Баба Марта ни закичва с Интер - Рома

11:47
Баба Марта ни закичва с Интер - Рома
25-ят кръг на Серия "А" премина без кой знае какви изненади, да не кажа никакви. Статуквото и в трите борби - за Скудетото, за четворката и за оцеляване - се запази. През седмицата 7 италиански тима изиграха тежки мачове от евротурнирите. Интер, Юве и Рома не успяха да отбележат гол за 6 полувремена в англо-италианският сблъсък в Шампионската лига, докато Милан, Фиорентина и Сампдория отпаднаха от турнира за Купата на УЕФА. Съдбата бе благосклонна единствено към Удинезе, който се класира за 1/8 финалите на УЕФА .След кошмарната евро-седмица за италианските тимове идва ред и на 25-я кръг в Калчото Дербито е в Милано, а ексцесиите най-вероятно ще са в Палермо. Интересно ще е и в Торино и Генуа.


Събота, 28 февруари

► 19:00 часа: Лацио – Болоня

След неделната победа в Лече Лацио взе глътка въздух и прекъсна серията си от 5 последователни мача без победа. Сега играчите на спасилият кожата треньор Делио Роси посрещат друг тим от дъното на таблицата. Болоня нямаше късмет срещу шампионът Интер миналия кръг и пропусна да вземе заслужени важни точки, но все пак остана над чертата. Любопитното е, че седемкратният шампион на Италия се представя по-добре навън, като до момента е спечелил 14 от 23-те си точки далеч от вкъщи. Има резон тази тенденция да продължи, тъй като Лацио не е печелил в последните си 4 домакинства. Дел Неро и Мегни ще пропуснат този мач за "небесносините" поради травми. Паонеса, Освалдо и Цезар са трайно контузени за Болоня, докато гръцкият защитник Вагелис Морас е наказан.

21:30 часа: Ювентус – Наполи

Това е едно от дербитата на кръга. Някога Юве и Наполи изнасяха оспорвани спектакли, решаващи съдбата на Скудетото, но сега нещата са далеч по-различни. Юве почти изгуби шансове за титлата, а след поредната домакинска загуба от Дженоа Наполи вече е на цели 10 точки от четвъртото място. Лазаретът на домакините се поизпразни и в него останаха единствено Дзанети и Де Челие. Към тях се присъедини и Мауро Каморанези, който в сряда отново (се) счупи, този път ребро. Халфът е и наказан за тази среща, така че сметките на Раниери не са чак толкова объркани. След мача с Челси в сряда Павел Недвед обяви пред сайта на УЕФА, че в края на сезона окача обувките на стената, така че това ще е един от последните двубои, в който ще можем да наблюдаваме легендарният чех. Той и съотборниците му едва ли ще имат кой знае какъв стимул в този мач, а и изобщо до края на шампионата. Със сигурност и умората от играният на много високи обороти мач само преди два дни ще окаже влияние на и без това "късият" състав на "бианконерите". Струва ми се, че Наполи ще са далеч по-нахъсани, най-малкото защото все още са в борбата за зона Европа. Към трайно контузените Йецо, Джианело, Грава и Салайета през седмицата се присъедини и халфът Валтер Гаргано.


1 март, Неделя

16:00 часа: Палермо – Катания

Безспорно "гвоздеят" на дневната неделна програма е сицилианското дерби. Въпреки, че и двата отбора няма за какво да играят, мачът ще е с огромен заряд най-вече по трибуните. След случаят с убития полицай преди 2 години, властите вече са нащрек, когато има "мафиотско" дерби. Не че в случая има значение, но въпреки загубата от Ювентус миналия кръг Палермо изглежда в по-добра форма от съперника си. Катания прекъсна серията си от 7 поредни мача без победа миналият кръг, когато тресна опашкаря Реджина. Добрите новини за "червено-сините" идват от лазарета, където за момента е пусто. Дербито за "розовите" пропускат единствено трайно контузените Мчедлидзе, Будан и Ернандес, но защитникът Кароциери вече е възстановен.

16:00 часа: Аталанта – Киево

Миналата седмица за първи път от 5 мача насам Киево поведе в резултата и... загуби гостуването си на Фиорентина. Явно тимът е обречен да печели точки единствено ако изравнява в края за 1:1. След трите си поредни победи, колебливата Аталанта отново загуби и пропусна шанса си да се намеси по-сериозно в борбата за едно от местата, даващи право на участие в турнира за Купата на УЕФА. С това домакинство на предпоследния им се дава втори шанс да го направят. Те обаче ще са без един от ключовите си футболисти. Голмайсторът Кристиано Дони се присъедини към трайно контузените Виери и Таламонти. Гуаренте е под въпрос. За Киево срещата пропуска наказаният Винченцо Италиано.

16:00 часа: Реджина – Фиорентина

Съдбата си прави странни шеги с Фиорентина. Преди 2 седмици играчите на Чезаре Прандели успяха да обърнат Дженоа от 0:3 до 3:3. След това "виолетовите" загубиха у дома от Аякс, въпреки че владееха инициативата през целия двубой. Миналата неделя вездесъщият Адриан Муту донесе победата срещу Киево в последната минута. Но в четвъртък Фортуна реши веднага да си прибере вересията и се всели в бразилският нападател на Аякс Леонардо, който със страхотен шут от границата на наказателното поле в 88 мин. реализира и отстрани Фиоре от турнира за Купата на УЕФА. Ако питате Муту, Джилардино и компания, те със сигурност ще предпочитат да загубят от Киево и Дженоа, но да продължат напред в УЕФА. Ако следваме тенденцията би следвало да очакваме победен или в краен случай изравнителен гол в края на мача в Реджо ди Калабрия. Едва ли обаче Фиорентина няма да си е осигурила победата до тогава срещу закъсалите "калабриици". "Виолетовите" обаче ще са без една от ключовите си звезди. Голмайсторът на тима Алберто Джилардино бе наказан от Дисциплинарната комисия на Италианската футболна федерация заради натрупани картони. Йоргенсен, Комото и Сантана са контузени. За Реджина двубоят поради същата причина пропускат Виджиани, Гьоса, Ракич и Кампаноло.

16:00 часа: Сиена – Дженоа

Миналата седмица Дженоа измъкна много важни 3 точки в Неапол и остана в голямата борба за голямата четворка. Сега тимът на Джанпиеро Гасперини ще търси втора поредна победа навън, защото е само на точка зад четвъртият Фиорентина, но и Рома е на толкова зад тях. И като стана дума за Рома, именно "вълците" бяха предишният противник на Сиена. "Черно-белите" се държаха достойно на "Олимпико", но въпреки това загубиха и се свлякоха на опасната 15-та позиция. Очаква се голяма битка между тези два силно нуждаещи се от точки отбора. Розетини от домакините и Паро от гостите са единствените с контузии.

16:00 часа: Удинезе – Лече

Вероятно след по-малко от две седмици закъсалият в Серия "А" тим на Удинезе ще се окаже единственият евробоец на Италия. Лече пък е отборът в най-слаба моментна форма. Играчите на Марио Берета загубиха последните си 3 срещи и вече са в зоната на изпадащите. И в двата тима има доста контузени и наказани. Феронети, Тисоне и Куалиарела са с травми за Удине, а Маурицио Домици бе наказан за 2 срещи заради червения си картон от мача с Торино миналата седмица. Джакомаци, Кача, Ардито и Петраки са аут за Лече.

16:00 часа: Сампдория – Милан

И двата отбора отпаднаха безславно от турнира за Купата на УЕФА в четвъртък и за тях Серия "А" остана единствената опция до края на сезона. Целите обаче са различни. Милан има илюзорни шансове за Скудетото, но пък ще се бори за важната втора позиция. Самп се намира на опасната 14-та позиция и се нуждае от точки ако не иска в края на шампионата да се окаже в нежеланата борба за оцеляване. Висящият за пореден път на косъм Карло Анчелоти има сериозни кадрови проблеми преди този сблъсък. Освен трайно контузените Гатузо, Неста, Бориело, Калац и Матиони, мачът пропуска още Кларънс Зеедорф. Донеслият минималната победа с 1:0 миналия кръг срещу Каляри холандец получи удар в глезена в началото на второто полувреме на мача с Вердер и ще бъде извън игра за няколко седмици. Кака, Роналдиньо и Амброзини пък до последно ще бъдат под въпрос. Както виждате Анчелоти ще има сериозни проблеми в халфовата линия. За Сампдрия аут са контузените Кръстичич и Делвекио, както и наказаният Белучи, но пък в игра се завръщат Акарди, Лучини, Кампаняро и Касталдело. Двубоят с разочарованите "росонери" е удобен момент за Касано, Пацини и компания да покажат пълният си немалък потенциал.

16:00 часа: Каляри – Торино

Хитът на сезона Каляри посреща закъсалият Торино. Въпреки че загуби, миналия кръг тимът на Масимилиано Алегри изнесе поредната си футболна лекция, при това насред Милано, показвайки на останалите тимове от средно ниво как трябва да се играе срещу грандовете. Освен от загуби напоследък, Каляри умее да се предпазва и от контузии. Лазаретът на тима е пуст и срещата ще пропусне единствено наказаният Микеле Фини. За Торо, който миналата седмица взе свежи и много важни 3 точки срещу Удинезе, аут са Абрускато, Огбона и Ривалта.

21:00 часа: Интер - Рома

През последните години Интер – Рома се утвърди като едно от топ дербитата на Италия. След "Калчополи" двата отбора окупираха първите две позиции в шампионата и играха цели 5 поредни финала за Купата. Тези мачове често са крайно интересни и имат някакъв особен заряд, който не е точно като на кърваво дерби. Съветвам тези, които ще залагат за Интер в близките 2 седмици да бъдат предпазливи, защото е ясно, че в този период "нерадзурите" ще мислят изцяло за двубоя на "Олд Трафорд". Нямат причина да не го правят, тъй като почти си осигуриха Скудетото. И двата отбора са във чудесна форма, но все пак психологическото предимство е на страната на Интер, тъй като те, за разлика от Рома, могат да си позволят да загубят някоя и друга точка. Освен това са и домакини, а през есента разбиха "вълците" с 4:0 насред Рим. Само за този сезон двата отбора вече изиграха цели 3 мача – финалът за Суперкупата, есенния мач за първенството и четвъртфинал за Купата на Италия, като и в трите Интер бе крайният победител. Младият халф на Рома Алберто Акуилани е много близо до подписване на нов договор с Рома. Мирко Вучинич, Симоне Перота и Тадей също скоро ще имат среща с ръководството за продължаване на контрактите си. Розела Сенси пък се ангажира лично да поднови договора на капитанът Франческо Тоти след края на сезона. Иначе Акуилани пропуска дербито, заедно с Жуан и Касети. Сисиньо пък е под въпрос. Очаква се в отбрана Спалети да заложи на реабилитираният Кристиан Панучи. Ветеранът се извини лично на наставника с когото се скараха на 25-и януари, когато Панучи отказа да седне на резервната скамейка срещу Наполи, след като разбра, че не е в титулярния състав, и се качи да гледа мача от трибуните на "Сан Паоло". Това вбеси Спалети и ръководството, което го извади от състава и не го включи в списъка от 25 играчи за Шампионската лига. За Интер срещата пропуска единствено Валтер Самуел, който разтегна прасец на загрявката преди мача с Болоня миналата събота.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Pinturicchio_10
01.03.2009 14:58

Палермо – Катания 1; Аталанта – Киево 1; Реджина – Фиорентина 2; Сиена – Дженоа Х; Удинезе – Лече 1; Сампдория – Милан Х; Каляри – Торино 1; Интер - Рома Х