Още една победа за Байерн, Леверкузен няма да бие Фрайбург

17:59
Още една победа за Байерн, Леверкузен няма да бие Фрайбург
В миналия кръг, въпреки негативните ми очаквания, не се справих толкова лошо. Всъщност, единствената сериозна издънка дойде от Фортуна Дюселдорф Аугсбург. Байерн Мюнхен победи с 2:0, което не покри хендикапа, тоест трябваше да избера, че тимът ще спечели на нула. А и Вердер не вкара гол на Борусия Дортмунд, но пък там двойката излезе с лекота. Общо – 8 от 11, което си е отлично постижение.

Петък, 25 януари
21:30 часа: Борусия Дортмунд - Нюрнберг

Франките ще трябва да намерят начин да спрат страховитата атака на жълто-черните, която преди седмица наниза пет гола във вратата на Вердер. Нюрнберг спечели точка срещу Хамбургер в дебюта на Михаел Вайзингер, но определено имаше проблеми, особено през второто полувреме, когато северняците се разиграха. Борусия със сигурност ще постави Нюрнберг под напрежение още от самото начало, но колкото и странно да звучи, тази рецепта не върши работа – тимът на Юрген Клоп спечели само веднъж в последните си пет домакинства, и то срещу последния Фортуна. Нури Шахин се върна в игра в Бремен, но и сега ще бъде резерва. Суботич продължава да е контузен и единствената промяна, която обмисля Юрген Клоп е дали Блашчиковски да не започне вместо Гроскройц, като това ще доведе и до промяна на позията на Ройс, който ще мине отляво. В състава на гостите се връща Пер Нилсон, който пропусна мача миналата седмица заради болест. Той ще заеме своята позиция в центъра на отбраната, Симонс ще се върне в халфовата линия, Коен ще остане на резервната скамейка. Маркус Фойлнер и Хироши Кийотаке също са възстановени и може да попаднат в стартовата единайсеторка. Преди равенството по-рано през сезона Нюрнберг записа шест поредни загуби от Борусия, но има два любопитни момента свързани с това, че мачът е в петък – жълто-черните не са губили в петък от 30 януари 2004 г. насам, а последната победа на Нюрнберг в Дортмунд бе в една петъчна вечер през ноември 1990 г.
Прогноза: Борусия (-1)

Събота, 26 януари
16:30 часа: Борусия Мьонхенгладбах – Фортуна

Началото на дербитата в този уикенд. В сблъсъка на Запада и Гладбах, и Фортуна ще трябва да подобрят представянето си, спрямо това, което направиха преди седмица, но докато при домакините има шанс това да се случи, то грешките на червените в отбрана срещу Аугсбург бяха толкова шокиращи, че не е ясно какво ще е състоянието на бранителите и вратарят Гийфер. Изглежда невероятно Фортуна да спечели на „Борусия парк”, но въпросът е дали може да измъкне хикс. Латка и Теше ще бъдат титуляри за гостите, но според мен това ще доведе повече до объркване, отколкото до нещо положително.
Прогноза: 1

16:30 часа: Хановер – Волфсбург

Голямото дерби на Долна Саксония. Дитер Хекинг водеше домакините цели три години, а начело на вълците спечели официалния си дебют – 2:0 срещу Щутгарт. Проблемът за Хановер е защитата – както Мирко Сломка каза след петте гола в Гелзенкирхен: „добре, че съперникът нямаше много удари, защото всеки такъв във вратата доведе до гол”. Ако има нещо, което важи за всички тимове на Дитер Хекинг, то това е стабилната игра в отбрана, но ми се струва, че зелените ще допуснат гол. Още повече в последните шест срещи между съперниците само в една се разписаха и двата отбора, а това е крайно нетипично за Бундеслигата.
Прогноза: гол/гол

16:30 часа: Аугсбург – Шалке 04

Аугсбург върна надеждата си в битката за оцеляване като спечели с 3:2 в Дюселдорф, но е факт, че и трите гола за баварците дойдоха след безобразни грешки на Фортуна. Шалке вкара пет на Хановер, но инкасира четири, тоест и при кралскосините ситуацията в отбрана не е цветуща. Съответно гол/гол изглежда отлична опция. Иначе съм склонен да подкрепя домакините, защото кралскосините имат сериозни проблеми със състава – Пападопулос, Афелай, Джоунс, Моритц и Обаси са аут. Хунтелаар обаче се завръща и ще води атаката заедно с Марика, тоест Шалке ще играе 4-4-2 – нещо, което Хууб Стевенс не практикуваше и не е много сигурно как ще се справят играчите.
Прогноза: гол/гол, 1X

16:30 часа: Гройтер Фюрт – Майнц

Преди пет месеца Фюрт спечели във визитата си на Майнц и тогава нещата изглеждаха по съвсем различен начин за баварците. Те обаче си останаха с този единствен успех и логично са на последно място в класирането. Червените пък се борят за място в първата четворка, а идеята, че това може да се случи минава през успех на „Троли Арена”. Маврай, Приб и Джурджич, които не играха срещу Байерн, са на линия за Фюрт, а за гостите ще отсъства наказаният Паркър, като вместо него титуляр ще бъде Мюлер (а той още няма гол в гостуване този сезон). Въпреки всичко, Майнц заслужава доверие.
Прогноза: 2

16:30 часа: Айнтрахт – Хофенхайм

Орлите не играха никак добре срещу Леверкузен преди седмица и логично загубиха с 1:3, а по същото време Хофе сложи край на серията си от шест поредни загуби с 0:0 срещу Гладбах, като дори трябваше да спечели. Предвид нестабилната отбрана на домакините, още повече Самбрано е под въпрос, е логично да се очаква, че Хофенхайм ще стигне до гол. Същото важи и за Айнтрахт, тоест гол/гол е добър избор. Още повече за Хофе ще дебютира новопривлечения Полански, а той едва ли ще се впише с една тренировка. Дердийок е под въпрос заради контузия, но това може и да е добре за сините, защото Хоселу игра по-силно досега през сезона. Ако търсите знак, може да пробвате хикс.
Прогноза: гол/гол

19:30 часа: Фрайбург – Байер Леверкузен

И двата отбора са в отлична форма – южняците имат две поражения в 12 срещи (при това от Байерн и Борусия Дортмунд), а същото важи и за червено-черните – две загуби в 15 кръга, но в гостувания в северна Германия – на Волфсбург и Хановер. Това е и сблъсък между втората най-силна защита и третата най-силна атака, като и двата отбора демонстрираха нагледно какво могат преди седмица – Фрайбург завърши 0:0 с Майнц, а Леверкузен надви Айнтрахт с 3:1. За този сблъсък на върха на атаката на домакините се завръща Ян Розентал, който изтърпя наказанието си и ще замести Карим Геде. Муйджа обаче продължава да е контузен. В тима на Хюпия и Левандовски не се очакват промени. Фрайбург загуби последните си пет домакинства на Байер, като в предишните три дори не стигна до гол, но сега ще го направи.
Прогноза: гол/гол

Неделя, 27 януари
16:30 часа: Хамбургер – Вердер

Голямото дерби на севера. Домакините започнаха с точка 2013-ата, като това бе добре дошло след разгромното 1:5 от Борусия Дортмунд година по-рано. Бременци обаче нямаха това щастие – те изтеглиха късата клечка в лицето на шампиона и паднаха с 0:5 преди седмица. HSV взе предишните си три домакинства и на пръв поглед е фаворит, но в първия сблъсък по-рано през сезона, зелените спечелиха с 2:0, за да сложат край на серия от 11 срещи без победа. А и една от най-важните фигури в тима на Вердер – Марко Арнаутович - се завръща след наказание. Не е ясно обаче какво ще се случи с Гебре Селасие, Елиа и Прьодл, които през седмицата тренираха с втория отбор. Торстен Финк не може да разчита на контузения Мансиен, което означава, че Брума ще е титуляр в центъра на отбраната. Очаква се и Шелбред да започне вместо Арслан, който разочарова с изявите си срещу Нюрнберг. HSV спечели само веднъж в шест срещи с Вердер, а пък Финк не е побеждавал този съперник вече в седем поредни мача. Сега обаче изглежда добър момент това да се промени.
Прогноза: 1

18:30 часа: Щутгарт – Байерн Мюнхен

Кръгът завършва с голямото дерби на юга. Лидерът в класирането не игра по най-добрия възможен начин срещу Фюрт, но спечели с 2:0, а можеше да вкара още поне толкова. Щутгарт пък направи силно първо полувреме и слабо второ срещу Волфсбург, за да загуби с 0:2 преди седмица. Голмайсторът на швабите Ведад Ибишевич обаче бе наказан, но сега той се завръща на върха на атаката. Друг важен футболист – Вилиам Квист - също е на линия и ще заеме своята позиция пред защитниците. Съставът на Бруно Лабадия наистина ще се нуждае и от двамата, защото Байерн разполага с най-силната атака и най-стабилната отбрана – 46 вкарани и седем допуснати гола. А и Ариен Робен, който се включи много силно срещу Фюрт, ще бъде титуляр на „Мерцедес Бенц Арена”. Баварците спечелиха последните седем мача срещу своя съперник от провинция Баден-Вюртенберг, като в процеса вкараха 25 гола. По-рано през сезона Щутгарт катастрофира с 1:6 на „Алианц Арена”, като резултатът можеше да бъде и много по-голям, но Байерн спря устрема си в 51-а минута, когато падна шестия гол.
Прогноза: 2, над 2,5 гола
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация