Станимир Стоилов: Левски и Лудогорец са фаворити

11:49
Станимир Стоилов: Левски и Лудогорец са фаворити
Със СТАНИМИР СТОИЛОВ разговаря РОСТИСЛАВ РУСЕВ от вестник "Труд":

- Г-н Стоилов, докато работехте в “Анортозис”, не гледахте български футбол. От септември сте в родината. И...?

- Е, наблюдавах шест-седем кръга от “А” група. Но явно по-интересна ще е втората половина на първенството. След дългата пауза от близо три месеца ще видим кой каква работа е свършил като подготовка, селекция, начин на игра.

- Какви промени очаквате? Кои са фаворитите?

- “ Левски” се превръща във фаворит, защото се вложиха сериозни средства. И това би трябвало да даде класа на отбора. Като се има предвид и подкрепата на феновете, смятам, че “Левски” ще тръгне нагоре. “ Лудогорец” също запази нивото, което имаше. Там обаче забелязах, че новите рядко намират място при титулярите. Но пък основният състав играеше есента на добро ниво. В Разград запазиха стила, състава, амбициите. Затова “Лудогорец” ще е в битката за първото място. Друг фаворит ще е “Черноморец” - не отписвайте този отбор. Единственият проблем пред Димитър Димитров ще е дали ще успее да замести Жужуж и Анисе, двама от водещите играчи и голмайстори. Доста тежка задача ще е, дано не е непосилна. Но съм сигурен, че “Черноморец” ще води битка до последно. Докато при ЦСКА ще има проблеми с пристигането на много нови играчи, компенсирането на раздялата с водещи футболисти, изобщо - промените. Никой не може да каже как ще изглежда ЦСКА, дори те самите. Защото не са имали възможност да играят в пълен състав досега през зимата. Този отбор остава загадка. И затова не мога да кажа дали ЦСКА ще е сред фаворитите. Но никой не трябва окончателно да ги отписва. Предстои интересно първенство.

- Значи парите правят “Левски” фаворит...

- Нормално е с особени финансови средства да очакваме добра игра. А и отборът е на три точки от първото място. По традиция у нас клуб със сериозни средства веднага става фаворит. През есенния полусезон ЦСКА имаше 4-5 класни играчи с високи заплати - предимно в атаката. И след като можеха да си позволят скъпоплатени футболисти, станаха фаворит.

- Къде очаквате изненада?


- Берое втория полусезон ще покаже значително по-добро лице. Трябва само малко време - правят нов отбор, половината е сменен. Трябва подкрепа и “Берое” ще има сериозна роля.

- Забравяте “Литекс”.

- Не, този отбор не бива да бъде забравян. “Литекс” изостана в първенството, но е от фаворитите за спечелване на купата. А и за място в евротурнирите.

- Нещо много хвалите, а футболът ни не е много за хвалене...

- Най-неприятното нещо около българския футбол е, че отива към кипърския вариант - с много чужденци. По принцип това не е лошо. Но същевременно се появява огромен въпрос около бъдещето. Кой ще поддържа тези бюджети и кой ще им плаща на тези чужденци? Особено като знаем какви приходи имат нашите клубове... Затова трябва по най-бързия начин да се организират детско-юношеските школи, за да може след 2-3 години да се захранваме от тях, включително икономически. Трансферите са най-естественият за българския футбол начин да бъде стабилен финансово. Иначе спонсорите днес ги има, утре ги няма.

- С две думи - спонсорът е хубаво нещо, но е лошо да бъде единственият източник на сериозни приходи.

- Добре е да имаш пари, да имаш скъпоплатен отбор. Тези средства могат да ти гарантират печалба, класа. Но не и развитие. Трябва сериозно да се замислят клубовете за младите като естествен източник на финанси, а не само за външни източници на спонсориране. Вземаш футболисти между 28 и 30 години, инвестираш в тях между 150 хил. и 250 хиляди евро на година. Добре. Но не можеш да разчиташ, като станат на 31 години, да бъдат продадени и да си върнеш инвестицията. А трансферът е естественият начин на издръжка. Да, трябва да има по двама-трима опитни и с високи заплати. Но трябва да има и поне по четирима млади с тенденция да бъдат продадени. Имам предвид цена от 1 милион евро и повече.

- Защо не говорите негативно за “Левски”? Това е любим спорт на повечето бивши служители на клуба напоследък...

- Не е правилно предварително да казваме “Супер!” или “Лошо!”. Нека дадем шанс на футболистите и отборите на терена, да ги видим, пък тогава да говорим. Да, когато има негативни неща, трябва да се казват. Не може винаги да искаме да чуваме само хубаво. В момента обаче е пауза, “Левски” се подсилва. Докато не видим какво се получава, не е хубаво да коментираме много-много. Разбира се, критиката, особено от близки, невинаги е зло - може да е градивна, не е задължително да е злобна. А сега виждам нещо хубаво в “Левски”. Това, което се пише за вложения, заплати - явно са на високо ниво. Нормално е, като имаш огромни финанси, да си поставяш и по-високи цели.

- Бихте ли сравнили вашия период, стигнал до Шампионската лига, с настоящата ситуация при “сините”?

- Тогава се наложи първо 15 скъпи футболисти да напуснат и с останалите направихме отбор. Бюджетът беше наполовина от сегашния. Заплатите - също наполовина. Поне на водещите играчи. Но тогава успяхме благодарение на това, че се работеше професионално на всички нива в клуба, имахме умни футболисти. Направихме отбор, който да играе най-вече добър футбол, а после дойдоха резултатите, успехите. Но бюджетът при всички положения беше наполовина. Между 5 и 7 милиона лева според мен е бюджетът, който трябва да поддържат водещите клубове у нас. Така едно участие в Шампионската лига гарантира поне за 2 години финансирането на клуба.

- Да, но Лигата изглежда химера за българи...


- Не е така. Защото сега е по-лесно да влезеш в Шампионската лига, отколкото в Лига Европа - благодарение на промените, наложени от президента на УЕФА Мишел Платини. Просто според схемата шампионът ни няма да играе в квалификациите с отбори от държавите в Топ 15 на Европа. Най-силните възможни противници са нещо като първия в Полша, Хърватия, да кажем - Кипър. Не е страшно. Вариантите за влизане в групите са улеснени.

- Има ли надежда за националния отбор?


- Нормално е като всеки българин и аз да се надявам. Националният отбор първо трябва да се научи да играе добър футбол, да опитва да се надиграва дори с големите. И тогава да мечтаем за резултати. Надявам се, разбира се, Любо Пенев да се справи. Не бива обаче да има нетърпимост - това пречи и на националния отбор, и на “Левски”, на всеки.

- Да, обаче как да се появи качество в националния без футболисти? Във водещите клубове има по двама-трима българи твърди титуляри.

- Това създава проблеми. Но и водещите отбори са в правото си, защото искат да направят сериозни отбори, отбори за европейски мачове. И като няма подходящи българи... Става омагьосан кръг, който пак опира до работата в школите.

- Там напоследък се виждат промени. Колко трябва да чакаме, за да бъде захранен с качество националният отбор?

- Казах - между 2 и 3 години трябват. Но това е времето само да се появят първите наченки. За сериозна нова вълна от нови български имена трябва да се чака между 6 и 10 години, даже по-скоро 10 години.

- Замисляте ли се по изгодни варианти за нова работа?

- На този етап нищо не си струва да се замислям и да коментирам.

- Търсите стотици хиляди евро обезщетение от “Анортозис” - докъде стигна делото във ФИФА?

- На предпоследен етап сме - чакаме ФИФА да насрочи дата за разглеждане.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация