Има ли сили Швеция да съсече амбициите на Франция за първото място?

12:17
Има ли сили Швеция да съсече амбициите на Франция за първото място?
Представителните отбори на Швеция и Франция излизат един срещу друг в мач от последния кръг от груповата фаза на Евро 2012. Срещата, която ще се изиграе на Олимпийския стадион в Киев, ще бъде ръководена от португалеца Педро Проенка и неговите асистент-арбитри. Предстоящото събитие се явява последният двубой на скандинавците от турнира, които са лишени от абсолютно всякакви теоретични шансове да се класират за четвъртфиналната фаза. "Петлите" пък оглавяват временното класиране в група "D" с 4 точки. Толкова има и Англия, която довечера ще мери сили със съдомакините от Украйна в директен сблъсък за една от първите две позиции. "Жълто-сините" допуснаха загуби в предните си два мача и днес ще играят единствено за престиж, докато "петлите" преследват първото място в групата и за целта се нуждаят от пълен комплект от точки.

История на съперничеството между Швеция и Франция

Днешната битка ще е 18-ото издание на съперничеството между Швеция и Франция. На голям международен форум пътищата на двата отбора са се пресекли общо 7 пъти. В официалните преки срещи "петлите" са записали 3 победи срещу 1 за "жълто-сините", а в други 3 пък се е стигнало до подялба на точките. В останалите предишни 10 двубоя, които са били приятелски, Франция води с 5:3 победи. Погледнато като цяло, общата равносметка е следната - 8 победи за французите, 5 равенства и 4 успеха за скандинавците. За последно настоящите съперници се изправиха един срещу друг през лятото на 2008 година. Тогава "петлите" съумяха да излъжат противника си в зрелищен мач с 5 гола.

Няколко фактора, които могат да окажат влияние върху развитието на мача

Швеция се прости с шансовете си да продължи напред в турнира, след като регистрира две загуби. Момчетата на Ерик Хамрен останаха силно разочаровани след провала срещу Англия и сега няма да е изненадващо, ако се представят още по-лошо, тъй като реално погледнато съществува голяма вероятност да не успеят да се мотивират за двубоя с "петлите". "Тре Кронур" дори да съумее да се вдигне на крака, едва ли ще изненада с безупречно представяне в дефанзивен план. "Жълто-сините" имат сериозни проблеми във фаза защита и надали ще ги решат срещу "петлите", които разполагат с една от най-силните атаки в първенството. Французите се намират в серия от 23 поредни мача без поражение. На фона на слабата форма на скандинавците, втората най-дълга поредица без загуба в историята на френския национален отбор изглежда, че няма да бъде прекъсната точно днес.

Какво казаха селекционерите преди мача?

Ерик Хамрен
"Чувстваме се добре и сме достатъчно мотивирани за двубоя с Франция. Няма как да не сме разочаровани от това, че не успяхме да постигнем резултатите, които искахме. Въпреки това ние ще играем единствено за победа. Ако искаме да зарадваме феновете си с успех срещу "петлите", трябва да забравим факта, че сме отпаднали от надпреварата", заяви наставникът на Швеция Ерик Хамрен.

Лоран Блан
"Нямаме право да подценим Швеция. Все още съществува вероятност да не успеем да се класираме за четвъртфиналите на турнира и затова трябва да я елиминираме с победа в днешния мач. Чувстваме се физически добре подготвени и довечера отново ще се опитаме да демонстрираме най-доброто. Ще се концентрираме изцяло върху нашия мач", сподели селекционерът на Франция Лоран Блан.

Съставите

► Довечера треньорът на Швеция Ерик Хамрен няма да може да се възползва от услугите на нападателя Йохан Елмандер, който е контузен. Редом до него е и полузащитникът Расмус Елм заради травма в бедрото. В състава на "жълто-сините" няма други кадрови проблеми.

Вероятен стартов състав на Швеция (4-4-2):
Андреас Исаксон, Андреас Гранквист, Йонас Олсон, Мартин Олсон, Олоф Мелберг, Андреас Свенсон, Ким Шелстрьом, Себастиан Ларсон, Самуел Холмен, Ола Тайвонен и Златан Ибрахимович.



► Селекционерът на "петлите" Лоран Блан ще може да разчита на всичките си основни футболисти. Полузащитникът Йоан Кабай се оплаква от леки болки, но най-вероятно ще бъде на линия за срещата с Швеция.

Вероятен стартов състав на Франция (4-4-2): Уго Лорис, Адил Рами, Гаел Клиши, Филип Мексес, Матийо Дебюши, Алу Диара, Самир Насри, Йоан Кабай, Франк Рибери, Жереми Менес и Карим Бензема.



Прогноза
В момента Франция превъзхожда Швеция в много отношения. Слабото представяне на "жълто-сините" в дефанзивен план е голям хендикап, особено на фона на серията на "петлите" от 23 поредни мача без загуба. Вън от съмнение е, че възпитаниците на Лоран Блан искат да избегнат Испания на четвъртфиналите на турнира и затова не могат да си позволят лукса да не запишат победа. Разочароващата форма на шведите, съчетана с отпадането им от турнира, е сериозна предпоставка за убедителен успех на Франция. Прогноза: 2

Швеция - Франция, Олимпийски стадион в Киев, 21:45 часа



Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

fhh
19.06.2012 15:55

мисля да ги цъкна 2 на 4 за педалите от франция...

MaLkO_LuD94
19.06.2012 15:50

0-2 за Франция *smile* Голове на Насери и Рибери *smile*

brickbat
19.06.2012 12:54

Франция ги бутат и ще станат шампиони

Anders0n
19.06.2012 12:33

Естествено,че има...Швеция имат голям отбор,макар че се изложиха на това ЕП.Убедихме се,че всичко може да се случи...според мен французите не трябва да ги подценяват,защото когато играеш освободено и без напрежение (а шведите ще играят така,просто за честта си) ще бъдат много опасен съперник *thumb_up*