32 тима в битка за последната Купа на УЕФА

12:15
32 тима в битка за последната Купа на УЕФА
Тази вечер ще се изиграят 11 срещи от началото на елиминационната фаза на втория по престиж клубен турнир в Европа Купата на УЕФА, а останалите 5 мача са насрочени за утре. 32 отбора ще се борят за класиране в следващата фаза на надпреварата, която за последен път ще носи това име, тъй като от следващия сезон ще се нарича Лига Европа и ще има по-различен формат.

16-е двубоя ни предлагат няколко забележителни сблъсъка, като сред тях на първо място можем да изтъкнем двете срещи между Вердер Бремен и Милан. Именно това показва и анкетата на winner.bg, в която Ви питахме, кой ще бъде най-интересният двубой от тази фаза на Купата на УЕФА. Германският тим има спечелен трофей от тази надпревара, когато през 1992-а година тя все още бе Купата на носителите на национални купи. За италианския гранд Милан може да се каже, че е спечелил всички възможни трофеи и то не по веднъж, но във витрината на "росонерите" липсва едно отличие, и то е именно Купата на УЕФА. Мнозина определят Милан като фаворит в двубоя с Вердер и основен кандидат за спечелването на турнира, но "бременските музиканти" са сериозно препятствие за всеки отбор, било то и седемкратния клубен шампион на Европа.

Астън Вила и ЦСКА Москва също обещават да покажат интересен сблъсък по между си. Бирмингамският тим се намира в страхотна форма от началото на сезона и логично заема 3-о място в английската Висша лига, измествайки отборите на Челси и Арсенал. Припомням, че за влизане в груповата фаза на турнира Астън Вила отстрани българския Литекс Ловеч. В английския тим играе националът на България Стилиян Петров. "Изправяме се срещу един силен съперник. Те имат много известен треньор - Зико и той ще се опита да спечели мача срещу нас, защото това ще бъде негов дебют. Ние обаче, не трябва да се притесняваме от нищо. Ако играем така, както можем, ще направим мача труден за ЦСКА, а не за нас", каза преди мача българинът.

В друг двубой, носителят на трофея в надпреварата от миналата година Зенит Санкт Петербург се изправя срещу германския Щутгарт. Руският тим ще бъде без своята звезда от последните години Андрей Аршавин. Както е известно, след дълги преговори, нападателят премина в лондонския Арсенал и наставникът на руснаците ще трябва да гради състава си без него.

Представящият се много добре през този сезон във френската Лига 1 тим на Бордо приема турския гранд Галатасарай. Двубоите между тези два отбора ще се изключително интересни, тъй като за всички е известно, че "Джим бом" се представя много добре на европейска сцена, а и след контузии в състава се завръщат Хари Кюъл и Хасан Шаш. Треньорът на Бордо Лоран Блан пък даде почивка на звездата си Йоан Гуркюф през седмицата, но днес ще разчита на него като титуляр.

Тази вечер ще се изиграят 11 мача от 1/16-финалите в турнира за Купата на УЕФА. Следва и пълната програма:

19:00 Динамо Киев – Валенсия
19:15 ЗенитЩутгарт
19:30 Олимпиакос – Сент Етиен
21:00 Астън ВилаЦСКА Москва
21:35 Вердер БременМилан
21:45 БордоГалатасарай
21:45 НЕК Ниймеген – Хамбургер
21:45 Пари Сент Жермен – Волфсбург
21:45 Сампдория – Металист Харков
22:00 Олборг – Депортиво Ла Коруня
22:45 Спортинг Брага – Стандарт Лиеж

В четвъртък са срещите:
19:00 Лех Познан – Удинезе
20:45 Шахтьор Донецк – Тотнъм
21:05 Копенхаген – Манчестър Сити
21:45 Фиорентина – Аякс
21:45 Олимпик Марсилия – Твенте

Жребия за 1/8-финалната фаза на Купата на УЕФА можете да видите тук.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

DoN_vOLen
19.02.2009 20:09

време е на АЯКС эа нещо по съществено-даи боже (с млади играчи и голям потенциал се прави отбор се прави *stop*

salsinho
19.02.2009 00:37

Все си мисля,че пак ще има победа за някой отбор от Източна Европа просто мнение!Уефа тая година е задушена от фаворити и това може да им изиграе лоша шега! *smile*

nachoss
18.02.2009 13:54

Стискам палци за Астън Вила. Тази година играят страхотно и един такъв трофей отново ще ги върне при големите в Европа след толкова много години. Тази година обаче има и изключително голям брой фаворити за трофея - Милан, Вердер, Аякс, Манчестър Сити, а и дори Тотнъм. Така че освен невероятна Шампионска лига, ще гледаме и страхотни мачове в УЕФА. Успех на всички при залозите. *joking*