Евроквалификациите - пъзелът се разплита

14:52
Евроквалификациите - пъзелът се разплита
Тази вечер ще се изиграят последните срещи от груповата фаза на квалификациите за ЕП 2012 в Полша и Украйна. Кръг преди края на кампанията пъзелът започва да се разплита, но все още остават много въпросителни. По регламент за големия форум директно се класират победителите в групите и най-добрият втори отбор (под значение се взимат мачовете срещу първите 5 тима в групата, ако тя е съставена от 6 отбора). А останалите осем 2-ри състава формират четири баражни двойки, победителите от които плюс страните домакини, допъват бройката от 16 отбора на ЕП 2012.

Към настоящият момент Швеция и Хърватия са с най-големи шансове да завършат като най-добър втори отбор в кампанията. А срещите Дания - Португалия и Франция - Босна и Херцеговина се явяват директни битки за първото място в групи H и D.

Ето и каква е ситуацията в групите, кръг преди края.

Група А – Германия убедителен водач, Белгия и Турция в спор за 2-то място
Бундестимът е с пълен актив в изиграните до момента срещи, а днес приема Белгия в опит да завърши със 100%-ово точково измерение. Двубоят е ключов за „червените дяволи” защото те имат само точка повече от тима на Турция, който приема на свой терен Азербайджан. Турците също така имат предимство в преките двубои с Белгия. Както и да се развият срещите в групата, вторият отбор няма никакъв шанс за директно класиране.

Група В – Русия почти сигурен победител, Ейре и Армения в сблъсък за бараж
„Сборная” е лидер с 20 точки, следват съставите на Ейре с 18 и Армения със 17. Руснаците приемат Андора в последната си среща от кампанията и дори точка срещу непретенциозния съперник ще означава първо място за момчетата на Дик Адвокаат. Ейре домакинства на Армения в пряк сблъсък за бараж, като островитяните имат теоретични шансове за директно класиране минаващи през разгромна победа, домакинска загуба на Швеция от Холандия и провал на Гърция и Хърватия в група F ( „елините” гостуват на Грузия и дори точка ги класира за ЕП 2012, а „шахматистите” се нуждаят от победа у дома срещу Латвия, за да имат по-добри показатели от Ейре).

Група С – Италия победител, Естония и Сърбия в битка за бараж
„Адзурите” са сигурни за първото си място. Естония изигра последния си мач в групата и е с актив от 16 точки, една по-малко имат сърбите, които днес гостуват на Словения и се нуждаят от победа, за да отидат на бараж. „Плавите” са с по-лоши показатели в преките срещи с Естония, а двата отбора нямат абсолютно никакъв шанс за директно класиране.

Група D – Франция Босна и Херцеговина, пряк сблъсък за първото място
Двата тима са убедителни лидери и излизат днес в директон спор за класиране на ЕП 2012. „Петлите” се нуждаят от само точка, а балканците трябва да повторят подвига на България от 1993 година. Вторият отбор в групата отива на бараж.

Група Е – Безпогрешна Холандия, Швеция – най-добър 2-ри към момента
Шведите приемат Холандия в изключително важна среща за скандинавците. До този момент „лалетата” са със 100%-ов актив и отдавна са сигурни в класирането си. Швеция има 15 точки в мачовете с първите 5 отбора от групата и по този показател е лидер спрямо останалите 2-ри състави. Победа срещу Холандия ще означава директно класиране за скандинавците, а точка също може да се окаже решаваща.

Група F – Гърция и Хърватия – близо до ЕП 2012
„Елините” са водачи с 21 точки, с две повече от „шахматистите”. В последните срещи Гърция гостува на Грузия, а Хърватия приема Латвия. Гърците са с по-добри показатели в преките двубои и дори равенство ще им осигури първото място. Модрич и компания до този момент са с 13 точки в срещите с първите 5 тима от групата и при успех днес ще съберат 16. Единственият втори тим, който може да завърши с по-добър актив е Швеция (15 точки и мач с Холандия). При равенство на скандинавците и победа на „шахматистите” двата тима ще имат по 5 победи, 1 хикс и 2 загуби в мачовете, които се взимат под внимание. Като извадим 11 попадения на шведите срещу Сан Марино головата разлика на тима е 17:9, а тази на хърватите ако не броим двубоите с Малта е 10:6. Което навява на мисълта, че вероятно ни очаква голеада в сблъсъка Хърватия-Латвия. Положението става още по-сложно при победа на Хърватия и Ейре в група В и загуби на гърците и шведите. Тогава „елините” отиват на бараж, а Ейре с голова разлика от +4 в мачовете от значение, ще спори със скандинавците за директно класиране.

Група G – Англия победител, Черна гора на бараж, а България последна

Англичаните си осигуриха първото място. Черна гора е на 2-рата позиция без какъвто и да било шанс за директно класиране, а родните национали приемат Уелс в битка за предпоследната позиция.

Група Н – Португалия и Дания в директен сблъсък
Отборите на Португалия и Дания имат по 16 точки и излизат в сблъсък за първото място. Пред своя публика скандинавците се нуждаят от победа, а Кристиано Роналдо и компания се класират и при хикс. Както и да се развие интересната битка между двата отбора, загубилият от тях няма шанс да завърши като най-добър втори.

Група I – Безмилостна Испания, Шотландия и Чехия с шансове за бараж
Световните и европейски шампиони от Испания са безпогрешни до този момент. Шотландците са 2-ри с 11 точки, но гостуват на „Ла Фурия”, а чехите с актив от 10 точки имат визита на Литва. Чехия е с по-добри показатели в преките сблъсъци с Шотландия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация