Дебют в тима на \"Старата госпожа\", дерби \"на кръв\" в Милано

15:02
Дебют в тима на \"Старата госпожа\", дерби \"на кръв\" в Милано
Докато у нас кончината на един треньор не е достатъчна причина за отлагане на мача на отбора му, то в Италия дори едно "запазване на тревното покритие" е достатъчно като повод да се наруши правилото последните кръгове да са по едно и също време. Става въпрос за мачът Лацио – Реджина (1:0) от предстоящият 37-и кръг на Серия "А", който бе изтеглен за сряда и който засили окончателно калабрийците към Серия "Б". Причината този двубой да не се играе в неделя от 16:00 часа българско време, когато са всички срещи от предпоследния кръг на Калчото е финалът на Шампионската лига, който ще се играе в сряда на "Олимпико" в Рим. Организаторите искат тревното покритие да се намира в максимално добро състояние за най-важният мач от годината. Така в неделя по едно и също време ще се изиграят 9, вместо 10 двубоя. Дербито е в Милано, където Милан посреща Рома. Юве пък гостува на Сиена с нов треньор и нови надежди за сребърните медали, а Интер ще се позабавлява в Каляри, след като вече и на теория спечели титлата, която ще им бъде връчена на 31 май след мача с Аталанта. На дъното битката е в разгара си. Торино, Болоня и Лече ще трябва да определят двата подгласника на Реджина. Най-голямата интрига обаче май е около стратегическата 6-а позиция.



Неделя, 24 май


16:00 часа: Киево – Болоня

Домакините се нуждаят само от една точка, за да си осигурят оцеляването и на теория, докато за гостите вече няма място за отстъпление. Болонци са първия отбор под чертата и битката им най-вероятно ще е единствено с Торино, който пък е първият отбор над чертата. Разликата между двата тима продължава да е само точка, след като миналия кръг постигнаха драматични победи. Болоня надви Лече (2:1) с победен гол в 93-а мин., дело на 35-годишният полузащитник Серджо Волпи. Победата съхрани шансовете на 7-кратните шампиони на Италия, но за да оцелеят, те се нуждаят и от 3-те точки във Верона. Героят Волпи е наказан, а Лавекиа, Бомбардини, Бритос, Лана, Родригез, Касарини и Цезар са с травми. Макинва, Малаго и Колучи са аут за домакините.


16:00 часа: Лече - Фиорентина

Лече е почти сигурния втори изпадащ. "Джалоросите" вече са последни с 29 точки и се нуждаят от задължителни 6 пункта в оставащите им два мача, ако искат да съхранят някакви илюзорни надежди за спасение. Едва ли обаче някой си мисли, че бившият тим на Валери Божинов може да победи последователно Фиорентина и Дженоа. Още повече, че и двата отбора гонят високи цели. "Виолетовите" вече почти сигурно си осигуриха четвъртото място и сериозно са се прицелили към третото, от което ги дели само една точка. Сантана, Муту, Бонацоли и Кузманович са единствените отсъстващи за Фиоре, докато техният съперник няма да може да разчита на цели 7 свои играчи – Антунес, Анджело, Мунари и Скиави са с травми, а Пападопулос, Поленги и Конан са наказани. Първите двама даже няма да могат да играят и в последния кръг, тъй като наказанието им е за 2 срещи.


16:00 часа: Торино - Дженоа

Този мач е подобен на предишния. Пак имаме борещ се за оцеляване отбор, който посреща такъв със сравнително високи цели. При успех на Торино и грешка на Болоня, "биковете" ще си гарантират оставане в елита и окончателно ще избистрят трите изпадащи тима. Дженоа обаче няма да се даде лесно. "Грифоните" все още имат математически шанс за Шампионската лига, а ако спечелят точка си гарантират престижната 5-а позиция. Ди Лорето, Корини, Натали, Дзаанети и Абрускато са аут за домакините, а Биава и Паладино – за гостите.


16:00 часа: Каляри - Интер

След като грабна и на теория Скудетото, Интер ще се разходи до Каляри за да запише името си в протокола. Логично новините около клуба вече са свързани предимно с новата селекция. Според италианските медии шампионите вече са си осигурили услугите на Диего Милито и Тиаго Мота от Дженоа. Не спират и слуховете за напускането на Златан Ибрахимович и треньорът Жозе Мауриньо. От клуба дори вече дадоха ултиматум на Специалния до седмица да реши дали остава. Той пък от своя страна заяви, че няма нужда от ултиматуми, но все пак остави 0,01% шанс да напусне. Вчера наставникът замина с група от 20 футболисти за остров Сардиния, в която не попаднаха имената на трайно контузените Майкон, Ривас, Креспо и Максуел. Подобно на своя съперник, домакините също нe играят за нищо. След загубата от опашкаря Реджина миналата седмица, те загубиха и минималния си теоретичен шанс за класиране в Европа и ще се забавляват на терена в оставащите два кръга. За Акоста, Бианко, Матри и Биондини обаче няма да е толкова забавно, тъй като трябва да лекуват травми.


► 16:00 часа: Сиена - Ювентус

След 8 поредни мача без успех и втора поредна провалена година, ръководството на Ювентус най-после уволни наставникa Клаудио Раниери, който стана първият треньор на "Старата госпожа" освободен преди края на сезона от 40 години насам. Ако трябва да сме по-точни, трябва да кажем, че Раниери е освободен от поста старши-треньор, защото по последна информация наставникът все още се води на работа в клуба, за да не му се плаща неустойка. Но това са само подробности. Важното е, че тифозите вече могат да бъдат по-спокойни и да започнат да мечтаят за следващия сезон. Треньорът за тогава обаче, все още не е ясен. Бившият защитник на "Старата госпожа" Чиро Ферара ще ръководи тима до края на сезона, след което ще се решава дали ще остане или ще бъде назначен нов специалист. Новият наставник вече заяви, че ще приеме решението на ръководството, каквото и да е то и изрази оптимизъм за предстоящите два двубоя на отбора до края на сезона. Юве се нуждае от задължителни победи за да запази третата си позиция, която дава право на директно участие в групите на Шампионската лига. Фиорентина е само на една точка зад "бианконерите" и ще се стреми да избегне квалификациите, които от следващия сезон ще са доста трудни за четвъртите отбори от големите първенства. В първия си двубой начело на любимия си клуб, Ферара се изправя срещу доиграващата сезона Сиена. Освен на трайно контузените Сисоко, Салихамиджич, Кнежевич, Екдал и Молинаро, той вероятно няма да може да разчита още на титулярният десен бек Зденек Григера. Чешкият национал получи мускулно разтежение на левия крак на тренировката в сряда и е под въпрос за неделния сблъсък. Капитанът Алесандро Дел Пиеро пък бе лошо ритнат от Тиаго на тренировката в четвъртък и също е под въпрос за двубоя. За Сиена мачът пропускат Гуадалупи и Елефтерополус. Седмицата бе доста динамична за Ювентус. Освен с нов треньор, "бианконерите" се сдобиха и с първото си ново попълнение. Това е добре познатият им защитник Фабио Канаваро, който напусна клуба през 2006 след скандала "Калчополи" и игра 3 години за Реал Мадрид. "Предателят", както го наричат тифозите, идва като свободен агент, договорът му е за един сезон, а заплатата 2,5 млн. евро.


16:00 часа: Катания - Наполи

Протоколният мач между Катания и Наполи може да реши единствено съдбата на фаталната 13-а позиция. В момента на нея се намират гостите, които са на 3 точки преднина от домакините. И докато за сицилианци оставането в елита може да се приеме за успех, то сезонът за Наполи е пълен провал. Бившият тим на Диего Марадона стартира чудесно и вървеше успешно докъм средата на сезона, след което рухна тотално. Като изключим успеха срещу Интер, отборът на Роберто Донадони няма победа от 11 януари тази година. На всичкото отгоре се контузиха и някои от основните играчи, като Маджо, Йецо, Канаваро, Хамсик и Лавеци. Последният май вече е възстановен и ще може да играе в неделния двубой. Домакините ще са без контузените Биаджанти, Ледесма и Потенца, както и без наказания Силвестре.


16:00 часа: Аталанта – Палермо

Палермо се нуждае от задължителни 3 точки срещу отдавна играещата без никакво напрежение Аталанта, ако иска да се възползва от очакваната загуба на точки на намиращата се в криза Рома в дербито срещу Милан и да играе в Европа през следващия сезон. "Розовите" са 7-ми, само на 2 точки зад "вълците" и имат всички шансове в края да завършат на последната позиция, даваща право на излаз. Сицилианци са с далеч по-лесна програма от своя съперник и ако грабнат 6 точки в оставащите 2 кръга, най-вероятно ще изхвърлят Рома от Европа. Ферейра Пинто, Флокари, Де Аскентис, Гарикс и Владес са аут за домакините. Гостите пристигат без контузените Тедеско, Кавани, Ливерани и наказания Кяер.


16:00 часа: Сампдория - Удинезе

Говорейки за Палермо и Рома, няма как да не споменем и Удинезе. "Фриуланите" също са в битката за 6-ата позиция. Те могат да се възползват от евентуалните грешки на споменатите два отбора и в крайна сметка да се озоват там, където само допреди няколко седмици не са и мечтали – в зона Европа. Осмата позиция, 1 точка зад Палермо, 3 зад Рома и сравнително лесна програма до края, дават възможност за дебнене от засада. За целта разбира се, 6-те точки в оставащите 2 срещи са задължителни. Те обаче ще трябва да бъдат постигнати срещу не играещи за нищо отбори. Първият от тях е Сампдория, която злощастно загуби Купата на Италия и няма да може да участва в европейските клубни турнири за трета поредна година. Белучи и Акарди от домакините и Феронети и Ди Натале от гостите пропускат двубоя заради травми. Италианският национал на Удине Симоне Пепе пък е наказан.


16:00 часа: Милан - Рома

Изходът от последното голямо дерби за сезона ще даде отговор на няколко въпроса, най-важният от които е "Ще играе ли Рома в Европа през следващия сезон?". Вече стана ясна ситуацията на "вълците", които след драматичната победа у дома срещу Катания (4:3) миналия кръг все пак запазиха съдбата си в свои ръце. Така при 2 победи до края столичани със сигурност ще запазят скъпоценната 6-а позиция. Първата обаче трябва да бъде постигната на най-трудното за Рома място – стадио "Сан Сиро" в Милано. Мисията изглежда невъзможна с оглед слабата форма на "джалоросите" както и фактът, че Милан е твърдо решен да спечели дербито и сребърните медали. През последният месец и половина "росонерите" не успяха да спечелят единствено последните си два мача – срещу Юве и Удинезе. Те обаче запазиха преднината от 3 точки пред "бианконерите" и се нуждаят от 4 точки в оставащите им два мача за да си гарантират среброто. Въпреки предстоящото дерби обаче, новините около клуба продължават да бъдат свързани главно с бъдещето на треньорът Карло Анчелоти и звездата на тима Рикардо Кака. Спекулациите че първият ще поеме Челси, а вторият към Мадрид стават все по-сериозни, но изпълнителният директор Адриано Галиани обеща повече яснота след този двубой. Както е известно Бориело, Неста, Каладзе и Абиати са контузени, а единствената въпросителна около състава изглежда дали Дженаро Гатузо ще се появи в игра след дълго лекуваната травма. Това ще бъде последният мач на легендата Паоло Малдини на "Сан Сиро". Очаква се живата история на Милан и Италия да бъде изпратен с бурни овации от страна на тифозите. Гостите пък ще са без една от своите вероятни бъдещи легенди Даниеле Де Роси, който е наказан за натрупани картони. Акуилани, Жуан, Дони и Тонето са трайно контузени. През седмицата двата отбора представиха новите си екипи, с които ще играят през следващия сезон и има голяма вероятност да излязат с тях на дербито.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ForzaMilan1899
24.05.2009 11:26

НИКОГА НЯМА ДА ТЕ ЗАБРАВИМ ПАОЛО!!!НАЙ-ВЕЛИКИЯ ЗАЩИТНИК!!!CON IL PAOLO NEL CUORE *thumb_up* *beer*

Nenoph
23.05.2009 23:01

Grande Capitano!!! Малдини - легенда и величие във всяко отношение!

idol_bg
23.05.2009 22:21

Eдна легенда си отива... *sad* ....Чао Паоло и дълбок поклон...!!!