Римското дерби в \"черния\" великденски кръг в Серия \"А\"

18:53
Римското дерби в \"черния\" великденски кръг в Серия \"А\"
След революционните начални часове на мачовете в Италия миналия уикенд сега следва не по-малко странен кръг от тази гледна точка. Всъщност часовете на провеждане на срещите са си същите, но денят е необичаен. Девет от десетте срещи от 31-ят кръг ще се играят в събота, а само един двубой е оставен за неделя, когато е Великден по католическия календар. Както е известно този път най-големият християнски празник е почернен заради жертвите от жестокото земетресение, което сполетя региона Абруцо преди няколко дни. Днес е траурен ден за цяла Италия, а кръгът от Серия "Б" бе отменен. Този от Серия "А" също бе под въпрос, но в крайна сметка Италианската футболна федерация реши, че ще се играе, като всички мачовете ще започнат с минута мълчание и футболистите ще излязат с черни ленти.

Иначе вече официално можем да кажем, че интригата около Скудетото приключи преди седмица, когато се случи най-неочакваното. Вместо Интер да загуби точки в Удине, а Юве да спечели протоколния си мач с Киево в Торино, каквито бяха предварителните очаквания, се случи точно обратното - Интер спечели, а Юве не успя да измъкне трите точки и по този начин "нерадзурите" вече на практика са недостижими на върха, след като водят с цели 9 точки 8 кръга преди края и могат спокойно да отварят шампанското по случай четвъртата си поредна титла. Останаха обаче някои други въпросителни около които напрежението никак не е малко. Кой ще бъде четвъртият отбор, който ще играе в Шампионската лига догодина, кои отбори ще се доберат до зона УЕФА и кои ще изпаднат? Предстои да разберем в следващите 8 кръга, първият от които ще ни предложи едно от най-големите дербита в Италия – столичното между вечните съперници Лацио и Рома, което ще се играе в необичаен ден и час.


Събота, 11 април


► 16:00 часа: Лацио - Рома

Аз лично не помня римското дерби да се е играло по светло и в събота, но ето че и това вече ще е факт. Като по поръчка този двубой се падна на връх Великден и като по поръчка и в двата лазарета остана почти пусто и двата тима ще излязат почти в пълни състави. Казвам "почти", тъй като Симоне Индзаги от символичните домакините и Сисоньо, Акуилани и Вучинич от символичните гости са аут за този мач. Дабо, Броки; Касети, Жуан и Тадей обаче успяха да се възстановят през последната седмица и ще бъдат на разположение на своите наставници. Ситуацията от последното дерби през есента, което бе спечелено от Рома с минималното 1:0 коренно се е променила. Тогава, както добре помним, "джалоросите" изпитваха сериозни трудности, а Лацио бе във вихъра си. Сега "орлите" са в криза, а "вълците" гонят зона Шампионска лига. След поредната загуба от Сиена (0:2) миналата седмица, президентът на Лацио Клаудио Лотито заплаши играчите си, че ако не демонстрират всеотдайна игра и не постигнат добър резултат в столичното дерби, ще претърпят сериозни санкции. Както е известно през седмицата отборът бе закаран на лагер в Норча, където се готвеше до днес.

16:00 часа: Наполи - Аталанта

Ако преди няколко месеца някой ми беше казал, че ще напиша следващото изречение, щях незабавно да се обадя в лудницата. Намиращият се на 11-а позиция Наполи посреща 10-я Аталанта от когото изостава на 2 точки. "Небесносините" не познават вкуса на победата от 18-и януари тази година и вече 13 мача подред са неузнаваеми. Бих посъветвал тотоманияците да заложат на твърда единица, но честно казано вече не смея, тъй като и преди предните 6 домакинства на неаполитанците съветът ми щеше да бъде същият и щях да сгреша. От най-добрият домакин през първата половина на сезона, Наполи се превърна в един от най-слабите домакински отбори. Победата обаче наистина изглежда най-логична, въпреки че и двата отбора не се борят за нищо и доиграват сезона. От групата на Наполи отпаднаха Йецо, Гаргано, Маджо и Ароника, които са с травми, както и Контини, който пък е наказан. Гостите пристигат без Ферейра Пинто, Копола, Керчи и Пелусо, като последния е наказан. В състава се завръщат Манфредини, Чигарини и Гуаренте, които бяха наказани при нелепата загуба от Фиорентина (1:2), дошла благодарение на гола на Джилардино в 89-а мин.


16:00 часа: Фиорентина - Каляри

За вълкът говорим, а той в кошарата, все така настървен и чакащ поредната си жертва. Наистина Джилардино е един от малкото голмайстори в Серия "А", чиито голове до края на шампионата няма да са протоколни. Още повече, че след контузията на Муту, тежестта пада върху плещите на бившият нападател на Парма и Милан. Фиорентина ще се бори със зъби и нокти за второ поредно участие в Шампионската лига. "Виолетовите" изостават на 2 точки от четвъртата позиция и ще гонят повече от задължителна победа срещу хита на сезона Каляри, тъй като шансът двата им съседни отбора в класирането да загубят точки този кръг е огромен. Освен споменатият Муту, с травми са още Сантана, Кролдруп и Йоргенсен. Гостите пристигат в пълен състав и решени да хвърлят поредната бомба в Калчото.


16:00 часа: Торино - Катания

Въпреки четирите си поредни загуби и само една победа в последните 14 двубоя, Торино продължава да е само на 2 точки от спасението. Тази среща е доста удобна за спечелване на жизненоважни 3 токи, тъй като Катания е един от най-слабите гости, а и отдавна си е осигурила спасението. Домакините обаче продължават да са измъчвани от травми на основни свои футболисти. Аут за тази среща са Абрускато, Огбона, Корини, Дзанети и Писано. Катания ще е единствено без контузения Андреа Д\'Амико.


16:00 часа: Киево - Милан

Милан отдавна вече доиграва сезона. След драматичната победа срещу Лече и не по-малко вълнуващата издънка на Ювентус срещу настоящия съперник на "росонерите" миналия кръг, пред миланци се отвориха някакви шансове за третата позиция, която е по-скоро за престиж, но пък дава възможност на Анчелоти и компания да се закачат за някаква цел и да излязат мотивирани в оставащите 8 двубоя. Според слуховете наставникът на Милан кара последният си сезон начело на клуба, с който спечели всичко през последните 8 години. Според някои медии Татко Карло вече е подписал мултимилионен договор с Роман Абрамович. За това гостуване, освен трайно контузените Гатузо, Бориело, Неста, Каладзе, Бонера и Абиати, отпаднаха още младият Матиас Кардасио и ветеранът, който спокойно може да му бъде баща Паоло Малдини.
За разлика от Милан Киево има за какво да се бори. Миналия кръг възпитаниците на Доменико Ди Карло измъкнаха важна точка в Торино и с нея дръпна на последните четири отбора намиращи се след тях, които пък загубиха своите срещи. Така "магаретата" вече са на 7 точки от опасната зона и по всичко изглежда, че вървят към спасение, след като преди няколко месеца бяха последни и надежда не се виждаше. Макинва, Моро, Фрей и Керлон пропускат втори пореден важен двубой.


16:00 часа: Лече - Сампдория

Още един закъсал тим посреща отбор, който доиграва сезона. Лече са предпоследни на 2 точки от спасението, докато Самп са 12-и и отдавна вече нямат шансове нито за зона Европа, нито за изпадане. Аут за Лече са Кача, който е контузен и Поленхи, който е наказан. Гостите пристигат без контузените Раги, Станкевичус и Белучи, както и наказания Кампаньоло.


16:00 часа: Болоня – Сиена

Поредния мач между борещ се а оцеляване отбор и такъв, който не се бори почти за нищо. Казвам "почти" защото Сиена все още не си е осигурила оцеляването и на теория, тъй като е на 10 точки от опасната зона. Болоня пък продължава да е над чертата, въпреки че последните 2 месеца е спечелила едва 4 точки. Паонеса, Маркини, Цезар и Лавечиа са отсъстващите за домакините, а Розетини, Гуадалупи и Дел Прете са аут за гостите.


16:00 часа: Интер - Палермо

По-нагоре писах, че Интер вече може да отваря шампанското, но по-добре да не прекалява с пиенето, ако иска да не трепери накрая, подобно на миналия сезон. На "нерадзурите" им предстоят няколко протоколни мача срещу отбори, които доиграват сезона и трябва задължително да ги спечелят. Първият от тях е срещу Палермо и една евентуална победа ще даде голямо спокойствие и ще направи почти протоколно дербито с Ювентус следващата седмица. Големият отсъстващ в този двубой се казва Жулио Цезар. Стражът получи разтежение на бедрото на мача с Удинезе в неделя и бе принудително заменен. Всички в Интер изтръпнаха, но след направените изследвания се оказа, че травмата не е сериозна и той ще може да играе още следващата седмица в Торино. Освен него, аут е още трайно контузеният Майкон. Продължава обаче сагата около Адриано. Вчера бразилецът, който след лагера на бразилския национален отбор се покри, даде поредното си шокиращо интервю, в което обяви, че иска незабавно да се оттегли от футбола, за да реши личните си проблеми. Иначе Палермо пристига в Милано без контузените Будан и Гуана и само с 3 победи в актива си като гост.


21:30 часа: Дженоа - Ювентус

Въпреки нелепото равенство с Киево (3:3), с което на практика загубиха шансове за титлата, в Торино все още вярват, че могат да триумфират накрая. Надеждите ще тлеят най-малкото някъде до 23:20 часа, когато свършва двубоят в Генуа. Домакинската спънка в неделя не бе прецедент за "Старата госпожа". От началото на сезона "бианконерите" са изпуснали цели 12 точки на своя "Олимпико". Освен Киево другите успели да вземат нещо при гостуване на Юве са Катания, Палермо, Каляри и Сампдория. В 15 мача на "Олимпико" Юве има 10 победи, 3 равенства и 2 загуби или общо 33 точки. Няма да открием топлата вода, като кажем, че "зебрите" изпуснаха Скудетот, заради провалите у дома. Иначе Юве отпътува за Генуа без трайно контузените Дзанети, Сисоко, Амаури, Екдал и Манингер, към които се присъедини още Хасан Салихамиджич. Босненският полузащитник най-вероятно ще пропусне срещите до края на сезона, след като контузи дясното си коляно по време на мача с Киево и бе заменен принудително. Давид Трезеге, Зденек Григера и Клаудио Маркизио са под въпрос, но попаднаха в групата. Тримата имат леки травми и през седмицата тренираха главно във фитнеса на клубната база във Виново. Най-големият отсъстващ обаче не в състава на Ювентус, а в редиците на Дженоа. Голмайсторът на домакините Диего Милито получи травма в световната квалификация на родната Аржентина срещу Внецуела (4:0) и все още не се е възстановил. Освен него аут са още вратарят Алесио Скарпи и бившият халф на Юве Матео Паро.


Неделя, 12 април


17:00 часа: Реджина - Удинезе

Тази среща нямаше как да се играе в събота, тъй като единственият италиански евроучастник изигра първия си мач от четвъртфинала на турнира за Купата на УЕФА в четвъртък, когато Удинезе загуби във Бремен от Вердер с 1:3. "Фриуланите" изоставаха с 0:3, но 2 мин. преди края Куалиарела върна едно попадение и запази шансовете за реванша, който е в четвъртък. Иначе Удине е поредният тим, който доиграва сезона в Серия "А". Не така стоят нещата за закъсалата Реджина, която няма победа вече 17 поредни двубоя и логично се намира на дъното на таблицата. Калабрийците обаче все още имат някакви шансове за спасение, след като изостават само на 6 точки от спасителната зона. За целта те трябва да печелят именно в такива двубои, когато съперникът няма за какво да играе. Още повече, че в последно време проблемите с контузени футболисти, които мъчеха наставникът Невио Орланди през целия сезон намаляха. Коради, Кампаньоло и Адежо са единствените, които остават в лазарета към настоящия момент, а Кармона е наказан. Феронети, Тисоне, Кода и Ди Натале са аут за гостите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

don_a4o
11.04.2009 12:13

Мойте прогнози са ► 16:00 часа: Лацио - Рома 2► 16:00 часа: Наполи - Аталанта 2► 16:00 часа: Фиорентина - Каляри 1► 16:00 часа: Торино - Катания 1► 16:00 часа: Киево - Милан 2► 16:00 часа: Лече - Сампдория 2► 16:00 часа: Болоня – Сиена X;► 16:00 часа: Интер - Палермо 1► 21:30 часа: Дженоа - Ювентус ХНеделя, 12 април:► 17:00 часа: Реджина - Удинезе 2

chelseabg
11.04.2009 11:53

Мойте прогнози са

► 16:00 часа: Лацио - Рома Х
► 16:00 часа: Наполи - Аталанта 1
► 16:00 часа: Фиорентина - Каляри 1
► 16:00 часа: Торино - Катания Х
► 16:00 часа: Киево - Милан 2
► 16:00 часа: Лече - Сампдория Х
► 16:00 часа: Болоня – Сиена 1;
► 16:00 часа: Интер - Палермо 1
► 21:30 часа: Дженоа - Ювентус Х

Неделя, 12 април:

► 17:00 часа: Реджина - Удинезе 1

cesekarchetooo
10.04.2009 21:01

Поредният интересен уикенд в Калчото. Някои мачове изглеждат сигурни, но всъщност ще бъдат доста трудни. Сред двубоите изпъква римското дерби, както и битката в Генуа, а и битките между изпадащ и средняк обещават да бъдат оспорвани. Ето ги и прогнозите ми:

Събота, 11 април:

► 16:00 часа: Лацио - Рома 2;
► 16:00 часа: Наполи - Аталанта Х;
► 16:00 часа: Фиорентина - Каляри Х;
► 16:00 часа: Торино - Катания 1;
► 16:00 часа: Киево - Милан Х;
► 16:00 часа: Лече - Сампдория под 2.5;
► 16:00 часа: Болоня – Сиена 1;
► 16:00 часа: Интер - Палермо над 2.5;
► 21:30 часа: Дженоа - Ювентус 2;

Неделя, 12 април:

► 17:00 часа: Реджина - Удинезе Х;

Успех!