Давид Вия - един съвършен нападател

11:26
Давид Вия - един съвършен нападател
Давид Вия е един от най-смъртоносните нападатели в света. Той стана голмайстор на Евро 2008, въпреки че приключи турнира преждевременно заради травма. Сега клубът му - Валенсия, е закъсал сериозно за пари и по всяка вероятност Вия ще бъде продаден, пише Саймън Талбот от сп. "4-4-2" в статия преведена в "7 дни спорт". Испанският национал обаче категорично отказва да говори за бъдещето си.

Беше април 2009 г. и Давид Вия се връщаше у дома. Местното момче, което напусна Спортинг Хихон като 21-годишен обещаващ младеж през 2003, се връщаше като истински мъж и европейски шампион. 3000 души се бяха събрали, стискайки камери, фланелки и постери, с надеждата да зърнат своя идол. Когато той слезе от автобуса и на лицето му се изписа изненада, хората започнаха да скандират и да ръкопляскат. Давид Вия идваше като съперников футболист, който можеше да накаже местния тим, но това нямаше никакво значение. Посрещнаха го като герой.

"Знаех, че ще ме посрещнат страхотно, но подобно нещо не съм очаквал - признава нападателят. - Беше невероятно, никога няма да го забравя и то ще ме подтикне да постигна още повече в играта."

\"\"

А досега Вия наистина е постигнал много. Местното момче успя, стана звезда. Извън Хихон, Сарагоса и Валенсия нападателят не се радва на фанатична медийна подкрепа, каквато има Раул; нито пък притежава обаянието на Фернандо Торес, но не може да се отрекат постиженията му на игрището. Въпреки че не беше сред кандидатите за "Златната топка" и наградата на ФИФА за играч на годината, именно Вия е може би най-добрият нападател в света.

"Не съм аз този, който може да дава оценки за моята игра - казва той. - Ако другите го казват, добре. Ако не ме включват в списъка за тези награди, няма проблем. Бих искал да ги спечеля, но това не е някаква натрапчива мания."

Нищо чудно, че хората се наредиха на опашка пред хотел "Лос Феранес" в Хихон, за да го зърнат, а големите клубове се редят на опашка пред вратата му. Миналото лято Реал Мадрид предложи 45 млн. евро за него, но Валенсия отказа и Вия не пожела да тръгне срещу волята на клуба. Всъщност в цялата си кариера нападателят никога не е провокирал трансфер. Спортинг оцеля, като го продаде на Сарагоса. По-късно Сарагоса също закъса и с радост прибра 12 млн. евро от Валенсия. След Евро 2008 обаче клубът от "Местая" не пожела да осребри най-голямото си съкровище, защото феновете щяха да вдигнат революция.

"Аз не мисля за бъдещето, а само за настоящето - подчертава Вия. - За мен Валенсия е настояще, което води към бъдещето. Аз ще остана тук, докато клубът не пожелае да ме продаде. Досега никой не е казвал такова нещо." И така да е, скоро това ще се случи. През лятото Валенсия ще трябва да разпродаде играчите си, защото е на ръба на фалита. Вия обаче не се опитва да се възползва от тежката ситуация. "Това, което се случва извън терена, не ни влияе", казва испанският национал, макар че думите му противоречат на фактите. В деня, в който играчите на Валенсия разбраха, че няма да им се плаща, тимът влезе в серия, в която спечели само 1 път в 9 срещи. "Ние вярваме, че клубът ще намери изход от ситуацията. Играчите не бива да се притесняват за тези неща", подчертава Вия.

\"\"

При все това Реал Мадрид поднови интереса си, Барселона също го иска. В Англия Ливърпул, Арсенал и Манчестър Юнайтед се облизват за стрелеца. Говори се, че собственикът на Челси Роман Абрамович е готов да даде цяло състояние за него. Така и трябва да бъде. Искате гарантирани голове? Вия е вашият човек. "Той е роден реализатор: бърз, хитър и силен, отличен с двата крака, човек, на когото му трябва по-малко от секунда, за да стреля", казва съотборникът му в националния отбор Шаби Алонсо.

Вия не е само консуматор. Той е играл като ляво крило, чист нападател, изтеглен малко по-назад. Бил е в отбори, които плетат прецизни комбинации, бил е в такива, които атакуват директно съперника и залагат на грубата сила. И навсякъде Вия се е представял подобаващо. Той създава положения за другите, изпълнява фаулове и корнери, бори се със защитниците и има отличен поглед върху играта.

"Той е съвършеният нападател - казва Майкъл Робинзън, бивш играч на Ливърпул, който в момента е тв наблюдател в Испания. - Не му липсва нищо." Когато Вия остана във Валенсия, вместо да отиде в Реал миналото лято, треньорът на мадридчани Шустер подхвърли: "Липсва му амбиция".

Вия не е човек, който се забърква в скандали, но въпреки това остана сериозно подразнен. "Във футбола амбициите не се показват с приказки, а с крака - казва той. - Може да ме обвините в доста неща - че нямам ден, че съм изпортил няколко положения и т.н., но аз съм достатъчно амбициозен и такъв ще си остана. Мисля, че съм го доказал в Сарагоса, Спортинг, националния тим." Резултатите потвърждават думите му. Да не би да са чак толкова много играчите, ставали европейски шампиони?

\"\"

В същото време и Шустер имаше известно право. Вия стана голмайстор на европейското, а в момента е трети по голове в Испания (25). В последните пет години никой няма повече попадения от него в Примера освен Самуел Ето\'о. А Ето\'о играе в Барселона. Представете си какво би се случило, ако Вия риташе в Реал или Барса. Пък и съотборникът му в националния отбор Фернандо Торес определено стана по-добър и по-резултатен нападател, откакто премина в Ливърпул. Със сигурност подобен трансфер би се отразил добре и на Вия. Все пак досега той е играл в сравнителнo малки тимове. И именно това е най-изненадващото - чак сега, когато е на 27 години, най-големите клубове започват истинска битка за него.

Роден в миньорското градче Туиля през декември 1981 г., Вия е син на миньор. Той започва да играе в юношеската школа на местния Лангрео на 9 години. Всъщност Момчето, както му викат на местен диалект (El Guaje), можеше никога да не играе футбол, защото като малък чупи бедрена кост. Майката на Давид - Дорита, може и да се е оплаквала, че синът й мисли само за топката, но бащата Хосе Мануел Вия (Мел) бил много щастлив. Влиянието му върху нападателя личи до днес, защото малцина са играчите, които са еднакво добри с двата крака. "Непрекъснато ми подхвърляше топката, за да я ритам с левия крак докато десният беше в гипс - спомня си Вия. - Бях на 4 годинки."

В Реал Овиедо преценяват, че Вия е прекалено дребничък и затова на 17 г. той отива в Спортинг. Вкарва куп голове за Б-отбора и си спечелва място в първия тим. На 19 години получава шанс във втора дивизия (сезон 2001/02) и се възползва блестящо. През 2003 Сарагоса го купува за 3 млн. евро и той веднага разсейва всякакви подозрения, че не става за елита. Бележи 39 пъти за 2 години и отива във Валенсия, където в първия сезон вкарва 25 попадения. Така остава втори след Ето\'о при реализаторите и втори след Пабло Аймар в класацията за голови пасове. Големите му достойнства са постоянството и способността да се адаптира. Може да се промени постът, на който играе, може да се променят съотборниците му и треньорът, но Вия винаги вкарва.

В националния тим Вия също е на изключително ниво. Първоначално селекционерът Арагонес го мести от пост на пост, но на Евро 2008, след като Раул бе пратен в изгнание, вече нямаше никакво съмнение къде е мястото му: в атака, до Фернандо Торес. На европейското той стана голмайстор №1 с 4 попадения, въпреки че игра само 4 мача. Вия продължава да се представя успешно и при новия селекционер Висенте дел Боске. През 2008 нападателят вкара общо 12 гола за Испания и счупи рекорда за най-много попадения в рамките на една календарна година. Освен това записа 6 поредни резултатни двубоя с националния екип - друг рекорд.

"Мога да играя навсякъде в атака обяснява Вия. - Предпочитам обаче да съм точно на върха. Аз съм чист нападател, а те работят по-малко, но също така аз трябва да преча на халфовете да напускат централната зона, за да пресират крилата. Харесвам много стила на Барселона. Страхотно е да играя с техните малки играчи (Шави Ернандес и Андрес Иниеста) в националния. В края на краищата обаче всяка печеливша система е добра система. Обичам, когато мога да се движа и да търся голове, но мога да се адаптирам."

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Hella
02.06.2009 20:43

Notlike взе ми думите от клавиатурата *joking* Но едва ли ще остане на Местая *sad* Едно е сигурно - който и да го вземе ще спечели изключително много!

Notlike
23.05.2009 14:30

Още като бях малък, много ме радвашеНе е раснал в семейство на спортисти и затова е такава кротка душа. Не се блазни за пари, а играе със сърце! Ах, колко бих искал да остане във Валенсия!

gonzo86
15.05.2009 16:05

Статията наистина е добра и този играч наистина е истинско богатство в който и отбор да играе.Но има и още едно голямо качество-скромността.Пожелавам му успех,защото наистина е велик

tomi123
15.05.2009 15:21

мале виа ако е умен да ходи в милан там са наи великите

blq
15.05.2009 14:10

Nenoph ТИ СИ СЕ ПОБЪРКАЛ МНОГО ЖЕСТОКО ПИЧ *joking*

dracula_88
15.05.2009 13:31

Любимият ми футболист. Дано остане във "Валенсия", класиране в Лигата би запазило голяма част от състава, понеже ще има сериозни приходи.
Иначе прекрасна статия, мерси за която.
Малко уточнение: Туийя не е градче, а миньорско село в Астурия.

Pinturicchio_10
15.05.2009 13:13

Страхотна статия! Най-после да се обърне внимание и на скромния Давид, който за мен е най-добрият нападател в света в момента (извън Ювентус). Мечтата ми е да го видя в Юве, но това едва ли някога ще стане. И все пак, мечтите са безплатни...

Nenoph
15.05.2009 13:04

Дано Любо Пенев го вземе в ЦСКА *smile*

hrasta
15.05.2009 12:57

В Арсенал, ама не виждам как ще стане,иначе много ми се иска.Венгер иска добри футболисти за без пари.Предполагам, че Валенсия ще му искат цена от порядъка 30000-40000 ЕУР,все пак говорим за голмайстора на ЕВРО 2008.Като гледам с какво възхищение говори за Барса сигурно ще отиде там или в някои друг европейски гранд, за който парите не са проблем.

useraAfc
15.05.2009 12:43

Искам го в Арсенал в комбина с Погребняк

maxxi
15.05.2009 12:34

ах как искам да видя Виля в Арсенал-хайде Арсен вземи го и разкарай дървото Адебайор

captain123
15.05.2009 12:23

Това ще се разбере ако го купи някой класен отбор навън. Иначе само можем да гадаем.

TigerJK
15.05.2009 12:00

За испанския стил на игра е добър, но дали ще се справи в по-тежки първенства?