Черноморска буря ще връхлети Футболна Европа

16:20
Черноморска буря ще връхлети Футболна Европа
Трабзонспор е един от четирите най-големи отбора в Турция. През годините черноморският гранд, в сравнение с истанбулските колоси, трябваше да положи много повече усилия, за да се издигне като претендент за всяко отличие и водеща сила в страната. На хартия черноморската буря почти винаги стартира всяка надпревара с крачка по-назад от основните си съперници, които поради една или повече причини се радват на далеч по-многобройна подкрепа.

Логично в касата на Трабзонспор не капят солидни приходи от най-различни спонсорски договори, каквито прибират конкурентите им от Запада, което до известна степен очертава границите на възможностите на клуба. За сметка на това пък гръбначният стълб на Галатасарай, Фенербахче и Бешикташ често е бивал съставен от футболисти, направили име именно с бордо-сините цветове. На фона на това конкурентоспособността на черноморската буря придобива още по-голямо значение.

Както повечето отбори и Трабзонспор изпитва финансови затруднения. Тимът не може да си позволи лукса да пръска колосални суми за звездни покупки за разлика от останалите водещи сили на турския футбол. Финансовият феърплей, въведен от европейската футболна централа - УЕФА, също може да ограничи възможностите на тима в съперничеството му с голямата тройка. Предвид очертаващите се още по-големи препятствия пред бордо-сините, преди години от щаба на клуба положиха основите на мащабен проект, който няма нищо общо с футбола. Става въпрос за водноелектрическа централа - ВЕЦ, която се планира да се построи в района на езерото Узунгьол, намиращо се в област Чайкара.

Наскоро ръководителите на тима имаха щастието да оповестят приятната вест, че са придобили лиценз за производство на електричество. Сега следва да се проведе конкурс за предаване на щафетата на компания, която ще има задачата да се ангажира с техническата част на проекта.

Ако всичко се развие по план и скицираното се осъществи практически, всяка година в касата на тима ще влязат 10 млн. долара и то само от добив на електричество. За 49 години пък бордо-сините ще спечелят 500 млн. долара.

Така например на стадион "Авни Акер" безпроблемно ще могат да акостират звезди като Милош Красич, за чиито състезателни права Фенербахче плати 7 млн. евро на Ювентус. В същото време тимът с лекота ще може да осигури годишните заплати на футболисти от ранга на Бурак Йълмаз, Селчук Инан, Умут Булут, Джейхун Гюрселам, Енгин Байтар, които преминаха в редиците на Галатасарай на безценица, въпреки неодобрението на Трабзонспор.

През миналия сезон отборът на Трабзонспор спечели общо 58 милиона турски лири от телевизионни права и спонсорски договори. Простите математически изчисления показват, че сериозна част от тази сума ще бъде осигурена само от ВЕЦ.

"Този проект ще отвори пред отбора ни нови и още по-големи хоризонти", заяви настоящия президент на тима Садри Шенер след получения лиценз за придобиване на електричество.

Проектът открива пред Трабзонспор реална възможност да си осигури финансово спокойствие и да настигне истанбулските грандове, а защо не и да се нареди сред най-големите водещи сили на европейския футбол.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

terrorblade
17.08.2012 22:42

Хубаво е,че в главните новини обръщате внимание и на по-малки шампионати,като турския(който аз лично не харесвам НО).Ще е хубаво по-редовно да имате статии за холандския и португалския шампионат примерно,но вие си знаете.