Куриозите от футболна Германия - част 3

18:38
Куриозите от футболна Германия - част 3
След "Щуротии от двете страни на Берлинската стена – част 1" и "Щуротии от двете страни на Берлинската стена – част 2", идва ред на третата порция пиперливи моменти от шантавия живот на Бундеслигата.







Да си умреш от кеф!

Е това е начинът, по който може да се опише радостта след отбелязаното попадение на Кристиян Беек срещу Арминия. Капитанът на Котбус получава червен картон заради прекомерната радост след точния изстрел. "Толкова рядко вкарвам гол, откъде да знам, че не трябва да се радвам", оправдава се футболистът.

"Заплахата от Изток"

И днес Германия продължава да се дели на Източна и Западна, макар онази огромна преграда да е в миналото. Енерги Котбус си спечели гореспоменатото прозвище, като е едва единия от трите тима от Трета дивизия, спорили на финал за Купата (1997). Такива са още Херта – ам. (1993) и разбира се, Унион (2001). Въпреки, че срещу Бала и компания нямаха успех, то възхода продължи. Изкачването в Бундеслигата ще бъде запомнено не само с победата над Байерн, но и фактът, че Енерги бе първият клуб, заложил на стартов състав изцяло от чужденци. А за капак на всичкото повечето от тях бяха от бившия Източен блок! Това нещо е като футболния еквивалент на Варшавския договор, а системата бе проста – играчи "на килограм" от бившия СССР, Африка и Бразилия и извличането на максимума от евтината работна ръка чрез зверските тренировки на цербера Едуард Гайер.

Дванадесетият играч!

Турнирът за Националната купа се провежда в Германия от 1935 г., но чудесата започват да стават едва след 1970. На финала в Хановер се класират ФК Кьолн и Кикерс Офенбах. "Козлите" са тотална фаворити, но допускат противникът да дръпне с 2:0. Ханес Льор намалява в 72-ата минута, а девет по-късно арбитъра свири дузпа за Кьолн. Тогава публиката на Офенбах нахлува на игрището, а един от тях рита заложената топка на бялата точка. До прекъсване на срещата не се стига, но явно комичната ситуация повлиява на психиката на Вернер Бискуп, който изнервен праща коженото кълбо право в "прегръдката" на стража Фолц.

Без думи

Евентуалният ми кратък коментар е излишен повече от всякога...

"Ясно! Отсега нататък ще гласувам за Щойбер!" (Щефан Ефенберг, след като бившият министър-председател казва, че Ефе е по-добър от Балак)

"Миналата седмица се ваксинирах против комари. А в Северна Германия и Гелзенкирхен такива няма." (Феликс Магат обяснява оригинално, че няма да ходи в Шалке`04)

"Не сядам на пейката на треньора, защото заемам много място." (150-килограмовият Калмунд)

"До 25-и май няма да се занимаваме с трансфери. Дотогава ще видим дали ще вземем Вили Шмиц или Тути-Фрути от Южна Америка" (този път Калмунд обяснява трансферната политика на Байер)

"Единственото положително нещо в загубата е, че бе само 0:3" (Бившият треньор на "аспирините Томас Хьорстер. Нека после някой смее да упрекне Димитър Пенев като каже "тая загуба бе от добрите!")

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация