Европа преди кръга

22:40
Европа преди кръга
Първенствата на стария континент са към своя край, а в предстоящите последни кръгове трябва да се определят шампионите на Италия и Франция. В Бундеслигата борбата ще е за зона УЕФА, а в Испания ще обърнем внимание на битката за оцеляване.


Леверкузен - Вердер Бремен е дербито от последния кръг в Германия.
Домакините заемат 4-та позиция във временното класиране и ще искат при всички положения да я запазят и след приключването на шампионата. Липсата на капитана Бернд Шнайдер за срещата е сигурна, като халфът е пред угрозата да пропусне и Еврото, а компания от трибуните ще му правят защитниците Лукас Синкиевич и Карим Аги. Надеждите са свързани с възстановяването на нападателя Щефан Кислинг, но и новините за него не са много оптимистични. Съставът на гостите се нуждае от една точка за да си гарантира сребърните медали в шампионата. Формата на "бременските музиканти" е страхотна, след като сложиха "шестица" в изминалия кръг на Хановер. Сега обаче в техните редици по всяка вероятност ще липсват Тим Вийзе, Даниел Йенсен, Иван Класнич и Юрица Вранеш, което ще им създаде известни проблеми в предстоящото гостуване.

В друг доста интересен мач от Бундеслигата излизат отборите на Хамбургер и Карлсруе. Домакините се стремят да запазят 5-та позиция, а единствено победа им гарантира сигурно участие в УЕФА от новия сезон. Формата на Хамбургер спадна значително през последните кръгове и отбора записа две последователни загуби от отборите на Вердер и Енерги. Спекулациите около евентуалния трансфер на Рафаел ван дер Ваарт явно оказват влияние на клуба, а сега треньорският щаб ще трябва да се справя и с липсата на Ги Демел, Ото Адо, Сидни Сам и Ромео Кастелен. Гостите доиграват шампионата без да полагат особени усилия, а мястото им в средата на класирането носи сигурността в тима. Ако Хамбургер има желание да запази европейския футбол на "АОЛ Арина" и през есента, ще трябва да спечели в този мач.

Последен кръг в Германия : Байерн - Херта, Борусия (Д) - Волфсбург, Щутгарт - Арминия (Б), Айнтрахт (Ф) - Дуисбург, Нюрнберг - Шалке 04, Бохум - Ханза, Хановер - Енерги (К)



В Испанската Примера дивизион по-голямо внимание заслужава борбата за оцеляване. Един от славните тимове на страната в лицето на Сарагоса е пред угрозата да напусне елита изпадайки в Сегунда дивизион. В гостуването си на Майорка, момчетата на Маноло Виянова трябва да търсят задължителна победа, но това едва ли ще бъде лесно с оглед амбициите на островитяните за зона УЕФА. Домакините няма да могат да разчитат на Иван Рамис, Емилио Енсуе, Серхио Балестерос, Гилермо Перейра, Лионел Скалони и Гутиерес, а Ариел Ибагаза е под въпрос. Проблемите в тима на Майорка са наистина доста на брой, но отбора се представя стабилно при домакинските си мачове допускайки само 4 загуби от началото на шампионата.

Победа на Сарагоса ще се окаже напълно достатъчна за тяхното спасение, поради факта че отборите на Рекреативо и Валядолид имат директен сблъсък по между си. При победа на един от тимовете на "Нуево Коломбино", същият си гарантира елитен футбол и през следващия сезон. Домакините от Рекреативо имат огромен списък с контузени играчи, в който личат имената на Еду, Хави Гереро, Хосе Мария Калво и Рафаел Барбер, но все пак се очаква завръщането на Джерард Лопес в титулярните 11. За Валядолид най-голяма загуба е липсата на контузения нападател Бартоломео Огбече, но след контузии в тима се завръщат Бараха и Владимир Манчев. Много интересен двубой с цената на елитен футбол през следващата кампания.

В останалите срещи от Примера : Хетафе - Бетис, Еспаньол - Алмерия, Депортиво - Виляреал, Валенсия - Атлетико (М), Реал (М) - Леванте, Мурсия - Барселона, Расинг (С) - Осасуна, Севиля - Атлетик (Б)


Шампиона на Италия е все още неизвестен, "благодарение" на пропуснатата от Марко Матераци дузпа в последното домакинство на шампионите срещу Сиена (2:2). Сега на момчетата на Роберто Манчини предстои трудно гостуване на борещия се за спасение тим на Парма. За домакините няма друга алтернатива освен 3-те точки в срещата и допусната загуба от страна на отбора на Катания, който приема другия претендент за титлата Рома. Ектор Купер бе уволнен през седмицата и сега тимът ще бъде воден от Андреа Манцо в този изключително важен мач. Игор Будан е готов за игра и по всяка вероятност ще води нападението на тима, но готовността на Доменико Морфео, Лука Бучи и Гуидо Факоне все още е под въпрос. Сигурни липсващи са Бернардо Коради, Андреа Писану, Даниеле Десена и Марко Роси. В състава на Интер е възможно завръщането на Златан Ибрахимович, Деян Станкович и Кристиян Киву, които неизменно ще вдигнат опита и качеството в титулярния състав. Естебан Камбиазо получи сериозно нараняване в срещата със Сиена и ще е извън терена, придружаван от Луиш Фиго, Иван Кордоба, Валтер Самуел и Оливие Дакурт. Интер са длъжни да спечелят срещата предвид огромния залог в нея.

Другият претендент за Скудетото в лицето на Рома, гостува на Катания. Домакините са на две точки от зоната на изпадащите , което прави мача много любопитен за наблюдаване. За домакините сериозната липса е на Джонатан Спинези, а Полито и Сабато са готови за игра. Формата на Рома е страхотна и отборът побеждава с красива и резултатна игра. Липсата на Родриго Тадей и Франческо Тоти не се оказа фатална за тима, а сега за игра са готови и Филип Мексес, Мирко Вучинич, Жули, Перота, Жуан и Ферари. Победата за "римските вълци" е наложителна, но без съмнение погледите ще им бъдат обърнати и към срещата на "Стадио Енио Тардини".

В последния кръг от Сериа А излизат още: Милан - Удинезе, Aталанта - Дженоа, Торино - Фиорентина, Лацио - Наполи, Каляри - Реджина, Сампдория - Ювентус, Сиена - Палермо, Емполи - Ливорно



В Лига 1, шампиона Лион държи съдбата си в свои ръце и дори равенство в последния кръг при визитата на Оксер ще окичи момчетата на Ален Перен със златните медали за седми пореден път. Домакините си гарантираха елитен футбол и през следващия сезон, така че може да се очаква и слаба мотивация от тяхна страна. Без липсващи в състава си играчи и водени от избрания за "Най-добър играч във Франция" през седмицата Карим Бензема, шампионите са длъжни да триумфират.

Преследвачът Бордо има далеч по трудна задача при визитата си на борещия се за спасение тим на Ланс. Домакините се нуждаят единствено от трите точки в срещата и грешка на Тулуза или ПСЖ за да запазят елитния си статут. Жан-Пиер Папен ще бъде лишен от услугите на трима свои ключови футболисти в лицето на Хилтън, Букари и Аруна Диндан, но и без тях всички в състава са длъжни да направят крачката към спасението. В състава на Бордо също не липсват проблеми, като сигурни липсващи ще са Раме, Йоан Мику и Жуси, но и "жирондинците" нямат друга алтернатива освен победа ако желаят всичко във Франция да завърши с последния съдийски сигнал.

В останалите срещи : Олимпик Марсилия - Страсбург, Ница - Каен, Лориен - Лил, Сошо - Пари С.Ж., Метц - Льо Ман, Сент Етиен - Монако, Нанси - Рен, Тулуза - Валансиен

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация