Видеотон или как един футболен клуб израстна с цял тон, Част II

13:03
Видеотон или как един футболен клуб израстна с цял тон, Част II
Спасението за футболен клуб Видеотон идва в лицето на бизнесмена Ищван Гаранцси.

И както казват българите "Човекът си идва с името", така и Гаранцси дава гаранции за финансова стабилност, поема изцяло издръжката на клуба, като светлите дни тепърва предстоят пред клуба.


Ищван Гаранцси

Спонсорите на клуба увеличават все повече боря си, а и са кой от кой по-значими и известни. Сред най-известните са автомобилният концерн "Фолксваген", спортната марка "Найк", редица проспериращи унгарски компании. Тимът се слави и като любим футболен клуб на настоящия унгарски министър-председател г-н Виктор Орбан, заради което се смята, че и клубът се сдобива с договор за реклама на Унгарската банка "ОТП", зад която стои Шандор Чани, председател на Унгарската банка "ОТП" и на унгарската футболна асоциация. Във ВИП ложите на стадиона се забелязват все влиятелни личности от унгарския елит, което кара хората във футболната общност често да твърдят, че Видеотон се ползва и с друга помощ от политическите среди и съдиите.



Бъдещето на тима е повече от бляскаво, като през 2008 г. отборът спечели за първи път купата на Лигата в Унгария, побеждавайки Дебрецен с общ резултат от двата мача 3:0. Видеотон дублира постижението си като печели трофея отново през 2009 г.
Зенита в развитието на отбора е през 2010г. Тимът става шампион, участва в квалификационните кръгова на Шампионска лига, но отпада от първия съперник  австрийският шампион Щурм Грац с общ резултат 4:3.
Голмайстор на първенството става нападателят на тима бразилецът Андре Алвес. Тимът стартира настоящия сезон със спечелването на Суперкупата на Унгария, като на финала надигра шампиона Дебрецен след изпълнение на дузпи.

След поемането на издръжката на Видеотон от Ищван Гаранцси на треньорския мостик е назначен португалецът Пауло Соуса, екстреньор на КПР, Суонзи и Лестър. С неговото назначаване се дава начало и на инвазия на играчи, състезавали се в клубове на Иберийския полуостров. Защитният вал се организира от звездата на тима и бивш национал на Португалия Марко Канейра, с богат международен опит, участник на световни и европейски първенства. Компания в дефанса му правят и бразилецът Пауло Винисиус, както и Алваро Брачи, с дългогодишен стаж във втория отбор на Еспаньол и отличил се с кратко пребиваване в Анортозис (Кипър).
Юношата на Челси, Оливейра е на 28 години и има изиграни 21 мача и 4 гола за младежкият национален отбор на Португалия до 21 г., където по време на пребиваването му компания му правят двете настоящи звезди на Реал Мадрид - Пепе и Кристиано Роналдо. В редиците на синьо-белите типично унгарско присъствие придават националите на Унгария Балаж Тот и добре познатият нападател Шандор Торгели. Като истинска голова машина може да се определи лидерът на атаката на отбора Неманя Николич. Роденият в Сърбия нападател е изиграл 70 мача за Видеотон и в тях е нанизал 47 попадения. В отбора има още трима негови сънародници, като някои от тях имат записани официални срещи с националната фланелка на Сърбия.
Опеката на вратата е поверена на Младен Божович националният страж на Черна гора, който беше утвърден като титуляр след трансфера му от Партизан Белград.

Треньорът Пауло Соуса се ползва с пълно доверие, затова и всички тези играчи пристигнаха тук точно от Иберийският полуостров по негово настояване. Тимът е в процес да изграждане на конкретен стил, но целите и са повече от високи. Основната цел ще бъде шампионската титла и защо не попадане в груповата фаза на Лига Европа. Във всички битки, в които участва отбора, неговото основно оръжие са предимно домакинските му изяви. През изминалия сезон Видеотон беше най-силният домакин, като записа 13 победи от 15 възможни и допусна само 7 попадения.

Въпреки интернационалната колония и наличието на треньор португалец, ръководството на тима обръща и сериозно внимание на подрастващите и развитието и образованието на собствените унгарски играчи. Доказателство за това е и изградена академия за футбол на името на легендата Ференц Пушкаш. Академията разполага с няколко терена, зали и прекрасни условия за подготовка. Съоръженията непрекъснато се разширяват, изграждат се нови терени, но въпреки това не се държи на количеството, а качеството. Това е приоритет във всеки от аспектите на ръководството.



Също любопитен факт, който искам да подчертая, е че се извършват и тестове на съоръженията два пъти годишно от играчите от представителния тим, за да да спомогнат за бъдещото развитие и доусъвършенстване. Това най-точно показва динамиката на развитие, а също и качеството на професионалната работа в страна. Това спомага да се покаже на всички области, коя от какво се нуждае, като целта е подобряване, както и сравняване на резултатите на различните възрастови групи. Така също се създава и една ясна връзка между отделните поколения и всеки малък футболист от академията се докосва до представителният тим и разбира, че въпреки завидните финансово възможности, младата надежда има възможността в бъдеще също да бъде там само на база показаните от него качества и резултати.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер посети  Футболна Академия Ференц Пушкаш през 2009 г. заедно с вдовицата на Ференц Пушкаш, както и Виктор Орбан, настоящия министър-председателя на Унгария. По време на това посещение той обяви създаването на новата награда от ФИФА – "Пушкаш", чийто първи носител е португалската звездата Кристиано Роналдо.

Ако някой в България улови поне един правилен тон от настоящата песен на Видеотон, то тогава много повече клубове биха могли да пригласят в същия тон.



Виж още: Видеотон или как един футболен клуб израстна с цял тон, Част I

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

devic
11.08.2012 13:46

я пак "..клубът се сдобива с договор за реклама на Унгарската банка "ОТП", зад която стои Шандор Чани, председател на Унгарската банка "ОТП" и на унгарската футболна асоциация." тоест унгарския боби михайлов налива пари при тия?