Вълнуваща събота и напрегната неделя в Калчото

12:12
Вълнуваща събота и напрегната неделя в Калчото
Шампионът на Италия вече е ясен!? Въпросителният знак е по-скоро за застраховка, защото все пак остават цели 14 кръга до края, а знаем на какво е способен Интер в такива ситуации. Ако тенденцията се запази обаче, "нерадзурите" не би трябвало да имат никакви проблеми да триумфират дори с по-голяма преднина. "Императорската ръка" им даде нужното спокойствие и те вече могат изцяло да насочат вниманието си към така жадуваната Шампионска лига. Рома и Юве също имат мачове в Лигата през следващата седмица. "Бианконерите" ще водят борба с Милан и за важната втора позиция в Серия "А", която дава право на директно участие в груповата фаза на най-комерсиалният турнир, а "джалоросите" ще се включат в жестоката борба за апетитната четвърта позиция. Тази за оцеляване също се очертава като безмилостна. Евроучастието на италианските отбори за тази година всъщност вече започна, не много успешно. През седмицата Милан, Сампдория и Фиорентина изиграха първите си мачове от 1/16 финалите в турнира за Купата на УЕФА. Първите успяха да измъкнат удобно равенство в Бремен (1:1), докато вторите и третите претърпяха домакински поражения с по 0:1 съответно от Металист (Краков) и Аякс. Трите отбора имат различни цели в Серия "А", но еднакви на пръв поглед леки домакинства в неделя. Мачовете на другите три евроучастници, са изтеглени за днес:


Събота, 21 февруари

17:00 часа: Болоня – Интер

След победата в миланското дерби, дошла за поред път с помощта на съдийската тройка, Интер едва ли вече мисли за Серия "А". Погледите на "нерадзурите" са насочени изцяло към двубоят им от Шампионската лига във вторник, който ще ги противопостави на действащия европейски шампион Манчестър Юнайтед. Жозе Мауриньо има нелеката задача да мотивира възпитаниците си за гостуването на борещият се за оцеляване тим на Болоня, ако не иска да пострада от старата слабост на интеристите, които когато не са под напрежение, често се дънят. Колегата му Синиша Михайлович пък, който бе помощник на предшественикът на Мауриньо – Роберто Манчини – заяви, че ако португалецът е бил дошъл на тяхно място през 2004, нямало да постигне техните успехи. Тези думи може да се окажат чудесен стимул за Специалния и играчите му. Марко Матераци отново е с контузия, а Бордисо и Киву не успяха да отърват наказанието за разлика от своя колега Адриано, който не бе наказан по видеозапис заради играта си с ръка при първия гол в дербито. За Болоня мачът пропускат контузените Паонеса, Освалдо и Цезар.

19:00 часа: Рома – Сиена

След изненадващата катастрофа в Бергамо, Рома посреща неубедителният тим на Сиена също с мисълта за мача си от Шампионската лига. "Вълците" гостуват на Арсенал във вторник, но за разлика от Интер, трябва да мислят и за шампионата, където все още са далеч от програма минимум – място в четворката. Загубата от Аталанта ги отдалечи на 2 точки от тази цел, а Перота и Де Роси получиха съответно червен и трети пореден жълт картон и ще пропуснат тазвечершния сблъсък. Кадровите проблеми на Лучано Спалети обаче не свършват дотук. Касети, Менез и Панучи са трайно контузени, а титулярният вратар Алешандре Дони получи травма в гръбнака на тренировка през седмицата и най-вероятно ще пропусне този двубой за да бъде напълно готов за вторник. Голмайсторът на тима Мирко Вучинич и халфът Алберто Акуилани също са под въпрос. Двамата, заедно с капитанът Франческо Тоти вероятно ще получат почивка, дори и да успеят да се възстановят, тъй като ще са по-необходими срещу Арсенал. На линия вече са Сисиньо и Рийзе, които тренират на пълни обороти.

21:30 часа: Палермо – Ювентус

Лошата новина за Ювентус е, че след нелепото равенство със Сампдория в неделя, тимът вече изостава на 9 точки зад Интер и няма почти никакви шансове за Скудетото. Добрата идва от лазарета на тима, в който останаха единствено Де Челие и Дзанети, които се контузиха в мача с Наполи за Купата преди двайсетина дни. Дзебина, Салихамиджич и Кнежевич, които не са играли от месеци, вече тренират наравно с останалите и ще са готови за игра в може би най-важния момент от сезона – когато предстоят важните битки в Европа и финалния спринт в Италия. Клаудио Маркизио, Момо Сисоко и Давид Трезеге пропуснаха домакинството на Самп заради леки травми, но вече са готови за игра, а Якуинта се завръща след наказание. Трезегол се развихри в контролата с Лотоджавенто (8:0) във вторник и забоде 4 гола, давайки сериозна заявка за титулярно място срещу Палермо. В последно време нападателите на Юве не бележат много голове. Срещу Сампдория "бианконерите" удариха цели 4 греди, но успяха да се разпишат само веднъж. Най-вероятно тази вечер френският голмайстор ще бъде партньор на Амаури в нападението, а капитанът Дел Пиеро ще остане на пейката за да бъде свеж в сряда, когато "Старата госпожа" гостува на Челси в Лондон. Ювентус не пази добри спомени от гостуванията си в Сицилия. За последно "бианконерите" са си тръгвали с трите точки от Палермо на 7-ми януари 2006 г. "Розовите" успяха да победят именития си съперник и през есента в Торино (2:1). За тях срещата пропускат контузените Мчедлидзе, Будан, Ернандес и Кароциери.

22 февруари, Неделя

► 16:00 часа: Сампдория – Аталанта

Нещата за Сампдория не вървят много добре напоследък. Миналата седмица тимът оцеля в Торино и прибави важна точка в актива си, но продължава да се намира в дъното на таблицата. В сряда момчетата на Валтер Мацари пък бяха неприятно изненадани от Металист (Краков) у дома и до голяма степен загубиха и шансовете си за УЕФА. Сега на Касано, Пацини и компания не им остава нищо друго освен да се стегнат и да покажат пълният си потенциал срещу убиецът на титани Аталанта. Бергамаските може и да падат от Сиена и Болоня, но пък пристигне ли някой гранд като Интер и Рома в Бергамо – нямат милост. Виери и Таламонти са с травми за тях, а Капели е наказан. За домакините мача пропускат контузените Акарди, Кръстичич, Делвекио, Лучини и Кампаняро, както и наказания Касталдело.

► 16:00 часа: Милан – Каляри

Преди седмица, подобно на Юве и Милан се отдалечи от мечтата си да триумфира със Скудетото. "Росонерите" обаче се мобилизираха и успяха да постигнат добър резултат в първия си мач с Вердер от турнира за единствената възможна купа, която могат да спечелят този сезон – тази на УЕФА. Сега те трябва все пак да обърнат внимание и на Серия "А", ако искат догодина да не играят пак в УЕФА. Мотивацията ще е оскъдна, но пък спокойствието и необременеността могат да се окажат добри приятели. Добрата новина за Милан е, че защитникът Алесандро Неста претърпя успешна операция на гърба в миланска клиника и се очаква да започне възстановяване след около две седмици. Лошата е, че Кака ще се възстановява по-дълго от очакваното и ще пропусне и този двубой. Гатузо, Бориело, Калац и Шевченко също са аут. През този сезон Каляри вече гостува на "Джузепе Меаца" и се представи много достойно, като не загуби от Интер. Възпитаниците на Масимилиано Алегри дори можеха да спечелят двубоя, ако бяха по-концентрирани в завършващата фаза. Хитът на сезона изненада и Ювентус насред Торино, а с оглед колебливо представяне на "росонерите", нищо чудно утре да направят и "Голям шлем".

16:00 часа: Фиорентина - Киево

Съдбата си прави странни шеги с Фиорентина напоследък. В неделя играчите на Чезаре Прандели бяха безобразно слаби в гостуването си на Дженоа и падаха с 0:3 до 60-тата минута, но с хеттрик на Муту успяха да измъкнат точката и запазиха четвъртата позиция в класирането. В четвъртък обаче, Фортуна реши да си върне вересията и "виолетовите" загубиха от Аякс, въпреки че имаха инициативата през целия двубой. Сега в редиците на Фиоре няма място за отпускане, тъй като борбата за четвъртата позиция ще е жестока. На "Артемио Франки" ще гостува много интересен отбор. Последните 4 мача на Киево са завършвали с един и същ резултат – 1:1. Нещо повече – и в четирите срещи "летящите магарета" са изоставали в резултата и са успявали да изравнят в края – винаги след 72-та минута. Бразилският плеймейкър Лусиано е с травма, а Ригони е наказан за тях. За домакините аут са трайно контузените Йоргенсен и Сантана.

► 16:00 часа: Наполи – Дженоа

Това ще е трето поредно дерби за влизане в четворката за Дженоа и второ поредно домакинство за изпадналият в сериозна криза тим на Наполи. "Небесносините" нямат победа вече 6 поредни двубоя, от които са спечелили едва 2 точки. Лошите новини за подплатени и от не малко контузии. Към трайно контузените вратари Дженаро Йецо и Матео Джианело се присъединиха още Джанлука Грава и Марсело Салайета. Грешникът от мача с Болоня Леандро Ринаудо пък е наказан. Нещата при Дженоа стоят далеч по добре. Въпреки че изпусна нелепо победата срещу Фиорентина, тимът на Джанпиеро Гасперини все още е само на точка от заветната четвърта позиция. Паро е контузен, а Биава и Ювич са с наказание за една среща.

► 16:00 часа: Лече – Лацио

Главата на треньорът на Лацио Делио Роси не падна и след срамното домакинско равенство миналата седмица. Тя обаче виси на косъм и при евентуален провал в Лече трудно ще се задържи. Хиксът с борещият се за оцеляване Торино (1:1) в събота спря серията от 4 поредни загуби на лациалите. Това обаче е по-скоро лоша, отколкото добра новина за тях. "Орлите" вече са на незавидната 11-та позиция и загубиха почти всички шансове за място в четворката. Зона Европа също изглежда недостижима към настоящия момент. Дел Неро, Ледесма, и Мени продължават да са измъчвани от различни травми, но Диаките вече тренира на пълни обороти. Въпреки двете поредни загуби, Лече остава над чертата с 2 точки преднина пред Торино. Добрата новина за тях е, че нямат проблеми с контузени и наказани футболисти.

► 16:00 часа: Катания – Реджина

Няма как да минем и без типичното дерби за оцеляване. Въпреки че Катания е 14-а и все още е на безопасна дистанция от изпадащите, аз ви гарантирам, че тимът от Сицилия ще се бори за оцеляване и през този сезон. Отборът на Валтер Дзенга отново ще разчита най-вече на срещите на своя "Анджело Масимино", където до скоро бяха непробиваеми, но в последния месец регистрираха 3 от 4-те си домакински загуби. Добрата новина за легендарният вратар на "Скуадра адзура" е, че няма проблеми с наказани и контузени. Не така стоят нещата при намиращата се на последна позиция Реджина. Виджиани, Бриенца, Гьоса. Кераволо и Кампаноло са с контузени, но пък Коца и Ландзаро се завръщат след наказание.


► 16:00 часа: Торино – Удинезе

И двата отбора постигнаха изстрадани и ценни равенства (1:1) миналия кръг. Целите и амбициите обаче са различни. Удине се мъчи да се докопа до зона Европа, докато Торо ще води люта битка за оставане в елита. Както сами разбирате, точките са жизнено необходими и за двата тима. Абрускато, Огбона и Ривалта са с травми, а Коломбо е наказан за Торино. Удинезе ще са без Феронети, Лукович и Тисоне.



Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари