Саудитска Арабия

Шампион: Аржентина

Топреализатори: Габриел Батистута (Аржентина) и Брус Мъри ( САЩ) - 2 гола.

Средна посещаемост на мачовете: 43,375

Шампионите


Аржентина използва този турнир като подготовка за Копа Америка 93 и Мондиал 94. Селекционерът Алфио Базиле събира плеяда от класни футболисти. Серхио Гойкоечея, Оскар Руджери, Фернандо Редондо, Леонардо Родригес, Диего Симеоне, Клаудио Каниджа и Габриел Батистута са част от тима, триумфирал в Риад.

На полуфиналите гаучосите срещат Кот Д`Ивоар. Интригата е убита след изтичането на първите десет минути. Габриел Батистута се разписва на два пъти и слоновете са сломени. Рикардо Алтамирано и Алберто Акоста също бележат, оформяйки крайното 4:0. Разгромът на африканския тим можеше да бъде и по-сериозен, ако аржентинците не бяха решили да дръпнат крака от педала на газта след почивката.

Отборът, който преди две години е играл на финала на Мондиал 90, се справя с домакина Саудитска Арабия в решаващия мач, побеждавайки с 3:1. Головете са дело на Родригес, Симеоне и Каниджа. Триумфът бележи 20-ти пореден мач без поражение за гаучосите.



Изненадите

Оригиналното име на турнира е Купата на Крал Фахд. Участниците са четири - Аржентина, Кот Д`Ивоар, Саудитска Арабия и САЩ. Играят се два полуфинала, финал и малък финал. Сърбинът Бора Милутинович води тима на янките, които са считани за аутсайдер преди старта на надпреварата. Те губят първия си мач срещу домакина. По-късно САЩ си осигурява третото място, като разгромява Кот Д`Ивоар с 5:2.

1995 година


Домакин:
Саудитска Арабия

Шампион:
Дания

Топреализатори:
Луис Гарсия ( Мексико) - 3 гола, Даниел Амокачи (Нигерия), Габриел Батистута (Аржентина) и Петер Расмусен (Дания) - 2 гола.

Средна посещаемост: 13,750

Шампионите

Считаният за фаворит преди старта състав на Дания напълно оправдава очакванията. В тима на динамита блестят братята Лаудруп, Бйорн Кристенсен, Марк Струдал и Петър Расмусен. Датчаните са с класа над всички. Първо е сразен домакинът Саудитска Арабия. Мачът завършва при резултат 2:0, но възпитаниците на Ричард Нилсен доминират през цялата среща. На полуфиналите Мексико се представя на ниво срещу европейците, като в редовното време срещата завършва 1:1, а Дания се класира напред след изпълнение на дузпи.

На финала датчаните се справят с Аржентина. Въпреки че в състава на гаучосите са футболисти като Хавиер Санети, Габриел Батистута, Роберто Аяла и Ариел Ортега, те оказват малка съпротива. Микаел Лаудруп открива резултата от дузпа, а Расмусен оформя крайното 2:0. Купата на Крал Фахд поема на север.



Изненадите


Никой отбор не впечатлява особено, освен шампионите от Дания. Воденият от Даниел Пасарела тим на Аржентина играе разконцентрирано и трудно намира ритъма си. Междувременно Япония допуска осем гола и се прибира с две поражения. Домакините също не са на ниво. Позитивно е представянето на мексиканците, които бият Нигерия с дузпи в малкия финал и взимат бронзовите медали.

Участници: Саудитска Арабия, Дания, Аржентина, Мексико, Япония, Нигерия

1997 година

Домакин: Саудитска Арабия

Шампион: Бразилия

Топреализатори:
Ромарио (Бразилия) - 7 гола, Владимир Шмицер (Чехия) - 5 гола, Роналдо (Бразилия) - 4 гола

Средна посещаемост: 18,344

Шампионите

Кой може да спре отбор, съставен от футболисти като Ромарио, Роналдо, Дида, Кафу, Роберто Карлуш, Дунга и Денилсон (избран за играч на турнира)? През лятото на 1997 година отговорът на този въпрос е никой. Купата на Крал Фахд официално е преименувана на Купа на Конфедерациите. Под яркото слънце в Рияд селесао, водено от Марио Загало мачка противниците си и радва любителите на зрелищния футбол.

Селекционерът на Бразилия залага на класическото 4-4-2. В тима му има двама изявени дефанзивни халфове, като всички останали в тима имат правото постоянно да атакуват. А какво повече обича един бразилски футболист от това да атакува?

Маршът на кариоките към титлата стартира с класически успех над домакините от Саудитска Арабия. Тази победа е последвана от изненадващо нулево равенство срещу Австралия. С 3:2 е сразен тимът на Мексико.

Във фазата на полуфиналите Бразилия надвива Чехия с 2:0, като резултатът спокойно би могъл да бъде по-изразителен.

Решителният сблъсък изправя възпитаниците на Загало срещу Австралия. Южноамериканците смазват кенгурата, забивайки им шест гола. Така Бразилия е абсолютен шампион от турнира през 1997 година.



Изненадите

Безспорно, Австралия се представя на чудесно ниво и стига до финала. Там приказката за кенгурата е вгорчена от вдъхновените кариоки. Междувременно Чехия грабва третото място и бронзовите медали.

Голямата изненада обаче е отборът на Уругвай. Никой не очаква от селесте дори да мине групата. Съставът, воден от Виктор Пуа опровергава критиците, побеждавайки последователно ОАЕ, Чехия и Южна Африка. Сърцата на урусите са разбити от австралийски златен гол на полуфиналите. В малкия финал пък Уругвай играе без вдъхновение и прекланя глави пред чехите.

Въпреки това обаче младите Николас Оливера, Марсело Салайета и Валтер Коельо впечатляват, а опитните Алваро Рекоба, Дарио Силва и Паоло Монтеро затвърждават репутацията си на класни играчи.

Участници:

Австралия, Саудитска Арабия, Бразилия, ОАЕ, Мексико, Чехия, Южна Африка, Уругвай

1999 година

Домакин: Мексико

Шампион: Мексико

Топреализатори: Роналдиньо (Бразилия), Куатемок Бланко (Мексико) и Маркоук Ал Отайби (Саудитска Арабия) - 6 гола

Средна посещаемост: 60,625

Шампионите

Воденият от Мануел Лапуенте тим на Мексико превръща турнира за Купата на Конфедерациите през 1999 година в национален празник.

Ел Три разчитат на схема 3-4-3. На вратата е Хорхе Кампос, в защита блести Клаудио Суарес, а дуото Куатемок Бланко - Луис Ернандес е безмислостно към противниковите вратари.

Ацтеките печелят групата си. Първо, разгромяват Саудитска Арабия с 5:1. Следва реми с Египет - 2:2. В последния двубой от групата е победена Боливия с 1:0.

На полуфиналите Ел Три се изправят срещу САЩ. Дербито срещу янките е яростно и равностойно, като резултатът остава равен след изтичането на редовното време. Феновете вече предвкусват старта на изпълнението на дузпи, когато Куатемок Бланко отбелязва златен гол и праща родината си на финала.

Ако след успеха над САЩ някой мексиканец си е мислел, че не може да стане по-добре, е грешал. В решаващия мач ацтеките побеждават Бразилия с 4:3 и печелят купата.



Изненадите

Класирането на полуфинал на две страни от зона КОНКАКАФ ( Мексико и САЩ) е малко очаквано от специалистите преди старта на турнира. Бразилия стартира надпреварата без по-голямата част от звездите си. Въпреки това, кариоките играят страхотно и стигат до финал.

След като Саудитска Арабия губи с 1:5 първия си мач от надпреварата, е изненада, че тимът се вдига и стига до четвъртото място. Това се случва след равен 0:0 с Боливия във втория двубой от груповата фаза и разгром с 5:1 над Египет.

Радостта на синовете на пустинята е вгорчена от бразилците, които ги унижават с 8:2 на полуфинала.

Участници: Германия, Саудитска Арабия, Боливия, Бразилия, Египет, САЩ, Мексико, Нова Зеландия

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

kirowe
14.06.2013 21:20

Габриел Омар Батистута - ФЕНОМЕНАЛЕН НАПАДАТЕЛ

madridistaaaaaa
14.06.2013 21:10

Уинър,какво ви става днес,само добри статии пускате,браво продължавайте все така.Добра работа *smile*!*beer*

Kings_5
14.06.2013 19:22

Много е яка купата*thumb_up**cup* А иначе дано се получи хубаво първенство. *beer**goal*

RAFKATA
14.06.2013 21:36

Долу лапите, мойта е*cool**joking*