Ключова битка в група "С" - Испания срещу Ейре. Ще се повтори ли историята?

11:27
Ключова битка в група "С" - Испания срещу Ейре. Ще се повтори ли историята?
Стадион "Арена Гданск" ще отвари врати за 4-ата среща от група "С", която ще противопостави съставите на националните отбори на Испания и Ейре. Двубоят, който ще започне в 21:45 часа българско време, ще бъде ръководен от португалския арбитър Педро Проенца. Предстоящата битка може да се окаже решителна за амбициите на двата отбора да се класират за елиминационната фаза на надпреварата, като е много вероятно загубилият да се прости с мечтите си за излизане от групата. Настоящите противници не успяха да стартират турнира по подобаващ начин, след като се провалиха в опитите си да демонстрират добро представяне. Испания не успя да излъже Италия, а Ирландия допусна тежка загуба с 1:3 от Хърватия. Така след първите изиграни мачове "Ла Фурия" зае 2-о място в подреждането на група "С", докато момчетата в зелено се закопаха на последната позиция.

История на съперничеството между Испания и Ирландия

Днешната среща ще е под номер 25 в съперничеството между Испания и Ирландия. В изминалите 24 издания на този сблъсък "Ла Фурия" постигна цели 13 победи срещу едва 4 за "зелените", а в други 7 страните не успяха да се победят. Логично действащият европейски и световен шампион има смайващо предимство по отношение на броя отбелязани голове в преките битки - 48:18. До известна степен статистиката изобразява какви са шансовете на двата тима да запишат победа.

Няколко фактора, които могат да окажат влияние върху развитието на двубоя

Статистиката, макар и в не толкова значителна степен, е нещо, което не трябва да се пренебрегне с лека ръка. Испанците имат огромно превъзходство в директните сблъсъци с ирландците. Редом с това трябва да се подчертае и фактът, че възпитаниците на Висенте дел Боске се издъниха в първия си мач от груповата фаза на Мондиал 2010, но впоследствие спечелиха най-ценното международно отличие. Класата на иберийците е другата основна причина хората на Джовани Трапатони да бъдат сочени за аутсайдери в този двубой. Потенциалът на "Ла Фурия" е несъизмерим и значително надхвърля този на "зелените".

Футболистите на Ирландия изпаднаха в психологическа дупка след провала срещу Хърватия, която на теория бе най-лесният им съперник в групата. В един такъв труден момент изходният път от емоционален срив до поне средна точка на позитивизъм минава през евентуалния сполучлив мотивационен ход на Трапатони, който със сигурност ще направи всичко възможно, за да вдъхне стимул на своите възпитаници. Немощта на ирландците в офанзивен план също е сериозен фактор, който може да окаже влияние върху развитието на днешния сблъсък. Момчетата в зелено често страдат от липса на ефективност в атака, което донякъде заличава изключително доброто им представяне в защита.

► Съставите:


Очаква се селекционерът на Ла Фурия Висенте дел Боске да промени схемата си на игра срещу Ирландия. Този път испанският специалист най-вероятно ще излезе с чист нападател в лицето на Фернандо Торес или Фернандо Йоренте.

Вероятен стартов състав на Испания (4-5-1): 
Икер Касияс, Хуанфран Торес, Серхио Рамос, Алваро Арбелоа, Жорди Алба, Андреас Иниеста, Шави Ернандес, Шаби Алонсо, Давид Силва, Франсеск Фабрегас и Фернандо Торес.



► Наставникът на ирландците Джовани Трапатони почти сигурно няма да извърши значими промени в стартовата си единайсеторка. Шей Гивън, Ричард Дън и Дарън Гибсън страдат от леки болки, но това няма да им попречи да вземат участие срещу Испания.

Вероятен стартов състав на Ирландия (4-4-2):  Шей Гивън, Шон Сейнт Леджър, Джон О'Шей, Ричард Дън, Стивън Уорд, Глен Уилън, Ейдън МакГийди, Деймиън Дъф, Кийт Андрюс, Роби Кийн и Шейн Лонг.



Какво казаха треньорите преди мача:

Висенте дел Боске
"Не съм много доволен от играта, която показахме срещу Италия. Очевидно трябва да подобрим някои неща. Все пак не мисля, че се намираме в слаба форма. Знаем, че трябва да дадем най-доброто от себе си срещу който и да е съперник. Определено ирландците няма да се предадат лесно. Те също разполагат с футболисти, които имат силен капацитет за атака", заяви селекционерът на Испания Висенте дел Боске.

Джовани Трапатони
"Може би в отбора на Испания има доста креативни играчи, но футболът не е само за такива. Ще играем срещу един много силен тим, но ние вярваме, че можем да спечелим. Два от съперниците ни в групата имат по 1 точка, така че все още имаме големи шансове да се класираме за четвъртфиналите. Трябва да спечелим поне 4 точки, за да постигнем целта си", коментира наставникът на Ирландия Джовани Трапатони.

Прогноза

Повече от видно е, че Испания превъзхожда Ирландия в почти всяко едно отношение. Иберийците са далеч по-класният отбор, но едва ли ще им е много лесно срещу момчетата в зелено, които са решени на всяка цена да спечелят поне точка. Все пак ще е голяма изненада, ако "Ла Фурия" допусне издънка във втори пореден мач. Реално погледнато всички пътища водят към победа на Испания. Прогноза: 1

Испания - Ейре, "Арена Гданск", 21:45 часа



Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари