Ще стане ли Бундестима още по-дефанзивен?

17:42
Ще стане ли Бундестима още по-дефанзивен?
Доскоро воденият от Йоахим Льов национален отбор на Германия бе синоним за атакуващ футбол. Бързината в отбора и светкавичните контраатаки, съчетани с техниката на младите талантливи играчи, направи Бундестима един от най-вълнуващите отбори в световния футбол. Представянето на германците на Европейското първенство в Полша и Украйна обаче до голяма степен контрастира с този начин на игра, като най-вероятната причина е нарочно поставената от Льов доста по-дефанзивна тактика.

Предпазливите бекове

Филип Лам е известен с непрестанните си включвания в атаките на тима, като доста често той участва и в разиграванията на германците. На Евро 2012 обаче бекът е необичайно тих. Дали това се дължи на слаба форма? Едва ли. Лам ясно играе много по-защитна роля от обичайната си, като същото важи за колегата му в другия край на терена Жером Боатенг. Налице е съзнателно решение на Льов да внесе баланс в представянето на тима по време на мачовете, особено спрямо играта на Бундестима от преди две година на Световното първенство например. Ясно тази дефанзивна "политика" пролича в мачовете срещу Португалия, Холандия и Дания от "Група на смъртта" на Евро 2012, където Лам и Боатенг бяха всичко друго, но не и атакуващи играчи. Тяхната основна роля бе да внасят раздел между фланговите футболисти на противниците и да не позволяват на играчи като Луиш Нани, Кристиано Роналдо, Ариен Робен и компания да имат свобода в пространството и да нахлуват на скорост в наказателното поле на Мануел Нойер.

Крилата - защитата на първо място, след това атака

Льов аплодира представянето на Лукаш Подолски и Томас Мюлер в защитен план. Наистина е трудно да кроиш схема, в която тези двама футболисти са натоварени предимно с дефанзивни функции, но Германия показа точно това в първите си три мача. Основните задачи на Подолски и Мюлер бяха да не позволяват на съперниковите бекове и крила да взаимодействат, като по този начин Германия лишаваше опонентите си от бързи флангови атаки и съответно основните оръжия на Португалия, Холандия и Дания бяха неутрализирани.

Защитните смени

Почти всички смени, които извърши Йоахим Льов бяха дефанзивни, с цел пазене на резултата и невъзможност на съперника да поеме инициативата, след като германците се озоваваха с трима вътрешни халфове, целящи почти изцяло да рушат атаките на противника. Тони Кроос и Ларс Бендер бяха изключително подходящи за тази цел, заменяйки далеч по-креативните Месут Йозил и Томас Мюлер.

Рисковете

Тази подход на Германия изглежда изключително разумен, още повече като се има предвид предстоящата елиминационна фаза от  Евро 2012, но също така това крие и някои доста сериозни рискове. От една страна този компромис отнема от първичната атакуваща мощ на Германия, за да се превърнат немците в отбор, който се защитава с осем или девет футболисти. Така идва ситуация, в която Бундестима може да разчита единствено на Месут Йозил, подпомаган от Подолски и Мюлер, които да създадат положения за единствения нападател Марио Гомес. Засега успеваемостта на тарана е отлична, но това лесно може да се промени и тогава възможностите в тактически план се изчерпват. Сега е моментът Йоахим Льов да направи своя избор - да възвърне креативността в средната и атакуваща линия на Бундестима, или да продължи с преобразяването му в твърдо дефанзивен отбор. Още повече, че предстоящият съперник Гърция е майстор именно на защитната игра.

Автор: Кристиан Ниари, Тwitter.com/#!/cnyari

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

shadowblase
21.06.2012 23:50

Franki8Lampard коментар от сорта "те са по жалки даже и от Байерн" никога няма да е сериозен и никога няма да е на място. когато се отнася за немския национален отбор и щом за сравнение се използва един от 5-те най-велики клуба в Европа за всички времена. Аре пускай Дисни ченъл и не се прави на голям хитрец. Футболът е за хора, които ценят тази игра, а от инфантилните ти коментари разбирам, че ти не си от тях.

Franki8Lampard
23.06.2012 16:30

Кво се палиш просто не харесваме немците *stop* *confused*

shadowblase
21.06.2012 22:45

Franki8Lampard а пък ако искаш ми дай, няма а ти откажа. Сигурно това, че ме апострофираш е част от прочутата подкрепа и солидарност между феновете на Челси. Вие сте голяма мафия. Спирам да се занимавам с вас

Franki8Lampard
21.06.2012 22:53

Мафияя ОМГ *lol* *lol* *lol* ъъъъ не апострофирам тебе *lol* коментара на човека си беше много на място и много точен *lol*

mortiss
21.06.2012 20:11

Доста глуповата статия .. евала *smile*

shadowblase
21.06.2012 19:01

marrinov оня ден те затапих здраво и не се появи. Ама сега намери пак в друга тема да се излагаш и да ръсиш простотии. Браво, момченце.

Franki8Lampard
21.06.2012 22:00

И нобелова награда ли да ти дадем за това че си го затапил ? *lol* *lol*

biancorosso
21.06.2012 19:26

Не му обръщай внимание.Личи му, че е хлапе.Написал се е на 24, а сигурно е на 12.

marrinov
21.06.2012 18:36

Да те са по жалки даже и от Байерн нищо лично всичко е ФУТБОЛ *wink* .

luiz_lfc
21.06.2012 17:58

Глупава тема писана от някой който не харесва Германската машина...