Нямаме право на грешка, време е за първа победа

11:20
Нямаме право на грешка, време е за първа победа
Националният отбор по футбол на България посреща представителния тим на Кипър в петата си квалификация за Световното първенство през 2010 година в сряда вечер, от 18:00 часа на стадион "Васил Левски". В събота вечер, "трикольорите" завършиха наравно 1:1 с тима на ЕЙРЕ в Дъблин и по този начин запазиха шансовете си за класиране на второ място в нашата Група 8, което ще ни позволи да участваме на бараж за класиране на финалите в ЮАР догодина.

След спечелената точка срещу Ирландия българският национален отбор се придвижи с три места напред в представянето си в световните квалификации, което бе отчетено от статистиката на сайта на ФИФА. Преди двубоя с ЕЙРЕ, "лъвовете" бяха на 40-а позиция с 3 равенства от 3 двубоя. Сега националите ни заемат 37-о място, след като прибавиха още един равен мач в актива си.

Едва ли, ако кажем, че мачът с Кипър на Националния стадион в сряда е изключително важен за нас, ще изненадаме някой. Важни за класирането ни на Мондиала вече са всички оставащи срещи, от които националният ни отбор трябва да извлече максимума, за да се поздрави с крайния успех. В момента България заема 3-о място в нашата група с актив от 4 точки и мач по-малко от водачите ЕЙРЕ с 11 и Италия с 13 точки. Така класирането за финалите в ЮАР минава през задължителна победа над Кипър в София.

Съставът на селекционера ни Станимир Стоилов не престава до оредява ден след ден. За мача с ЕЙРЕ липсваха основни футболисти като Димитър Бербатов, Мартин Петров, Валери Божинов и Александър Тунчев, които страдат от контузии. Повиквателна не получи Валентин Илиев, а Валери Домовчийски не попадна в националния отбор, заради прекалено късното известие към неговия тим Херта Берлин. Бранителят Иван Иванов пък бе изваден от групата на националите в последния момент от Стоилов и бе пратен да се подготвя с младежкия ни представителен тим. След Дъблин обаче тегобите за треньорския ни щаб продължиха. С контузии след равенството с ЕЙРЕ се оказаха защитникът Живко Миланов и вратарят Георги Петков. По този начин вариантите пред Станимир Стоилов за стартов състав са сведени до минимум. Добрата новина за националния ни тим все пак е, че Валери Божинов се възстанови напълно от травмата си и ще може да вземе участие в мача срещу Кипър.

\"\"Стартовият състав на България, който ще излезе срещу Кипър, ще се различава от този в Дъблин. На вратата ще е Димитър Иванков, който запазва мястото си след контузията в коремните мускули на Георги Петков. Десния фланг на защитата отново ще е поле за изява на Станислав Манолев. Играчът на Литекс изигра страхотно първо полувреме в Дъблин, но се наби на очи слабата му физическа подготовка. След 70-а минута всички атаки на ЕЙРЕ се ориентираха по левия фланг на нападението им, а противодействие от Манолев просто липсваше. В центъра на защитата отново ще са Илиян Стоянов и Игор Томашич. В тази зона е възможна смяна на хърватина с Елин Топузаков, с оглед колебливата му игра, но едва ли Станимир Стоилов ще се реши на това. След контузията на Живко Миланиов, който ще почива около месец, като ляв защитник ще излезе Радостин Кишишев. Тинката се появи като смяна в ЕЙРЕ и определено игра добре, и се справи с не леката задача. Стилиян Петров и Станислав Ангелов играха страхотно в центъра на полузащитата и сега отново върху тях ще падне отговорността. Левият фланг е за Благой Георгиев, който въпреки пропуска си фронтално на вратата на Шей Гивън се представи на ниво. След слабия мач изигран от страна на Димитър Телкийски е нормално Станимир Стоилов да потърси друг вариант в зоната на дясното крило. Логично изглежда включването на Велизар Димитров в стартовите единадесет. Нападението би трябвало да бъде водено от възстановения Валери Божинов, който е готов за игра. Играчът на Манчестър Сити не е готов за цял мач, но определено и едно 60 минутно присъствие на терена може да се окаже решаващо за отбора. Като втори нападател може да се заложи както на Ивелин Попов, така и на Димитър Рангелов.

Пред селекционерът на противниците ни от Кипър Ангелос Анастасиадис също има сериозни кадрови проблеми. Гостите имат  четирима контузени футболисти. С травми са Константинос Макридис, Йоанис Окас, Константинос Харалампидис и Мариос Николау бяха и в групата за мача с Грузия, който Кипър спечели с 2:1, но така и не взеха участие в мача. Така треньорът на гостите ще трябва да разчита в София най-вече на Михалис Константину в нападение. Нов в състава на Кипър е 20-годишният халф Йоргос Тофас.

Мачът между националните отбори на България и Кипър, както и всички останали световни квалификации от този кръг, ще започне с минута мълчание, в памет на жертвите на срутилия се стадион в Кот д\'Ивоар.

Главен съдия на срещата ще бъде шведът Мартин Ингварсон, а негови асистенти ще са Петер Мартинсон и Ерик Бергстен също от Швеция.

Моментно класиране в групата:
Отбор - срещи - точки
1 . Италия - 5 - 13 т.
2 . ЕЙРЕ - 5 - 11
3 . БЪЛГАРИЯ - 4 - 4
4 . Кипър - 4 - 4
5 . Черна гора - 4 -2
6. Грузия - 6 - 2

Програма на българския национален отбор в световните квалификации:
1 април - България - Кипър
6 юни - България - ЕЙРЕ
5 септември - България - Черна гора
9 септември - Италия - България
10 октомври - Кипър България
14 октомври - България - Грузия

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

cul4o
01.04.2009 14:00

Айде стига сте се карали които не си взел билети да заминава ,после да не съжалява и стига с тез дразги сле 4 часа ще стане ясно кои 6те е горе ,кои доло и кой по средата *joking*

lubo_309
01.04.2009 11:30

А между другото Ц(*Ка-рите почнахте още от както обявиха състава да ни делите на левскари и цскари и т.н. Така че не си измисляй, моля те, защото ставаш смешен!!!

lubo_309
01.04.2009 11:28

Методиев, за пореден път доказваш колко ти е къса паметта. Ако не се сещаш за подобни неща спорехме точно по времето на мач на Левски на герена. Аз ходя на мачове, които ми доставят удоволствие. От родното първенство ходя по 2-3 пъти на сезон, защото няма какво да видя. Не е нормално на стадиона ви да нямате кенефи. Ако не знаеш това е една от причините да ви се разпадне баскет отбора, защото момчета нямаше къде да се из*кат. Това го знам от приятел, който е бил в отбора. А това че няма да напълните даже 10 хиляди места в Г-е сектор ми е пределно ясно. Затова няма да има пълен стадион. Довечера ще съм на мача, защото смятам, че има какво да се види, поне от трениора и от някои от момчетата. А иначе за мен най-доброто първенство е калчото. Отраснал съм с мачовете на Всяка неделя.

MeToDueB
01.04.2009 09:49

тоя lubo се побърка с тая бг лига .. "най-яката" на света хахаха .. абе пич .. стига меси клубните отбори, когато става въпрос за националния. Сигурно си и от онея лумпени от Б и Г сектор, които ходят на мач, за да се : бият, мятат димки, мятат пиратки, палят факли, чупят, псуват .. и на последно място, гледат мача ..

баси заблудения тип .. честно. Навсякъде за кочини пише .. ти обор ли имаш или си събрат на тия, които живеят по кочините

Leader78
01.04.2009 09:42

pappi ти не знам гледаш ли футбол ??? Биеме разликата става 4 биеме Ирландия и разликата става 1 и това е мачът по малко си го изиграваме *wink* глупав ли си ?

lubo_309
01.04.2009 09:39

Те някои не могат да си напълнят кочината, като стават шампиони, пък сега ще си напълнят сектора, дет е наполовина по капацитет.

bacardy_breezer
01.04.2009 08:49

Капацитета на "Васил Левски" е 46 000 човека.Днеска неискам празни седалки

Xelikopterr
01.04.2009 00:34

Смятам, че в защита нещата започват да изглеждат по- добре, а досега винаги там е бил основния проблем на националния ни отбор! В нападение винаги сме изглеждали по- добре и това ще се случи след като се завърнат Основните ни футболисти! Но трябва първо да преодолеем Кипър без тях и след това дано машинката да заработи и да мачкаме, че да докараме до баражите, а оттам квото ни е писано!

xtazy_91
01.04.2009 00:30

Който не вярва в България да не гледа мача ! Олигофрени грозни !!! Beto мой да ма фани и да ма разкара малко ...

beto
01.04.2009 00:11

Съгласен съм с morfei!До къде доживяхме?Я се замислете малко и ще разберете, че единственият истински класен отбор в нашата група е Италия!А останалите са посредствени!Ейре го гледахме онзи ден.Борят се, тичат хората, но нищо особено като класа.Грузинците същата работа!Кипър има силен клубен футбол заради множеството чужденци там.Докато, като национален тим разчита главно на частични изненади вкъщи благодарение на фанатизираната си публика.Черна гора след години може и да бъде сносен тим , но още им е доста рано за това.Е при това положение изводът е само един.Групата не ни е силна.Просто ние сме много слаби.Това ако беше преди години с поколението на Ицо, Краси, Данчо, Наско и останалите нямаше да имаме никакви проблеми. *smile*

lubo_309
01.04.2009 00:11

Няма лесни мачове. А не смятам, че Кипър ще се затворят прекалено и в глуха защита, защото и на тях им трябва победата, а това прави мача доста интересен. Все пак ще съм на стадиона и ще викам за момчетата. С последните два мача, тая година, доказаха, че могат да играят, дори в осакатен състав, с равностойни отбори. Надявам се да вземем победата утре, все пак в статисиката нямаме неспечелен мач с Кипър, а полемиките с успеха на клубните им отбори не го приемам много, защото там играят доста чужденци, а дори когато левски, литекс и цска бяха в уефа, национала не постигна нищо. А когато дойдат ирландците през юни се надявам да им покажем къде им е мястото. Естествено до тогава дано да са се възстановили всички и да се подобри играта на момчетата, защото за нас не остава нищо освен надеждата.

morfei
31.03.2009 23:53

" Нямаме право на грешка, време е за първа победа " . Само като поглдна заглажието на статията и ми се плаче , докъде го докарахме , да се съобразяваме с Кипър,Ейре, и т.н , докато не обърнат внимание на децата тека ще го караме. И докато продължават да си уреждат мачовете , ще видим голям форум през крив макарон.
*thumb_down*

MeToDueB
31.03.2009 23:35

Не *joking* слушай сега защо .. защото, ако бяхме с повечко аутсайдери, до сега щяхме да имаме победи, а не като сега .. равни резултати и щяхме да сме в едно от първите три места (ако имахме два силни отбора в групата напр. Германия и Русия) все пак .. непобедими отбори няма и щеше да ни е по-лесно (според мен ..) а не като сега .. с изравнени точки .. тежки мачове. До края ни чакат много тежки мачове, много по-тежки от миналите квалификации .. Все пак надеждата умира последна (Всеки път така ми умира ) но сега .. дори надеждите ми не са такива .. ще видим след утрешния мНОГО тежък мач (Кипър, като клубно ниво са много класи над нас, а като национален сме на едно ниво .. горе-долу, но все пак сме българи и. .. не бива да се подценяваме)

chelsea18
31.03.2009 23:29

според мен в друга група шансовете щяха да са много по малки за класиране.това ми беше мисълта

MeToDueB
31.03.2009 23:25

и според теб силна група е тази, в която има 2 силни отбора от рода на Германия и Русия и 5 аутсайдера - Люксенбург, Малта, Андора, Азербейджан и Сан Марино ?? Точно това е слаба група .. всичко е ясно, още преди да започнат квалификациите. Нашата група е силна, защото нищо не сигурно .. кой ще отиде на бараж .. не е ясно, а и ако утре победим или пък недай си боже Кипър .. те ще се вкл в битката ..

за мен това е силна група, в която има равностойни отбори и битката е по-голяма, а не група, в която има 1,2 силни отбора и останалите .. да нямат никакъв шанс

chelsea18
31.03.2009 23:22

Смотан искам да ти кажа 4е в тая група поне имаме шанс. Ако бяхме с Германия и Русия примерно нямаше да имаме никав шанс.Не можеш ли да го проумееш ?

MeToDueB
31.03.2009 23:19

ти си тъпичък .. в друга група щяхме да имаме един, два трудни отбора, а сега имаме 5 такива противника. Какво да ти обяснявам .. няма ли някой друг да му обясни на тоя шемет, какво е силна група и какво слаба ..

chelsea18
31.03.2009 23:16

Методиев ти явно си някав малоумник.То4но 4е в нашата група всеки може да вземе то4ки от всеки ! А в другите групи 1-я и 2-я са ясни.Ти явно си мн тъпо пар4е за да не осазнаваш 4ев друга група нямаше да имаме по4ти никакъв шанс! тъпичък си доста..

deko1991
31.03.2009 23:06

със Стоилов тренъор 80% е наша победата поне знае как да ги мотивира а останалото е от тях защото неможе да влезе той да играе заради тях.Та по-доло прочетох коментари относно Иван Иванов той още е зелен и неопитен и в такива важни и трудни мачове мисля че има нужда от опит.Не казвам ,че Томашич и Стоянов на перфекни но с това разполагаме , и пак повтарям важен е опита в такива мачове всики футболен отбор първо дава младите си под наем за да се обиграват и чак тогава ги взема така че имайте вяра в националите *wink*

MeToDueB
31.03.2009 23:00

абе момче .. мн си зле. Във всички групи има аутсайдери, къде 1, къде 2 .. някъде и повече. Нашата група е може би най-трудната .. и най-тежката. Не се знае, кой ще бъде втори. Всеки отбор, може да вземе точки от всеки .. *wink*

Ама какво да ти обяснявам. За Италия, Испания и т.н може да не е много тежка, но за нас е, защото отборите са на нашето ниво, с изкл Италия

bos
31.03.2009 22:58

Трябва утре нашите да запишат първа победа с която ще затвърдят всички равени мачове досега и да вземем достатъчно победи до края за да можем да изместим Ирландия от второто място да се надяваме че Ейре ще загубят от Италия равенство също е доста възможно но все пак има доста мачове до края.Да бъдем оптимисти че нещата ще се развият добре в наша полза.Видя се още в мача срещу Швейцария,че футболистите се раздават докрай с играта си.Треньорът е възможно да утвърди успехите си,когато беше с Левски.

chelsea18
31.03.2009 22:52

Методиев смешен си ти...с германия и русия щете да е по добре така ли ? или с португалия и швеция ? испания и турция ? или гарция швейцария и израел... тъпак няма кво да си кривим душата нашата група е най-лесна!

MeToDueB
31.03.2009 22:26

хахахаа .. егати смешния коментар. Сигурен ли си, че си видял групата ни ? Грузия, Черна Гора, Ирландия, Кипър ?? Лесни ли са..
няма нито един аутсайдер !!!

chelsea18
31.03.2009 22:17

Падна ни се най лесната група.От тая група ако не излезем просто незнам.....

Futbulfen
31.03.2009 22:08

Велизар не е лош футболист.. ама според мене не му е там мястото,изнесен на фланга м уе трудничко.По скоро някъде зад нападателя,но да ти кажа предпочитам си Попето *wink*

pappi
31.03.2009 22:05

Futbulfen ,евалата ,бате ! *beer* Най-накрая някой оптимист като мен ! *wink* И аз също мисля,че Иван Иванов не е още за национал и прави доста повече грешки от сегашните ни защитници !!! Може да звучи банално,но утре колкото по-рано поведем в резултата,толкова по-добре !!! Не че искам да наливам масло в огъня,но се притеснявам най-много от Велизарката ...... *angry*

Futbulfen
31.03.2009 21:52

Утре биеме,а да се надяваме,че Италия ще играе,а няма да ляга на Трапатони и ще скъсиме разликата на 4 точки..взимаме си мача по-малко,взимаме си домакинството на Ейре и ето ни пред тях..за т'ва недейте да говорите преди да се уверите в думите си и тука pappi е прав.За състава не ми се иска да говоря,имам доверие на Мъри,той знае какво прави..само не ми хареса коментара на моя стар "приятел" в сайта MeToDueB,който не може да си намери място от недуомение как може Мъри да викне бившите "говеда",а не тоя дришльо Иван Иванов..какво в играта им не ти хареса бе ?! За цял мач срещу сочения за фаворит особено с агресивния си стил на игра на "Крок парк" отбор на Ейре .. Томашич и Стоянов допуснаха точно 3 грешки,на всеки се случва.Каква е гаранцията,че тоя манекен Иванов щеше да спре Дън ?! .. или да направи други сериозни грешки..победителите не се съдят казват хората и айде малко (както икаше Мартин Стоев) да гледаме по-обстойно на позитивните неща,които не бяха малко в мача с Ейре или поне бяха повече от общия брой такива през последните няколко мача,а не клубните пристрастия на прасетата и злобата им напираща да излезе да бъде на преден план..утре ни чака труден мач

pappi
31.03.2009 21:44

Pechenqgata,НИЕ СМЕ С МАЧ ПО-МАЛКООООО !!! *thinking* На залухав ли се правиш,не знам???!!! Утре,дай Боже,ще станат 4 точки...като ги победим в София става 1 точка,но ще ИМАМЕ МАЧ ПОВЕЧЕ Не знам как да ти го обясня по-добре !!! *joking* Време е всички да сме българи и да подкрепим националите

peshkin
31.03.2009 21:33

Абе нямаме ли си ние българи в България, че мъкнем хърватин, на който ама хич не му оука за нашия национален. Тоя Стоилов трябва да се прегледа за синдром на болния левскар.

Pechenqgata
31.03.2009 21:30

pappi ако утре победим разликата става 4 точки, след това идва мача с Ейре, според тебе колко точки се дават за победа, значи според тебе ако бием Ейре ще вземем 5 точки *joking*

pappi
31.03.2009 21:16

Leader78,а ти забелязал ли си,че сме с мач по-малко *wink* Няма да бием Грузия и Черна гора като домакини ли мислиш???? *wonder* Италия вече ще са се класирали и няма да е изненада и неочаквано да им вземем поне Х !!! *thinking* Поне малко оптимисти станете...... стискайте палци да бием утре и Италия да бие !!!!

hatanasov
31.03.2009 21:15

Пропускате една важна подробност. Италия винаги ще помогне при нужда на своя сънародник Трапатоне.

brickbat
31.03.2009 21:11

дано Божинов направи добър мач иначе мисля, че ще имаме проблеми при статичните положения

panko96
31.03.2009 21:08

Да се надяваме на успех. Ясно е, че нашите не изживяват най-лесния период и, че не са толкова добри колкото през '94-та, но наистина имаме шансове, не много големи, но ги имаме и затова наще трябва да бият Кипър. БЪЛГАРИ ЮНАЦИ макар и много да се смях на тоя гол с Ирландия !!!!! *beer*

Leader78
31.03.2009 21:07

pappi ти знаеш ли класирането изобщо ????? Дори да бием Ирландия в София пак ще са пред нас *wink* така че недей говори *smile* кат не разбираш
*sick*

pappi
31.03.2009 21:03

Pechenqgata,точно това означава!!!!Ако ние бием,а те паднат ще е на наша страна психологическото предимство...добавяме фактор домакинство и завръщането на Мартин Петров и няма как да не ги бие в София,с което излизаме пред тях!!! След утре вечер или ирландците ще са подложени на огромно напрежение,или ние няма да има за какво да играем вече !! *thinking* За баражи не мислим и не е редно.....но утре с победа над Кипър и загуба на Ейре в Италия,ние ставаме фаворити за 2-ро място *thumb_up*

MeToDueB
31.03.2009 20:55

Състава е много добър, като изключим централната двойка бранители (честно казано, не знам кой е по-слаб от двамата) Томашич е по-добър, а и е по-млад, но в последния мач и двамата правеха доста грешки .. Трябваше младия талант Иван Иванов да е на мястото на някой от тези двамата сакатковци *joking*

Дано Велизар Димитров в този мач да играе на ниво, а не като последния .. само с желание не става, но със сигурност е по-добър вариант от Телкийски.

stef_sh
31.03.2009 20:53

аз не разбрах само защо Мъри залага отново на Стоянов след като направи сума ти грешки срещу Ейре ......

Pechenqgata
31.03.2009 20:46

pappi този мач нищо не означава когато минем ирландия по точки тогава вече можем да кажем че ще сме в Юар, но и тогава не е сигорно тъй като баража всъщност е най трудната част от пътя към Юар.

pappi
31.03.2009 20:29

Взимаме скалпа на кипърците утре вечер,Италия бие Ейре и няма да има кой да ни спре за ЮАР Само ме притеснява за утре наистина дали ще започне Велизар Скакауеца *wonder* *erm* Най-добре е да си седи на пейката и да гледа как се играе Божинов с 2 гола