Порто защити титлата си, троен провал в края за Бенфика (обзор)

14:32
Порто защити титлата си, троен провал в края за Бенфика (обзор)
Само допреди три седмици Бенфика бе на път към исторически требъл, а днес ближе рани без нито един трофей и позволила на вечния съперник Порто да защити шампионската си титла в Лига Сагреш. Така “драконите” триумфираха като шампиони за трети пореден път и общо за седми в последните осем години.

ШАМПИОНЪТ
Порто си постла успеха в крайно драматичен пряк сблъсък с “орлите” в предпоследния кръг на своя “Ещадиу ду Драгао”. В нервен и некачествен Класику лисабонци удържаха равенството 1:1 до добавеното време, когато Келвин със суперволе с левия крак по диагонала донесе на своя тим драгоценните три точки и така се стигна до аванс от една преди последния кръг.

Всъщност Бенфика започна да си копае гроба още преди това, тъй като водеше с четири точки, когато посрещна Ещорил на “Ещадиу да Луж”. Изненадващото равенство 1:1 обаче отворите вратите пред Порто да защити титлата си и момчетата на напускащия това лято треньор Витор Перейра не изтърваха златния шанс.



КАРЪКЪТ НА КАРЪЦИТЕ
Миналата година беше Байерн Мюнхен, през тази ролята на Загубеняка на сезона в европейския футбол се падна на Бенфика. Четири дни след падението си на “Драгао” тимът на Жорже Жезуш потвърди правилото, че само глупците не си вземат поуки от своите грешки, и загубиха пак след 1:1 и гол в добавеното време финала на Лига Европа срещу Челси.

Е, здраве да е. Поне Купата на Португалия щеше да отсрами сезона, а скромният Витория Гимараеш се готвеше да понесе целия насъбран гняв на “червените”. Само дето идиотският загубеняшки цикъл бе завършен във финала, при това с обрат от 1:0 до 1:2 с два гола след 80-ата минута – единия от засада, а другия от вратарска грешка. Налягането в тенджерата изби и голаджията на “орлите” Оскар Кардосо отиде да бута Жорже Жезуш, чиято мизерия бе допълнена от храчка в лицето от привърженик на отбора по време на изкачването към ложите за вземане на сребърния си медал.



ПАСОШ ПРАВИ ИСТОРИЯ
Порто не бе единственият победител в лигата този сезон. Може би по-впечатляващото постижение бе на Пасош Ферейра, който противно на всички очаквания се класира на 3-то място в първия сезон на своя наставник Карлуш Фонсека в елитния ешалон и ще играе в квалификациите на Шампионската лига.

Освен скромните северняци, силно впечатление направи и новакът Ещорил, който стана 5-и и се класира за Лига Европа. Спортинг Брага разочарова с 4-тото си място въпреки спечелената Купа на лигата във финал с Порто и треньорът Жозе Пезейро плати с поста си.



Спортинг Лисабон се съживи с идването на Жезуалдо Ферейра на пейката, ала бе твърде късно за завръщане в Топ 5 и “лъвовете” няма да играят в евротурнирите за първи път в своята богата история. За “лъвовете” предстои ново начало с нов президент и нов треньор, след като Ферейра обяви напускането си.

Във втория ешалон изпаднаха Морейрензе и Бейра Мар, като на косъм се спасиха Олянензе, Жил Висенте и Витория Сетубал. Всичко в този може би най-вълнуващ сезон в историята на португалската лига се реши в последния момент и емоцията подобаваше напълно на получилото се зрелище.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

edyy_789
31.05.2013 21:31

Честито на Порто Бенфика другия сезон ще сте шампиони 100% Порто късметли.

madridistaaaaaa
31.05.2013 18:30

Много лош сезон за Бенфика на 3 пъти стигаха върха и накрая се дъниха.Честито на ,,Драконите" заслужено и борбено си взеха титлата!

Abramovichcfc
31.05.2013 15:37

Мога да кажа само честито на Порто и много жалко за Бенфика.

sa6etoo
31.05.2013 14:57

Направете подобни теми и за водещите първенства.

degea97_
31.05.2013 14:37

Направо жал ми става за Бенфика като се замисля , че са в дори по лошо затънали от Левски ..