Дербито на Рим - красив футбол, луди фенове и драма докрай (видео)

11:04
Дербито на Рим - красив футбол, луди фенове и драма докрай (видео)
В неделя от 21:45 часа българско време Лацио е символичен домакин на Рома в супердербито от седмия кръг на Серия А.

Двата състава влизат в този сблъсък с по осем точки и успех в този сблъсък ще направи от победителя поне за известно време претендент за титлата в Серия А.


През лятото в Лацио решиха да дадат още един шанс на наставника Едуардо Рея, който през миналата кампания бе близо до това да класира „орлите” в зона Шампионска лига. Със сигурност феновете на „бианкочелестите” помнят, че до Коледа Лацио беше на второ място в Серия А и преди гостуването на Ювентус в средата на декември възпитаниците на Рея дори мечтаеха за титлата. Слабото представяне на тима през пролетния полусезон ги остави зад Милан, Наполи, Интер и Удинезе и сега Лацио участва в турнира Лига Европа. Ръководството на „орлите” направи интересни трансфери през лятото. В отбора бяха привлечени Джибрил Сисе и Мирослав Клозе, като в първите мачове на тима за сезона, Рея пускаше като титуляри именно тези две нови попълнения. Мауро Сарате, който постоянно обясняваше, че не е щастлив в Лацио, бе даден под наем в Интер. Фернандо Муслера напусна тима в посока Турция, но на негово място бе взет Федерико Марчети, който със сигурност е един от най-стабилните вратари в Серия А през последните години. Халфовата линия на „орлите” бе подсилена с албанеца Лорик Кана, като за радост на тифозите, Ернанес не бе продаден. Лацио реши да се раздели с десния бек Щефан Лихщайнер, който подписа с Ювентус. На мястото на швейцареца пък бе доведен бивш играч на „Старата госпожа” – Абдулай Конко.

И през този сезон Еди Рея продължава да разчита на схемата 4-3-1-2, като това може само да е в плюс за неговия отбор, в който няма изявени флангови футболисти и основно атаките на „орлите” се развиват през центъра. До момента изглежда, че наставникът на тима е започнал да постига нужния баланс в игрови аспект. Ветеранът Клозе започна много добре сезона, вкарвайки шест гола във всички турнири до момента, а Джибрил Сисе пък се отличи с чудесно попадения във вратата на Милан в първия кръг. Ернанес дава признаци, че си връща формата от началото на миналия сезон, като въпросът е дали звездите на тима ще успеят да дадат най-доброто от себе си срещу Рома.

Сезонът на Лацио започна с равенство 2:2 на „Сан Сиро” срещу Милан, като „орлите” поведоха с 2:0 с голове на Сисе и Клозе, но допуснаха бързо резултатът да бъде изравнен. Последва домакинска загуба с 1:2 от Дженоа, която дори доведе до това Еди Рея да хвърли оставка. Тя не бе приета и специалистът продължи работата си в Лацио. След победи в гостуванията на Чезена и Фиорентина „бианкочелестите” са в добра позиция да атакуват челните места в Серия А.

Наставникът на "орлите" Еди Рея до последно трепереше, че ще трябва да се оправя без своя топреализатор Мирослав Клозе. Острието страдаше от травма в коляното и дори пропусна мачовете на Германия срещу Турция и Белгия. Във вторник медиите на Ботуша излязоха с информации, че Клозе със сигурност пропуска дербито. В четвъртък вечер обаче, от лекарския екип на Лацио съобщиха, че нападателят е възстановен от контузията си и е готов да започне като титуляр в неделя.

Ето и вероятния стартов състав на Лацио (4-3-1-2) : Маркети – Конко, Диас, Диакате, Раду – Броки, Ледесма, Гонзалес – Ернанес – Сисе, Клозе

В последните сезони Лацио е постигал няколко запомнящи се успехи над Рома, като за тифозите на „орлите” със сигурност незабравим е мачът от сезон 1997 – 1998 година. На втори ноември 1997 година Рома е символичен домакин и още преди почивката реферът Пиерлуиджи Колина оставя „орлите” с човек по-малко. Въпреки това, след почивката Лацио успява да поведе с 3:0 след красиви голове на Манчини, Казираги и Недвед. В последната минута Делвекио вкарва почетен гол за „вълците”.



Сезон 2011-2012 може съвсем спокойно да се определи като началото на една нова ера за Рома. Фамилия Сенси продаде клуба на Томас Ди Бенедето, американски милиардер с италиански корени. Той веднага направи промени, като назначи за треньор бившия нападател на Реал Мадрид и Барселона Луис Енрике. Новият наставник привлече със себе си младото острие Боян Къркич от Барса, но за сметка на това Мирко Вучинич напусна клуба в посока Ювентус. Левият бек Йон Арне Рийзе бе продаден на Фулъм, а Хосе Анхел бе привлечен на негово място от Спортинг Хихон. Огромна загуба за „вълците” бе напускането на Филип Мексес, станал част от шампиона Милан. В края на август в Рома дойде Симон Кяер от Волфсбург , което запълни празнината оставена от французина в отбраната на тима. Опитният Габриел Хайнце също стана част от римляните. В халфовата линия Рома изгуби Жереми Менез, който премина в ПСЖ. На негово място бяха привлечени Фернандо Гаго и Миралем Пянич, като до момента босненецът често намира място в състава на Луис Енрике. Също така трябва да се спомене и трансферът на младия Ерик Ламела от Ривър Плейт. Плеймейкърът все още не е дебютирал за „вълците”, но от него се очаква много от треньорското ръководство и феновете. Освен с Боян Къркич, нападението на римляните бе подсилено и с дуото Фабио Борини и Пабло Освалдо. Бившият футболист на Еспаньол бързо се аклиматизира с живота в Рим и вече вкара три важни гола в Серия А за своя тим.

Сезонът на „вълците” стартира по ужасен начин. Отборът не успя да влезе в груповата фаза на Лига Европа, а след това се случи и нещо още по-лошо – домакинска загуба срещу Каляри в първия мач на тима от Серия А. Последва измъчено нулево реми в дербито с Интер. Равенството 1:1 срещу Сиена на „Олимпико” доведе до спекулациите, че скоро Луис Енрике ще бъде уволнен. Специалистът запази мястото си след две поредни победи. Първо Парма бе ударена с 1:0 на „Енио Тардини”, след което Аталанта получи три гола на „Олимпико”. Дали сега е дошъл редът и на Лацио?

От тактическа гледна точка, Луис Енрике в момента предпочита неговия тим да играе в схема 4-3-1-2. Капитанът на Рома Франческо Тоти е използван в ролята на плеймейкър, действащ за д гърба на двамата нападатели. Тежък удар за „вълците” обаче е фактът, че Тоти лекува травма и най-вероятно няма да може да играе в римското дерби.

Ето и вероятния стартов състав на Рома (4-3-1-2): Лобонт – Хосе Анхел, Бурдисо, Хайнце , Алесандро Роси – Де Роси, Пянич, Пизаро – Симплисио – Къркич, Пабло Освалдо

Когато става въпрос за запомнящите се успехи на Рома над Лацио, датата десети март 2002 година стои начело. Тогава все още действащият шампион на Италия Рома е символичен гост на „орлите”. „Вълците” са въвлечени здраво в борбата за Скудетото и откриват резултата след гол на Винченцо Монтела. До края на първата част „Самолетчето” оформя своя хеттрик, а играчите на Лацио не успяват да разберат какво им се случва. Осем минути след началото на втората част Деян Станкович намалява резултата с невероятен изстрел от далечна дистанция. Това само разярява „вълците”, които отвръщат с два шедьовъра. Първо Монтела забива четвърти гол с шут от границата на наказателното поле, а след това Франческо Тоти вкарва попадението на мача, като елегантно прехвърля Перуци, оформяйки крайното 1:5.




Дербитата между Рома и Лацио винаги имат огромен заряд, като единственото, за което могат да се надяват безпристрастните фенове, е предстоящият двубой да се превърне в истински спектакъл.


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

skarto
16.10.2011 21:01

Дербито на Рим--> красота*beer**thumb_up**ball*

efc27
16.10.2011 19:34

Монтела и Делвекио бяха невероятни играчи тогава *beer*

Omen
16.10.2011 18:16

на 2 клип на 0:28 е САФ,на трибуните.
Ина4е тогава италянския футбол беше с светлинни години напред от др парвенства....а сега направо няма и помен от преди

kokicat
16.10.2011 17:29

Дербито ще е боя между феновете главно ! *lol* *lol* *lol*

greenhool
16.10.2011 14:02

ще е супер мач с небивал заряд, както винаги *vicious* напред бианкочелестииииииии