Битка за среброто между Милан и Юве в 35-и кръг на Серия \"А\"

12:50
Битка за среброто между Милан и Юве в 35-и кръг на Серия \"А\"
Остава по-малко от месец до края на шампионата и по-малко от два до отваряне на летният трансферен прозорец. Съвсем естествено трансферните слуховете започват усилено да заливат вестници, телевизии и сайтове. "Юве купи Диего", "Интер продава Ибра на Реал", "Анчелоти напуска Милан през лятото" са само част от горещите заглавия. Все още обаче няма нищо официално и отборите са се съсредоточили към доиграване на сезона. Този уикенд ще е доста напечено. Супердербито на Италия най-вероятно ще определи подгласникът на шампиона, който може и на теория да стане ясен още в неделя вечерта. Фиорентина и Дженоа продължават да спорят за зона Шампионска лига, като и двата отбора имат нелеки гостувания. Рома пък трябва да брани участието си в Европа през следващия сезон, а Палермо изглежда единственият кандидат да им го отнеме. На дъното пък ври и кипи, като и този път ще имаме сериозно дерби за оцеляване. Всичко това в 35-я кръг на Серия "А".



Събота, 9 май

► 19:00 часа: Сампдория - Реджина

Кръгът се открива с мач между доиграващата сезона Сампдория и все още имащата някакви шансове за оцеляване Реджина. Миналата седмица двата отбора изиграха много вълнуващи двубои. Реджина спечели изключително важни 3 точки в Болоня, а Самп загуби градското дерби с Дженоа с 1:3. Получилият червен картон в този напрегнат двубой Хуго Кампаняро съвсем естествено е наказан и пропуска този мач. Аут са още контузените Белучи, Саммарко и Лучини. Гостите пристигат без Сесту, Коца и Ди Дженаро.


21:30 часа: Лацио - Удинезе

Двата отбора имат теоретичен шанс за 6-о място, даващо право на участие в Лига Европа. Удинезе е 9-и с 48 точки, а Лацио е позиция по-надолу и точка по-малко. "Орлите" цял сезон са на приливи и отливи, като след трите поредни победи последваха две поредни загуби. "Фриуланите" пък пристигат в столицата със самочувствието на отбор, спечелил последните си 4 двубоя. Контузените Симоне Индзаги, Диаките, Фоджа и Пандев, както и наказаният Ледесма са аут за домакините. Гостите ще са без Феронети, Тисоне, Кода и Ди Натале.


Неделя, 10 май


16:00 часа: Торино - Болоня

Ето го и станалото вече традиция напоследък дерби за оцеляване. Този път то се очертава като кърваво, тъй като победителят от него почти сигурно ще играе в Серия "А" и през следващия сезон. Двата отбора са съседи в класирането, но къде да е а точно на границата между последният оставащ и първият изпадащ. Дели ги само една единствена точка, която е в полза на Торино. Домакините изглеждат фаворити в този мач поради три основни причини: по-добра или по-точно по-малко лоша форма, домакинско предимство и датата 4 май, която е паметна за клуба. На нея, преди точно 60 години в 17,30 ч., тримоторният самолет ФИАТ, който вози най-добрия отбор на планетата - Ил Гранде Торино, се блъска в основите на базиликата в Суперга и погубва целият легендарен отбор. И в двата лагера има куп отсъстващи. За Торино контузени са Абрускато, Корини, Делафиоре, Ди Лорето, Вентола и Дзанети, а Серени и Огбона са наказани. Гостите пристигат без травмираните Паонеса, Цезар, Лавекиа, Бомбардини, Бритос и наказаните Мингацини и Мутарели.


► 16:00 часа: Катаня - Фиорентина

Пътят на Фиорентина към второ поредно участие в Шампиоската лига минава през тежко гостуване на един от най-добрите домакини в Серия "А" не само през този сезон, но и по принцип. Успокоението за "виолетовите" в случая е, че Катания отдавна си осигури оцеляването и напоследък играе без особена мотивация. Това обяснява защо от последните си 5 мача сицилианци са отмъкнали едва 3 точки. Ледесма и Потенца са контузени, а Моримото е наказан за домакините. Фиоре ще пази крехката си преднина от една точка пред Дженоа без Сантана, Муту, Бонацоли и Семиоли.


16:00 часа: Аталанта - Дженоа

С хеттрика си в дербито на Генуа, Диего Милито показа, че контузиите могат да влияят на формата, но не и на класата. Аржентинецът донесе важната победа в градското дерби, изкачи се на втора позиция при голмайсторите с 19 попадения (Ибрахимович и Ди Вайо имат по 21) и остави тима си в борбата за Шампионска лига. С три куршума три заека, както се казва. Дженоа обаче даде и две скъпи жертви. Защитникът Матео Ферари и халфът Тиаго Мота получиха червени картони и ще пропуснат това ключово гостуване. Скарпи пък е контузен. Аталанта, която е спечелила 70% от точките си у дома ще е без контузените Ферейра Пинто, Копола и Таламонти, както и без наказаните Белини и Дони.


16:00 часа: Киево - Интер

10 май може да се окаже паметна дата за Интер. Ако "нерадзурите" спечелят във Верона и Милан загуби дербито с Юве, те вече и на теория ще бъдат недостижими на върха и ще могат да празнуват 17-ото си Скудето (колкото има и Милан) и четвърто поредно. От клуба обявиха, че при победа срещу Киево тимът ще се събере на клубната база Пинетиня за да изгледа дербито и при победа на "бианконерите" ще отваря шампанското. Звездата на тима Златан Ибрахимович може да чака съотборниците си направо в базата, тъй като е наказан за натрупани картони. Трайно контузените Майкон, Ривас и Обина могат да му правят компания. От Киево пък нямат никакво намерение да се предават. "Магаретата" все още не са си осигурили напълно оставане в групата и ще хвърлят всички сили да го направят именно срещу шампиона. Макинва, Моро, Скардина и Колучи пропускат мача заради травми, а Ландела и Пинци поради наказание.

16:00 часа: Лече - Наполи

След скъпоценната точка срещу Юве в Торино миналия кръг, дошла в 93-ата мин., Лече остана в борбата за оцеляване и при победа срещу загубилият всякаква мотивация и желание за игра Наполи и благоприятно развитие на мача Торино – Болоня, може и да спаси наглед безнадеждния сезон. "Джалоросите" са предпоследни, с точка по-малко от 18-я Болоня и толкова повече от последния Реджина. Антунес, Анджело и Папа Вайго са контузени и пропускат двубоя. За доиграващият сезона Наполи втори пореден мач пропускат Гаргано, Маджо, Ринаудо, Йецо и Лавеци.


16:00 часа: Сиена - Палермо

Последните два мача от неделния следобед са за борбата за последната 6-а позиция, даваща право на участие в Европа. В момента там се намира Рома, но пред Палермо се откри реален шанс да я атакува. До преди няколко седмици "розовите" съвсем спокойно си доиграваха сезона и нямаха никакви намерения и почти никакви шансове за по-предно класиране. Ето обаче, че слабите игри на Рома напоследък отвориха мечтан коридор за сицилианци и те ще хвърлят всички сили в оставащите 4 кръга до края за да спасят сезона. За целта трябва задължително да победят доиграващата шампионата Сиена. Добрата новина за Палермо е, че до вчера нямаше нито един контузен в състава. Домакините ще са без Розетини, Гуадалупи, Елефтерополус и Белмонте.


► 16:00 часа: Каляри - Рома

Както вече стана дума Рома е в ужасна форма. Освен че изгубиха почти всички шансове за Шампионска лига, "вълците" ще трябва да спасяват и участието си в Лига Европа. В момента те са 6-и с актив от 53 точки – цели 8 по-малко от 4-я Фиорентина и само една повече от 7-я Палермо. Това означава, че победата срещу един от хитовете на сезона е повече от задължителна. Проблемите на Лучано Спалети обаче не свършват до тук. Към списъкът с хората пропускащи това гостуване, освен трайно контузените Сисиньо, Акуилани, Жуан, Дони и Баптища, се присъедини още норвежецът Йон Арне Рийзе, който получи пети жълт картон при домакинското равенство с Киево (0:0) миналия кръг. Каляри пък също има за какво да играе. При евентуална победа утре, те ще се доближат само на точка зад Рома и също ще получат страхотен шанс за излаз в Европа. Мачът за тях пропускат контузените Косу, Парола и Ладзари.


21:30 часа: Милан - Ювентус

Сребърните медали не отиват като залог на супердербито на Италия и на пръв поглед изглежда, че и двата отбора нямат кой знае какъв стимул. Не е съвсем така, тъй като честта, както и харизмата на това дерби, са си е достатъчни дразнители. Освен това, заелият втора позиция в крайното класиране тим ще печели 5 милиона евро повече от третия. 45% от телевизионните права на Шампионската лига за италианските отбори се разделят между първите четири тима, които се класират в турнира - 40% отиват в касата на шампионите, 30% в прибират втория класирал се, а третия и четвъртия съответно 20% и 10 %. Парите обаче зависят и от представянето в самия турнир. Както е известно, от следващия сезон първите три отбори в 4-те най-големи първенства на Европа влизат директно в групите на най-силният турнир, така че този стимул отпада. При една евентуална загуба обаче, Юве може да попадне в опасност да загуби и третото си място. В момента "росонерите" са втори, с 4 точки преднина пред "бианконерите". Фиорентина пък дебне от четвъртата позиция с 4 точки изоставане от Юве. Милан е в доста по-добра форма от своя съперник. Тимът на Карло Анчелоти има 5 поредни победи и не е губил двубой от 1 март тази година. Раниери и компания пък са на обратния полюс. За последно "Старата госпожа" спечели мач на 21 март, когато разгроми Рома с 4:1 в Рим. От тогава 4 равенства и 2 загуби. Последните два мача бяха с последния и предпоследния в класирането, като и в двата Юве не успя да победи и завърши 2:2. В отбора вече започна сериозно да се шуми за смяна на треньора Клаудио Раниери, като за евентуални негови заместници най-сериозно се спрягат Лучано Спалети, Чезаре Прандели, както и бившите легенди на клуба Чиро Ферара и Антонио Конте. Ръководството дори намекна, че една евентуална загуба в Милано ще бъде последна за настоящият наставник и клубът ще смени треньора си преди края на сезона за първи път от 40 години насам. Добрите новини за Юве са две. Първата е свързана с трансфера на бразилският плеймейкър Диего, който според италианските медии вече е играч на "бианконерите". Втората е завръщането в състава на Джорджо Киелини, който пропусна последните няколко мача на тима заради лека травма. Очаква се Раниери да остави на скамейката Мауро Каморанези и Алесандро Дел Пиеро. Двамата бяха заменени на почивката миналата седмица срещу Киево и изразиха недоволството си – първият открито, вторият не толкова. От няколко седмици упорито се говори, че тарторите на отбора бойкотират наставника си. За Дел Пиеро мачът срещу Милан се пада под номер 600 с екипа на Ювентус. Иначе контузени са Сисоко, Салихамиджич, Екдал, Кнежевич, Маркизио и Молинаро. Недвед и Мелберг пък са наказани. Това предвещава сериозни промени в титулярния състав. Карло Анчелоти няма подобни проблеми. Единствените отсъстващи са трайно контузените Неста, Бориело, Гатузо, Каладзе, Абиати и Антонини. Дербито ще бъде мач номер 280 в Калчото за наставникът на "росонерите". Така той ще подобри рекорда на легендарният Роко, който води Милан три пъти в кариерата си и има общо 279 мача с тима в Италия. Анчелоти пое отбора през есента на 2001 г. и за 8 години достигна тази кота. В историята на Серия "А" има само трима треньори с повече мачове. Това са Еленио Ерера (Интер), Нилс Лидхолм (Рома) и недостижимия Джовани Трапатони (Ювентус).

Двата най-титулувани клуба на Апенините ще изиграят мач номер 201 по между си във всички турнири. До момента в 200-те мача Юве има 70 победи, Милан 61, а равенствата са 69, при голова разлика 283:269 в полза на "Старата госпожа". Само за Серия "А" съотношението не е много по-различно - 147 мача, 51 победи за Юве, 52 равенства и 44 успеха за Милан, при голова разлика 206:196. Само в Милано съотношението е следното: 98 мача, 34 победи за Милан, 25 за Юве, 39 равенства и голова разлика 140:115.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Pinturicchio_10
11.05.2009 03:18

Хаха бихте ни та ни сцепихте. *smile* Добре че жалкия Раниери ви пожали накрая. Не вярвах, че има отбор по-зле от Ювентус в момента, но ето че Милан ме изненада. *sick* Иначе както винаги, в приказките преди мача миланистите са най-силни. *wink*

biznesmen
09.05.2009 20:28

Тея трябва да ги бием минимум с 3:0. FORZA MILAN

tomi123
09.05.2009 16:46

милан е наи великиа отбор в италиа както и в сфета милан оле *joking*