Леденият Хайнкес срещу горещия Клоп

12:48
Леденият Хайнкес срещу горещия Клоп
Зад отборите, които ще излязат на финала на Шампионската лига в събота вечер на "Уембли" се крият двама блестящи наставници. Без съмнение и двамата са брилянтни тактици и познавачи на играта. Какви, обаче са приликите и разликите между Юп Хайнкес и Юрген Клоп?

Кариера като футболисти
Като играч Хайнкес прави успешна кариера като германски национал. Бърз нападател, който е на трето място във вечната ранглиста на реализаторите в Бундеслигата с 220 гола на своята сметка. Юп има 39 мача за Германия и е участвал на Световно и Европейско първенство. Също така, Хайнкес е и шампион с Борусия Мьонхенгладбах.
Дните като играч за Клоп минават по съвсем друг начин. Цялата му кариера се развива във второто ниво на германския футбол, като защитник в тима на Майнц 05.

Различен темперамент
Разликата във възрастта между двамата е цели 23 години и може би на това се дължи контраста в поведението им по време на мачовете. Клоп наподобява вулкан от емоции, който често пъти изригва в зависимост от случващото се на терена. Понякога дори самият той не може да се повярва, колко емоционално ръководи мачовете на Борусия Дортмунд. "Когато гледам, своите реакции по телевизията, наистина не мога да разпозная себе си", казва Клоп.
Хайнкес, който в началото на май навърши 68 години, разбира се е далеч по-улегнал. Но, това не винаги е било така. Впрочем, Юп бе смятан за един от най-невъздържаните треньори в Бундеслигата до момента в който през 2009 пое Байер Леверкузен. От тогава неговото поведение е спокойно и сдържано, предизвикващо респект у футболистите и щаба. 
Двамата имаха лек словесен сблъсък по време на четвъртфинала от турнира за Купата на Германия през този сезон, който Байерн Мюнхен спечели с 1:0. Тогава емоционалният Клоп заяви, че Байерн копира успешната тактика на Борусия от 2011 и 2012. "Юрген винаги е бил честен и коректен. Може би някога, нещата излизат извън контрол”, отговори спокойно Хайнкес.

Тактически възгледи
През 2012-2013 Байерн промени своята тактика като към своя креативен стил, заложи и на убийствена преса. "Знаете ли, какво казах на Хави Мартинес, Манджукич и Данте, когато дойдоха при нас през миналото лято? Казах им, че те са взети в Байерн за да се подчинят на този нов стил, който ще налагаме. Те просто се съгласиха и започнаха да участват с пълна пара в защитната работа",  коментира промяната Хайнкес. 

"Трябваше ми малко време за да убедя някои от играчите, че е нужно да вършат регулярно и през цялото време работа в дефанзивен план. Правихме го постоянно и  всеки ден на тренировъчното игрище. Франк Рибери изигра  най-силния си сезон. Защо? Защото бе много полезен в защитен план, макар че по принцип това не е най-доброто му качество. Същото важи и за Ариен Робен", казва наставникът на Байерн.

В защита баварците са стабилни, а в същото време изнасят топката плавно и рядко грешат в пасовете. Напред ключовото качество е умението да се задържа топката. Това дава възможност за разнообразни комбинации.



Дортмунд има сходна схема (4-2-3-1), но четиримата по-атакуващи футболисти, често се позиционират в центъра на терена за да дадат възможност за включвания на крайните бранители по фланговете. Друг отличителен белег на жълто-черните  е умението на централния защитник Хумелс да изнася топката с дрибъл навлизайки в полето на съперника. Показателен пример е дузпата, която Борусия спечели срещу Аякс в мача от груповата фаза на Шампионската лига, след подобно включване на Хумелс. От бялата точка точен бе Левандовски, а този епизод реши двубоя в полза на жълто-черните. В Европа, Дортмунд има навика да променя начина си на игра, като се изнася малко по-напред в половината на другия тим, владеейки топката там.



В крайна сметка финалът на "Уембли" ще срещне двама изключителни треньори. Какво казва Юрген Клоп по въпроса: "Ако спечелим финала, ние няма да се превърнем в най-добрия тим в света. Но, ще сме спечелили срещу най-добрия в света". Изказване, което идва да покаже, колко голямо е уважението между големите съперници. С различен темперамент, на различна възраст и от две различни страни на барикадата, Клоп и Хайнкес влизат в дуела с духа на джентълменството. Все пак трофеят ще се реши именно в страната на джентълмените....


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

rollingstones
23.05.2013 04:43

Два доста симпантични отбор, но като че ли Борусия са ми по-симпатични... Много сърцата игра, пък и предателя им Гьотце няма да играе на финала.

blq
23.05.2013 00:41

Аз лично съм за борусия, понеже са отвор с много по-нисък бюджет от байерн, а пък стигнаха до финала! Да не говорим, че до преди полуфинала с реал м нямаха загуба!

Capitan_Puyol
22.05.2013 22:20

Дортмундските канарчета ще разцепят задника на баварската разпоретина, както Барса я разцепи с 4-0 за 1 полувреме през април 2009г.! Муахахаа!

rollingstones
23.05.2013 04:55

Ти нормален ли си е путко *lol* Срамиш България с малоумните си коментари.

man4estara10
22.05.2013 22:28

7up!Ти си много комплексиран.Как може мъж на 35 години да се държи като 11 годишно лапе.Още те боли задника от баварците май.

ThugLove
22.05.2013 19:39

най-сигурният залог за този мач е гол/гол. проверете колко дават бет в интернет сайтовете и изкарайте малко парици *cool**cool**cool**cool*

zodaka
22.05.2013 18:28

Русе мисля, че е по-голямо село от София *smile*

Horned
22.05.2013 15:27

Те използват един и същи дезодорант и шампоан ! *joking*

zodaka
22.05.2013 13:31

На кой му дреме за този мач.ТОГАВА ВСИЧКИ ЛЕВСКАРИ ЩЕ ПРАЗНУВАМЕ!!!!АЛЕ АЛЕ АЛЕ АЛЕ АЛЕ АЛЕ АЛЕ ШАМПИОНИ СМЕ!!!!!!!!!!Не сериозно, ще се постарая да се върна до началото на мача, да погледам малко истински футбол...if you know what I mean *smile*

ceco06
22.05.2013 16:27

тоз па и той друсания...селяндури подкупени следи...браво на Берое *tongue* а по темата-дано не се контузят важни играчи, за да не развалят хубавият мач

sksw
22.05.2013 13:29

Иначе да кажа относно двата отбора и техните треньори. Клоп направи както се вика от нищото - нещо. Той бе човека който откри тези всички млади момчета в Дортмунд, които с малко работа успяха да спечелят няколко титли в Германия, а сега са и на финал. От друга страна Хайнкес е пример как с момчета от школата, с няколко не толкова известни покупки и с няколко класни играчи на разположение, може да направи такъв доминант, който буквално този сезон да помете всеки. И дори Байерн да загуби финала на ШЛ, то пак си остава най-добрия отбор за 2013 година в света. Този сезон няколко пъти победиха Дортмунд и им отнеха 3 титли (Суперкупа на Германия, Купа на Германия ги отстраниха, както и Бундеслигата). На финала, ако Байерн загуби ще е въпрос на липса на късмет, не и на липса на класа. И все пак смятам, че Байерн заслужават повече титлата. Първо защото този сезон доминират и играят забележителен футбол. Второ защото победиха всички, включително Арсенал, Юве, Барса и дори самите Дортмунд. Трето защото след толкова изгубени финали, мисля че е времето най-после късмета да се усмихне и на тях. Но ще видим на 25 какво ще стане *smile*

GoRe
22.05.2013 13:08

"Ако спечелим финала, ние няма да се превърнем в най-добрия тим в света. Но, ще сме спечелили срещу най-добрия в света"

Nuff said! Ето затова съм фен на Дортмунд от много време. Никога не са били най-силния отбор, но винаги могат между другото да победят най-силния. Тая философия я имаше и 97 година.
Когато пък са в криза, винаги са брилянтни в решенията си най вече благодарение на сегашните директори Вацке и Цорк.
Страхотен отбор, който винаги ми е бил в сърцето и се радвам на възхода им сега, а ако пропаднат пак ще съм с тях *smile*

madridistaaaaaa
23.05.2013 12:53

Ко разшраяшшшшшшшшшшшшш.......................German fans,Germans fans everywhere!*lol**lol*

RAFKATA
22.05.2013 12:58

Стила на Клоп доста добър.Забавен и развлекателен за футболистите,докато стила на Хайнкес е строг.Даже забраниха рожденните дни в клуба да се празнуват.2 различни стила 1 и също постижение.Много тренъори правят така както тези ВЕЛИКИ тренъори, но те не успяват да постигнат нищо с тези стилова на ръководене.Ето това е доказателство че наистина са едни от най - добрите тренъори на съвремения футбол

bavareca_BM
22.05.2013 13:36

*joking*

sksw
22.05.2013 13:25

Напротив. Не само, че Байерн са по-задружни като отбор и семейство от Дортмунд, но едва ли има друг такъв отбор в света който да е толкова задружен. И който да е толкова отворен към своите фенове.

RAFKATA
22.05.2013 13:11

Да ,но не колкото Борусия

bavareca_BM
22.05.2013 13:02

порови се малко в нета-и Байерн си правят забавления и са едно задружно семейство