Уефа - групова фаза

14:11
Уефа - групова фаза
В група А новият шампион на Русия Зенит домакинства на опашкаря в Бундеслигата Нюрнберг. Трябва да се има предвид, че дори и при равенство тук руснаците със сигурност продължават напред. Все пак е важно на кое място ще се наредят в групата, за да могат да се надяват на по-лесен жребий. Футболистите на Зенит не са играли официален мач от 11 ноември и вероятно са в празнично настроение. Нюрнберг пък хвърля всички сили да се измъкне от зоната на изпадащите в Бундеслигата. Домакините са фаворит, но към този двубой трябва да се подходи внимателно и да не се изключва равенството.

В другата среща АЗ Алкмаар посреща аутсайдера Лариса. Холандците имат изигран едва 1 мач досега в групата, като спечелиха важна точка в Санкт-Петербург. Шансовете на гръцкия отбор за продължаване напред изглеждат илюзорни. За домакините ще отсъства голмайсторът им Ари, който е наказан. И двата тима изпитват трудности в местните си първенства, но АЗ трябва да покаже класа с една убедителна победа.

В група B единствено Панатинайкос си осигури продължаване в следващата фаза. Московският Локомотив има 2 точки след равенства с Атлетико М и Абърдийн. Сега руснаците посрещат датския шампион Копенхаген и само победата ще им осигури продължаване напред. Отборът на руските железници не е играл отдавна официални мачове и вероятно формата на футболистите е спаднала. Копенхаген пък участва в трудна битка за защита на титлата си в Дания. Програмата на датчаните в групата не е никак лесна до края и вероятно те вече са отписали този турнир. След като остана едва осми в крайното класиране на руската Висша лига, сега Локомотив М е длъжен да зарадва феновете си с един пробив на европейска сцена.

В другата среща един от най-силните отбори в турнира Атлетико М приема Абърдийн. Победата тук е задължителна за домакините и почти не подлежи на съмнение.

В група С си дават среща аутсайдерите Елфсборг и Млада Болеслав. Шведите, водени от национала Андерс Свенсон, се представиха отлично у дома срещу АЕК и за малко да вземат победата. В следващия си мач обаче бяха разбити с 6:1 от Фиорентина. Първенството на Швеция свърши преди месец и това непременно ще окаже своето влияние. Едва ли шведските футболисти се интересуват много от участието си в турнира на УЕФА. От друга страна Млада Болеслав се представя трагично напоследък в местния шампионат и в последните си 5 мача има 3 загуби и 2 равенства. Изходът от тази среща изглежда непредвидим, но като че ли равенството е най-логичният знак.

В другата среща АЕК домакинства на Фиорентина. За гърците победата тук е почти задължителна, докато гостите могат да дишат по-спокойно с четирите си точки до момента. В последния кръг италианците посрещат Млада Болеслав и е почти сигурно, че тогава ще добавят още 3 точки към актива си. АЕК е лидер в гръцкия шампионат и се представя силно от началото на сезона. Фиорентина пък по-вероятно ще мисли за дербито с Интер. Победата за домакините изглежда по-вероятна.

В група D Хамбургер домакинства на Рен. След победата си като гост на Бран домакините могат да са по-спокойни за продължаването си в следващата фаза. В събота Хамбургер има много важно дерби с Вердер и вероятно някои футболисти ще получат почивка. Рен взе едва една точка от двата си мача досега и ако французите искат да продължат напред, трябва да отмъкнат нещо и от тази си визита. Интересното е че Рен играе по-успешно като гост от началото на сезона. Най-вероятният изход от срещата е равенството.

В другата среща шампионът на Норвегия Бран посреща почти сигурния бъдещ шампион на Хърватска Динамо Загреб. Норвежкият шампионат приключи преди близо месец, което ще се отрази негативно на формата на домакините. Динамо пък съсредоточава вниманието си върху мачовете си в евротурнирите, тъй като за никого не е тайна, че в местния шампионат няма сериозна конкуренция. Не трябва да се пренебрегва обаче тежкия климат в скандинавската държава. Изглежда това ще е оспорван двубой, в който домакините все пак ще имат леко предимство.

Един от неясните от към развръзка двубои от група "Е" е този между Спарта Прага и Спартак Москва. Двата отбора имат по 3 точки до момента, но московчани са с ма по-малко, което им дава предимство. В първото си домакинство чехите загубиха с 1:2 от швейцарския Цюрих и сега ще искат да се реабилитират пред феновете си. Задачата няма да бъде никак лека с оглед класата на руския вицешампион, но на този етап от борбата слаби отбори няма. Руските футболисти завършиха футболния сезон в своята страна и това единствено може да се отрази негативно на представянето им. Не вярвам някой от двата отбора да се хвърли рисковано в предни позиции, оголвайки тила си, за това прогноза под 2.5 гола изглежда съвсем логична.

В другия мач от групата се срещат Цюрих и Тулуза. Швейцарският шампион както вече споменахме стартира с победа  и сега ще излезе пределно мобилизиран да продължи добрите си игри и пред собствена публика. Отборът показва едно постоянство в последните две години и това му донесе и титлата на Швейцария. Срещу съперник като Тулуза домакините трябва да бъдат доста внимателни, защото въпреки слабата си форма, гостите могат да накажат всяка тяхна грешка, както се получи и срещу нашия ЦСКА.Още повече, че след двете загуби до момента, на гостите не им остава нищо друго, освен да се хвърлят единствено с мисълта за трите точки.Въпреки това, ако Цюрих демонстрира своята игра, то шансовете на французите се свеждат до минимум, за това моята прогноза е победа на домакина или залог под 2.5 гола.

В група "F" са отборите на Байерн Мюнхен, Болтън, Спортинг Брага, Арис и Цървена Звезда. Сърбите ще почиват по право, а нашето внимание се насочва към двубоя между Болтън и Арис. Домакините записаха две равенства до момента, но едното бе постигнато при визитата на германския гранд и основен фаворит за купата, а това ще даде отражение върху нагласата на англичаните. Във вътрешното първенство Уондърс заемат незавидната 15-та позиция и не би било изненада, ако усилията на тима се насочат именно към подобряване тяхното място във временното класиране. Все пак у дома, те ще направят всичко възможно да зарадват привържениците си. Арис загуби гостуването си от последния кръг на Левадиакос, което може би показва, че отборът ще търси начин да постигне поне частичен успех на "Рийбок Стейдиъм". В първия си мач от груповата фаза у дома, солунският тим разгроми Звезда с 3:0, което показва, че в тима има играчи с нужния потенциал. Въпреки всичко това, ново равенство би било крайно неприятно за англичаните, за това моите предпочитания са за домакинска победа и знак 1.

В Брага, местният тим посреща отбора на Байерн, а стадиона със сигурност ще бъде препълнен. След равенството при гостуването на Болтън, Брага ще търсят начин да победят временния лидер в групата и да се изравнят по точки. Тази задача разбира се, ще бъда много трудна, защото всеки човек, интересуващ се от футбол знае какъв отбор е Байерн Мюнхен. След многото разочарования през изминалия сезон, сега немците са амбицирани да спечелят всички възможни трофеи, а пътя към постигане на целта е само един - победи във всеки един мач. С играчи като Рибери, Тони, Клозе головете не би трябвало да са проблем. Прогноза 2.

В група "G"  би следвало да видим два подчертано домакински мач, след като отборът на Митко Бербатов, Тотнъм приема датския Аалборг, а испанският Хетафе е домакин на Апоел Тел Авив. В лондон "шпорите" ще направят всичко необходимо да постигнат втора победа, която да им гарантира продължаването в следващия етап. Класата на Аалбор отстъпва значително на тази на лондончани и всичко друго освен победа при това защо не с хенди кап за тима на Хуанде Рамос би се приело за изненада. Прогноза 1.

В Мадрид, местния Хетафе, след като почива в предишния кръг от груповата фаза излиза за своя първи мач на домашна сцена срещу заемащия последно място отбор на Апоел. Израелците не могат да демонстрират своя потенциал, като дори все още нямат отбелязан гол. Едва ли точно сега е момента за подаръци от страна на Хетафе, за това прогнозирам победа за тях. Прогноза 1.

В последната група "H" изненадата до момента идва от състава на Галатасарай, който е окупирал последното място с две загуби от два мача. Водача в турската лига, не успява да наложи своята игра по европейските терени и логично е заплашен от угрозата да отпадне. Пред турците предстои поредното изпитание при визитата си в Атина срещу местния Паниониос. Гърците имат една точка от един мач и едно равенство също би ги удовлетворило до известна степен, т.к ще запазят аванса си пред настоящия си опонент. Сметките обаче едва ли са в плановете на отборите от южните ни съседки и те ще се хвърлят здраво за спечелване пълни победи. В местното първенство атиняните имат три победи и една загуба у дома, което е добър показател за играта им пред своя публика. Публична тайна е враждата между тези две страни, така че ни очакват напрегнати минути и много емоции. Прогноза Х.

Втория до момента в групата, Хелзинборг приема четвъртия Аустриа Виена. Шведите събраха четири точки в два мача и ако не загубят тази среща, то спокойно може да очакват последния си двубой при гостуването във Франция на Бордо, който на практика се е класирал след две победи от два мача. Хелзинборг не започна добре участието си в групата, като подели точките с отбора на Паниониос у дома, но след това се реабилитира по възможно най-добрия начин на своите привърженици при гостуването си в Турция и победата с 3:2. Виенчани са другия отбор заедно с Галатасарай, който все още няма спечелена точка, но те имат и само един изигран двубой. Очаквам шведския тим да наложи своята игра и въпреки, че не е играл официални срещи в последните няколко седмица да успее да надвие Аустриа. Прогноза 1.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация