Европа след кръга

10:57
Европа след кръга
Броени дни преди старта на Евро - 2008, в някой държави като Франция и Италия все още не е ясен новият шампион. На Албиона, Манчестър узакони господството си и както вече Ви информираха спечели поредната си титла.

В Италия настоящия шампион и лидер в таблицата за временно класиране Интер трябваше да спечели домакинството си на средняка Сиена. Срещата започна отлично за "нерадзурите", като още в 11-та минута Виейра материализира усилията на съотборниците си и откри за 1:0. Ранният гол не смути гостите и те отговориха на предизвикателството с попадение на Масимо Макароне за 1:1. Отново Интер наложи натиск в оставащите до края на полувремето минути в търсене на ново попадение и в 45-та минута Марио Балотели взриви трибуните отбелязвайки за 2:1. Както първия, така и този гол се оказаха недостатъчни за победата на Интер, защото в 69-та минута Хусин Харя доведе мача до ново равенство, което се запази до самия край на срещата. Кулминацията безспорно бе десет минути преди края, когато домакините получиха правото да изпълнят наказателен удар, но Матераци би в ръцете на вратаря и по този начин пропусна да направи своя отбор шампион кръг преди края.

Рома продължи убедителното си представяне в последните няколко седмици, като този път стигнаха до успех у дома с 2:1 срещу Аталанта. "Вълците" поведоха с два гола до 68-та минута благодарение на Панучи и Де Роси, а гостите отвърнаха с почетно попадение малко преди края, което бе дело на Белини.

В Торино борещият се за оцеляване тим на Катаня успя да спечели точка, която може да се окаже твърде важна след последния мач. До 90-та минута гостите се виждаха победители, но Алекс Дел Пиеро отбеляза своя 19-ти гол и не позволи на тимът от едноименния град да ликува още на "Олимпико".

Само преди седмица Милан се изкачи на 4-та позиция, която му даваше право на участие в Шампионската Лига, но усилията на всички в отбора през последните 2 месеца бяха тотално зачеркнати в гостуването им на Наполи. Срамна игра и три гола във вратата на Калач върнаха "росонерите" на 5-та позиция, след като Фиорентина успя да обърне Парма през втората част до 3:1.

В останалите срещи: Дженоа - Лацио 0:2, Ливорно - Торино 0:1, Палермо - Сампдория 0:2, Реджина - Емполи 2:0 и Удинезе - Каляри 0:2.

В спор за титлата във Франция отборите на Лион и Бордо ще трябва да чакат до последно, тъй като разликата от две точки между тях се запази и след този Уикенд. Настоящият шампион прие приятната изненада на сезона Нанси и успя да го излъже с минималното 1:0 при това след автогол на Луйс. Като цяло през всичките 90 минути липсваха по-сериозни положения и пред двете врати, което може да се отдаде до известна степен и на напрежението в двата лагера. Така в последния кръг на Лион им е необходима точка за да спечелят своята седма поредна титла.

Въпреки победата с 2:0 над Сошо, "жирординците" останаха на втората позиция и ще се надяват Оксер да победи у дома лидерът в таблицата за временно класиране, а самите те да победят борещия се да не изпадне състав на Ланс.

Един от най-титулуваните френски отбори, този на ПСЖ успя да се измъкне от зоната на изпадане след като постигна равенство на "Парк де Пренс" с отбора на Сент Етиен. Гостите поведоха в самия край на първата част от мача, но в 59-та минута столичани изравниха чрез Клеман. Другото съществено белязало вечерта е последния мач, който изигра Паулета на този стадион. След края на сезона най-вероятно португалският национал ще сложи край на футболната си кариера.

След Метц и отборът на Страсбург изпадна в долната дивизия, след като загуби у дома с унизителното 1:4 от отбора на Каен. Още до почивката гостите водеха с 3:1, а през втората част Тудич отбеляза своя втори гол в мача оформяйки крайният резултат.

В останалите срещи: Льо Ман - Марсилия 0:0, Лил - Ланс 2:1, Метц - Лориен 1:2, Монако - Оксер 3:0, Рен - Тулуза 2:1 и Валансиен - Ница 1:2.

В Испания отборът на Барселона
продължи със своето мимолетно представяне, като позволи на Майорка при това насред "Камп Ноу" да го победи с 3:2. "Каталунците" поведоха с два гола и сякаш решиха, че това ще се окаже достатъчно за крайния успех, но в последните 20 минути Майорка успя да материализира положенията си обръщайки резултата изцяло в своя полза. Така Рийкард се сбогува с публиката след една определено черна седмица.

Отборът на Атлетико Мадрид прие състава на Ла Коруня и след като достигна до успех с 1:0 си гарантира участието в Шампионската Лига през новия сезон. Единственото попадение в мача реализира Диего Форлан, който е и негов 16-ти през сезона. Така уругвайският нападател се отблагодари изцяло за парите, които "дюшекчиите" дадоха на Виляреал в желанието си да го привлекат.

В дербито на Севиля отборът на Бетис не успя да се противопостави на своя опонент и закономерно загуби с 0:2 след попадения на Фабиано и Фацио. Успеха на Севиля обаче едва ли ще донесе много радост, тъй като отборът няма да може да участва в Шампионската Лига и ще трябва да се задоволи с участие в Купата на УЕФА.

В битката за оцеляване отборът на Сарагоса прие новият шампион на Испания Реал Мадрид, но гостите не позволиха на домакините да тържествуват постигайки равенство 2:2.
Домакините успяха да поведат първи чрез Оливейра, но благодарение на Нистелрой и Рубиньо, Реал обърна нещата до 2:1 в своя полза. Този развой на събитията не устройваше футболистите на домакините и те направиха всичко по силите си за да стигнат до ново попадение. Пазещият в този мач за "белите" Йержи Дудек на няколко пъти показа завиден рефлекс преди да капитулира пред удара на С. Гарсия в 86-та минута.

Другите претенденти за изпадане Рекреативо и Осасуна постигнаха ценни победи в своите срещи, като по този начин се изкачиха на 16-та и 17-та позиция на точка пред Сарагоса. Така въпросът кой ще се присъедени към Мурсия и Леванте ще намери своя отговор през идващия уикенд.

В останалите срещи: Билбао - Сантандер 0:0, Леванте - Валенсия 1:5, Валядолид - Хетафе 0:0 и Виляреал - Еспаньол 2:0.

В Германия отборът  на Станислав Ангелов и Димитър Рангело успя да победи с 2:0
гостите от Хамбургер и по този начин остана в Първа Бундеслига и през новия сезон. С асистенция за 1-то попадение се отчете нашият нападател, а автор бе Ривич. Хамбургер натиснаха доста силно през втората част, но противно на събитията по терена гостите постигнаха втори гол в 84-та минута, с който затвърдиха победата си.

Не такава съдба имаше друг българин в Германия, Благо Александров, чиито тим загуби от новият шампион с 2:3 и окончателно се прости с надеждите за оцеляване.

Отборът на Волфсбург посрещна бившият шампион на Германия в един от интересните сблъсъци на кръга. С по 2 попадения през двете части обаче, домакините не дадоха никакви шансове на своя опонент и се изравниха по точки с тях във временното класиране.

С по 51 точки са и съставите на Хамбургер и Леверкузен, което прави борбата за зона УЕФА крайно интересна. В последния кръг Леверкузен приема Вердер, а този двубой се очертава и като възлов за кръга.

Именно "бременските музиканти" реализираха най-голямата победа на изминалия кръг, побеждавайки с 6:1 състава на Хановер. И шестте гола бяха отбелязани от различни състезатели. Почетното попадение за гостите дойде в последната минута на срещата. Така
домакините продължават да стоят на втора позиция на 2 точки от следващите ги Шалке.

Отборът от Гелзенкирхен успя да постигне трудна победа с 1:0 над гостуващия Айнтрахт, като попадението падна в 65-та минута, а негов автор бе Кръстаич.

В останалите срещи: Арминия - Борусия Дортмунд 2:2, Херта - Нюрнберг 1:0 и Карлсруе - Бохум 1:3;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация