Минорно настроение в Серия \"А\" след провала в Европа

11:00
Минорно настроение в Серия \"А\" след провала в Европа
Италия загуби англо-италианския сблъсък в Шампионската лига с 0:3. Така единствено Удинезе остана да брани италианската чест в Европа. Въпреки повече от достойното отпадане и на трите италиански клуба, факт е че Калчото е в сериозна криза. Сега на Интер, Ювентус и Рома не им остана нищо друго, освен да доиграят сезона в Серия "А" и да си направят нужните равносметки и изводи. В такива моменти обикновено отборите трудно намират мотивация и могат да се търсят изненади от залагащите.

Събота, 14 март

19:00 часа: Каляри - Дженоа

След добрия старт на годината Каляри понамали темпото и падна на 8-а позиция с 39 точки. Все пак разликата от борещия се за място в Шампионската лига Дженоа е само 6 точки и 3 позиции. И двата отбора не успяха да спечелят миналия кръг, като Каляри стана поредната жертва на "Х-мен" Киево, а Дженоа загуби у дома от водача Интер. Тогава наред с трите точки генуезци изгубиха и трима свои ключови фигури. Тиаго Мота, Биава и Ферари получиха поредните си жълти картони и са наказани за днешната среща. Вандер Боре и Матео Паро пък са трайно контузени. Каляри има проблеми единствено с Пизано и Парола, които се оплакваха от травми през седмицата.

21:30 часа: Ювентус – Болоня

Среднощният съботен "ездач" Ювентус ("бианконерите" са изиграли най-много двубои събота вечер) приема борещият се за оцеляване тим на Болоня. След отпадането от Челси във вторник Клаудио Раниери увери тифозите на "Старата госпожа", че той и възпитаниците му ще се хвърлят здраво за Скудетото. Наставникът обаче е гонен от невиждан карък с контузени футболисти. От 5-ти юли, когато стартира подготовката си за новия сезон, в състава на Ювентус е имало общо 56 контузии! Интересното е, че 44 от тях са мускулни и само 12 са травми, получени от удар. Ужасяващата статистика бе направена след последните травми на Мохамед Сисоко и Павел Недвед. Първият бе пуснат тактически в градското дерби с Торино в края и само за 5 мин. игра успя да счупи метатарсална костица на левия си крак, която ще го извади от терена до края на сезона. Контузията на Момо дойде точно в най-неподходящия момент – преди двубоя с Челси, в началото на който пък се контузи друг ключов футболист – Павел Недвед. Първоначално здравият чех оцеля при сблъсъка си с Майкъл Есиен, за което спокойно може да си извади грамота, но минута по късно Никола Анелка го довърши и така той бе заменен още в 12-тата минута на двубоя. Оказа се че в последния си мач в Шампионската лига легендарният чех е пукнал ребро и ще отсъства няколко седмици. От началото на сезона средно в състава на Юве е имало по 1,7 травми на седмица, без да броим тези от вчера. "Оцелели" са единствено Молинаро и Манингер. В момента общо 12 играчи на тима са извън строя. Освен гореспоменатите Недвед и Сисоко, аут са още Де Челие, Каморанези, Дзанети, Легроталие, Кнежевич, Екдал, Манингер, Маркиони, Амаури и Трезеге. Предпоследният има лека травма от двубоя с Челси, а сагата с последния е следната. В четвъртък Трезеге нападна остро наставникът Клаудио Раниери пред френските медии заради смяната му в мача срещу Челси, когато нападателят бе видимо недоволен излизайки от терена. Вчера Раниери отвърна още по-остро, този път пред италианските медии, наричайки французина "лигльо" и "предател". Скандалът е налице и не се знае дали Трезеге наистина е контузен или просто треньорът е решил да го извади от групата и евентуално да се раздели с него през лятото. Давид твърди, че е здрав и решението е треньорско, докато Раниери обвинява нападателя, че симулира контузия. Иначе Болоня ще е без трайно контузените Паонеса, Морас, Марацина и Цезар.

Неделя, 15 март

► 16:00 часа: Удинезе - Катания

Единственият евробоец, защитаващ честа на Италия взе комфортна преднина с 2:0 в първия мач от осминафинала за Купата на УЕФА срещу Зенит в четвъртък и по всичко изглежда, че няма да последва съдбата на ранното отпадане на именитите си сънародници. С два гола в края на звездите си Фабио Куалиарела и Тото Ди Натале Удинезе опроверга скептиците, които смятаха, че "черно-белите" ще съсредоточат вниманието си върху Серия "А", където изпитват сериозни трудности и вече се намират на 12-та позиция с 35 точки. "Фриуланите" обаче дадоха и една жертва в четвъртъшния двубой. Защитникът Андреа Кода получи травма в края и бе заменен. Така той се присъедини към трайно контузените Феронети, Лукович и Тисоне. За намиращата се една позиция и 2 точки по-надолу Катания мачът пропускат Моримото, Карбони и Байоко.

► 16:00 часа: Лацио - Киево

След серията си от 5 поредни мача без успех Лацио постигна много важни три поредни победи и се изкачи на 7-ма позиция. Така римските "орли" отново са в борбата за зона Европа, като имат минимален шанс дори и за четвъртото място. За целта обаче нямат право на повече грешки, като победата срещу 18-ия Киево изглежда повече от задължителна. "Летящите магарета" също се нуждаят неистово от точки, защото трябва да спасяват кожата от изпадне. След прекъсване от два мача миналия кръг веронци отново възобновиха серията си от поредни мачове с тяхно участие, завършващи 1:1 с изравняване от тяхна страна. Двубоят с Каляри в неделя беше петото "1:1" в последния месец и половина. Добрата новина за "жълтите" е, че втори пореден мач нямат проблеми с контузени. Не така стоят нещата за Лацио. Дел Неро, Мегни, Дабо и Диаките са с травми, а Лихтщайнер е възстановен и ще може да вземе участие в този двубой.

► 16:00 часа: Палермо - Лече

Закъсалият тим на Лече предприе мерки за лошата форма на отбора и освободи треньора Марио Берета. Той бе заменен от Джиджи Де Канио, който подписа договор за 3 години. В последните си 9 мача Лече има едва една победа и тимът логично се смъкна на 19-а позиция. Въпреки това "червено-жълтите" все още имат реален шанс за спасение, като изостават само на точка от спасителното 17-о място. Аут за този двубой са контузените Кача, Джакомаци и Еспозито, както и наказания Лука Ариати. Палермо е на другия полюс, след като постигна важна и изненадваща победа във Флоренция миналия кръг и се изкачи на 9-та позиция, възраждайки надеждите си за зона Европа. Будан и Гуана са с травми, а Кароциери е наказан.

► 16:00 часа: Сиена – Милан

За разлика от останалите грандове Милан би трябвало вече да е преживял горчилката от отпадането в Европа и да мисли изцяло за представянето си в Серия "А". Само че "росонерите" няма какво да му мислят и там, тъй като отдавна загубиха шансовете си за Скудетото, а и едва ли ще излязат извън четворката. Те могат единствено да се възползват от минорното настроение на Ювентус и да го изместят от втората позиция, която дава право на директно участие в групите на Шампионската лига. За целта миланистите трябва да стопят цели 5 точки, а това изглежда почти невъзможно с оглед на колебливото им представяне. Единствения нов по-сериозен кадрови проблем за Анчелоти е травмата на Дейвид Бекъм. Англичанинът се контузи в глезена на тренировката във вторник и е под въпрос за утрешната среща, макар травмата да не е сериозна. Бразилецът Кака пък заяви, че няма да се завърне в игра, докато болките му не отминат напълно. Наставникът на "росонерите" не може да използва още трайно контузените Гатузо, Бориело, Неста, Калац и Каладзе, но Роналдиньо, Зеедорф и Амброзини вече тренират наравно с останалите и най-вероятно ще са на разположение. За Сиена аут са контузените Росетини и Гуадалупи, както и наказания Даниеле Галопа.

► 16:00 часа: Реджина - Наполи

През седмицата тръгна сериозен слух, че треньорът на Наполи Еди Рея щe бъде заменен от бившия селекционер на Италия Роберто Донадони. Това изглежда логично с оглед факта, че неаполитанците са в ужасяваща серия и нямат победа от началото на януари. Заради лошите резултати, тимът вече е във втората половина на класирането, въпреки че до неотдавна имаше реални шансове да се пребори дори за място в Шампионската лига. По всичко личи, че търпението на президента Аурелио Де Лаурентис се е изчерпало, но той все пак явно ще изчака и мача на отбора си срещу последния Реджина, надявайки се една евентуална победа да се окаже повратна за тима.
Наистина, победата за Наполи изглежда повече от задължителна. "Небесносините" обаче загубиха две ключови фигури при дербито с Лацио миналата седмица (0:2).
Защитникът Кристиан Маджо скъса коленни връзки и е аут до края на сезона, а халфът Валтер Гаргано също ще отсъства дълго време заради травма в бедрото. Аут са още Датоло и Витале. Добрата новина е възстановяването на двамата вратари на тима Йецо и Джианело. Реджина не се различава кой знае колко от своя именит съперник. Клабрииците също са в ужасна форма и изпитват сериозни кадрови проблеми. Гьоса, Сантос, Барето, Халфредсон и Кампаньоло са аут заради травми, но все пак положението изглежда по-розово от миналата седмица, когато в този списък бяха още Ракич и Чирило.

► 16:00 часа: Сампдория - Рома

Да биеш Милан и Интер в разстояние само на 3 дни и след още толкова да загубиш с 0:3 от Болоня. Това е Сампдория дами и господа. Ако следваме тази логика, този мач би трябвало да е твърда единица. Още повече, че Рома меко казано не е в настроение след драмата с дузпи в сряда. "Вълците" обаче нямат право на отпускане, ако искат и догодина да се пробват в Шампионската лига. Миналия кръг те се препънаха у дома с Удинезе, но запазиха шестата си позиция благодарение на грешките на Дженоа и Фиорентина. Защитникът Сисиньо скъса предна кръстна връзка на дясното коляно на тренировката в неделя и пропуска мачовете на Рома през следващите 6 месеца. Той се присъедини към Касети и Перота, а Мота, Тадей и Жуан също се оплакват от леки травми след изключително тежкият над 120-минутен двубой в сряда. Проблемите на Спалети обаче не свършват дотук. Други две ключови фигури Мексес и Де Роси са наказани за този мач. Домакините ще са без Кръстичич и Кастадело, но в състава се завръщат цели 5 играча - Делвекио, Лучини, Франческини, Паломбо и Падалино.

► 16:00 часа: Аталанта - Торино

И двата отбора претърпяха логични загуби миналия кръг. Аталанта пое деветият хеттрик на Пипо Индзаги в Серия "А" и падна една позиция надолу, докато Торино претърпя поражение с минималното 0:1 в градското дерби срещу Юве, но остана над чертата. Виери, Дони и Ферейра Пинто са аут за домакините, а Абрускато, Розина и наказаният Корини – за гостите.

► 21:30 часа: Интер - Фиорентина

Интер – Фиорентина безспорно е дербито на този минорен кръг. След поредното безславно отпадане на осминафиналите в Шампионската лига за "нерадзурите" остана единствено възможността да защитят титлата си в Италия. Ако обаче наставникът Жозе Мауриньо продължава да говори глупости, вместо да работи, може и това да не стане, въпреки че преднината на тима е цели 7 точки пред втория Ювентус. Добрата новина за португалеца е, че в тима няма травми след злополучния мач на "Олд Трафорд" в сряда и в лазарета останаха единствено трайно контузените защитници Киву, Матераци и Бордисо. Гостите от Флоренция също нямат кой знае какви кадрови проблеми. Освен контузеният Сантана, дербито пропуска още наказаният Дайнели. Миналият кръг "виолетовите" претърпяха неприятна домакинска загуба от Палермо (0:2), но останаха четвърти на точка пред Дженоа и Рома. Загуба на "Джузепе Меаца" обаче едва ли ще ги остави там. Затова мачът се очертава като крайно интересен предвид и факта, че Интер няма да има особено голяма мотивация и силите ще се поизравнят. По принцип обаче Фиорентина не се слави като един от трудните съперници на Интер, особено в последните години. От последните 12 мача между двата отбора, "нерадзурите" са спечелили цели 8, като равенствата и победите за "виолетовите" са по 2. Двубоят през есента завърши с нулево равенство.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

mitko2026
14.03.2009 14:18

Абе не знам колко е минорно, обаче времето е идално за промени!!!
Дано те да са към по-добро!