Страсти по холандски (обзор на сезона)

18:01
Страсти по холандски (обзор на сезона)
Шампионът

Аякс стана шампион на Холандия за трета поредна година и за 32-ри път в историята си. Купата бе узаконена кръг преди края след 5:0 над Вилем II, който пък изпадна от елита след този двубой. Отборът на Франк де Бур обяви, че залага на колектива за успешното представяне. Липсата на изявен лидер се доказва от факта, че амстердамският тим стигна до първото място без силно изразен голмайстор. Сим де Йонг е бил точен най-често, но само с 12 попадения.

Силното представяне на Аякс в Шампионската лига този сезон в единствената група с четири първенци на страните си привлече вниманието към талантите на тима и Никлас Мойсандер, Сим де Йонг и Кристиан Ериксен почти сигурно ще сменят клубната си принадлежност през лятото. Датският халф е трансферна цел на Борусия Дортмунд. Райън Бабел пък сам се предложи за трансфер, но кои ще са претендентите за подписа му предстои да видим.
Именно датската линия в Аякс не е за подминаване. Де Бур разчита на 6 представителя на скандинавската страна (Ериксен, Бойлисен, Шьоне, Фишер, Поулсен и Андерсен), трима от които са твърди титуляри и имат основна заслуга за силното представяне на амстердамци.
Крайното разпределение на местата в Ередивизи, участниците в Лига Европа и изпадащите ще бъдат определени след изиграването на плейофите.

Промяна в плана

ПСВ остана без купа този сезон, ако не се брои Суперкупата на страната през миналото лято. Дик Адвокаат изведе отбора до второто място в класирането и финал за Купата на Холандия, загубен от АЗ Алкмаар с 2:1. С края на кампанията настъпват и някои съществени проблеми за клуба от Айндховен. Филип Коку ще бъде старши треньор през следващите 4 години. Той няма да може да разчита на бившия си съотборник от националния отбор – Марк ван Бомел. Ветеранът сложи край на кариерата си, за съжаление с червен картон в последния си мач с червено-бялата фланелка при загубата от Твенте (3:1) във финалния кръг на Ередивизие. Капитанът на ПСВ се прояви като един от най-грубите футболисти и оглави класацията за получени жълти картони – 9. През следващия сезон Марк ван Бомел, Рууд ван Нистелрой и Андре Ойер ще работят в младежките формации на ПСВ.



Неприятната изненада

Въпреки доброто представяне на Николай Михайлов Твенте отново разочарова феновете си и завърши на шесто място като билетът за участие в Лига Европа минава през плейоф срещу Хронинген. Българският вратар е с най-добра статистика от колегите си в Ередивизи и има най-малко допуснати голове – 23 в 26 мача. В 11 от тези двубои Ники е запазил мрежата си суха. Треньорската смяна през януари така и не донесе желаното подобрение в играта и след трагично представяне в Лига Европа отборът от Енсхеде не успя да стабилизира изявите си и в местното първенство.

Добрата новина за Твенте е, че Ювентус е готов да плати 8 милиона евро за звездата им Насер Чадли. С оглед на двата последователни слаби сезона на Твенте през лятото ще очакваме да проследим и евентуална промяна в клубната принадлежност на Николай
Михайлов.



Приятната изненада

Витесе безспорно е приятната изненада в Ередивизи тази година. Тимът от Арнем беше сред претендентите за титлата и само отпускането в края на сезона доведе до четвъртото място в крайното класиране. До голяма степен успехът се дължи на Вилфред Бони, който с 31 гола е най-резултатен в холандското първенство. Нападателят от Кот д’Ивоар попадна в полезрението на доста европейски отбори (от Челси до новака във френския елит Монако) и по всичко личи, че през лятото ще напусне Витесе.

Грациано Пеле и неговият Фейенорд също зарадваха феновете си със стабилната си и атрактивна игра. В началото на сезона италианският нападател бе обявен от журналистите за най-лошия трансфер на ротердамци, но още през първия полусезон ги опроверга. Той завърши кампанията с 27 попадения, което го направи най-резултатния чужденец за Фейенорд след Ове Киндвал (30) през сезон 1968/69 г. Той е и най-точният играч на Фейенорд след 29-те гола на Дирк Каут през 2004/05.

Отборът на Роналд Куман постигна 28 двубоя пред собствена публика без загуба. Не случайно и новата вълна таланти на холандския футбол са именно кадри на клуба от Ротердам. Тони Вилена, Стефан де Врей, Бруно Мартинс Инди, Йорди Класи и Жан-Пол Боетьойс са неизменни титуляри и си спечелиха място в младежкия и първия представителен отбор на Холандия. Младежкият тим на Фейенорд стана шампион на страната за четвърти пореден път, което е обещаващо и за следващите попълнения от школата в първия тим.

Насилието

Футболната общественост в Холандия стана свидетел на изключително неприятен инцидент през миналия декември, когато в двубой на юношеско ниво в Амстердам съдията на срещата Ричард Нювенхьойзен беше пребит от младите футболисти и по-късно почина. Фаталният случай фокусира вниманието на медиите върху проблема с насилието във футбола. За съжаление последваха многобройни отзиви за саморазправа с арбитри на аматьорско ниво. Холандската футболна федерация откри специален номер за оплаквания от подобни случаи и само за седмица са получени 170 сигнала. Стряскащата статистика бе съпътствана с арести на няколко непълнолетни играчи, но все още не е направен анализ на причината за тези случаи, нито са предприети действия за превенцията им.

Маркетинг

През сезон 2012/13 малко над 6 милиона зрители са посетили стадионите в Холандия на мачове от Ередивизи. За сравнение през миналите няколко сезона посещаемостта е горе-долу на същото ниво с разлика от няколко хиляди човека.

Трябва да се отбележи, че клубовете от Ниската земя не залагат сляпо на навика на феновете си да ги гледат на живо, а правят всичко възможно да промотират тази възможност. Всяка седмица различни представители на Ередивизи пускат билети на намалени цени в местните сайтове за групово пазаруване.

Фейенорд реши да използва популярността на голмайстора си Грациано Пеле сред женската аудитория. Така обявеният за секссимвол за холандските домакини нападател стана лице на успешната кампания „Ladies’Night”, която увеличи зрителките на „Де Кайп”. ПСВ пък залага на онлайн игри в социалните мрежи, за да привлича феновете си на стадиона.
Фейенорд направи и най-успешната рекламна кампания тази година, която доведе до пълното изкупуване на артикулите, свързани с рекламата от феншоповете. Една от най-старите зоологически градини в Холандия - „Диърхаарде Блайдорп” стана основен спонсор на тима от Ротердам, а рекламата с участието на легендата на клуба – Джовани ван Бронкхорст и сина му, предизвика истински фурор в Холандия.



Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Johan_Cruyff_14
16.05.2013 18:55

Хубав обзор, интересно четиво за тези, които следят холандския футбол.

RAFKATA
17.05.2013 13:53

Гледай го няма да съжаляваш.И аз бях като теб гледах по някой мач.Но после ми стана доста интересно.В холандския футбол има много талантливи момчета които чакат да преминат в по - голям клуб.

RAFKATA
17.05.2013 13:51

Май от време на време дават по някой мач

RAFKATA
17.05.2013 13:50

Ще е интересно Уинър да направят и други такива обзори за различните лиги след като свършат разбира се.

XFactor
17.05.2013 11:37

Дават ли ги по РИНГ ? Не са ли по film+ дето е само на Булсат?

Neooo_1995
16.05.2013 19:05

Аз не го следя много.Гледам от време на време някой мач по ринг или в нета ,ама от другия сезон ще почвам да ги следя по-често ,че нещо Утрехт много ме кефят *smile*