Сексуална теория на гола

13:19
Сексуална теория на гола
Много пъти е отбелязвано, че голът прилича на оргазма. Съществуват теоретични твърдения, като например това на Едуардо Галеано в неговата книга "Футболът, душата и сянката": "Голът е оргазмът на футбола. Подобно на оргазма, голът се среща все по-рядко в съвременния живот", пише Енрик Гонсалес от "Ел Паис", в материал публикуван в "7дни спорт".

Има и емпирични констатации. Според Иван Саморано - Хеликоптера, нанизал над 200 гола в шампионатни мачове в Чили, Швейцария, Испания, Италия и Мексико, "да вкараш гол е като да имаш оргазъм - нещо толкова завладяващо, че трудно може да бъде обяснено."

Има и нападатели, според които сравнението не е достатъчно силно: "Този гол беше по-хубав от оргазъм", заяви веднъж Ернан Креспо, докато играеше в Милан, след като вкара на Манчестър Юнайтед.

Лично аз не съм убеден в подобно нещо, но, от друга страна, не съм в състояние да отрека, че съществува пряка връзка между гола и сексуалното удоволствие: никога не съм вкарвал гол на голям, препълнен стадион и никога не съм изживявал оргазъм пред 60 000 зрители.

Доказателствата обаче се умножават непрекъснато. Преди няколко месеца лекарският екип на Гремио (Порто Алегре) проведе проучване за ефекта на силденафила върху представянето на футболистите. Според шефа на медиците на Гремио - Аларико Ендрес, силденафилът, известен с търговското име "Виагра", "подобрява кръвообращението и по тази причина може да подобри представянето, най-вече на висока надморска височина." Ендрес има предвид представянето в спортен план, не другото.

Досега експериментите не са дали категорични резултати. Родриго Фигероа, бившият кондиционен треньор на боливийския Блуминг, разкри миналата седмица, че през 2008-а е давал силденафил на няколко играчи всеки път, когато гостували в Ла Пас на 3600 м надморско равнище. Резултатите? "На високо може да биеш, може да направиш равен или да загубиш. Истината е, че добрите тактически указания действат по-добре от силденафила", призна Фигероа.

Нито в Гремио, нито в Блуминг са отбелязани нежелани странични ефекти. Не знам само дали някой е имал куража да експериментира със силденафил в някой от дългите предсезонни лагери, които обикновено се провеждат на високо надморско равнище. Подозирам, че в тези условия биха възникнали рискови ситуации.

Както вече заявих, предпочитам да не се изказвам категорично, докато не получа по-конкретни данни. Но очевидно, нищо няма да е същото, ако се докаже, че усещането при гол наистина е като при оргазъм. Като начало понятието хеттрик ще придобие нови, необикновени допълнителни значения.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

marchela_CR7
21.04.2009 22:38

"Подозирам, че в тези условия биха възникнали рискови ситуации." рискови и за другите игра4и *joking* *smile* *lol*