За банкерите, футболистите и Дарвин

12:53
За банкерите, футболистите и Дарвин
Когато й казах, че съм футболист, тя ме попита: "А какво работиш?"

Така бившият играч на Реал Мадрид Кристиан Карембьо, който е и световен шампион с Франция през 1998 година, разказва за запознанството си с бъдещата си съпруга Адриана Скленарикова.

На футболистите на испанския Валенсия например и на тези на българския ЦСКА, не им харесва това, че клубът не им плаща навреме, но темата за футболните "наемници" упорито изплува от време на време. Нищо чудно скоро темата да бъде подхваната с нова сила заради световната финансова криза, която завладява съзнанията на всички нас.

Напоследък ни дойде до гуша от банкерите, след като открихме възмутени не само хаоса, който са причинили, но и огромните заплати и премии, които са си подарили (първенци в тази класация, разбира се, са в САЩ и Великобритания). Едва ли ще мине много време, преди да скочим и срещу футболистите - хора, някои от които за един ден печелят толкова, колкото момчета на тяхната възраст с университетско образование изкарват за година и дори повече.

В комунистическо общество подобно неравенство на разпределението на приходите е напълно недопустимо. Но тъй като ние, за добро или за зло, сме част от преобладаващата капиталистическа система в света, нека опитаме да защитим футболистите. Тези, които получават 5 милиона евро на година след данъчното облагане, без да включваме хонорарите от реклами на "Найк", "Адидас", бельото на "Армани" например и т.н.

За подкрепа ще се позовем на един интересен материал, публикуван във вестник "Файненшъл Таймс". Тезата е, че играчите в много по-голяма степен се придържат към правилата на честната игра в капитализма, отколкото банкерите. За да станеш богат от футбола, трябва да успееш в среда, където върлува суровата справедливост на естествения подбор, както пише в популярния си труд "Произход на видовете" Чарлз Дарвин. Докато много банкери изглежда са сполучили благодарение на случайността, на добрите си социални контакти или на някоя безсрамна измама.

Футболистът олицетворява свободния пазар по много по-достоверен начин, отколкото банкерът. Футболистът, който днес печели над €1 милион, го е постигнал, след като е оцелял в условията на жесток естествен подбор. В света има милиони деца, които мечтаят да играят професионален футбол, и милиони са онези, които тръгват и продължават по този път. За да стигнеш върха, трябва да имаш свръхчовешки качества: талант, физическа сила, смелост, упорство, постоянство, интелигентност и въображение. Тук няма значение кой на кого е син или какви приятели има, нито дали се е родил беден или богат. За разлика не само от банкерите, но и от всички останали професии, за да триумфираш във футбола, трябва да си много добър. Щом влезеш веднъж в Реал Мадрид или Манчестър Юнайтед, успехът ти зависи единствено от представянето на терена.

Накратко, футболистите работят в условията на пълна прозрачност, докато банкерите действат скрити в сянката.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

LEO_74
11.03.2009 00:10

Да , според някои метафори в изкуството Човешките характери се оприличават с животинските , но първо изкуството няма претенции да се въсприема буквално и второ в него се включва целия животински свят (не само маймуните) . Възмажаването всъщност е утвърждаване на характер (за което спомага и Искуството) и отговорно следване на ... поетия път.В края на краищата който го може... си го може !!! "Зависта" е тази която ни кара да гледаме в джобовете на успелите . Напълно "маймунска работа " , срамна и престъпна(в известен смисъл) "работа" !!!

LEO_74
11.03.2009 00:07

Прочетох "есето" на този неизвестен автор три пъти и не схванах основната цел . Просто тезата на автора не е исторически обоснована и не постига нищо друго освен едно елементарно изкуственно объркване и противопоставяне на различни групи от обществото в един безмислен и вреден спор . Възпитанието е първата крачка в развитието на индивида и е напълно естествено едно дете родено в семейство на банкери да прояви интерес към банкерството , както и едно дете в семейство на футболисти да прояви интерес към спорта , макар че има исключения.Образованието е следващия и необходим етап от развитието на индивида . Тук на този етап съществува известна конкуренция , но в никакъв случай не бих я нарекъл "Дарвински естествен подбор" .

emo_peleto
09.03.2009 18:06

Интересна статия. Според мен футболистите получават прекалено много и футболът стана бизнес. Жалко за тази велика игра, но е факт.

lubo_309
09.03.2009 14:23

като цяло приятна статия, но имам две малки забележки към нея. милиарди са тези, които си мечтаят са станат известни, но и тези които са известни взимат милиони за това, че работят по празниците, за да забавляват милиардите пред телевизорите.