Балканите в очакване на иберийския финал в Лига Европа (превю)

12:03
Балканите в очакване на иберийския финал в Лига Европа (превю)
Миналата седмица Спортинг Лисабон направи това, което Манчестър Юнайтед и Шалке 04 не съумяха да осъществят срещу високо летящия тим на Атлетик Билбао. Испанските "лъвове", макар че отново успяха да реализират важно попадение далеч от дома, допуснаха обрат срещу противниковия прайд от Лисабон и регистрираха минимална загуба с 1:2 на "Жозе Алваладе". В другата полуфинална среща пък Атлетико Мадрид спечели домакинството си на Валенсия с 4:2 и се сдоби с голямо предимство преди днешния реванш на "Местая".



Главен съдия: Мартин Аткинсън (Англия)

През по-голямата част от първия двубой между Спортинг Лисабон и Атлетик Билбао се наблюдаваше тактическо надлъгване, което логично не породи изобилие от опасни положения пред двете врати. Баските бяха далеч от ходовете, с които оставиха в безизходно положение отборите на Манчестър Юнайтед и Шалке 04, но причината за това бе именно далеч по-здраво укрепената мотивация и сплотеност на момчетата на Рикардо Са Пинто. "Зелено-белите" видимо бяха добре разучили пропуските в играта на съперника им и затова се представиха по-добре от очакванията. Дори когато баските поведоха в резултата, лисабонските "лъвове" запазиха хладнокръвие и извлякоха максимума от своя натрупан солиден опит, който съчетан с домакинския фактор, образува формулата на успеха, дошъл след голове на Емилиано Инсуа и Диего Капел.

Съставите:
► През миналия уикенд Атлетик Билбао постигна пестелива победа като гост на Расинг Сантандер, който заема последното място в класирането на Примера дивисион. Наставникът на баските Марко Биелса даде частична почивка на основния си голмайстор Фернандо Йоренте, който се появи в игра през второто полувреме. Икер Муниаин пък изобщо не попадна в разширения състав на своя тим за гостуването на "Ел Сардинеро". За днешния реванш Биелса отново няма да разчита на Чабиер Кастийо, Айтор Осио и Карлос Гурпеги, които не са в добро физическо състояние. Полузащитникът Оскар де Маркос също не влиза в сметките му заради наказание, а ситуацията с контузените Иниго Перес и Икер Муниаин ще се изясни малко преди започването на решителната битка.

Вероятен стартов състав на Атлетик Билбао:
Горка Ираисос, Андони Ираола, Ауртенече, Фернандо Аморебиета, Хавиер Мартинес, Андер Ерера, Андер Итураспе, Маркел Сусаета, Гайска Токеро, Фернандо Йоренте и Икер Муниаин.



► В неделя Спортинг Лисабон имаше трудна визита на Насионал Мадейра. Лисабонските "лъвове" започнаха силно срещата и си осигуриха аванс от 2 гола, които обаче бяха заличени в 74-ата минута, но малко след това Рики ван Волфсвинкел оформи крайното 3:2 след точно изпълнен 11-метров наказателен удар. Довечера Рикардо Са Пинто отново няма да може да се възползва от услугите на контузените Елиас Триндаде, Алберто Родригес и Фабиан Ринаудо, но пък за сметка на това ще може да разчита на Огучи Ониеву и Перейриня, които се пребориха със здравословните си проблеми. Марат Исмаилов ще пропусне гостуването на своя тим в Испания, тъй като изтърпява наказание, а Матиас Фернандес ще е под въпрос заради травма.

Вероятен стартов състав на Спортинг Лисабон:
Руй Патрисио, Андерсон Полга, Шандао, Емилиано Инсуа, Даниел Карисо, Жоао Перейра, Диего Капел, Андре Мартинс, Матиас Фернандес, Стийн Шаарс и Рики ван Волфсвинкел.



Прогноза:
Атлетик Билбао няма какво да загуби и затова логично ще стовари цялата си мощ върху Спортинг Лисабон. Баските не умеят да намерят баланс между атака и защита. Те не изпитват проблеми с отбелязването на голове, но също толкова често допускат да бъдат попарени от противниковите футболисти. Интересна подробност е, че баските са спечелили всичките си домакинства срещу португалски съперници в мачове от предишните издания на евротурнирите. Също така трябва да отбележим, че Спортинг Лисабон не е успял да запише победи в досегашните си 12 гостувания на испански противници в срещи от клубните надпревари на Стария континент. Всичко това трябва да се вземе под внимание. Моята прогноза за реванша между Атлетик Билбао и Спортинг Лисабон е, че и двата отбора отново ще съумеят да си отбележат поне по един гол. Прогноза: Гол/Гол


Главен съдия: Дамир Скомина (Словения)

На "Висенте Калдерон" Атлетико Мадрид постигна желания резултат, най-вече благодарение на високата си производителност в офанзивен план. През целия мач атакуващите футболисти на Диего Симеоне крояха планове единствено да реализират колкото се може повече голове, но до известна степен силното им представяне бе заличено от неубедителните изяви на съотборниците им в защита. Все пак плюсовете в играта на "дюшекчиите" бяха много повече от минусите и можем да обобщим, че с билюк атаки удавиха Валенсия и взеха корав аванс преди днешния мач.

Съставите:
В миналия кръг на Примера дивисион настоящите съперници постигнаха впечатляващи домакински победи, като наставниците им не извършиха сериозни промени в идеалните си единайсеторки. Валенсия разнищи Реал Бетис с 4:0 и на практика си гарантира участие в най-комерсиалния европейски клубен турнир. Атлетико Мадрид пък надви Еспаньол с убедителното 3:1 и излезе на 7-а позиция във временното подреждане. Така "дюшекчиите" се доближиха на 4 точки от местата, даващи право на участие в Шампионската лига, и 4 кръга преди края на кампанията се снабдиха с чудесни шансове да си осигурят право на излаз в турнира на най-добрите.

► Кадровите проблеми пред наставника на Валенсия Унай Емери най-сетне се изпариха и довечера той ще може да излезе с най-доброто, с което разполага. Френският защитник Жереми Матийо и аржентинският полузащитник Евер Банега, които лекуват травми, са единствените отсъстващи в състава на "прилепите".

Вероятен стартов състав на Валенсия:
Диего Алвеш, Адил Рами, Рикардо Коща, Виктор Руис, Даниел Парехо, Жорди Алба, Серхио Каналес, Софиан Фегули, Давид Албелда, Жонас Гонсалвеш и Роберто Солдадо.



► Диего Симеоне също ще може да заложи на идеалния си стартов състав, но този път се очаква да предпочете по-дефанзивна постройка. Защитникът Антониа Лопес няма да попадне в сметките му заради липса на добра подготовка, Силвио Мануел продължава да лекува травма в бедрото, а полузащитникът Франк Мерида не бе в включен в групата за мача. Пауло Асунсао и Пици също няма да запишат участие за "дюшекчиите".

Вероятен стартов състав на Атлетико Мадрид:

Тибо Куртоа, Диего Годин, Филипе Луиш, Жоао Миранда, Хуанфран, Арда Туран, Диего, Габи, Марио Суарес, Адриан Лопес и Радамел Фалкао.



Прогноза:
Валенсия се нуждае от чиста победа с поне два гола разлика, за да се класира за финала. Съществуват и други варианти, които могат да осигурят на "прилепите" мач за титлата, но основната им задача ще е да не допуснат гол в мрежата си. Момчетата на Унай Емери ще предприемат големи рискове, за да наваксат изоставането си, а от тук би следвало, че пред "дюшекчиите" ще се открият възможности да организират опасни контраатаки. Диего Симоне разполага с изключително опитни футболисти за тази цел и затова вероятно той ще изгради стратегията си върху това свое предимство. Според мен Валенсия ще спечели реванша, но дали ще успее да обърне нещата в своя полза предстои да видим... Прогноза: 1

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

sasko_bulgaria
26.04.2012 23:53

Може ли да попитам победителат от ЛЕ играе ли до година в ШЛ

gos13
27.04.2012 10:22

Потърси: Лига Европа 2012 2013 и ще се ориентираш, иначе друг трябва да го свърши вместо теб.

ze_n_it
26.04.2012 21:18

Аз,ще подкрепям Баските дано да играят на финала.Тази година и в ШЛ се получи много неочакван но супер як финал.Така,че се надявам Атлетик и Атлетико да се изправят на финала.

paunQ
26.04.2012 21:01

Аз мисля, че Атлетик ще победи с 2:1, а Валенсия с 2:0, 3:1 или 3:0, но да видим. *smile*

ShelbyGTSS
26.04.2012 20:28

Аз мисля че днес и 2те победи са за домакините и се надявам Валенсия да се класират аа за Билбао мисля че ще победят с много

_beroe_
26.04.2012 19:51

Интересни мачове, искам да има много голове и успех на отборите.*ball*

gerrard9000
26.04.2012 19:08

стискам палци на атлетик билбао и валенсия.лично на мен са ми по-симпатични тези две отбора.билбао много ги уважавам заради това че залагат на футболисти, които имат местен произход(баски), нищо, че са малко фанатични *joking* жалко, че не останаха английски и руски отбори, но явно това е за момента.дано станат хубави мачове *beer*

johnterry26
26.04.2012 18:18

Искам да гледам много финал Спортинг Лисабон и Атлетико Мадрид *smile* !!! Мое мнение просто мисля че ще бъде интересно *smile* !!!

luiz_lfc
26.04.2012 13:03

Според мен спортинг е на финала но не знам с кого