Арсенал продължава победната си серия

22:23
Арсенал продължава победната си серия

В дерби срещата от 15-тия кръг един срещу друг излязоха отборите на намиращия се във форма Астън Вила и непопедимия до момента Арсенал. Възпитаниците на Мартин О\'Нийл показват страхотна форма през тази кампания и не случайно тимът от Бирмингам се намира в горната половина на таблицата. Декември месец ще е най-тежкият за възпитаниците на мосю Венгер с оглед програмата на тима и тежките предстоящи гостувания.

Още в началото на срещата "артилеристите" взеха нещата в свои ръце и с много подавания контролираха събитията на терена. Халфовата линия в лицето на Фламини, Диара, Росицки, Ебуе и Хлеб се представи на познатото високо ниво и още през първите 10 минути създаде куп неприятности за стабилната защита на домакините. Още в 3-тата минута Ебуе опита своя късмет с далечен удар, но Скот Карсън прояви рефлекс и успя да отклони топката в ъглов удър. Натискът на Арсенал продължи и отборът стигна, а шансовете, които се откриха пред Росицки и Хлеб след пасове на Фламини, бяха умело парирани от опитните централни защитници в лицето на Зат Найт и Мартин Лаурсен. Противно на логиката и събитията на терена, възпитаниците на МАртин О\'Нийл стигнаха до преднина в срещата в 14-тата минута. Сбъркан пас на Фламини в центъра на терена позволи на Карю да напредне по левия фланг, навлезе в наказателното поле на Алмуния и отправи центриране. Топката рикушира от шпагата на Коло Туре, заблуди Галас, а за Крейг Гарднър остана най-лесното да отправи завършващ удар от около 5-6 метра пред слисаните погледи на Клиши и испанския страж на "артилеристите".

Играчите на Арсенал реагираха мигновенно и окупираха вратата на противника. Шансовете, открили се пред Фламини, Диара и Саня, бяха пропилени лековато със удари встрани от вратата. Проблемите за домакините се увеличиха в 30-тата минута, когато българският национал Стилян Петров се контузи и трябваше да бъде принудително заменен от Шон Малоуни. Невъзможността на Рио -Кокър да играе в срещата, придружена с контузията на сънародника ни, отслаби изключително много центъра на халфовата линия и логичното се случи в 23-тата минута. Комбинация между Ебуе и Адебайор, и неразбирателство в защитата на домакините остави френския национал Фламини на чиста позиция и той не сгреши, изравнявайки резултата. Тоталната доминация на Арсенал през тези минути, липсата на креативен халф от страна на бирмингамци и слабата игра на Агбонлахор, Карю и Ашли Иънг в предни позиции позволи на "артилеристите" трайно да окупират половината на домакините в търсене на второ попадение.

В 36-тата минута Адебайор прояви своите реализаторски умения и наказа допуснатата от страна на Мелберг и Зат Найт грешка, оползотворявайки перфектното центриране на Саня. След като достигнаха до заслужена преднина, "артилеристите" видимо намалиха темпото и се прибраха с гол преднина на полувремето.

През втората част, противно на очакванията, Арсенал се прибра в своята половина, а ролята на доминиращ отбор бе поета от бирмингамци. Мартин Лаурсен имаше шанс да възстанови статуквото още 55-тата минута, но ударът му премина покрай вратата. Арсенал разчиташе предимно на контраатаки, които минаваха през завърналия се от контузия Александър Хлеб. Груб фаул в 57-мата минута на Джон Карю срещу беларусина донесе само жълт картон за норвежеца и принудителна смяна в състава на гостите. Обещаващият английски нападател Тио Уолкът се появи в игра, но тежкият терен му попречи да разкрие своите качества до края на срещата.

В 62-та минута дойде и преломния момент в срещата, след като удар с глава на норвежкия таран Карю се отби от напречната греда, след центриране на най-дейния в състава на домакините - Ашли Иънг. Това се оказа и последното сериозно голово положение в срещата, създадено от двата отбора. Венгер замени Росицки с Жилберто Силва, а появявайки се бразилецът внесе необходимото спокойствие в средата на терена и в крайна сметка "артилеристите" се поздравиха със заслужена победа.

С качественото си представяне на негостоприемния "Вила Парк" Арсенал доказа, че е един от основните претенденти за титлата и дори, и без лидера си Фабрегас, може да играе красив, качествен и резултатен футбол.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Aguer0_94
03.12.2007 11:33

мн дОбрРи оСобеНо СеСк , АдеЕбайоР и хЛЕб