Купа на Конфедерациите 2013: Нигерия

14:49
Купа на Конфедерациите 2013: Нигерия
Само два дни остават до началото на турнира за Купата на Конфедерациите. Продължаваме с представянето на отборите, които ще се борят за трофея.

Нигерия

Класирането


Нигерия триумфира в турнира за Купата на африканските нации през януари 2013 година. Суперорлите стартираха турнира с две равенства. След бавния старт последваха четири поредни победи, донесли първа континентална титла за нигерийците от 1994 година насам. Интересен факт е, че за първи път в историята си Нигерия ще участва в турнира за Купата на Конфедерациите.



Отборът

Бившият капитан на суперорлите Стивън Кеши е настоящият селекционер на тима. Специалистът не се свени да залага на млади таланти. Те пък му се отблагодаряват със силна игра и резултатът е спечелването на Купата на африканските нации. Кеши заложи на футболисти от местното първенство. Тези момчета не само не предадоха доверието му, но тотално опровергаха критиците. Най-ярък пример е представянето на Съндей Мба. Халфът на Енугу Рейнджърс отбеляза два изключително важни гола. Мба първо се разписа във вратата на Кот Д`Ивоар на четвъртфиналите, а после матира и отбраната на Буркина Фасо във финалния сблъсък. Успехът от януари е знак затова, че в нигерийския състав тече процес на подмладяване. За момента това се отразява много добре на резултатите на отбора.



Основните играчи

Невероятно, но факт - само двама полеви играчи в селекцията на суперорлите от януари, бяха на над 25 години. Звездата на тима е полузащитникът на Челси Джон Оби Микел, който е босът в халфовата линия. Друг от лидерите на отбора е нападателят на Челси Виктор Моузес. Бившият футболист на Уигън постоянно тероризира противниковите отбрани в пробивите си по двата фланга. Важен елемент е и Емануел Еменике, който стана топголмайстор в турнира за Купата на африканските нации. Централният бранител на Селтик Ефе Амброуз пък е звездата в защитата на Нигерия.



Най-добро представяне в турнири на ФИФА:
Световно първенство (под 17 години) - победител 1985 година в Китай, 1993 година в Япония и 2007 година в Южна Корея. Олимпийски футболен турнир - победител (1996 година в Атланта).

Легендарни футболисти:
Джей-Джей Окоча, Нванко Кану, Финиди Джордж, Рашиди Йекини, Стивън Кеши, Даниел Амокачи.

Състав:

1. Винсънт Ениеама, 2.Годфри Обоабона, 3.Ува Ечиежиле, 4.Джон Огу, 5.Ефе Амброуз, 6.Азубуйке Егуекве, 7.Ахмед Муса, 8.Браун Идейе, 9.Жозеф Акпала, 10.Джон Оби Микел, 11.Мохамед Гамбо, 12.Соломон Квамбе, 13.Фегор Огуде, 14.Антъни Ужах, 15.Майкъл Бабатунде, 16.Остин Ежиде, 17. Ожени Онази, 18.Емека Езе, 19.Съндей Мба, 20.Ннамди Одуамади, 21.Франсис Бенджамин, 22. Кенет Омеруо, 23.Джигозие Агбим

Селекционер: Стивън Кеши



Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

RVP_Reus
13.06.2013 17:59

Не домакина на Еврото, а домакина на следващото Световно(тоест Бразилия).

Bashov
13.06.2013 16:29

Абе за тая купа на Конфедерациите на какъв жребии се определя участието на държавите ?

shifter_fd
13.06.2013 18:20

Шампионите на Ю. Америка, Азия, С. Америка, Европа, Африка, Океания, домакин и СВЕТОВНИЯ ШАМПИОН, но понеже Испания станаха световни и след това европейски, европейската квота се дава на финалиста на Еврото *thumb_up*

bahurnho.dimitrov
13.06.2013 16:51

Шампион на Африка , Азия , Ю.Америка , С.Америка , Европа и Финалист на Европа , Купа на нациите и домакин ... т,е всички шампиони от континентите + домакин и финалист на европейското *smile*