Завръщането на Краля

10:38
Завръщането на Краля
В юбилейния 50-и сезон на Бундеслигата Байерн няма да изпусне титлата.

Трета поредна година без трофей? Това просто няма как да се случи. Все пак – става въпрос за Байерн Мюнхен. Най-успешният, най-богатият, най-известният и какво ли още не германски отбор. Освен това, става въпрос за юбилейният 50-и сезон на Бундеслигата.

И през миналото лято написах, че Байерн е фаворит да си върне короната и макар че това не се случи, сега цялата логика на футбола го крещи на висок глас. Подобни индикации идват и от Борусия Дортмунд. Юрген Клоп, Михаел Цорк и кой ли още не нагоре по йерархията цяло лято повтарят, че Шампионската лига ще получи повече внимание този сезон. А точно това през миналия много помогна на Борусия да дублира титлата – просто жълто-черните не се разсейваха от европейските турнири. А за Байерн все пак голямата мечта беше финалът на "Алианц Арена". И ако той бе спечелен, загубените титла и купа щяха да бъдат само спомен. Само че жертвата се оказа недостатъчна, защото съдбата имаше да си връща много на Челси.

Сега тя ще има да си връща на баварците, а и ситуацията при тях е различна – нов спортен директор (сигурно цял Дортмунд се смее, че Матиас Замер е бивш кадър на Борусия), но и още по-силен отбор. Марио Манджукич се включи страховито и ако продължава така, Марио Гомес ще трябва да почака доста дълго след завръщането си от контузия. Просто хърватският нападател играе с много повече агресия, не бяга от единоборствата и е по-комбинативен от Гомес. А и настроението и желанието му са вдъхновяващи – нещо, което отсъства в характера на голмайстора от предишните два сезона. Джердан Шакири също се включи фантастично, трансферът на Хавиер Мартинес е въпрос на време и не случайно индикациите са, че Бастиан Швайнщайгер ще трябва да се бори за своето място. Защото през миналото първенство точно неговите травми се оказаха решаващи Байерн да не прилича на себе си в ключовите моменти. Сега вече има кой да го замести.

Що се отнася до шампиона - привличането на Марко Ройс ще запълни празнината, оставена от Кавага, а освен това с идването на Юлиан Шибер, Клоп вече разполага и с алтернатива на Левандовски. Шийбер може и да не е толкова техничен, но е неуморим, по-силен физически и е съвсем различна заплаха от полския национал. И когато единият вариант не работи, ще може да се използва другия. Ройс, Гьотце, Блашчиковски и компания (ако останат здрави), могат да развинтят всяка отбрана, така че Борусия няма да се даде лесно. Но големият въпрос остава наистина доколко отборът ще играе сериозно в Европа (все пак схемата от последния триумф през 1997-а бе точно такава – две титли, последвани от Шампионската лига, спечелена в Мюнхен).

Що се отнася до Шалке 04 и Борусия Мьонхенгладбах ще е интересно да се види и те как ще ориентират приоритетите си. Защото и тях ги чакат тежки битки в Европа, а през миналия сезон кралскосините не се представяха много стабилно около мачовете си на Стария континент. В това отношение повече би трябвало да се очаква от Вердер и Хамбургер, още повече те отпаднаха и рано-рано от турнира за купата на Германия, така че искат или не, трябва да се съсредоточат върху Бундеслигата. Още повече Томас Шааф май най-накрая е разнообразил тактическите си виждания, а и всички футболисти от предишния голям отбор на бременци вече не са в клуба, тоест време е за нов такъв. Волфсбург също би трябвало да попада в тази категория – на отбори, които могат да изненадат всички. И е така. Но само докато не започнат скандалите между Феликс Магат и футболистите. А такива ще има – в това никой не се съмнява.

Другото гарантирано са головете. За пореден сезон. Както и нов рекорд по посещаемост. Отново за пореден сезон. Освен това – безкраен фестивал в Дюселдорф, историческа серия от баварски дербита за Гройтер Фюрт и ... поредица от мачове с проблеми с феновете на Айнтрахт Франкфурт. Jetzt gehts los!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Bvb5
23.08.2012 15:54

Труден сезон ни предстои на нас феновете на немския футбол.Байерн е фаворит(особенно ако вземат Мартинес ще могат и в ШЛ да се борят).Аз се надявам моята Борусия да триумфира в Европа ЗАЩО пак да не повторим миналото (БЛ 95 БЛ 96 ШЛ 97 А ДАНО) САМО БОРУСИЯ ДОРТМУНД !

Durantula
23.08.2012 15:49

Байерн Шампион с 10 т. разлика

tishowinner2
23.08.2012 16:39

малко са 10. тая година могъщия великан байерн ще мачка всичко по пътя си с по 3 и 4 на 0 *devil* на тея борусия мн им порасна работата нещо да ги ***

gQg
23.08.2012 13:13

САМО ШАЛКЕ !!! Но мисля, че титлата ще е в Мюнхен и си пожелавам само да не е в Дортмунд.*beer*

chelsea_marinov
23.08.2012 13:13

Удар на Дрогбаа и гооооооооол Челси е новият Европейски клубен шампиоон!Байерн загубиха на сред цял Мюнхен тотален позор просто Челси бяха по силният отбор нищо лично.

billy_944
23.08.2012 22:36

Ти си някъф смешен.. Баерн когато са печелили титли Челси още са били в Първа лига..

Bundesligarcho
23.08.2012 13:57

Спечелихте Шампионска лига и кой като вас големия отбор...

Fabregas_boy
23.08.2012 13:39

Привличането на внимание не е задължително свързано с хейтване.*wink*

gQg
23.08.2012 13:15

Хахаха шегаджия челси били по-силният отбор. Ако силата се измерва в късмет то да най-силни сте.

tapaka2222
23.08.2012 12:50

Не се надявайте на титла ТИТЛАТА е към дортмунд

adr
23.08.2012 11:58

Борусия пак ще им пълни кошницата къде ги фане.!

NaskoLampard
23.08.2012 10:56

Много успорвано първенство ще е особено ако Байерн вземе Мартинез , ще е уникално има много нови попълнения в отборите като цяло!!! *smile*