Ювентус - отново в голямата игра

10:23
Ювентус - отново в голямата игра
Ювентус е основан на 1 Ноември 1897 г. от 12 гимназисти от училището "Лицео д’Адзелио".

Началото...

Преди него на Апенините е създаден само Дженоа. Любопитно е, че рожденото място на новосформирания клуб е една пейка на улица "Ре Умберто". Основателите от началото са искали екипите да бъдат розови, защото този цвят е модерен в салоните на града по това време и понеже не са разполагали с екипи с розов цвят са използвали червени. Тази традиция се запазва до 1903г., когато един от основателите, вече студент, пътува до английския град Нотингам и остава пленен от екипите на тамошния Нотс Каунти. Така след като се завръща, той предлага "черно-бялото" райе на английския отбор да бъде заимствано в Ювентус. В самото начало отборът играе своите мачове на площад "Д’Арми”. Първият президент на Ювентус е Енрико Канфари, при когото отборът мери сили с най-опитните и организирани отбори в града.

Признанията...

Ювентус е един от най-успешните клубове в света. "Бианконерите” имат общо 51 трофея. Ювентус е шампион на Италия 27 пъти, което е рекорд. Първото си отличие отбора от Торино печели през далечната 1905г. година като надделява над отборите на Дженоа и Тилон. Печели 9 купи на Италия, което също е рекорд, а първата е спечелена през сезон 1937-38г. Има 4 суперкупи на Италия и един път е шампион на серия "Б”. Отбора има отлични успехи и в европейските турнири. Печели два пъти КЕШ, един път КНК, рекордните 3 пъти купата на УЕФА, един път печели Интертото къп, има две Суперкупи на Европа и за финал две Интерконтинентални купи. След Първата световна война отборът е управляван за кратко от написалият химн за клуба Корадо Корадини, а през 1923 г. попада в ръцете на мощната автомобилна компания ФИАТ, като на президентския пост застава Едоардо Аниели, син на основателя на консорциума Джовани Аниели. Веднага след това отборът се сдобива с ново игрище "Корсо Марсиле ФИАТ" - най-големият стадион по това време, намиращ се на Марсиля Роуд.

Великата петилетка...

От 1931 г. до 1935 г. Отборът е пет пъти поред шампион на страната, а специалистите наричат този период "Великата петилетка на Ювентус". Именно с навлизането на истинския професионализъм в италианския футбол, когато Серия „А” стартира в професионален вариант, торинци започват да мачкат своите съперници. От тогава и започват първите изяви на отбора в световния футбол с участието си в купата на Европа ,сега известна ни като Шампионска лига.Тогава Юве достига на четири пъти до полуфинал. През 1933г. отбора сменя клубния си стадион. Построеният за Световните Университетски Игри стадион става собственост на Ювентус, като отбора играе там до 1990 година. След Втората световна война, през 1947г. на президентският пост застава Джовани Аниели.

Ерата "Трапатони"...

Златния период на отбора настъпва със заставането на поста на старши-треньора Джовани Трапатони през 1976 г.По времето на Трапатони "бианконерите" стават шампиони, като в борбата за първото място надделяват над вечния съперник Торино. Освен това той извежда Ювентус до първото европейско отличие, а именно Купата на УЕФА, като през следващата година я защитава още по-убедително. През този период започва участието, смятаният от мнозина за най-голямата легенда на клуба Гаетано Ширея, който играе 14 сезона и печели 14 титли. През 1990 г. Ювентус се премества в новия си дом - стадион "Деле Алпи", който е построен специално за световното първенство.

Другите наставници...


От 1994 г. отборът е поет от един малко известен треньор за онова време, Марчело Липи, който постига големи успехи със "старата госпожа”. На негово място застава легендата на Милан Карло Анчелоти, който не бе приет много радушно от тифозите на "старата госпожа” и след като „черно-белите” бяха изпреварени в три поредни първенства съответно от Милан, Рома и Лацио, това принуди ръководството да заложи на безработния тогава Марчело Липи. След това две години съставът се води от Фабио Капело, който направи състава два пъти шампион на страната. Най-силните звена на отбора бяха традиционно силната защита и феноменалната физическа подготовка на състезателите, което им позволява да атакуват съперника през всичките 90 минути.

Промяната...

За жалост след сезон 2005-2006 се случва най-големия скандал в историята на италианския футбол. Ювентус е обвинен в купуване на мачове и съдии и е изхвърлен в Серия Б с точков пасив. За треньор е назначен легендарният бивш халф на тима Дидие Дешан, а някои от големите звезди на отбора - Фабио Канаваро, Златан Ибрахимович, Патрик Виера, Емерсон, Лилиан Тюрам, Джанлука Дзамброта напускат и пропускат шанса да бъдат увековечени в песните на феновете. Остават Дел Пиеро, Трезеге, Недвед, Каморанези и Буфон, които може би правят малка стъпка назад в кариерата си и във финансовото си благосъстояние, но правят огромна крачка напред в превръщането си в легенди. Настоящ треньор на отбора е Клаудио Раниери.

Сезонът...

Пред-сезонните очаквания на Юве бяха за участие в евротурнирите, което е изпълнено. Поради участието на тима през миналия сезон във серия "Б” и напускането на ключови фигури от отбора "старата госпожа” не си постави за цел скудетото. Състава за този сезон не бе изпъстрен с обичайте много звезди. Ключови играчи на Юве са вратаря Джанлуиджи Буфон, който е сочен за най-добър вратар в света от специалистите, любимеца на тифозите Алесандро Дел Пиеро, не остаряващия Павел Недвед наричан от феновете "фурия чех”, нападетеля който през 2000г. донесе на Франция европейската титла в сблъсък с Италия - Давид Трезеге и аржентинеца с италиански паспорт Мауро Каморанези. Двете отлични трансферни попадения на Раниери са надателя Винченцо Якуинта и полузащитника Момо Сисоко. Този сезон беше много непостоянен за „бианконерите”. След победи над отбори като Интер и Милан идваха неочаквани загуби от отбори без големи претенции като Палермо, Удинезе, Наполи и съвсем пресния пример за загубата от Сиена. Торинци ще завършат сезона на трето място, което не им дава право за директно класиране в групите на Шампионската лига. Това може да се приеме като известен успех за отбор, който е напуснат от няколко свой възлови играчи. Но ако отбора от Торино иска да направи нещо запомнящо се в Шампионската лига ще се нуждае от сериозна лятна селекция.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

TAHKO1
19.05.2008 01:27

BLACK&WHITE FIGHTERS GRUPPO STORICO 1987
FORZA JUVE ALE UNA PER LA GRANDE

Thiery_Henry14
18.05.2008 11:39

колкото и да се мъчеха да съсипят отбора , след сезон в серия б ювентус отново е готов за успехи, а лидерите които не напуснаха тима заслужават само адмирации
forza juve