Роберто Донадони ще спира бившия си тим, Интер с протоколен мач

12:30
Роберто Донадони ще спира бившия си тим, Интер с протоколен мач
Предният уж минорен кръг в Серия "А" премина с много настроение, имаше доста зрелищни двубои, отбелязаха се и цели 34 гола, което е 3.4 гола средно на мач. Какво друго ни остава, освен да си пожелаем да гледаме все такива "минорни" кръгове. Сега предстои последният кръг преди двуседмичната пауза, който ни предлага две дербита – едното в Рим, другото в Неапол. Интер и Фиорентина пък имат леки домакинства и ще имат чудесната възможност да се възползват от очаквана и доста вероятна загуба на точки от страна на основните си конкуренти съответно за Скудетото и ключовата четвърта позиция, за която борбата ще е жестока. Ситуацията в дъното също изглежда много заплетена, като от този кръг нататък възлите вече ще почнат да се развързват един по един.


Събота, 21 март


► 19:00 часа: Катания - Лацио

Два от най-колебливите отбора в Серия "А" откриват кръга. След трите поредни победи Лацио претърпя нова домакинска катастрофална загуба с 0:3, при това от 18-я (тогава) в класирането и отново падна на 8-ма позиция на цели 7 точки от мечтаната четворка и на 5 от зона Европа. "Орлите" обаче имат и още един шанс за излаз – Купата на Италия, където предстои да изиграят реваншът от полуфинала срещу Ювентус. Наставникът Делио Роси, който според много италиански медии кара последния си сезон начело на Лацио, няма да може да разчита на контузените Дабо и Матусалем, както и на наказания македонец Александър Коларов. В състава обаче се завръщат Дел Неро, Мегни и Диаките. 10 кръга преди края на шампионата целите на Катания изглеждат постигнати. Сисилианците са 13-ти, далеч и от двете основни зони – на изпадащите и зона Европа. Отборът на Валтер Дзенга по традиция е един от най-добрите домакини в Серия "А", като през този сезон е загубил само 17 от 42 възможни точки у дома. Аут за този мач са единствено трайно контузените Моримото, Карбони и Байоко.

21:30 часа: Рома - Ювентус

Този път едно от супердербитата на Италия, освен всичко друго, ще бъде и дербито на отборите с най-много кадрови проблеми. През този сезон Ювентус вече доби славата на "кристалният" отбор, но Рома успя да "надвие" дори и тях по този показател, което си е сериозно постижение. Цели 11 футболисти от домакините и 8 от гостите няма да вземат участие в този много важен сблъсък. Контузените Сисиньо, Касети, Жуан, Тадей, Акуилани, Перота и Тоти, както и наказаните Де Роси, Пизаро, Диамутен и Мота са аут за Рома. Така наставникът Лучано Спалети се изправя пред сериозни предизвикателства най-вече в отбрана и в халфовата линия. Очаква се той да заложи на меко казано неубедителния Симоне Лория като партньор на Мексес, а по бековете да действат опитните Панучи и Рийзе. Фелипе, Бриги, Тонето и Менес най-вероятно ще оформят четворката в центъра, а напред ще оперират Вучинич и Баптища. Всичко това с уговорката, че капитанът Франческо Тоти няма да успее да се възстанови. Той все пак може и да вземе участие в дербито, но ще е под въпрос до последно. За Юве аут са контузените Манингер, Екдал, Легроталие, Де Челие, Сисоко, Каморанези, Дзанети и Амаури. Наказани няма. Маркиони и Недвед се завръщат в групата след като се възстановиха от различни травми, но шансът да вземат участие не е много голям. "Бианконерите" все още мечтаят за Скудетото, но за да стане този блян реалност, те нямат право на грешка, тъй като разликата от водача Интер е цели 7 точки. Рома също има за какво да играе в това дерби. "Вълците" все още не са си извоювали участие в Шампионската лига догодина, като изостават на 2 точки от четвъртият Дженоа. Тази вечер два от грандовете на италианският футбол ще се срещнат за 162-ми път в Серия "А". Ювентус има 75 победи, Рома 40, а равенствата са 47. Есента мачът на торинският "Олимпико" завърши с успех за Юве (2:0) с голове на Дел Пиеро и Маркиони.


Неделя, 22 март

16:00 часа: Лече - Аталанта

В последните си 6 мача Лече е спечелил едва една точка. Това логично ги срина на предпоследната позиция и шансовете за спасение изглеждат все по-нереални. Двубоят с колебливата Аталанта е удобен момент за опровергаване на тази тенденция и за спечелването на свежи и важни точки. Още повече, че миналия кръг бергамаските спечелиха 3 точки срещу пряк конкурент на Лече – Торино. Това бе и първата победа след три поредни загуби за Аталанта. За тях участие в този двубой няма да могат да вземат контузените Виери, Дони, Пласмати и Ферейра Пинто. За домакините аут са Кача, Конан, Ардито и голмайсторът на тима Симоне Тирибоки. Джакомаци, Еспозито и изтърпелият наказанието си Лука Ариати обаче се завръщат в състава.

16:00 часа: Болоня - Каляри

И двата отбора влизат в този сблъсък от позицията на загубили в последния кръг. Болоня претърпя катастрофа в Торино, губейки от Юве с 1:4, докато Каляри загуби домакинството си на Дженоа с 0:1. Въпреки че в последните си 7 мача са спечелили едва 4 точки, домакините все още по чудо не попадат под чертата. Каляри пък е един от хитовете на сезона и отдавна си осигури спокойствие. В момента те се намират на 9-та позиция с 39 точки, като имат дори теоретичен шанс за зона Европа. И двата отбора имат не малко кадрови проблеми. За домакините извън строя са контузените Паонеса и Бритос, както и наказаните Мудингай, Дзенони и Терци. Гостите ще са без Писано, Малиочети и Коси, като последният ще изтърпи наказание от една среща.

16:00 часа: Киево - Палермо

Киево хвърли атомната бомба на миналия кръг, разгромявайки Лацио с 3:0 на "Олимпико". Така възпитаниците на наставникът Доменико Ди Карло излязоха от опасната зона и вече са дори 16-ти на 2 позиции и 3 точки от фаталната 18-та позиция. В това важно домакинство участие за тях няма да могат да вземат единствено контузените Бентиволио и Макинва. Неприятната новина за Киево е, че пред доиграващият сезона Палермо се откри не лош шанс за атака на зона Европа. След разгромната победа с 5:2 над Лече "розовите" се изкачиха на 7-ма позиция, само на 4 точки зад 6-я Рома. Палермо обаче даде голяма жертва при победата срещу Лече. Звездата на тима Фабрицио Миколи получи жълт картон и ще пропусне този двубой заради наказание. Освен него аут са още Будан, Брешано и Гуана.

16:00 часа: Интер - Реджина

Миналата седмица Интер спечели много важен двубой. "Нерадзурите" се измъкнаха срещу Фиорентина у дома и вече виждат светлината в тунела, идваща от блясъка на 4-ото поредно Скудето. За пореден път този сезон обаче, победата с 2:0 дойде след спорни съдийски решения. След краха на италианските клубове в Европа, сянката на съмнение колко честно е Калчото продължава да се засилва. Иначе победата в този двубой срещу последният Реджина изглежда повече от сигурна. Това ще даде възможност на "синьо-черните" да увеличат преднината пред втория Ювентус, който има тежка задача в Рим. Наставникът Жозе Мауриньо има сериозни проблеми с отбраната. Извън строя са титулярните защитници Матераци, Бордисо, Кордоба, Киву и Самуел, като последният е наказан. Така, въпреки шегите на италианските медии, че в този мач няма да му трябва защита, Специалния най-вероятно ще постави Камбиасо в центъра на отбраната. Другият, който няма да вземе участие в този двубой за Интер е сънародникът на Мауриньо Луиш Фиго, който отново е с травма. За Реджина, която през сезона вече записа точка на "Джузепе Меаца", но срещу Милан, аут са контузените Гьоса, Халфредсон, Коради и Кампаньоло, както и наказания Чирило.

16:00 часа: Торино - Сампдория

Ако следваме логиката Сампдория би трябвало да загуби този двубой. Генуезци печелят точки срещу лидерите и грандовете, но губят мачовете си срещу тимове от дъното на класирането. От друга страна, от последните си 11 мача Торино е спечелил едва един и логично се намира на 18-та позиция, на 2 точки под чертата. Този двубой обаче изглежда удобен за "биковете" за спечелване на така важните точки. Освен трайно контузеният Абрускато, срещата пропуска и защитникът Анжело Огбона. В състава обае се завръща плеймейкърът на тима Алесандро Росина, който не бе на терена миналата седмица пи загубата с 0:2 в Бергамо, но вече е възстановен и ще може да играе срещу Самп. Гостите ще са без Кръстичич и Станкевичус, но се завръща Кастадело.

16:00 часа: Фиорентина - Сиена

Фиорентина няма право на грешка срещу неубедителният тим на Сиена, ако иска да запази шансовете си за четворката. В момента те са 5-ти, на 2 точки от четвъртият Дженоа. "Виолетовите" се оказаха късметлии и загубата от Интер миналата седмица не ги отдалечи кой знае колко от целта. Сантана и Алмирон имат проблеми и няма да могат да помогнат на съотборниците си в тази среща. Сиена ще е без Росетини и Гуадалупи, но в редиците се завръща изтърпелият наказанието си Даниеле Галопа.

16:00 часа: Дженоа - Удинезе

Един от основните кандидати за зона Европа и единственият италиански евробоец се срещат в един от възловите двубои на кръга. В четвъртък Удине загуби само с 0:1 в Санкт Петербург и не без помощта на съдията и късмета се класира на четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА за първи път в своята история, при това отстранявайки настоящият носител на трофея. "Фриуланите" обаче дадоха 2 жертви. Вратарят Ханданович и защитникът Лукович получиха травми и са аут за този двубой. Те се присъединиха към трайно контузените Феронети, Кода и Тисоне. Когато двата отбора играха един срещу друг през есента Удине беше на първа позиция в класирането. Сега "черно-белите" са 12-ти и почти нямат шансове за зона Европа. Дженоа пък се възползва от грешките на конкурентите си и се намърда на 4-тата позиция. За да останат там обаче, те се нуждаят от още много работа, а този двубой е задължителен за тях, тъй като след паузата ги чака натоварена и тежка програма. Тиаго Мота, Вандер Боре и Джандоменико Место са с травми, а Янкович е наказан. След дълго лекуване на травма, в състава се завръща бившият играч на Юве Матео Паро, както и Биава и Ферари, които бяха наказани миналия кръг при победата с 1:0 в Каляри.

21:30 часа: Наполи – Милан

Ако не бяха някои обстоятелства като "Рома-Юве" и това че сезонът и за двата тима отдавна приключи, този двубой щеше да бъде дербито на кръга. Не че сега няма да е интересен, но зарядът няма да бъде толкова голям. Милан изглежда бетониран на третата позиция, а Наполи отдавна изгуби добрите шансове за класиране в зона Европа, които имаше преди Нова година. Едно от най-любопитните неща в този сблъсък е, че новият наставник на Наполи Роберто Донадони е легенда на Милан и ще бъде интересно да видим как той ще се изправи срещу отборът, който го направи звезда. Бившият селекционер на "Скуадра адзура" няма да може да разчита на Йецо, Маджо, Гаргано, Витале, Ринаудо и Ароника, като последният е наказан. Милан също има не малко кадрови проблеми. Освен трайно контузените Гатузо, Бориело, Неста, Каладзе и Бонера, аут са още вратарят Кристиан Абиати и ветеранът Масимо Амброзини. Абиати скъса връзки на дясното коляно при гостуването на Сиена и след направените му изследвания стана ясно, че ще отсъства от терените през следващите шест месеца. Така бразилският вратар Дида ще се върна в титулярната единайсеторка в шампионатен мач за първи път от началото на миналата година когато бе изхвърлен заради слабите си изяви. Амброзини пък е наказан. Плеймейкърът на отбора Рикардо Кака пък има проблем с повтарящата се контузия на коляното и не е играл от 7-и февруари. Бразилецът все пак взе участие при разгромната победа над Сиена (5:1) миналата седмица, като влезе в игра в 46-ата минута, но напусна игрището 27 минути по-късно след удар на противников състезател на мястото, което лекуваше до скоро. Така той до последно ще е под въпрос за утрешното дерби. Очаква се Карло Анчелоти да заложи като титуляр на героят от миналата седмица Пипо Индзаги. Ветеранът вкара два гола на Сиена и по този начин попаденията в бляскавата му кариера бяха закръглени на 300. Любопитното е, че първият гол на Супер Пипо отново бе срещу Сиена. Есента "росонерите" спечелиха с 1:0, а откакто Наполи се завърна в Серия "А" двата отбора си разменят домакински победи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация