Легионите се строяват: Предстои битката за Рим

12:40
Легионите се строяват: Предстои битката за Рим
Тази вечер от 21:45 ч. на стадион „Олимпико” Рома и Лацио излизат един срещу друг в голямото дерби на Вечния град. Без съмнение това е един от най-свирепите сблъсъци в европейския и световен футбол, а залогът е огромен – честта на емблемата. Тифозите на двата отбора са свикани под знамената. За тях няма по-голяма наслада от това да бъде победен, а ако може и унижен големия враг.

Положението преди дербито

Лацио е на 6-та позиция в класирането на три точки именно пред 7-мия Рома и с равен актив с Интер в зона Лига Европа. Лациалите загубиха първия четвъртфинал от въпросния турнир срещу Фенербахче с 0:2, но все пак предстои реванш.
Интересен факт, е че и двата отбора имат шанс да спечелят купата на Италия. Орлите вече са на финал, докато вълците ще трябва да изиграят полуфиналния реванш с Интер в Милано на 17-ти април. Рома спечели първия двубой с 2:1. Така можем да станем свидетели на столичен сблъсък и на финала за Копа Италия.

Какво се случи в есенния сблъсък?



Кога вълците за последен път ухапаха орлите?



Напрежение в Рома заради Де Роси и Освалдо

В последния кръг преди дербито, Рома загуби визитата си на Палермо. Във въпросния мач нападателят Освалдо получи жълт картон и ще пропусне важния сблъсък с Лацио. Тифозите на Рома не са доволни от изявите на Освалдо напоследък, а неговият избор да замине за Лондон заедно с приятелката си (аржентинската актриса Химена Барон) вместо да гледа дербито и да подкрепя своите от трибуните ги вбеси окончателно. В Италия вече анонсираха, че хора от Челси и Тотнъм преговарят с агента на играча.



В същото време една от емблемите на вълците Даниеле Де Роси се готви да запише 20-тото си дерби срещу Лацио, но формата му е тревожна. За първи път от дебютния му сезон през 2001-02 (когато играе общо в 4 мача) той все още не се е разписал в двубой от Серия А . Световният шампион отговаря с недомлъвки за бъдещето си след края на сезона, като постоянно се говори за трансфер в посока Париж или Реал Мадрид. В първото дерби от сезона Де Роси бе изгонен с червен картон, а Рома загуби с 2:3 в крайна сметка.

Лотито нападна съперника с исторически факт

Както обикновенно, полемиките и нападките съпътсват дните преди римския сблъсък. „Дербито с Рома? Не ме занимавайте с отбори създадени 30 години след Лацио”, заяви президентът на орлите Лотито пред медиите и взриви обстановката. Лотито пое лациалите в много тежък финансов колапс и не само успя да спаси клуба, но и да го стабилизира през годините на своето управление. Първото му дерби е на 6-ти януари 2005 година, когато Лацио бие с головете на Ди Канио, Роки и Сезар. След този триумф идват трите поредни победи с Делио Роси на пейката (3:0, 3:2, 4:2). Следват пет поредни победи за Рома и това бе определен от самия президент като „черния период на неговото управление”.



За новия президент на вълците Джеймс Палота това е второ дерби след загубата през есента. Роденият в Бостън Палота пое вълците през лятото и постоянно се опитва да си осигури нови партньори които да инвестират в клуба. Босът на Рома пристигна специално за сблъсъка от Щатите, а първата му работа на излизане от летището бе да извика пред журналистите – „Forza Roma”!



Вечният Тоти срещу головата машина Клозе

В последните години няма дерби на Рим, което да не бъде белязано от присъствието на великия Франческо Тоти. Легендата на вълците е на втора позиция в класирането на голмайсторите в историята на Серия А с 226 гола, а над него е само Силвио Пиола, който има 274 попадения. Капитанът има 8 попадения срещу Лацио, а рекордът си поделят Дино да Коста и Марко Делвекио с по 9. Влиянието на Тоти в битките за Рим през годините, обаче е насравнимо с който и да е друг играч с червена фланелка.

В същото време надеждите на лациалите са свързани с възстановения голов хищник Мирослав Клозе. Германецът игра в последните 3 дербита, които завършиха с победи за орлите, а приносът му бе решаващ. В дебюта си Миро донесе успеха в 3-ата минута на продължението за 2:1, в следващото изработи дузпа, реализирана от Ернанес (2:1), разписа се и при победа с 3:2 през този сезон.

Кои са двамата треньори?

Аурелио Андреацоли застана начело на Рома след уволнението на Зденек Земан на 2-ри февруари тази година. Идва в Рома през 2005-та година, когато пристига като част от щаба на Лучано Спалети, но през 2009-та напуска заедно с гологлавия специалист. През февруари 2011 след уволнението на Клаудио Раниери и назначаването на Винченцо Монтела се връща като помощник треньор, който отговаря за техническия анализ на тима. По-късно е част е и от щаба на Луис Енрике.



Наставникът на Лацио Владимир Петкович е с далеч по-голям опит като старши треньор. Той е роден в Сараево през през 1963-та година, но е от хърватски произход. Заради дългия си период като футболист в Швейцария е натурализиран и притежава местно поданство. Преди да поеме Лацио е водил отборите на Белинзона, Лугано, Йънг Бойс, Сион, но и турския Самсунспор. Петкович е полиглот и говори свободно пет езика – италиански, френски, английски, испански, германски и руски. Ако успее да спечели и второто дерби на Рим със сигурност ще има специално място в сърцата на небесносините. Треньори, футболисти, президенти и най-вече тифозите на големите врагове са готови. Безмилостната битка за Рим чука на вратата....



Вероятни състави, факти и прогноза за РомаЛацио вижте тук:

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

sakata_97
08.04.2013 21:18

Успех на римските вълци,пожелавам да разбият жалките Лацио и да им покажат защо винаги ще са Царете на Рим.Успех Рома

El_Fenomeno_9
08.04.2013 21:16

А никой нищо не казва за двата финала на Рома в КЕШ ??? Да не би купата на Уефа да е повече от тях ?!

chelsea_asroma
08.04.2013 21:13

От 170 мача във всички турнири Рома има 63 победи срещу 47 за "орлите", при 60 равенства и голова разлика 209-167 в полза на "вълците". В мачовете за първенство Рома пак има предимство - 48 победи срещу 36 за "бианкочелестите", водени в момента от швейцарския специалист Владимир Петкович. Равенствата са 54, а головата разлика: 168 - 132 в полза на "вълците".

Хохо.......и все пак ако Рома загуби пак ще кажа честито и аз на феновете на Лацио без никакъв проблем дано стане и се получи добър мач!!!

Vaskovas
08.04.2013 21:03

на полувремето 0:0 , 1:0 в редовното или по-точно казано на пук на всички под 2.5 гола !

GaLaxY94
08.04.2013 20:54

Знам,че не е по темата, но някой знае ли на коя дата е Финала на ШЛ ?! *smile*

biserms
08.04.2013 20:36

Не мога да разбера какво толкова спорите ?На мен лично и двата отбора са ми симпатични, но като ги сложиш на кантар общо взето излизат на едно ниво - (като отличия).Рома има 3 титли на Италия, Лацио има 2, Рома има 9 купи, Лацио 5, но за сметка на това на международната сцена Лацио има 1 Купа на УЕФА и една суперкупа на Европа, а Рома няма отличия от Европа. И двата отбора имат големи агитки и винаги създават уникална атмосфера на мача... Айде спрете се и гледайте с кеф дербито след час *wink*

greenhool
08.04.2013 20:53

Най-после един трезво мислещ човек в този сайт.Приятно гледане на който ще гледа дано няма спорни отсъждания и ако рома победят с футболни достойнства аз ще съм първият,който ще им го признае и честити..винаги трябва да се гледа обективно! Наздраве!!

greenhool
08.04.2013 20:49

Тебе пък още те чакам да ми изброиш многобройната ви пейка от играчи на школата на отбора,които в момента се подвизават*lol* и моля те не разсмивай хората с тази купа *wink*

chelsea_asroma
08.04.2013 20:39

Купа на панаирните градове имат Рома която вече не съществува разбира се но все пак е нещо!

El_Fenomeno_9
08.04.2013 20:29

не мога да разбера защо жалките фенове на Лацио се хващат за нарицанието "роми" ?! От къде идва то ?! Ако е от Рома сте най - смешните хора на планетата и дори за животни не можете да минете , защото самия град не казва Рим , няма такова нещо като град Рим , ние Българите сме го кръстили така , но такъв град НЯМА , града се казва РОМА на ИТАЛИАНСКИ , така че роми от РОМА изобщо не минава , най - историческия град в света , столица на толкова ВЕЛИКИ ИМПЕРИИ и Вие нехранимайковци да ги наричате роми е меко казано плачевно !

chelsea_asroma
08.04.2013 20:33

Пич по надолу съм го написал същото но кой ли го чете те продължават да си лаят!

chelsea_asroma
08.04.2013 20:25

Само да не стане това ако ме разбирате>> [@link http://prikachi.com/images/798/6069798s.jpg]

chelsea_asroma
08.04.2013 20:21

И greenhool какво като сте спечелили последните 3 дербита?Да не говорим че едната ви победа бе с гол на Клозета в последните секунди на мача...... 2 години и половина лацио не бяха побеждавали Рома онзи успех сложи край на серия от пет поредни победи на Рома в сблъсъка на столицата и пак щяхте да станете за смях пред цяла Италия!

chelsea_asroma
08.04.2013 19:31

Няма такова нещо като синия част на Рим всички фенове на лацио са от провинцията.....нека един фен на лацио отиде в центъра на Рим с фланелка на отбора да видим какво ще му се случи....феновете на Рома са много повече от тези на Лацио в Рим!И когато всички отбори в Рим са се обединили в един отбор Лацио само Рома не го е направил за това и пилетата се дразнят толкова и са жалки! Рим на италиански е (Рома) какво означава Лацио???Това са шайка никакви фенове тази вечер в дербито гледайте кои tifosi ще се чуват повече тези на лацио или тези на Рома?!Мисля че тук две мнения няма........

devic
08.04.2013 20:22

и кво показваш с тоя клип? момчето правилно го е обяснил. само дето е пропуснал факта че феновете на рома са нещо като софииските боклуци - мислят се за недосегаеми,пък всъщност са пълни олигофрени(е с малки изключения). Лацио е отбор на бедните,отбор с дълбока история и със сигурност си има своя дял във Рим. както Панатинайкос и олимпиакос е разделен от квартали. и както някой със синя фланелка отиде да дразни ромите,така и някой червен ше си изяде шамарите в чуждата територия.

chelsea_asroma
08.04.2013 20:01

Не казвам че няма просто казвам че са по малко което е факт ако сте запознати с футбола в Италия ще го знаете провинциолистчета такива!

Written
08.04.2013 19:55

Лацио е име на квартал в Рим ... и моля те вземи прочети нещо, преди да говориш, срам и позор нямало фенове на Лацио в Рим .... *lol*

chelsea_asroma
08.04.2013 19:52

На това фенове ли му викаш?Ето това са фенове [@link http://www.youtube.com/watch?v=fp9HSclzwEM] !!!

greenhool
08.04.2013 19:47

Само човек,който гледа футбол от 2-3 години може да се изцепи по подобен начин за агитката на Лацио и не мисля така само ,защото съм пристрастен..този клип ще говори вместо мен*wink* [@link http://www.youtube.com/watch?v=CRi9llrSzQo]

El_Fenomeno_9
08.04.2013 19:31

И какъв е проблема да го гледаш ?! Какъв е заряда на "мачестърското" дерби ?! Дето НОВА Спорт ше го повтарят до припадак следващия месец поне по 2 пъти на ден ..

degea97_
08.04.2013 19:21

Само не разбрах защо е 15 мин преди Манчестърското Дерби :@ :@ Много исках да го гледам ..

Juan_Mata10
08.04.2013 19:05

Клозе ще играе ли само да попитам,че да знам да гледам ли мача или не

BVB_RMA
08.04.2013 17:37

Според мен Рома ще спечели дербито 1во заради формата на 2та отбора и 2ро Лацио трябва да мисли за реванша с Фенербахче . 3:1 !

Jurka5
08.04.2013 17:12

Не знам защо,но всеки фаворизира Рома и мисля,че точно този мач няма да го вземат..

Messi9818
08.04.2013 16:52

ако Рома бие Лацио се изравняват по точки и Рома,Лацио и Интер се изравняват с по 50 точки...в битка за само едно място 5то което е последното даващо право за ЛЕ...и пак кажи че няма интрига а и дори да няма за какво да играят между Рома и Лацио винаги ще се наблюдава интригуващ мач...гадничко е че тези колоси на Италиянският и не само на световният футбол ще се борят 5то място тази битка между Интер,Лацио и Рома някой който не следи класирането ще си помисли че това е битка за Скудето а те се бораят за ЛЕ...а не съм сигурен ама Лацио май са на финал за Купата така че те имат друг шанс за ЛЕ*smile*

greenhool
08.04.2013 17:18

Няма по-заплетено от италианското тази година,дано и занапред продължава така да ни държи в напрежение до край!!

RAFKATA
08.04.2013 16:23

Очаква на стадиона да хвърчат пиратки и т. н..Дано войските(Рома и Лазио) да не си забравят каските*wink*

RAFKATA
08.04.2013 16:22

Tоти:За Цезар Клозе:за Рим Битката започва.Това е Риммммммм

chelsea_asroma
08.04.2013 16:11

И Уинър защо ми баннахте профила нищо не редно не съм написал само истини без псувни?

gang_related
08.04.2013 15:39

Естествено и това дерби и Английското ще са по едно и също време мамичката му... ще се гледа нелегално по интернет паралелно *smile* Според мен Рома ще бият минимално с 2:1

greenhool
08.04.2013 15:32

До коментар [@comment 1333961] от [@user fl0rida]:

Като ти гледам годините това може и да ти е първото гледане на дербито иначе тръгнал да копира от авераси google *silent*

greenhool
08.04.2013 15:29

До коментар [@comment 1333952] от [@user fl0rida]:

За този дето ви метна 3 дербита поред мойче *lol*

greenhool
08.04.2013 19:40

Мислиш ли,че амбициите на един клуб не се простират до там където му стигат и финансовите възможности? не си ли тръгна и Фиоре точно заради това? Toва,че от 2-3 години не сме направили трансфер от над 2 милиона и отново се борим на три фронта (финал за купата на италия,ЛигаЕвропа-четвърт-финал,а в калчото се борим за 4ката) не ни ли прави чест?Последните три дербита ги взехме ние! Ами Рома на фона на многобройните си и не толкова евтини трансфери(само за Ламела и Освалдо общо 30 милиона) какво стойностно постигнаха през този сезон!? За школата им не сам имал претенции освен,че малкия ми излиза с някакви инфота от рода на това,че повечето им играчи от пейката са именно от тяхната школа..питам кои са те ? Бриги и Черчи са в Торино докато Губерти в Сампдория*wink*

El_Fenomeno_9
08.04.2013 18:56

Ти явно си някакъв умопобъркан да сравняваш школи на Рома и Лацио В МОМЕНТА !! Ще ти кажа само , че първия ми любим тим в Италия беше Лацио , най - вече заради Стефано Фиоре ако изобщо знаеш кой е този футболист и по какъв начин си тръгна ... За мен Лацио не може да има истински фенове първо защото играчите в самия отбор не са истински фенове на отбора !! Нямате нито 1 лациал в редиците си всичките са Ви наемници !! И това да ти кажа не е от днес и от вчера ... Докато Рома точно на другия полюс извадиха толкова кадърните момчета от школата последните няколко години , но не им дават шансове за изява , последните пресни примери Бриги , Черчи , Губерти , качествени момчета и най - важното израстнали с идеята за Рома !! Просто от където и да го погледнеш Лацио е един средняк , който няма амбиции за някакво класиране , не държи на него , а по - скоро ако дойде е добре дошло !! Те също като Наполи , Удинезе вземат за да ПРОДАВАТ !!

greenhool
08.04.2013 18:25

Хайде изброй ги

chelsea_asroma
08.04.2013 18:16

Вземи се поинтересувай малко и пак ми говори за школата на Рома защото повечето играчи които са твърди резерви са точно от школата от сега или преди няма значение фактите говорят сами по себе си!А колкото до Тоти какво като е на 36?В него има повече футбол от всичките ви играчи събрани на куп..

greenhool
08.04.2013 17:39

аьаьх приятелл Тоти и Де роси да въпреки,че първия си заминава скоро на 36 е и какво остава от школата им в отбора !? един Флоренци дето дори не съм го виждал така ли е !?

El_Fenomeno_9
08.04.2013 17:17

Абе кво се отваряш и ти , бе ... Много добре знаеш , че Лацио няма да постигне нищо , защото ги няма кръвните лациали !! Едно време когато Лацио излизаше в тва дерби , цялата агитка на Рома трепереше от ТОМАЗО РОКИ , кога ще имате толкова нахъсан играч пак за дербитата ?? Рома имат Тоти и Де Роси , доста момчета от школата , което предпоставки за много повече любов към клуба , вие ги събирате някакви от кол и въже на килограм , за тва няма да имате успехи нито в Италия , камоли в Европа !!

greenhool
08.04.2013 16:45

Говоря ти за последните три мача,които се изиграха и в които ядохте бой,а не за тези от преди години,когато си бил на 10 и дори не си видял.. *wink**lol**lol*

chelsea_asroma
08.04.2013 16:22

А Рома вас ви метнаха 5 пъти подред за какъв лацио ми говориш какви 5 лева?Но хайде да не си отварям устата че пак ще ям банн от Уинър.

greenhool
08.04.2013 15:12

До коментар [@comment 1333937] от [@user fl0rida]:

Ами от около 30 години преди вас се мислим за отбор*lol* а червена може да е само Купата ви на панаирните градове,която до този момент ви е единствената международна такава *lol**lol* аре чорапите и в леглото*joking*

stoinochelsea3
08.04.2013 21:12

Tи па си гледай Принтер и не се обаждай !

Inter1908_
08.04.2013 15:19

Хаха пич ти чуваш ли се?Рома > лацио факт.

greenhool
08.04.2013 14:58

Avanti Lazio!! merda roma!!! Дано Клозе накаже ромите,както той си знае*vicious*

fl0rida
08.04.2013 14:34

Това е дерби номер 138 в Серия А: Рома има предимство с 47 победи, 36 са успехите на Лацио, 54 са равенствата.Forza Roma

bacardy_breezer
08.04.2013 13:59

Едно от най-големите дерита в света. Определено ще се получи невероятен мач (както винаги). Заряда на това дерби наистина е неописуем... Както казва големия Мирослав Клозе - "В Рим разбрах какво е дерби".

fl0rida
08.04.2013 13:55

Forza Roma per sempre!Merda Lazio!Тук очаквам победа за кралете на Рим и очаквам принца на Рим Франческо Тоти да вкара гол и да наказва както винаги разбира се.....///Прогноза 5:1!

El_Fenomeno_9
08.04.2013 13:37

Мисля , че Рома има по - качествения състав и предвид тежката програма на Лацио , ще успеят да си върнат за първия двубой !