Революционен уикенд в Серия \"А\"

08:35
Революционен уикенд в Серия \"А\"
30-ят кръг от настоящия сезон в Серия "А" ще ни предложи нещо невиждано досега в историята на Калчото. Италианската футболна федерация премести всички срещи от този уикенд за 5-и април, неделя, в невиждани досега часове. Причината е, че доста футболисти от елитните тимове бяха ангажирани с националните си отбори в световните квалификации за ЮАР 2010. Повечето национали се прибраха едва вчера, а някои имаха близо 15-часови полети. Така срещите Аталанта – Фиорентина и Милан – Лече, които трябваше да се играят в събота, бяха преместени за неделя съответно в 14:00 и 22:00 часа българско време. Освен тях, неделната среща Удинезе – Интер ще се играе от 20:00 часа, вместо както бе по програма от 21:30. Досега никога не са се играли официални срещи от Серия "А" в тези часове.


Неделя, 5 април

14:00 часа: Аталанта - Фиорентина

Борещият се упорито за зона Шампионска лига тим на Фиорентина гостува на "убиецът на гиганти" през този сезон Аталанта. Бергамаските вече отнесоха Интер и Рома, вкарвайки им по 3 гола и са твърдо решени да продължат тази серия срещу "виолетовите", въпреки че на практика с 10-ата си позиция не се борят за нищо. Фиоре обаче няма право на грешки и доказателство за напрежението в тима е следния факт. Ръководството на тима от Флоренция влезе в конфликт с Румънската футболна федерация относно най-голямата звезда на двата тима Адриан Муту. Както е известно румънецът е с контузия в коляното и от северната ни съседка настояват той да се оперира незабавно, за да може да бъде готов за световната квалификация с Литва на 6-и юни. От Фиорентина обаче настояват първо да се запознаят по-подробно с проблема, след което да вземат окончателно решение. Освен Муту с травми за "виолетовите" са още Сантана, Кролдруп и Йоргенсен, а Гамберини е наказан. Домакините също ще са без доста футболисти. Ферейра Пинто, Копола и Керчи са контузени, а Манфредини, Чигарини и Гуаренте са наказани за по една среща, заради натрупани картони. Ветеранът Бобо Виери пък окончателно напусна Аталанта, след като на тренировката във вторник демонстративно си събра багажа от съблекалнята. Както е известно нападателят е измъчван от множество травми, а на всичкото отгоре е недолюбван от тифозите, които за пореден път го освиркваха в контролата срещу швейцарския Белинзона.


16:00 часа: Каляри - Катаня

Преди началото на сезона очакванията на повечето специалисти бяха, че и двата тима ще водят люта битка за оцеляване. Ето обаче, че 9 кръга преди края Катания и особено Каляри са си осигурили участие в елита и през следващия сезон. Домакините дори имат теоретични шансове за зона Европа, като изостават само на 4 точки от нея. За да ги запазят обаче, се нуждаят от задължителни 3 точки срещу колебливата като гост Катания, която до момента има едва една победа навън. И двата отбора спечелиха последните си срещи с по 1:0. Каляри би Болоня като гост, докато Катания взе поредната си домакинска победа, този път срещу Лацио. Марко Манкусо е единственият, който пропуска срещата за домакините. Гостите нямат контузени, но имат двама наказани – Ледесма и Мартинез.



16:00 часа: Ювентус - Киево

Националите на Юве се представиха доста успешно по време на световните квалификации, играни през седмицата. Якуинта донесе точка за световните шампиони при домакинството на Ейре, а Поулсен и Григера се разписаха съответно за Дания и Чехия. Младият Джовинко пък донесе равенство в контролата на италианските младежи с връстниците си от Холандия (1:1), като бе най-добрият на терена не само заради изравнителното си попадение. От четиримата обаче, най-вероятно единствено Григера ще започне като титуляр срещу Киево утре, макар че не се знае дали конфликтът между Раниери и Трезеге е отшумял и дали наставникът няма да заложи отново на Якуинта в атака. Паузата се оказа глътка въздух за "Старата госпожа", която изпитваше доста трудности с контузени футболисти. Сега положението е малко по-приемливо, след като Де Челие и Каморанези се възстановиха и ще са на разположение на Раниери за утрешния двубой. Манингер, Екдал, Легроталие, Сисоко, Дзанети и Амаури обаче остават в лазарета. Гостите, които в последно време понатрупаха доста точки и могат да си позволят да загубят срещу Юве, ще са без Макинва, Моро, Фрей и Керлон. "Бианконерите" се нуждаят от задължителна победа, ако искат да съхранят минималните си шансове за титлата.


16:00 часа: Палермо - Торино

Палермо общо взето няма за какво да играе, но програмата им е такава, че могат да се окажат ключов фактор за определяне на изпадащите. "Розовите" вече играха с Лече и Киево в края на миналия месец, а през този предстои да срещнат Торино и Болоня. След трите си поредни загуби Торо вече се намира под чертата и ще се хвърли здраво в Сицилия. Будан и Гуана от домакините са с травми, а Бово и Касани са наказани. Торино ще е без контузените Абрускато, Огбона, Саумел и наказания Писано.


16:00 часа: Реджина - Дженоа

Тежката серия за Реджина продължава. След като в края на март се изправиха последователно срещу Наполи и Интер, сега калабрийците посрещат четвъртият във временното класиране и имащ сериозни амбиции тим на Дженоа. И в двата състава има редица контузени и наказани. Реджина няма да може да разчита на Халфредсон, Коради, Касционе и Кампаньоло, както и на наказаните Валдез и Барила. Най-големият отсъстващ в този двубой обаче ще е голмайсторът на Дженоа Диего Милито. Нападателят получи травма в световната квалификация на родната Аржентина срещу Внецуела (4:0) и бе заменен принудително. Тиаго Мота, Скарпи и Паро са другите контузени, а Марко Роси е наказан. Тимът от Генуа засега е четвърти с 51 точки, но е плътно следван от Фиорентина с 49 и Рома с 46.


16:00 часа: Рома - Болоня

След тежката, но очаквана загуба от Ювентус на своя "Олимпико" преди две седмици Рома се отдалечи от целта си, но като изключим дербито с Лацио, на отбора предстои сравнително лека серия от мачове, в които трябва да наваксат. Предстои и пряк двубой за четвъртата позиция с Фиорентина в края на месеца, а и някои от многобройните контузени и наказани футболисти започват лека-полека да се завръщат, така че нещата за "вълците" не са безнадеждни. Не такова е положението с Болоня. 7-кратните шампиони на Италия продължават битката си за оцеляване, която вероятно ще водят до последния кръг. От последните си 10 срещи те са спечелили едва 2, а са загубили цели 7, но въпреки това продължават да се държат над чертата с 26 точки, 2 повече от следващият ги Торино. Паонеса, Валиани, Коельо, Маркини и Бритос са с травми, а Освалдо е наказан. Топ-стрелецът на Серия "А" марко Ди Вайо пък е под въпрос заради травмата си в глезена. За Рома се завръщат пропусналите дербито с Ювентус Тоти, Перота, Де Роси, Пизаро, Диамутен и Мота, но в лазарета все още остават Сисиньо, Касети, Жуан, Тадей, Акуилани и Вучинич


16:00 часа: Сампдория - Наполи

Двата отбора са част от разочарованията на сезона до момента, след като се намират съответно на 14-а и 11-а позиция, като разликата е само една точка. Особено разочароващ е тимът от Неапол, който дори смени треньора си преди няколко седмици, но и новият наставник Роберто Донадони до момента не показва кой знае с какво, че заслужава да бъде начело на този славен тим. Самп пък общо взето през целия сезон редува много силни с много слаби игри и най-големият минус на тима е липсата на постоянство. Кръстичич, Белучи и Станкевичус ще отсъстват за домакините, а Йецо, Гаргано, Маджо, Витале, Ароника, Лавеци, както и наказаният Блази са аут за гостите. При липсата на кой знае какви сблъсъци, спокойно можем да обявим този двубой за дербито на кръга, въпреки че и двата отбора вече играят единствено за чест в шампионата.


16:00 часа: Сиена - Лацио

Като стана дума за разочарования, няма как да пропуснем и Лацио. Надеждите на "орлите" за зона Европа бяха попарени след 4-те поредни загуби в края на януари и началото на февруари. След това тимът се съвзе и взе 13 точки от 5 мача. Последва
обаче нова тежка и срамна загуба, този път от Киево у дома с 0:3, а миналия кръг тимът на Делио Роси загуби в Катания. Сега предстои второ поредно гостуване, в което наставникът няма да може да разчита на Дабо и Броки, които са с травми. Сиена също не е от отборите, за които можем да кажем, че се представя кой знае колко добре, но пък тимът засега изпълнява успешно основната си цел и се държи на безопасна дистанция от зоната на изпадащите. "Черно-белите" са 15-и с 31 точки. Розетини, Гуадалупи и Дел Прете са извън строя за тях.


20:00 часа: Удинезе – Интер

Един от ключовите двубои на кръга. Едно от малкото места, в които се очаква Интер да загуби точки и да направи шампионата по-интересен е именно град Удине. Въпреки че са единственият останал евробоец на Италия, домакините се представят доста слабо в Серия "А" до момента, но по традиция са неудобен съперник за шампионите и се очаква да се хвърлят здраво на именитият си съперник. Интер пък ще гони четвърта поредна победа и общо 9-а в последните 11 мача. Безспорно важен тест за Мауриньо и играчите му, които с един евентуален успях до голяма степен могат да откажат Юве още сега. През последните две седмици Специалния загуби някои важни фигури в състава си. Първо Амантино Мансини и Луис Хименес получиха травми по време на мача с Реджина, след което се контузи и един от най-важните играчи – Дъглас Майкон.
Първите двама ще пропуснат около месец, докато Майкон е аут до края на сезона. "Кариоката" разтегна мускул в бедрото при равенството 1:1 на Бразилия срещу Еквадор и ще остане десет дни в родината си, където ще започне процедури за възстановяване. Аут е още и трайно контузеният Николас Бордисо. Удинезе също даде скъпа жертва по време на световните квалификации. Италианският национал Антонио Ди Натале се контузи по време на мача Черна гора - Италия (0:2) в събота и най-вероятно пропуска срещите до края на сезона. Нападателят скъса частично кръстни връзки на лявото коляно още в петата минута при опит да пресира играч на съперника и бе заменен принудително. Освен него, с травми са още Феронети, Тисоне, Кода, Лукович и вратарят Ханданович, а Домици и Санчез са наказани.


22:00 часа: Милан - Лече

Единственото което Милан може да направи до края на сезона е да запази третата си позиция и да обърка нечии сметки. И двете неща изглеждат лесно постижими. "Росонерите" имат възможност да закопаят Лече и до голяма степен да си осигурят бронзовите медали още този кръг. Очевидно е, че Карло Анчелоти все по-трудно ще намира аргументи да мотивира играчите си. Едно от малкото неща, за които наставникът може да се захване са многото контузени, които дават възможност за експерименти и за изясняване на статута на някои рядко играещи футболисти. Както е известно Гатузо, Бориело, Неста, Каладзе, Бонера, Абиати и Емерсон са трайно контузени и пропускат най-вероятно срещите до края на сезона. Очаква се най-сетне Кака да се завърне, след като пропусна близо два месеца заради натъртване на костица в стъпалото. За разлика от именитият си съперник Лече няма какво да губи и ще се хвърли с всички сили за да измъкне нещо от "Сан Сиро". Като казвам с всички сили, говоря буквално, тъй като единственият който пропуска срещата е трайно контузеният Кача.


И накрая една новина, която дойде по време на паузата. На 23 март на генералната асамблея на италианската футболна федерация бе преизбран досегашният й президентът Джанкарло Абете. 58-годишният бос бе единственият кандидат за поста и 98.42-те процента от гласовете на делегатите изглеждат напълно логични за начало на нов 4-годинен мандат.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

cesekarchetooo
05.04.2009 09:07

Неделя, 5 април:

► 14:00 часа: Аталанта - Фиорентина Х;
► 16:00 часа: Каляри - Катания 1;
► 16:00 часа: Ювентус - Киево 1;
► 16:00 часа: Палермо - Торино 1Х или под 2.5;
► 16:00 часа: Реджина - Дженоа Х2;
► 16:00 часа: Рома - Болоня 1;
► 16:00 часа: Сампдория - Наполи Х;
► 16:00 часа: Сиена - Лацио 2;
► 20:00 часа: Удинезе – Интер 2Х;
► 22:00 часа: Милан - Лече 1, 3+:0;

Успех на всички!