Преди Меси и CR7 бяха легендарните 60 гола на Дикси Дийн

12:57
Преди Меси и CR7 бяха легендарните 60 гола на Дикси Дийн
Началото на сезон 2012/2013 във Висшата лига на Англия бележи 85-та годишнина от кампанията, в която легендарният Дикси Дийн вкара 60 гола за Евертън. Става въпрос за сезон 1927/1928. По онова време нападателят на карамелите е на 20 години.

За жалост, огромна част от днешните фенове на английското първенство дори не са чували за мистър Дийн. Това, разбира се, е нормално като се има в предвид, че по онова време малко мачове са били излъчвани, а и хората в днешно време са забили поглед най-вече в настоящето си и така често забравят някои от най-големите герои на играта.

От малък Дикси Дийн посвещава живота си на футбола. Когато е на 11 години той избира училището в Борстал, защото в него има подходящи спортни съоръжения, където малчуганът да може да играе с топка. Три години по-късно Дийн решава да хваща нощни смени, за да може по този начин да има време да играе футбол през деня.

През 1923 година класата и потенциалът на Дийн са забелязани от скаутите на няколко клуба, като момчето избира да подпише с Транмиър Роувърс. В първите си две години на "Прентън парк" Дийн гази противниковите защитници и вратари. Преди да е навършил 18 години, Дикси вече е вкарал 27 гола в 30 изиграни двубоя за скромния мърсисайдски клуб.

Логично, и по-големи отбори го набелязват. Следват оферти от Арсенал и Нюкасъл, но Дийн отказва. Тогава идва моментът, в който своя ход прави Евертън. Дикси от малък е фен на карамелите и не се колебае дълго.

Годината е 1925, ръководството на Евертън плаща цели 3 хиляди паунда трансферна цена за Дикси Дийн. Това е най-високата сума, която от Транмиър са получавали до момента.

Със сигурност това са били добре похарчени пари от ръководството на карамелите. Всеки гол на Дийн с фланелката на сините от Мърсисайд им е струвал по 7,8 паунда. Като сравним това с факта, че от Челси платиха по 1,8 милиона паунда за всеки гол, вкаран от Андрий Шевченко, то трансферът на Дикси Дийн е бил наистина страхотна далавера за отбора от "Гудисън парк".

Началото не е обещаващо за младежа. Той се разписва само на два пъти в първите седем мача с екипа на любимия си клуб. После обаче се развихря и започва да се превръща в любимец на сините фенове. В първите си две години с екипа на Евертън Дикси Дийн вкарва по 30 попадения на сезон.



Ако смятате, че това е впечатляващо, още не сте чули какво прави острието през сезон 1927/1928.

В първия ден от кампанията Дикси се разписва във вратата на Шефийлд Уензди, а Евертън гази с 4:0. Това е началото на серия от девет поредни шампионатни срещи, в които Дийн бележи. В един от тези мачове нападателят постъпва изключително грубо с Манчестър Юнайтед. Карамелите бият червените дяволи с 5:2, а звездата на мърсисайдци забожда и петте парчета в мрежата на Юнайтед.

Въпреки че сезонът за Дийн се развива по брилянтен начин и той се скъсва да бележи, специалистите на Острова са убедени, че не е възможно той да подобри рекорда от 59 попадения за една кампания, постигнати от играча на Мидълзбро Джордж Кеймсел в предишната година.

Март месец е е кофти време за Дикси. Той пропуска два двубоя заради травма и успява да вкара само два пъти. В началото на Април той здраво изостава и изглежда почти невъзможно да подобри постижението на Кеймсел.

До края на сезона остават седем мача, а Дикси се нуждае от 15 гола. Това означава, че му е нужно да вкарва по 2,1 парчета на среща.

Дийн стартира април подобаващо. Отбелязва на Блекбърн, Шефийлд Юнайтед и Астън Вила по два пъти, а преди сблъсъка с Бърнли на "Търф Моор" на нападателя му трябват още седем гола, за да стигне до рекорда.

Дикси избухва срещу ланкаширци и ги наказва четири пъти. Проблемът се появява през втората част, когато острието получава травма в бедрото.

Звездата на Евертън е само на хеттрик от пренаписване на историята, но обстоятелствата са твърдо против него. До края на кампанията остава само един мач, при това срещу Арсенал, воден тогава от легендарния Хърбърт Чапман. На всичкото отгоре Дикси е контузен и фенове и специалисти очакват той да е аут от двубоя с топчиите.

Треньорът на карамелите Хари Куук решава да рискува, като в дните преди мача денонощно е с Дийн, а вечер дори сменя компресите му през два часа, за да ускори възстановяването.

Спортно-техническото ръководство на Евертън рискува здравето на Дийн и го пуска като титуляр в сблъсъка с лондончани. Още в първите шест минути Дийн нанизва два гола. Отбраната на топчиите успява да се стегне в следващите минути и до 82-та минута на мача те се държат на ниво.

Тогава крилото на Евертън Алекс Троуп центрира от корнер, а Дийн просто заковава коженото кълбо в мрежата. В същия сезон Троуп е асистирал за над 30 от попаденията на Дикси и изглежда напълно логично, че именно с негов пас е пренаписана историята на рекордите.



Веднага, след като оформя своя хеттрик, Дийн е изненадан от факта, че феновете на "Гудисън парк" нахлуват на терена, за да отпразнуват рекорда с него.

"Повечето от тях ме прегръщаха и крещяха, като обезумели. Други си търкаха лицата в моето, а повечето бяха небръснати", шегува се Дийн, докато разказва за този знаменит момент.

60-те гола на Дикси, вкарани в 39 мача е рекорд, който е почти невъзможно да бъде подобрен в наши дни. До момента най-близо е бил Том Уоринг, който преди 82 години вкарва 49 попадения за Астън Вила.

Колкото и да са неподходящи сравненията с нападателите от днешно време, нека само отбележим, че Робин Ван Перси бе определен като "човекът-чудо", след като през миналата година вкара 30 гола за един сезон във Висшата лига. Казано с други думи, холандецът е постигнал точно половината от рекорда на Дикси Дийн, при това е бил в най-силните години на кариерата си.

А какво да кажем за някой от младите нападатели? Дани Уелбек има общо 18 гола във Висшата лига досега, а какво остава да се опита да подобри рекорда на мистър Дийн?

След като влиза в историята през сезон 1927/1928, кариерата на Дикси Дийн бавно започва да залязва. Естествено, ако подобно нещо е удачно да се каже за нападател, който в следващите си пет сезона с екипа на Евертън, забива средно по 20 парчета на кампания.

Когато става на 30 години, Дийн се превръща в резерва при карамелите и решава да подпише с Нотс Каунти. Въздухът в Нотингам не се отразява добре на головите му способности и той остава на "Медоу лейн" за кратко. После преминава за кратко в Слиго Роувърс и Хърст ФК.

След това започва Втората световна война, която принуждава Дийн да прекрати професионалната си кариера на футболист. Бившият нападател на Евертън е щастлив, че се е върнал на работа, като върти кръчма, а в в друга част от времето си той припечелва по някой паунд и като грънчар. Хората определят мистър Дийн като скромен и непретенциозен гражданин. Представете си сега някой от своите футболни идоли да бачка рамо до рамо с вас? Времената се менят...

Въпреки безспорната си класа, Дийн има само 16 мача за националния отбор на Англия. За родината си той вкарва и 18 гола.

Дикси Дийн е крал в една футболна ера, която почти по нищо не прилича на модерната игра. Тогава дори обидите към играчите са били странно учтиви. Дийн си припомня, че най-често противниковите фенове са се опитали да го провокират с крясъци от типа: "Стига шибани голове за днес!"

Когато псувните стават по-сериозни, Дийн сам ги спира. Когато агресивен запалянко се опита да нарани чувствата на нападателя на Евертън, като го дразни за по-тъмната му кожа, Дикси просто излиза от терена...отива на трибуните при нахалника и с юмрук в лицето го кара да млъкне. Секунди по-късно мистър Дийн получава ръкостискане от полицая, който наблюдава отблизо инцидента.

В най-силните си моменти Дикси Дийн е взимал заплата от осем паунда на седмица. През 70-те години той прави следния коментар за промените в играта:

"Само като се замислите, че на тези играчи им плащат по 100 паунда седмично, а всеки фен трябва да даде цели 30 пенса, за да ги гледа, не е честно. Очаквам от тях да се раздават много повече и да носят повече забавление на феновете. Някои неща, свързани с футбола в днешни дни, ме карат да се разплача."


Кариерата на Дикси Дийн е низ от най-невероятни събития и контузии. През 1926 година той си чупи челюстта при катастрофа с мотор и лекарите го отписват, но той се връща на терена по-силен отвсякога. За легендарния нападател на Евертън се говори също така и, че е единственият футболист в света, който е бил ударен толкова лошо по време на мач, че в последствие е загубил един от тестисите си заради този инцидент.

Легендарният голаджия си отива от този свят през 1980 година. Чак 21 години по-късно от любимия му клуб Евертън се сещат за него и тогава издигнат паметник на легендата пред "Гудисън парк". Едва ли някой друг от най-великите играчи на този клуб заслужава повече статуя в своя чест от Дикси Дийн.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

PMR
23.08.2012 16:41

RESPECT за Дон Дикси ! Почивай в мир !

nachoss
22.08.2012 19:13

Отворих Уикипедия, за да проверя цялата статистика относно мачове-голове в неговата кариера. Този човек е бил уникален. Не знам как сте написали, че след неговите 60 гола, кариерата му тръгва надолу, след като е изиграл 399 мача за клуба и е вкарал....349. Нямам думи просто! Иначе след Евертън също не се справя лошо. Като се има предвид, че е бил на достойна футболна възраст, той вкарва 10 гола в 7 мача за Слиго Роувърс и има 1 гол в 2 мача за Хърст. Явно тогава просто са го мъчили контузии, все пак не можем да сравняваме медицината сега с 20-те или 30-те години на 20ти век. Но просто поклон. Парите убиха всичко хубаво във футбола, да не говорим пък за чалга "културата", която е обсебила нашите.....не искам да пиша футболисти, тъй като не са такива, може би ритнитопковци. Аз съм за, да има такива портрети и в нашите школи, също така известни техни фрази и може би такива кратки анализи, за да може децата да се надъхват от такива личности, а не от безплатни куверти за Анелия и Галена. Няма значение, че някой няма да са българи, в крайна сметка всички играем една игра и обичаме футбола. Почивай в мир, Дикси!!!

petko9305
22.08.2012 19:04

Страхотна статия.През цялото време четох със отворена уста .

greenhool
22.08.2012 16:02

Браво уинър супер силна статия..*thumb_up**thumb_up**cool*

junchev
22.08.2012 15:57

Всичко е така, само че тогава засадите не са съществували и 30 гола на сезон са нищо. Иначе велик нападател - Д.Д. *wink*

YUNOFF
22.08.2012 16:23

Засадите са приети повече от 100 год.

efc27
22.08.2012 15:39

Най-великият във историята на този клуб *beer*

Tsukov9
22.08.2012 14:05

тоя коментар ми напълни душата,сега играчите мислят само за пари,а и футбола се промени преди е било друго. *beer*

dadeds
22.08.2012 13:37

Ха, без да искам съм натиснал на "Отговор" на #12, ще ме извинява. Съжалявам! *smile*


22.08.2012 13:49

хах няма ниЩо , Че аз даже се върнах да си проЧета моя 3 пъти и пак немоа сцепа и си викам бе тоя кво иска ся аз ли съм тъп *lol*ДД. То и аз съм така от към уважение за Ливерпул(не се Четкам *lol* ) А Евертън са едни от малкото клубове в Света ,които знаят как да ръководят отбор:етино , каЧествено , с резултати и с мярка и предполагам с пеЧалба .

LiverpoolFen20
22.08.2012 13:34

Страхотна статия ... Една от най-хубавите тук... Само едно не ми хареса и това е ,че Уинър си мисли ,че сме от мъглата... Всеки уважаващ себе си фен на английския футбол е чул и чел за Дикси Дийн... *smile*

Riko_777
22.08.2012 13:17

Страхотна статия!!!Радвам се да видя това, защото много от сегашните футболни фенове не осъзнават какво означава да играеш за удоволствие и от сърце за отбора си, а не за милиони!Фен съм на Евертън вече повече от 10 години и знам историята на отбора доста добре и точно това е една от причините този футболен клуб да е спечелил сърцето ми като привърженик!!!Може в последните няколко години да са започвали сезона слабо или пък да не завършват сред първите в класирането, да нямат спечелени отличия в най-скоро време или да не разполагат със солидни финансови средства (всъщност в историята си те никога и не са разполагали с такива *smile* ) или да не са толкова популярни в света, но това за мен няма никакво значение!!!Отбора винаги е играл сърцато и борбено с футболисти, които не са впечатляващи трансфери и са дали на клуба много през годините!Това е Евертън - ВЕЛИК ОТБОР!ОТБОРА НА НАРОДА!!! *thumb_up**smile*

ronaldivo
22.08.2012 13:14

Четох преди няколко години за Дикси Дийн.Жалко,че днешните примадони предпочитат да щракат с пръсти в някоя чалготека,вместо да сменят компресите през 2 часа и на другия ден да са No 1.Дано някой професионалист да прочете тази статия!

Manower
22.08.2012 13:00

Страхотна статия!!! Много е поучаваща за днешните балерини с бутонки, които само мрънкат, а се къпят в пари! Взимат големите заплати и са голямата работа....Браво за статията!

fen_na_juventus
22.08.2012 12:56

Много яка статия сте направили уинъри! *smile* Браво *beer*

SuperSizee
22.08.2012 12:26

Много харесвам такива статии. С една такава статия измивате срама си със смешните заглавия на другите десет. Историята е нещо което няма да се върне, но ако я знаеш ще е по - лесно да се развиеш за в бъдеще *wink*

tazcho
22.08.2012 12:23

Хубава и забавна статия *beer* Определено ми хареса начина по който се оправял с наглите фенове *joking* а когато гледах един филм за Юнайтед, един играч заведе Боби Чарлтън на "бар" и му каза, ако го питат какво работи да не казва футболист *smile* Така че по онея времена наистина са играели заради удоволствие, любовта към играта *smile*

tazcho
22.08.2012 18:36

Като ти гледам аватара едвали ще ти хареса *wink* все пак става въпрос за "United" ( в замунда го има със субс ). Става въпрос за трагедията, когато избухва самолета на Юнайтед. Хубав е филма, може да го гледаш поне да видиш за какво е ставало на въпрос през онези времена, не защото е за Юнайтед *wink*

ynwaLFC
22.08.2012 14:06

Как се казва филма *smile*

teenage_head
22.08.2012 12:23

Рууни от малък е фен на Евертън и е най-успешният нападател на Висшата от последните години, така че аз не виждам проблем в снимката*wink*

_Jericho_
22.08.2012 12:24

Най - успешният?? Сигурна ли си *confused*

persie1992
22.08.2012 11:56

Па шрек на снимката кво прави?

chelsea_marinov
22.08.2012 14:42

Хейтърче малоумно на феновете на Челси викаш хейтъри ти си още по зле я се вземи в ръце.

dadeds
22.08.2012 13:35

Евертън е клубът който уважавам най-много, разбира се, след Ливърпул *smile*


22.08.2012 12:28

За златното момЧе на Англия ли говориш ааааа така кажи бе хахаха аз си помислих , Че за анимационния герой (finger) .Ами да ти кажа той по това време явно е бил още играЧ на Евертьн,и който е дебютирал слуЧайно на 17 години за националния на Англия тогавашния мениджър по погреШка го е викнал както викнаха Керъл тая година.И съвсем слуЧайно сафа го пуснал представяШ ли си в ШЛ и той бил вкарал 3 гола в дебюта си хахах да не повярва Човек *lol* Ей шиб***К гледай ква хубава статия има стига пробва да хейтваШ бе

persie1992
22.08.2012 12:12

Тоя пред снимката на легендарния Дикси Дийн, дето не заслужава да бъде там!

nikshan11
22.08.2012 11:58

нали Дикси Дийн е легенда на Евертън,а тази снимка е откакто Рууни е във Евертън преди 10 години *smile*


22.08.2012 11:58

Аз Шрек не виждам ти къде го видя *confused*