Интересен кръг в Италия, Милан на крачка от второто място

23:41
Интересен кръг в Италия, Милан на крачка от второто място
Шампионската лига е в разгара си, но в Серия "А" отдавна няма интрига. Поне около Скудетото. Повечето отбори вече все по-усилено насочват погледите си към трансферното лято и използват мачовете от шампионата за да избистрят съставите си и да преценят кои футболисти да изкарат на сергията. Има обаче няколко тима, за които интригата е жива и далеч не са си свършили работата. Това са трите тима борещи се за скъпоценното четвърто място, както и 5-6 от дъното на таблицата, които трябва да определят трите изпадащи отбора в следващите 7 кръга. Първият от тях обещава да бъде доста интересен. 32-ят кръг ни предлага няколко дербита, две от които милано-торински. Мегадербито на Италия между първия и втория този път едва ли ще реши нещо и трите точки са по-скоро за престиж и за статистиката. На Дженоа и Фиорентина им предстоят тежки мачове по пътя за Шампионската лига, а Рома може да се възползва и да скъси дистанцията. Последните 5 отбора в класирането, между които ще се определят 3-те изпадащи имат тежки гостувания и една евентуална победа на някой от тях ще се окаже много важна в борбата за оцеляване.


Събота, 18 април

► 19:00 часа: Дженоа – Лацио

Още първият мач от кръга може да се нарече дерби. Очаква се събота привечер да бъде напечено в Генуа. Щеше да е още по-напечено ако Лацио не бе изгубил шансове за зона Европа. Дженоа ще търси нови три домакински точки, след като миналата събота надвиха Юве в драматичен двубой, за да запази дистанцията пред петия Фиорентина. Скарпи, Милито и Паро няма да могат да помогнат на съотборниците си, заради травми. Гостите пристигат без нашарените с картони в драматичното дерби на Рим миналата седмица Матузалем и Броки. Първият получи червен, а вторият пети пореден жълт при историческата победата с 4:2. Това бе първото шампионатно дерби, в което "орлите" вкарват 4 гола на Рома.


21:30 часа: Ювентус – Интер

211-о дерби между "бианконери" и "нерадзури" се очертава да бъде постно. Разлика от 10 точки 7 кръга преди края е твърде голяма за да си мислим, че дори и при победа на домакините би имало някаква интрига за титлата до края. Главният виновник за това положение е наставникът на Ювентус Клаудио Раниери, който в последните два мача успя да спечели само 1 точка и с това уби всякакво напрежение около Скудетото. За "Старата госпожа" останаха единствено надеждите за Купата, но въпреки това от клуба твърдо застават зад 57-годишният специалист и упорито отхвърлят слуховете, че "бианконерите" ще се разделят с него през лятото. Нещо повече, ръководството на славният някога 27-кратен шампион на Италия още вярва в титлата, въпреки солидната дистанция от Интер и слабите резултати в последните мачове. Това щеше да е трагично, ако не беше толкова комично. "Раниери остава и следващия сезон, без значение какви резултати ще постигне", отсече изпълнителният директор Жан-Клод Блан пред "Скайспортс Италия" преди няколко дни. Единственият по-сериозен проблем на Интер пък е сагата около Адриано. Клубът обмисля да прекрати договора на бразилеца, след като той напусна клуба на своя глава и в момента лекува дълбока депресия в родината си. Миналата седмица шампионите изненадващо завършиха 2:2 при домакинството си на Палермо, след като водеха с 2:0. Това отново отприщи слуховете, че Интер нарочно губи точки в края на шампионата за да връща интригата и да кара хората да залагат. Те дори бяха разследвани за това през миналогодишния шампионат. Спекулациите се подсилват и от факта, че "нерадзурите" не бяха допускали гол във вратата си цели 40 дни в Серия "А", след като на 1-ви март отново на "Сан Сиро" завършиха 3:3 с Рома. В мача с Палермо водачът в голмайсторската листа и най-важен футболист на Интер Златан Ибрахимович вкара 23-я си гол и подобри собствения си голов рекорд от 22 гола, постигнат през миналия сезон. Ибра обаче никога не е вкарвал гол на Ювентус. Той е играл 3 пъти срещу бившия си тим и въпреки че има 77 гола в Италия, нито един от тях не е срещу Юве. Тревизо и Наполи са другите два тима на Апенините, срещу които шведът не се е разписвал. Освен тoва Ибра е единственият нападател на Интер, който не е вкарвал на Юве. Хулио Крус има цели 10 гола срещу "Старата госпожа", а Креспо дори се е разписвал с пета срещу Юве. Дори младият Балотели вкара 2 гола на "бианконерите" в ¼ финала за Купата миналата година.
И в двата състава се завръщат по един важен футболист. Бразилският голмайстор на Юве Амаури се контузи преди месец, но през седмицата поднови тренировки и въпреки, че все още не е в оптимална форма ще е на разположение на Раниери за мача с шампионите. Вратарят на Интер Жулио Цезар също се завръща, след като се контузи срещу Удинезе преди две седмици. Той продължава да няма гол във вратата си цели 466 минути, след като срещу Палермо игра Толдо и ако запази вратата си суха и срещу Юве, отборът му до голяма степен ще си осигури титлата още в събота. През този сезон бразилският страж е един от тримата най-добри играчи на тима заедно с Ибрахимович и Майкон. Последният обаче е аут до края на сезона заедно с Мансини и Хименез. Това са и единствените трима футболисти на Интер, които са аут за дербито. Юве има далеч повече проблеми от съперника, но в сравнение с проблемите през сезона сега отсъствието на Сисоко, Салихамиджич, Каморанези и Маркизио са си направо бели кахъри за Клаудио Раниери. Първите двама ще са контузени до края на сезона, а последните са наказани.
В досегашните 210 мача между двата отбора Ювентус има предимство с 94 победи, Интер има 65, а равните са 51, при голова разлика 303:264. "Бианконерите" обаче нямат победа на своя земя от 2-ри октомври 2005-а, когато надделяха с 2:0.



Неделя, 19 април


16:00 часа: Палермо – Болоня

След четирите поредни загуби и логичното попадане под чертата ръководството на Болоня уволни сръбския наставник Синиша Михайлович и на негово място назначи Джузепе Пападопуло. Новият треньор няма много време за адаптация, тъй като още тази неделя ще бъде подложен на тежко изпитание в Сицилия, въпреки че съперникът му играе само за чест. Пападопуло има сериозни кадрови проблеми. Антониоли, Паонеса, Маркини, Цезар, Лавекиа, Кастелини и Бомбардини са аут заради травми. За Палермо контузените са Будан, Гуана, Ливерани и Ночерино, а Симплисио е наказан.

16:00 часа: Сиена - Киево

Когато тези два отбора се срещнаха през есента Киево бе на последна позиция и надеждите за спасение бяха минимални. Сега обаче "магаретата" за 16-и на 5 точки от опасната зона и могат да дишат малко по-спокойно, но не и да се отпускат. Сиена е 14-а с 37 точки и чудо трябва да стане за да изпадне. На пръв поглед изглежда, че "черно-белите" не играят за нищо, но това не им попречи да треснат Болоня 1:4 на собствения им стадион с 4:1 миналия кръг и да уволнят Михайлович. Сега пак ще играят със застрашен от изпадане отбор и ще се стремят да победят за да не ги обвинят в участие в схеми за определяне на изпадащите. Розетини, Гуадалупи, Дел Прете, Курчи и Макароне нямат да могат да вземат участие за домакините, а гостите ще са без Макинва, Моро и Керлон.


16:00 часа: Удинезе - Фиорентина

Поредният ключов двубой от кръга, да не кажа направо дерби. Удинезе отдавна доиграва шампионата, но за сметка на това за Фиорентина най-напеченото тепърва предстои. "Виолетовите" навлизат в тежка поредица от мачове, които ще дадат отговор на въпроса "Достойна ли е Фиорентина за второ поредно участие в Шампионската лига?". Голяма част от тези важни мачове Фиоре ще бъде без един от най-важните си футболисти, след като дисциплинарната комисия на Италианската футболна федерация наказа тежко халфа Фелипе Мело, който се сби в тунела на стадион "Артемио Франки" с капитана на Каляри Диего Лопес след края на мача между два тима миналия уикенд. Двамата бяха наказани да не играят в следващите пет мача на своите тимове. Освен Мело и друг ключов футболист, Муту, няма да може да вземе участие в този двубой. Както е известно румънецът претърпя операция на лявото коляно заради контузия,
която получи по време на световната квалификация срещу Сърбия и ще се възстановява още около месец. Сантана и Кролдруп също са с травми, а Монтоливо е наказан за една среща заради натрупани картони. Домакините ще са без трайно контузените Феронети, Тисоне, Кода и Ди Натале.


16:00 часа: Рома – Лече

Рома се нуждае от задължителни 3 точки ако иска да запази шансове за четвъртата позиция. След загубата в римското дерби "вълците" останаха 6-и на 6 точки зад Фиорентина и на 8 зад Дженоа. В този двубой те ще бъдат без цели 4 основни фигури. Голмайсторът Вучинич е контузен, а основният стълб в отбраната Филип Мексес изгоря за цели три мача. Французинът се сби с Матузалем в 75-ата мин. на дербито с Лацио и бе изгонен. Едва ли за някого е изненада, че Мексес е най-грубият играч на Рома през този сезон. Той има два червени и цели девет жълти картона. Треньорът Лучано Спалети също отнесе наказание, но само за един мач, след като се скара със спортния директор на Лацио Игле Таре. Рома е най-грубият отбор в Калчото през този сезон. До момента "вълците" имат вече цели 11 червени картона. Подобно на своя съперник Лече също здравата е закъсал. Тимът е предпоследен и се нуждае от стопяване на 3 точки за да излезе над чертата. Предвид факта, че в последните си 9 мача отборът на Луиджи Ди Канио е спечелил едва 2 точки, тази задача изглежда непосилна. Наставникът няма да може да разчита на контузените Кача, Антунес, Анджело и Конан, както и на наказаните Джакомаци, Скиави и Вивес.


16:00 часа: Каляри – Наполи

Каляри има някакви минимални шансове за зона Европа, докато Наполи отдавна доиграва сезона. Отборът от Неапол няма победа вече 14 поредни мача, като последните четири двубоя е завършвал наравно. Това дава известно предимство на домакините, които играят много приличен футбол и са един от хитовете на сезона, още повече като имаме предвид, че "небесносините" имат едва 2 победи навън. Освен споменатият вече капитан Диего Лопес, домакините имат още цели трима наказани – Канини, Агостини и Конти. Голмайсторът Акуафреска е контузен заедно със съотборниците си Биондини и Малиочети. Наполи пристига без Гаргано, Маджо, Ароника и Йецо.


16:00 часа: Катания - Сампдория

И двата отбора не играят за нищо и ще излязат освободени за да защитават честта си. Катания е 15-а и засега не е застрашена от изпадане, докато Сампдория има само една загуба в последните 11 кръга и само заради лошия старт на сезона тимът е на 11-та позиция с актив от 40 точки. Пристигналият през зимата от Фиорентина Джампаоло Пацини се превръща в приятната изненада на пролетния дял от Серия "А". Нападателят вкара девет гола в последните 10 мача за Сампдория и до момента напълно оправдава дадените 9 млн. евро. Като добавим и едното му попадение с екипа на Фиорентина, головете стават общо 10 за сезона. Толкова има и партньорът му в атаката Антонио Касано. Двамата са един от най-убийствените нападателни тандеми в Калчото. Раги, Станкевичус, Крустичич и Белучи пропускат двубоя за Самп, а Карбони, Д\'Амико, Капуано и наказаният Стовини са аут за домакините.

16:00 часа: Аталалнта - Реджина

Поредният двубой между играещ само за честта си отбор и такъв, който се бори за оцеляване. Реджина е най-безнадеждният отбор в Серия "А", като няма победа вече цели 5 месеца. Изглежда почти сигурн, че калабрииците ще играят в Серия "Б" догодина, освен ако не направят някакви чудеса до края. Кампаньоло и Адежо са контузени, а Ландзаро и Барила наказани. За домакините аут са контузените Ферейра Пинто, Копола и Керчи.


16:00 часа: Милан - Торино

Единственият отбор от четирите в милано-торинският сблъсък, който има за какво да играе е Торино. "Биковете" продължават да боксуват в дъното, след като загубиха четири поредни мача преди най-после да спечелят срещу Катания миналия кръг след гол в 88-ата мин. Победата изкачи Торо над чертата с 27 точки – само една повече от Болоня. От Милан пък обявиха, че ще гонят втората позиция, която ще им осигури 5 милиона евро повече от третата. В момента "росонерите" изостават на две точки от втория Ювентус и водят съответно с 4 и 6 пред Дженоа и Фиорнтина. 45% от телевизионните права на Шампионската лига за италианските отбори се разделят между първите четири тима, които се класират в турнира - 40% отиват в касата на шампионите, 30% в прибират втория класирал се, а третия и четвъртия съответно 20% и 10 %. Парите обаче зависят и от представянето в самия турнир. Освен на трайно контузените си футболисти Карло Анчелоти няма да може да разчита на наказаният Янкуловски. Самият наставник също няма да е на скамейката на тима си, след като миналата седмица срещу Киево бе изгонен за първи път от резервната скамейка на "росонерите", където има над 410 мача. Това е третият червен картон в треньорската кариера на Татко Карло, който за последно бе гонен на 12 октомври 1997 година в срещата на "Сан Сиро" между Интер и неговия Парма. Колегата му Джанкарло Камолезе има проблеми от съвсем друго естество. Той няма да може да разчита на някои свои ключови играчи - Абрускато, Огбона, Корини, Дзанети и Писано.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Pinturicchio_10
18.04.2009 20:00

► 21:30 часа: Ювентус – Интер 2

Неделя, 19 април:

► 16:00 часа: Палермо – Болоня 1

► 16:00 часа: Сиена - Киево 1

► 16:00 часа: Удинезе - Фиорентина Х

► 16:00 часа: Рома – Лече 1

► 16:00 часа: Каляри – Наполи 12

► 16:00 часа: Катания - Сампдория Х

► 16:00 часа: Аталанта - Реджина 1

► 16:00 часа: Милан - Торино 1Х

cesekarchetooo
18.04.2009 16:36

Събота, 18 Април:

► 19:00 часа: Дженоа – Лацио 1Х

► 21:30 часа: Ювентус – Интер 1

Неделя, 19 април:

► 16:00 часа: Палермо – Болоня Х

► 16:00 часа: Сиена - Киево 2

► 16:00 часа: Удинезе - Фиорентина 2

► 16:00 часа: Рома – Лече 1

► 16:00 часа: Каляри – Наполи 1

► 16:00 часа: Катания - Сампдория Х

► 16:00 часа: Аталанта - Реджина 1

► 16:00 часа: Милан - Торино 1 .

Успех!

Adrian000
18.04.2009 16:02

Събота, 18 Април

► 19:00 часа: Дженоа – Лацио 1

► 21:30 часа: Ювентус – Интер Х

Неделя, 19 април

► 16:00 часа: Палермо – Болоня 2

► 16:00 часа: Сиена - Киево 2

► 16:00 часа: Удинезе - Фиорентина Х

► 16:00 часа: Рома – Лече 1

► 16:00 часа: Каляри – Наполи 1

► 16:00 часа: Катания - Сампдория Х

► 16:00 часа: Аталалнта - Реджина 1

► 16:00 часа: Милан - Торино 1