Топ 10 на финалите в историята на Шампионската лига

17:47
Топ 10 на финалите в историята на Шампионската лига
Тази вечер на стадион "Лужники" в Москва ще излязат отборите на Манчестър Юнайтед и Челси в спор за трофея на Шампионската лига.

Ние обаче, ще отправим поглед назад във времето и ще се опитаме да направим своеобразна класация на най-запомнящите се финали в историята на турнира. Чрез вашето гласуване и коментари ще разберем дали сте съгласни с представената Ви класация.

Номер 10 : 1977 г. Ливърпул - Борусия М\'гладбах - 3:1
Ливърпул спечелва първото от техните пет отличия в турнира надделявайки над противника си в Рим. Кевин Кийгън се представя най-добре срещу германците, а головете на Мак Дермът, Томи Смит и Фил Нийл носят трофея за англичаните.

Номер 9 : 1989 г. Милан - Стяуа Букурещ - 4:0
Смразяващото противниците трио Марко ван Бастен, Рууд Гулит и Франк Рийкард носи третия трофей за Милан в турнира. Холандските звезди се разправиха само за 46 минути със своите румънски съперници и не оставиха никакъв спор кой бе по-добрият отбор на стадион "Ноу Камп"

Номер 8 : 1967 г. Селтик - Интер - 2:1
След поредната голяма вечер за европейския футбол шотландците ликуваха в португалската столица. Надеждите на италианците бяха огромни след ранно дадената им преднина още в 6-та минута с гола на Сандро Мацола и стабилната защита, която притежаваха. С две попадения през втората част на Томи Джемъл и Стив Чалмърс гордите шотландци обърнаха срещата и взеха трофея.

Номер 7 : 1956 г. Реал Мадрид - Реймс - 4:3
Един от най-красивите финали в турнира, в който испанският гранд завоюва първия от трофеите си. Още в началото на срещата французите повеждат с две попадения до 10-та минута, но вдъхновени от невероятния Алфредо Ди Стефано испанците обръщат срещата и взимат първия трофей в историята на Шампионската лига.

Номер 6 : 1968 г. Манчестър Юнайтед - Бенфика - 4:1
Едно десетилетие след трагедията с "Бебатата на Бъзби" Юнайтед спечелва своя първи трофей пред 100 000 зрители на стадион "Уембли". Два гола на Боби Чарлтън, единият от които в допълнителното време на срещата, и по едно попадение на Джордж Бест и Брайън Кид носят славата на Юнайтед.

Номер 5 : 1962 г. Бенфика - Реал Мадрид - 5:3
Феноменален финал, в който блясва геният на Еузебио. Срещата е изпълнена с обрати, след като Пушкаш дава преднина от 2:0 на "белия балет", но в крайна сметка двата гола на португалската легенда носят трофея за "лисабонските орли".

Номер 4 : 1994 г. Милан - Барселона - 4:0
Силната защита на италианския гранд в лицето на Франко Барези и Алесандро Костакурта неутрализира действията на Стоичков и Ромарио и печели трофея за Милан. Категоричният резултат и великолепен трети гол на Деян Савичевич хвърлят в екстаз италианските тифози в гръцката столица Атина.

Номер 3 : 1999 г. Манчестър Юнайтед - Байерн Мюнхен - 2:1
Този финал в Барселона ще бъде запомнен с драмата която се разигра в добавеното време на срещата. Повели в резултата още в началото на двубоя с гола на Марио Баслер, баварският гранд се виждаше победител, но голове на Теди Шерингам и Оле Гунар Солскяр носят драматично трофея на Юнайтед, потапяйки цяла Германия в скръб.

Номер 2 : 1960 г. Реал Мадрид - Айнтрахт Франкфурт - 7:3
Незабравимото шоу на Алфредо Ди Стефано и Ференц Пушкаш. Легендите на "белият балет" направиха една от най-незабравимите вечери за турнира в Глазгоу. Взели ранна преднина още в 18-та минута, германците изглеждаха обнадеждени за крайният изход от срещата, но двете перлите на Реал Мадрид ги унищожиха само за 44 минути отбелязвайки съответно 3 и 4 попадения.

Номер 1 : 2005 г. Ливърпул - Милан - 3:3
Всички го помним, нали? Великият Милан започна страховито срещата и само след едно полувреме игра водеше с 3:0 пред слисаните погледи на английските фенове. Стивън Джерард е името, което ще остане завинаги в сърцата на всички фенове на Ливърпул и човекът, който започна историческото завръщане в мача за своя отбор. Само 6 минути бяха необходими на "мърсисайдци" да изравнят резултата в срещата и след дузпи да запишат имената си в най-славният финал в Шампионската лига.

Сега сме в навечерието на поредният гигантски футболен сблъсък и всички тръпнем в очакване какво ще ни предложат Манчестър Юнайтед и Челси.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

teodosi_4elsito
26.05.2008 14:46

Номер 1 и 3 са най-запомящите се финали! (особено номер 1 с невероятното завърщане в играта от страна на Ливърпул!)

Badto
21.05.2008 18:48

Номер 111111111111111 : 1960 г. Реал Мадрид - Айнтрахт Франкфурт - 7:3
Незабравимото шоу на Алфредо Ди Стефано и Ференц Пушкаш. Легендите на "белият балет" направиха една от най-незабравимите вечери за турнира в Глазгоу. Взели ранна преднина още в 18-та минута, германците изглеждаха обнадеждени за крайният изход от срещата, но двете перлите на Реал Мадрид ги унищожиха само за 44 минути отбелязвайки съответно 3 и 4 попадения.

Badto
21.05.2008 18:46

Дано довечера стане по-добър финал в което съм почти сигурен, че няма да стане, щото Челси ще се защитават, а те го умеят добре