Вижте най-странните начини за мотивация на отбора

15:39
Вижте най-странните начини за мотивация на отбора
Един от най-важните елементи, влияещи върху развитието на всеки мач, е това какво ще каже треньорът на своите играчи в съблекалнята. Историята помни много случаи, когато сблъсъците на зеления терен се решават от някоя разпалена реч, здрава кавга или просто хвърлена обувка към някой от лигльовците в отбора.

Вижте някои от най-странните начини на мотивация на футболисти:

► Бившият наставник на националния отбор на Хърватия Мирослав Блажевич веднъж преди мач свалил новия си "Ролекс" и го разбил на малки късчета, скачайки върху него.

След това се обърнал към играчите си и им казал:

"Искам да смажете противника така, както смазах часовника си!"

Клаус Топмьолер се опитвал да надъха по доста странен начин играчите на Айнтрахт Франкфурт в борбата им за титлата в Германия. Ексцентричният наставник първо започнал да показва преди мач снимка на сребърната салатиера, но това не постигнало особен ефект. За да внесе нов ментален стимул на подопечните си, Топмьолер веднъж донесъл в съблекалнята жив орел в клетка (орелът е символът на Айнтрахт) и казал на играчите си:

"Трябва да пресирате съперника така, както този орел стиска плячката си!"

В крайна сметка Айнтрахт завършва пети в Бундеслигата и Топмьолер е уволнен.


► Бившият наставник на Грасхопър Кристиан Грос пък бил недоволен от формата на своя тим в домакинските срещи и затова завел момчетата си в средновековен замък и им казал:

"Ето в подобно нещо трябва да превърнете нашия стадион."

► Бившият треньор на Леверкузен Кристоф Даум пък искал от своите футболисти да ходят върху строшено стъкло, като част от предсезонната си подготовка. Когато играчите категорично отказали подобно нещо, Даум ги попитал:

"Краката ли ви отказаха или главите?"

После мустакатият спец заявил, че иска от футболистите му да използват главите си като трети крак, и че по този начин винаги ще сломяват противника. Както е известно, Даум бе обвинен, че е използвал наркотични вещества като кокаин, така че подобни речи изглеждат нещо напълно нормално.

Юрген Клинсман също имал свой интересен подход към психическата подготовка на играчите си.

Той монтирал четири статуи на Буда върху тренировъчната база на тима.

Футболистите били доволни от този ход на наставника, а Даниел Ван Буйтен дори споделил, че се чувства спокоен и пълноценен, но християнската общественост в Мюнхен прецакала нещата. След многобройни оплаквания от примерни граждани, ръководството на Байерн решил да демонтира статуите на Буда... може би това е една от причините за загубата с 1:5 от Волфсбург в събота.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

maxim_10
08.04.2009 21:16

тва за димитър пенев е вярно аз се сещам и за друг случай:един от футболистите в съблекалнята казва на Стратега: тренер ти посочи 12 футболисти и той му отвърнал:Абе вие ще се броите или ще играете *sick*

Mario9007
08.04.2009 19:14

Според мен би трябвало тук да се вклучи и мутиватора Алекс Фъргусан който замери бекъм с бутинка и му пукна веждата. След това Бекам вкарва гол и прави асистенция(ако не се лъжа)

ivailo_zizov
08.04.2009 16:16

Нещо и за Димитър Пенев:
веднъж преди мач на ЦСКА в съблекалнята Стратега давал указания на своите футболисти и когато Иво Димов го попитал:
-треньор ти посочи 12 футболиста, Пенев отговорил:
-тогава ти ще си резерва...

Don_Gonzo
08.04.2009 15:46

Защо в класацията не присъства най-ГОЛЕМИЯТ МОТИВАТОР на света - Димитър Пенев? Или може би за Стратега ще има отделна статия?