Спортинг - Байерн Мюнхен (превю)

18:47
Спортинг - Байерн Мюнхен (превю)
Доста интересен сблъсък ще ни предложи осминафиналната фаза на Шампионската лига, в който сили ще мерят португалският Спортинг Лисабон и германският шампион Байерн Мюнхен. Тази вечер на модерния 52-хиляден "Естадио Жозе Алваладе" домакините ще опитат да направят дългоочаквания от техните привърженици пробив в Европа, а баварският колос ще опита да направи първата стъпка към завръщането сред елита на Стария континент.

Спортинг Лисабон се представи повече от добре в груповата фаза на надпреварата, след като завърши на второ място, само на точки зад Барселона и пред отборите на украинския Шахтьор Донецк и швейцарския Базел. В Спортинг Лисабон са играли някои от големите имена на съвременния футбол: Луиш Фиго, Луиш Нани и Кристиано Роналдо, а на европейска сцена най-големите успехи са спечелването на КНК през 1964-а година и финал на Купата на УЕФА през 2005-а. Наставник на Спортинг Лисабон е Пауло Бенто, а от настоящия състав можем да отличим имената на Мигел Велосо, Жоао Моутиньо, Дерлей, Хелдер Пощига и Симон Вукчевич. Бенто няма да може да разчита на нападателя Пощига в срещата с Байерн Мюнхен в Португалия. Това е наложено поради сериозната контузия, която Пощига получи в съботната среща с Бенфика, спечелена от неговия отбор с 3:2. Спортинг се намира на 3-о място в класирането на португалската Супер лига с равен брой точки с тима на Бенфика и на 4 зад водача Порто. Букмейкърските къщи определят Байерн Мюнхен като фаворит дори в срещата в Лисабон, но непредвидимите португалци винаги могат да поднесат изненадата.

Големият отсъстващ в миналото издание на шампионската лига бе германският колос Байерн Мюнхен. Баварският клуб бе изпаднал в сериозна криза, която обаче много бързо бе елиминирана след привличането на няколко класни попълнения. Тимът спечели Бундеслигата през 2008-а година и сега отново е в борбата за европейския връх. В последният си мач от вътрешното първенство Байерн допусна изключително изненадваща загуба от тима на Кьолн на "Алианц Арена" с 1:2. След това поражение баварците останаха на 4-о място в класирането с 38 точки, на две зад Хофенхайм и Херта и на 4 зад новия лидер Хамбургер. Но през този сезон Бундеслигата е крайно интересна, тъй като водача на класирането се сменя доста често и с реални шансове за краен победител са шест отбора.

Наставникът на Байерн Юрген Клинсман понесе доста критики от началото на сезона, заради неубедителното представяне на отбора, но засега неговата смяна не е актуален въпрос в клуба. Бившият национал на Германия ще може да разчита на италианското си острие Лука Тони срещу Спортинг Лисабон, след като стана ясно, че таранът се е възстановил от контузията си. Италианският национал получи травма в ахилесовото сухожилие в двубоя срещу Херта преди две седмици. Големият коз в състава на Юрген Клинсман е френския плеймейкър Франк Рибери. 25-годишният атакуващ полузащитник се намира в много добра игрова форма и е от решаващо значение за добрите представяния на Байерн. Въпреки, че слуховете определят Рибери като 100% напускащ "Алианц Арена" през идното лято, в крайна сметка играчът защитава цветовете на германския шампион и полезността му за отбора е огромна. Французинът дори бе обявен за най-добрия Футболист през 2008-а година на Бундеслигата. Байерн притежава играчи, които умеят да решават важни срещи. Марк ван Бомел, Тим Боровски, Зе Роберто и Бастиан Швайнщайгер, както и Лука Тони и Мирослав Клозе са доказани бойци и притежават висока класа, която със сигурност ще използват в осминафинала. Защитната формация на баварците също изглежда добре, така че предизвикателството пред Спортинг ще бъде доста сериозно.

След недоброто си представяне от началото на сезона, всички в Байерн Мюнхен, от президента Франнц Бекенбауер, до треньорското ръководство, футболистите и привържениците на клуба, са наясно, че вече няма място за грешки. Германският шампион е решен на класиране напред в Шампионската лига на всяка цена, като в противен случай прокрадващите се мнения за криза ще бъдат самата реалност на "Алианц Арена".

В сряда вечер на "Естадио Жозе Алваладе" един срещу друг ще се изправят два отбора, практикуващи коренно различен стил на игра. Просто португалската и германската школи по принцип нямат нищо общо по между си. Знаем за свободната, технична и до някъде артистична игра на футболистите от Португалия, а на срещуположния полюс са дисциплинираните, физически много добре подготвени и търсещи победата до самия край германци. Спортинг Лисабон и Байерн Мюнхен са типични представители на школите на страните си, което според мен ще направи и двете срещи доста интересни. Краен победител и четвъртфиналист по всяка вероятност ще бъде германският шампион.

Главен съдия: Бертран Лаек (Франция)
Асистенти: Давид Бене и Мишел Аноние (Франция)

Очаквайте подробности около отборите!!!

10:46 часа: Ако се наложи Юрген Клинсам ще може да разчита на Хамит Алтинтоп в състава си.
15:58 часа: Капитанът на Байерн Мюнхен Марк ван Бомел заяви, че баварците се нуждаят от добро представяне в Шампионската лига и изрази увереност в победата над Спортинг в Португалия.
17:27 часа: Защитникът на Байерн Мюнхен Даниел Ван Буйтен заяви, че тимът му се нуждае от гол на чужд терен и суха мрежа, за да е спокоен за реванша.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

sL0rD
25.02.2009 11:51

Много добри инфо-та. Продължавай само така!

* Зажравил си да споменеш колоса и движещата фигура на Спортинг Л. - Liedson.