Ливърпул - Челси (превю)

18:45
Ливърпул - Челси (превю)
Ливърпул и Челси излизат един срещу друг на "Анфийлд" в първи мач от четвъртфиналите за Шампионската лига. Сблъсъците между двата отбора в решаваща фаза от тази надпревара станаха нещо обичайно в последните четири години, като през този период "сини" и "червени" са изиграли общо 23 мача помежду си. Рафа Бенитес и Гуус Хидинк са известни като едни от най-добрите тактици в съвременния футбол и е малко вероятно зрителите да видят атрактивна игра и много голове.

В Шампионската лига Ливърпул и Челси играят един срещу друг за първи път на полуфинал през 2005 година.
Първият мач на "Стамфорд Бридж" е надпревара между Жосе Моуриньо и Рафа Бенитес кой ще забърква по-добър "бетон" и срещата завършва 0:0. За реванша на "Анфийлд" всички специалисти прогнозират поредната серия от сериала "Страх лозе пази" и основните прогнози са победителят да бъде решен чрез изпълнение на дузпи. Луис Гарсия обаче бележи изключително спорно попадение за Ливърпул в 4-а минута на срещата и изпраща своя тим на прочутия финал в Истанбул. За самото попадение на испанеца още се спори дали е било коректно отсъдено, тъй като телевизионните повторения ясно показват, че топката не е преминала с цялата си обиколка голлинията на Петър Чех. Според правилата това не би трябвало да е гол, но реферът решава друго. До края на онзи двубой "сините" пробват натиск и в последната минута на срещата Ейдур Гудионсен получава топката на два метра от празната врата на мърсисайдци. Исландецът обаче праща кълбото почти в тъч и след това Ливърпул прави чудото срещу Милан на финала в Истанбул, печелейки Шампионската лига. В следващите години срещите между двата тима продължават, като Ливърпул, благодарение на тактическия гений на Бенитес, доминира. През миналата кампания Челси най-накрая си взима реванш от мърсисайдци. Този път Аврам Грант води "сините" и точно той е човекът, който успява да изведе лондончани победители от турнирен сблъсък с Ливърпул. Естествено, евреинът има и голяма доза късмет, особено на "Анфийлд", където Ливърпул тотално доминира и води спокойно с 1:0, когато в последните минути Йон Арне Рийзе си вкарва ефектен автогол и прави Челси фаворит за реванша. Във втората среща драмата е пълна, играят се продължения, но в крайна сметка лондончани взимат мача и впоследствие губят на финала от Манчестър Юнайтед.

През този сезон Ливърпул за първи път от доста време се бори за титлата във Висшата лига, което е определено дори като основен приоритет за момчетата на Рафа Бенитес. Представянето на "червените" в Шампионската лига обаче също е доста стабилно до момента и едва ли ще бъде изненада ако точно хората от "Анфийлд" триумфират в Рим през май. Наставникът на домакините няма особени кадрови проблеми и се очаква да започне срещата със схемата 4-2-3-1, която му носи доста успех в последно време. На вратата най-вероятно ще започне Хосе Рейна. На позицията десен бек се очаква да играе Алваро Арбелоа, а отляво Фабио Аурелио, който беше на пейката срещу Фулъм в събота за сметка на младия Емилиано Инсуа. В центъра на червената отбрана по всяка вероятност ще бъдат Джейми Карагър и Мартин Шкрътел. В центъра на терена за Ливърпул като дефанзивни халфове се очаква да оперират Хавиер Масчерано и Шаби Алонсо. Аржентинецът не беше в състава в събота, тъй като бе преуморен, но сега е по-вероятно Бенитес да предпочете Масчерано пред Лукас Лейва. По двата фланга на червената атака почти сигурно ще действат Алберт Риера (отляво) и Йоси Бенаюн, който влезе като резерва на "Крейвън Котидж" и вкара победния гол за Ливърпул. Капитанът Стивън Джерард най-вероятно ще действа като атакуващ халф точно зад гърба на острието Фернандо Торес. Най-вероятно "червените" ще се опитат да диктуват събитията на Анфийлд и бавно, но сигурно, да търсят попадение във вратата на Петър Чех.

В лагера на Челси всичко се развива прекрасно след идването на Гуус Хидинк. Сините придобиха увереност в своите сили и отново са в борбата за титлата в Англия, а начинът, по който бе отстранен Ювентус на осминафинала в Шампионската лига, само говори колко опасен отбор е в момента Челси. Очаква се Гуус Хидинк да насити средната си линия и по този начин да убие устрема на мърсисайдци. На вратата на "сините" ще бъде Петър Чех. В защита за лондончани до последно няма да е ясно дали Жозе Босингва ще успее да се възстанови навреме от контузията в бедрото, която го измъчва. Алтернатива на португалеца е Бранислав Иванович, който игра като десен бек срещу Нюкасъл в събота. Джон Тери и Алекс се очаква да си партнират в сърцето на защитата, като Ашли Коул е сигурен титуляр на левия бек. Джон Оби Микел най-вероятно ще оперира като дефанзивен халф точно пред бранителите на "сините" и ще се опитва да спира набезите на Стивън Джерард. Франк Лампард и Майкъл Есиен почти сигурно ще бъдат вътрешните халфове, на които ще заложи Гуус Хидинк. По двата фланга на атаката на лондончани се очаква да играят Флоран Малуда отляво и Саломон Калу отдясно, като двамата ще помагат на единственото острие Никола Анелка. Дидие Дрогба лекува травма и е възможно да се включи като резерва в тази среща.


И двата тима са във възходяща форма и изходът от двубоя изглежда истинска загадка. Все пак, Ливърпул е по-постоянният от двата тима през тази кампания, а и формата на тима на Бенитес от последните мачове е направо убийствена. Рафа Бенитес е истински майстор на турнирните мачове и щом под път и над път отстраняваше Челси на Моуриньо, сега едва ли ще му е проблем да се справи и с формацията на сините, водена от Гуус Хидинк. Мачът на "Анфийлд" най-вероятно ще завърши с победа на домакините, като със сигурност в двубоя ще паднат под 2.5 гола.


Ливърпул - Челси, 21:45 часа, стадион "Анфийлд Роуд"

Главен съдия: Клаус Бо Янсен (Дания)
Асистенти: Хенрик Сондербери и Андрес Норестранд (Дания)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Redbula
08.04.2009 21:00

мача е мн важен за Челси.Ливерпул са в фантастична форма но футбола зависи мн от късмета а всички знаем че Челси имаше мн по малко късмет от ЛИверпул този сезон.Надявам се той да ни помогне и да направим добър резултат на анфилд и надявам се Стамфорд Бридж да бием *wink* Ако сега не успеем да отстраним Ливерпул и не успеем да земем Шампионската ми се струва че ше изпаднем в криза *sad* КЪСМЕТ *stop*

BUBOLE4O_ME4O
08.04.2009 20:56

Предпоставките оставете. Психическата везна се накланя в полза на Ливърпул, митичният Анфийлд, страхотната форма, в която са влезли пуулци и не на последно място Рафа Бенитез. Страхотен специалист, който изгради звезден отбор. Ще загърбим миналото, защото както помним всички фенчетата на пуул преди няколко месеца много ожесточено искаха да изгонят Рафа, заради поредица от слаби резултати и не спираха да хулят и плюят. Сега обстановката е различна. Но не мисля, че пуул са способни да изтръгнат нещо повече от равен, дори прогнозирам победа за Челси, ей тъй на пук! Челси не са отбор с богата история както Пуул и Юнайтед, но не са за подценяване. А и съм сигурен, че на Роман му е писнало вече *smile* *wink* Все пак Успех на всичкии!

xumuk
08.04.2009 20:19

нехаресвам нито лив. нито 4елси,но се надявам да има голове,и двата отбора играят офанзивен футбол което е предпоставка за голове *wink*

LFC_YNWA_
08.04.2009 14:11

Много ще ми хареса ако стане резултата както Ман Ю - Ливърпул 1:4 ... ама без единия гол де *wink* .. YNWA *stop*

nane
08.04.2009 13:15

няма да има повече от 1 или 2 гола, и те ще са за ливарпул.

LFC_and_CSKA_N1
08.04.2009 12:07

Ливърпул ще пълни яко кошницата на Челси .. усещам го .. YNWA *stop*

Lucas_Podolski
08.04.2009 12:04

Време е Челси да изравни резултата в сблъсъците в ШЛ на 2:2 и да се класира на 1/2 финал. Непредвидим Андлийски сблъсък с общ резултат с не повече от един гол разлика за един от двата тима, а защо не и равенства, продължения и дузпи (само Тери да не бие дузпа *joking* )

LFC_and_CSKA_N1
08.04.2009 00:48

Авраам Грант - Хидинк все същата .. Ливърпул ще отрази един хубав резултат с/у Челси от тази атмосфера която се създава на Анфилд *smile* .. мача е 1-ца .. YNWA *stop*