Европа след кръга

12:39
Европа след кръга
След като вече бяха ясни шампионите в Англия, Испания и Германия, изминалия уикенд даде отговор на въпроса, кои ще бъдат новите шампиони в Италия и Франция.

На "Ботуша" отборът на Интер изстрада успеха си над Парма за да триумфира със Скудетото. Цяло първо полувреме домакините от Парма се бориха за своето оцеляване, но пропуска на Мороне останал очи в очи с Жулио Цезар не позволи да вземат аванс преди почивката. Именно

след нея настъпи и кулминацията, след като завърналият се от контузия шведски национал Златан Ибрахимович влезе на мястото на Цезар.

Този ход на Манчини се оказа повече от печеливш и бившият нападател на "Старата госпожа" му се отблагодари с две попадения в 62-та и 78-та минута. Първият гол на шведа бе с далечен изстрел от около 25 метра, който не остави никакъв шанс на Паварини, а при второто му попадение с отлична асистенция се отличи Майкон. С тези 2 попадения сметката на "Ибра" набъбна на 17. След дълги години в елита, отборът на Парма изпадна в серия "Б".

Отборът на Рома постигна равенство на терена на Катаня, като дори поведе още в 8-та минута след гол на Вучинич. Дълго време добрите вести за нулево равенство между Парма и Интер поддържаха мобилизацията в редиците на "вълците". След като стана ясно, че "нерадзурите" няма как да изпусне титлата, римляните позволиха отпускане в редиците си и домакините успяха да изравнят благодарение на Мартинес в 84-та минута. Така Катаня се спаси, докато Рома остана с второто място и утехата, че през следващия сезон ще играе директно в групите на Шампионската Лига.

Другият голям въпрос в Италия бе свързан с борбата за 4-то място в крайното подреждане, за което се бореха Фиорентина и Милан. Отборът на "росонерите" вкара цели 4 гола във вратата на Удинезе, но те се оказаха недостатъчни предвид минималната победа на Фиорентина като гост на Торино. Освен важността на попадението, което отбеляза Освалдо, то бе и невероятно красиво, тъй като бе отбелязано със задна ножица. Друго по-отличително в тази среща е отменения гол на Диана от състава на домакините поради засада. 

Отборът на Юве направи зрелищно 3:3 със Сампдория. Две попадения отбеляза Алекс Дел Пиеро, а с 1 се отчете Трезеге. Така двамата нападатели на "бианконерите" заеха първите две места сред голамйсторите съответно с 21 и 20 попадения.

Останалите резултати: Аталанта - Дженоа 2:0, Каляри Реджина 2:2, Емполи - Ливорно 2:1, Лацио - Наполи 2:1, Сиена - Палермо 2:2;

Във Франция отборът на Лион продължи серията си от поредни титли, заформяйки ги на 7
, като в последния си мач от първенството не допусна изненада побеждавайки с 3:1 домакините от Оксер. Още в 1-та минута Бензема откри, след чудесно извеждащо подаване от страна на Фред. Последният реши изхода на двубоя и спора за титлата в 7-та минута отбелязвайки за 2:0. През 2-то полувреме двата отбора си размениха по едно попадение, при който резултат завърши срещата.

Другият претендент за титлата, Бордо постигна равенство на терена на Ланс, като и двата състава нямаха повод за празник след края на срещата. Бордо все пак заслужава адмирации за отличния сезон, до като Ланс ще трябва да търси решение на въпроса, как най-бързо да се завърне в елита, след като догодина ще играе в по-долната дивизия.

Отборът на Олимпик Марсилия постигна твърде драматична победа с 4:3 над отбора на Страсбург. Два гола за своя отбор отбеляза Джибрил Сисе, а с по 1 попадение се отчетоха Нианг и Насри. Последният се смята за сигурен напускащ през лятото. Със спечелените 3 точки, марсилци се наредиха на 3-то място и ще участват в предварителните кръгове на Шампионската Лига.

Отборът на Нанси загуби у дома от Рен с 2:3 и ще участва в Купата на УЕФА, като напрежението в редиците на домакините оказа своето влияние. Въпреки тази загуба, Нанси безспорно са най-приятната изненада през вече изминалия сезон.

Отборите на ПСЖ и Тулуза се спасиха благодарение на своите победи в последния кръг съответно над Сошо и Валансиен. И двете попадения за столичани бяха дело на Диане, като второто, оказало се и победно дойде пет минути преди последния съдийски сигнал.

Останалите срещи: Лориент - Лил 1:1, Мец - Льо Ман 4:3, Ница - Каен 3:1, Сент Етиен - Монако 4:0;

В Испания отборите от 1-во до 3-то място спечелиха последните си срещи, като особено зрелищни бяха тези на Реал Мадрид и Барселона.

"Белият балет" победи с убедителното 5:2 отбора на Леванте. Гостите допускат втори пореден мач толкова много попадения във вратата си. Още до почивката с 2-ве попадения на Нистелрой и 1-но между тях на Рамос, Реал достигна до класическа преднина, което позволи на играчите да продължат до края на мача в доста по спокойно темпо. През втората част паднаха още 4 попадения, като двата състава си отбелязаха по равен брой голове.

Отборът на Барселона гостува на изпадналия Мурсия в единствения мач игран в съботната вечер. Двата отбора представиха истинска голеада за зрителите за да успее Барселона все пак да спечели с 5:3 запазвайки 3-та си позиция. С хеттрик за "каталунците" се отчете младият мексиканец Дос Сантос.

Виляреал спечели гостуването си на Ла Коруня с 2:0, като това бе 1-ва загуба на "Супер Депор" у дома от янури насам, когато загубиха от Атлетико Мадрид с 0:3.

Именно "дюшекчиите" се наредиха на 4-та позиция в крайното класиране класирайки се за предварителните кръгове от Шампионската Лига. В своя прощален мач за сезона Атлетико гостува на Валенсия и претърпя поражение с 3:1. С 2 гола за "прилепите" се отчете Давид Вийя. Резултатът в мача бе открит с автогол на Сейтаридис.

В битката за оцеляване, отборът на Осасуна загуби при визитата на Сантандер, но Сарагоса стори същото в мача си с Майорка и по този начин възпитаниците на Мигел Вийянова се сбогуваха с Примера дивизион.

Останалите срещи: Хетафе - Бетис 1:1, Рекреативо - Валядолид 1:1, Еспаньол - Алмерия 1:3, Севиля - Атлетико Билбао 4:1;

В Германия Байерн завърши сезона по шампионски печелейки пред пълните трибуни  на "Алианц Арена" с 4:1 срещу отбора на Херта.

Италианския нападател Лука Тони завърши по блестящ начин сезона реализирайки 3 попадения, а последното бе дело на Франк Рибери. За гостите попадението реализира нашия Валери Домовчийски. Българинът влизаше рядко през сезона, но от ръководството на берлинчани изразиха желание да задържат младият футболист за още 1 сезон под наем.

Друг емоционален момент белязал срещата бе раздялата на Кан и Хитцфелд с  немския колос. Капитанът на Байерн и Германия изкара повече от 20 сезона в клуба за да вземе решение да прекрати своята кариера. Наставникът на новия шампион на Германия пък бе заявил по-рано, че след края на сезона се оттегля, като на негово място ще бъде назначен Юрген Клинсман.

Отборите на Вердер и Шалке трябваше да определят кой от двата състава ще вземе участие директно в групта от най-комерсиалния турнир.

"Бременските музиканти" имаха тежко гостуване на борещия се за място в Купата на УЕФА състав на Байер Леверкузен. И двата отбора се хвърлиха в неспирни атаки, като положенията се редуваха едно след друго. Едва 10 минути преди края Маркус Розенберг отбеляза, с което донесе и 3-те точки за своя тим. "Аспирините" ще съжаляват дълго за пропуснатите положения, които костваха и мястото на отбора в европейските турнири през следващия сезон.

Европа няма да се наслаждава и на играта на бившия шампион Щутгарт, който не успя да сломи съпротивата на Арминия достигайки до равенство 2:2. Срещата премина през два обрата, като първо гостите поведоха в 10-та минута чрез Теше, за да се стигне до кулминацията в последните 15 минути, когато домакините обърнаха нещата до 2:1 с попадения на Гомес (дузпа) и Фишер. Радостта на домакините трая едва 2 минути, когато Айглер отбеляза и изхвърли домакините от местата в зона УЕФА.

Хамбургер завърши сезона на 4-та позиция реализирайки 7 безответни гола в срещата си с Карлсруе. 3 гола на Гереро, 2-ва на Олич и по 1-ин на Ван дер Ваарт и Троховски ознаменуваха последния двубой на "хамбургерите" при това пред собствена публика.

Отличното представяне на Волфсбург през целия сезон продължи и в сблъсъка с Борусия Дортмунд. "Вълците" преследващи задължителни 3 точки реализираха 4 попадения, а допуснаха две, което се оказа достатъчно за крайния успех. Така възпитаниците на Феликс Магат заслужено ще участват догодина в Купата на УЕФА.

За европейските турнири се класира и отборът на Херта, който спечели класацията за феърплей в Германия и по този начин получи своята квота.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Djamba
19.05.2008 17:07

Джовани се превърна герои в последния мач на Барса в испания и последен за Риикард.