Дженоа срещу Сампдория е украшението на неделния кръг в Серия А

23:07
Дженоа срещу Сампдория е украшението на неделния кръг в Серия А
Този уикенд на Иберийския полуостров ще се решава титлата. На Апенините обаче всичко отдавна е решено. Изглежда, че единствените въпросителни около Скудетото са свързани с това, кога точно ще бъде спечелено и на теория и колко точки ще е преднината пред втория. Освен титлата обаче, в едно съвременно първенство има и други важни позиции, като тези даващи право на участие в евротурнирите и тези на изпадащите. На тези въпроси в Италия все още нямат окончателен отговор. Доказателство за това, че по-голяма част от отборите в Серия "А" доиграват сезона е че и четирите последни отбора, които реално се борят за оцеляване не загубиха в миналия кръг, като 3 от тях спечелиха своите срещи, а Реджина също бе на път да го направи, след като надигра гранда Ювентус на своя "Оресте Гранило", но в крайна сметка завърши 2:2. Сега два от тях имат тежки гостувания на два от грандовете в италианския футбол, а другите два се изправят в свирепа битка помежду си. Продължава и борбата за четвъртото място, което след поредната тежка загуба миналия кръг, изглежда все по-голям блян за Рома. Нещо повече, тази загуба отвори и още една въпросителна - кой ще заеме 6-о място, даващо право на участие в турнира за Купата на УЕФА, който от следващия сезон ще се нарича Лига Eвропа. В момента "вълците" се намират там, но преднината им пред Каляри и Палермо е само 3 точки. Програмата започва с две съботни дербита.


Събота, 2 май



► 19:00 часа: Болоня - Реджина

Кръгът започва от сърцето на Италия с дерби между два отбора, борещи се за оцеляване. Шансовете са по-добри за Болоня, която е на 18-а позиция само на точка от спасението, докато Реджина е последна с цели 5 точки по-малко от съперника си. По всичко изглежда, че това е последният влак за гостите и трите точки в този двубой са повече от задължителни за тях. Както вече стана дума калабрийците не успяха напълно да се възползват от свалилия гарда Ювентус и взеха само точка от него, въпреки че водеха в резултата в по-голяма част от срещата. Болоня пък успя да вземе скъпоценни три точки от правещата страхотен сезон Дженоа, но въпреки това остана под чертата. За второ поредно домакинство наставникът Джузепе Пападопулу няма да може да разчита на контузените Антониоли, Паонеса, Маркини, Цезар, Лавекиа, Бритос и Бомбардини. Гостите пристигат единствено без халфа Алесио Сесту, след като в състава се завръщат цели 5 футболисти - Кармона, Адежо, Ландзаро, Барето и Коста.


21:30 часа: Интер - Лацио

Дербито на кръга няма кой знае какъв заряд за двата тима. Интер ще се бори да узакони четвъртата си поредна титла пред своите тифози, докато за Лацио се откри някаква минимална възможност за зона УЕФА, която да подсигури една евентуална загуба на финала за Купата на Италия. За целта "орлите" трябва задължително да бият на "Джузепе Меаца" и да се надяват градските им съперници да продължават с слабите си изяви. В момента "небесносините" са 9-и на 5 точки зад Рома. След неубедителните представяния на Ювентус в последно време "нерадзурите" пък имат нов преследвач. Това са добре познатите "братовчеди" от Милан, които изостават на 7 точки 5 кръга преди края и започват да мечтаят. Двата тима вече започнаха със словесните престрелки, което не е изненада за никого. От Интер намекнаха, че съдиите помагат на "росонерите",  като им свирят прекалено много дузпи, докато Милан контрира, че ако не е бил голът с ръка на Адриано, шансовете им за титлата щели да бъдат доста по-реални. Наставникът на интеристите Жозе Мауриньо хвърли допълнително масло в огъня, като заяви, че Милан е спечелил есенното дерби между двата отбора с гол от засада. Той обаче трябва да се съсредоточи към днешния двубой, ако не иска да повтори датата 5 май 2002 година, която несъмнено е най-черната за тифозите на Интер в съвременната история на клуба. Тогава, под ръководството на Ектор Купер, миланският гранд пропусна да спечели титлата след загуба в последния кръг с 2:4 именно от Лацио. Символиката обаче не притеснява Мауриньо, който в свой стил заяви, че няма спомен за тази дата. Освен на контузените Майкон, Ривас и Креспо, той няма да може да разчита и на Станкович и Балотели, които са наказани. Колегата му Делио Роси продължава да изпитва проблеми с липсата на Симоне Индзаги, Маури, Диаките, Дабо и най-вече Горан Пандев.


Неделя, 3 май



16:00 часа: Палермо - Каляри

До миналата седмица тези два отбора бяха отписали сезона. След загубата на Рома от Фиорентина обаче, пред Палермо и Каляри се откриха реални шансове за атака на зона Европа. Двата тима са на 7-а позиция с по 49 точки – само 3 по-малко от 6-я Рома. Затова се очертава здрава битка, победителят от която ще продължи да мечтае.
Преди 2 сезона Палермо усети тръпката от участие в Европа, докато Каляри не е участвал там от сезон 1993/94, когато игра полуфинал в турнира за Купата на УЕФА. Тимът на Валтер Алегри е една от приятните изненади на сезона и ако продължава с добрите си игри до края, нищо чудно да се поздрави с този грандиозен за тях успех. Наставникът пристига в столицата на Сицилия без контузените Биондини, Косу и Сиваков, както и без наказаният си капитан Диего Лопес, който продължава да изтърпява наказание от 5 срещи. Маркети, Арести, Вигорито и Малиочети обаче се завръщат. Домакините ще са без контузения Брешано и наказания Бово.


16:00 часа: Удинезе - Аталанта

Двата отбора са 10-и и 11-и съответно с 45 и 44 точки и като изключим чисто теоретичните шансове за зона Европа, няма за какво да се борят. Така че многото контузени и наказани в двата лагера едва ли ги притеснява кой знае колко. Феронети, Тисоне, Кода и Ди Натале са с травми, а Санчез е наказан за домакините. Контузените Ферейра Пинто и Копола и наказаните Гарикс и Валдес са аут за гостите.


16:00 часа: Рома - Киево

Лошите новини за Рома през този сезон нямат край. След като миналата събота Фиорентина стана четвъртият отбор след Интер, Ювентус и Лацио, който вкарва 4 гола на "вълците" през този сезон, през седмицата стана ясно, че бразилският вратар Дони има контузия на дясното коляно, която ще му попречи да играе най-малко три месеца. Това означава, че пропуска всички срещи до края на кошмарния за Рома сезон. Освен че вече почти нямат шанс за Шампионската лига, "джалоросите" ще трябва да защитават и мястото си в Лига Европа. В последните 2 месеца те спечелиха едва 9 точки и ако продължават така може да пропуснат следващия сезон на европейската сцена. Освен Дони с травми са още Сисиньо, Акуилани, Жуан и Монтела, а Пизаро е наказан. С 34-те си точки гостите изглежда са се спасили, но няма да е лошо за по-сигурно да натрупат още малко актив в оставащите 5 кръга. Малко вероятно е обаче това да стане срещу Рома, тъй като освен всичко друго имат и много отсъстващи. Макинва, Моро, Скардина и Керлон са с травми, а Ландела и Йепес са наказани.


16:00 часа: Ювентус - Лече

По решение на дисциплинарната комисия към Италианската футболна лига този мач трябваше да се играе пред празни трибуни. Домакините бяха санкционирани заради поведението на феновете си в дербито срещу Интер, когато част от привържениците се отнесоха некоректно с тъмнокожия нападател Марио Балотели, като го обиждаха на расистка основа. От Юве естествено обжалваха. Във вторник от Италианската футболна федерация отхвърлиха жалбата, но в четвъртък изненадващо Върховният съд реши, че мачът ще се играе с публика, отлагайки крайното решение за наказанието за 15 май. Това обаче едва ли грее особено Ювентус, който отдавна доиграва сезона и цели като второ място не могат да задоволят тифозите, които логично се надигнаха срещу ръководството и наставника на тима. От управата обаче веднага контрираха, заявявайки за пореден път, че нямат намерение да правят рокади на ниво треньорски щаб. За последно "Старата госпожа" спечели мач на 21 март, когато разгроми Рома с 4:1 в Рим. Онази победа подсили надеждите на "бианконерите", че ще се преборят с Интер за титлата, но малко повече от месец по-късно и 4 кръга след това Юве е на пух и прах. Положението на Лече не е по-различно. "Джалоросите" са предпоследни с 27 пункта и спешно се нуждаят от точки,  ако не искат отново да се завърнат в Серия "Б", само година след като се класираха за елита. Кача, Антунес, Анджело, Папа Вайго и Касерта са контузени за тях, а Сисоко, Салихамиджич, Екдал, Киелини, Маркизио и Тиаго са аут за домакините.


16:00 часа: Катания - Милан

Както вече стана дума, Милан е новият преследвач на Интер. 5 кръга преди края "росонерите" изостават на 7 точки. До преди няколко седмици изглеждаше, че те ще се борят за зона Шампионска лига, но ето че сега, благодарение на добрите си игри напоследък и някои издънки на Интер и Юве, могат да помечтаят и за първото място. Наставникът Карло Анчелоти вече обяви, че тимът му не гледа към Скудетото, оценявайки шансовете за него на нула, но не може поне тайничко да не си мечтае, още повече че преследва не кого да е, а Интер – отборът известен с издънките си в края на сезона. Татко Карло заяви още, че ще се стреми да спечели всички мачове до края за да постигне целта, която е "по-горно от 4-ото място, за да може отборът да не играе предварителен кръг в Шампионската лига през лятото". За Милан мачът с един от най-добрите домакини няма да е никак лесен, въпреки че Катания не играе за нищо. Контузеният Ледесма и наказаният Скиача са аут за домакините, докато гостите пристигат без почти цял отбор. Освен трайно контузените Гатузо, Бориело, Неста, Каладзе, Абиати и Антонини, срещата пропуска и наказаният Матьо Фламини.


16:00 часа: Сиена - Наполи

Още един от малкото в този кръг мачове между два доиграващи сезона отбори, който не заслужава кой знае какво внимание. Да кажем все пак няколко думи за двата тима. След загубата си срещу Торино миналата седмица, Сиена вече натрупа 2 порени загуби и има леки теоретични шансове да попадне сред застрашените от изпадане. Наполи пък заслужава похвала затова, че стана едва третият отбор този сезон, който побеждава шампиона Интер. Сладостта на тази победа се подсилва и от факта, че бе първата за "небесносините" от 11 януари насам. Розетини, Гуадалупи, Курчи и Зунига са аут за домакините, а Гаргано, Маджо, Ринаудо, Йецо и Лавеци – за гостите.


16:00 часа: Фиорентина - Торино

Поредният мач този кръг, който се очертава като крайно любопитен, тъй като и двата отбора меко казано се нуждаят от точки. Целите обаче са много различни. Фиорентина неистово се бори за второ поредно участие в Шампионската лига и ако спечели мачовете си до края, със сигурност ще постигне целта си, тъй като е на последната четвърта позиция, отваряща вратите към "турнира на богатите". "Виолетовите" обаче са само на точка пред петия Дженоа и със сигурност имат нужда от трите точки. Борбата се очертава като безмилостна и всяка грешка може да бъде фатална. При "Торо" също няма място за отстъпление. Подобно на съперника си тимът се намира на удовлетворяваща го временна позиция и също води само с една точка на основния си преследвач. "Биковете" са последният отбор над чертата с актив от 30 точки. Освен трайно контузените Сантана и Муту, аут за домакините са още наказаните Фелипе Мело и Донадел. Гостите пристигат без Абрускато, Корини, Писано, Ди Лорето и Дзанети.


21:30 часа: Дженоа - Сампдория

Този вълнуващ кръг започна с дерби за оцеляване и завършва с градско такова. Изходът от него е доста по-важен за символичните домакини. Както вече стана дума,  Дженоа кръстосва шпаги с Фиорентина за участие в Шампионската лига и всяка грешка до края ще е фатална. Още повече, че "грифоните" вече направиха две в последните два кръга, губейки от Лацио и Болоня и сдавайки четвъртата позиция. За Сампдория първенството отдавна е свършило и всички погледи са насочени към финала за Купата на 13 май. Защо обаче преди това да не спънат градския съперник,  за да бъдат сигурни, че ако вдигнат трофея ще са единственият отбор в Европа, защитаващ честта на Генуа през следващия сезон. Още повече, че имат да си връщат от есента, когато загубиха с 0:1. Добрата новина за нас зрителите идва от лазаретите на двата отбора, където е почти пусто. Скарпи от символичните домакини и Белучи и Да Коща от символичните гости са единствените, които пропускат двубоя.


Въпреки че половината отбори доиграват сезона, кръгът предвещава да е интересен, тъй като общо взето срещите са наредени така, че тези тимове, които имат за какво да играят,  се изправят с такива, за които също сезонът още не е свършил или пък такива, които са им градски и/или исторически съперници.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Pinturicchio_10
02.05.2009 17:51

► 19:00 часа: Болоня - Реджина 1; ► 21:30 часа: Интер - Лацио 1Х; ► 16:00 часа: Палермо - Каляри 1Х; ► 16:00 часа: Удинезе - Аталанта 1; ► 16:00 часа: Рома - Киево 1; ► 16:00 часа: Ювентус - Лече 1 (над 2.5 гола); ► 16:00 часа: Катания - Милан Х; ► 16:00 часа: Фиорентина - Торино 1; ► 21:30 часа: Дженоа - Сампдория 1