Вечното дерби

13:45
Вечното дерби
Наближава 121-то шампионатно и общо 168-мо дерби между ЦСКА и Левски. Двата най-големи български гранда ще излязат в пряк сблъсък на стадион "Българска армия" от 18 часа, а очакванията както винаги са големи.

ЦСКА

Новият шампион на България ще завърши с убийствена преднина пред основните си конкуренти за титлата. Сезонът за "армейците" беше на моменти противоречив, но в крайна сметка ЦСКА показа най-стабилна и постоянна игра и заслужено се поздрави с 31-ва титла. Въпреки радостта от успеха, футболистите отново изразиха недоволството си от забавените и неизплатени премии от президента Александър Томов. Емил Гъргоров дори бойкотира тренировката в Панчарево и влезе в конфликт с Емил Костадинов. Атмосферата в клуба не е съвсем спокойна, но с идването на новия собственик Константин Жеваго, вероятно ситуацията ще се успокои.

Феновете на ЦСКА се готвят за истински празник. Днес ще бъде връчена официално титлата на отбора, а в сектор "Г" се подготвят да направят истинско шоу. Въпреки убедителната преднина пред вечния съперник, привържениците на ЦСКА се надяват на дубъл от победи срещу Левски, нещо, което сториха сините през миналия сезон. В момента футболистите на ЦСКА имат психологическо предимство пред тези на Левски, тъй като изпълниха целта, поставена пред отбора - спечелването на титлата в "А" група. Възпитаниците на Стойчо Младенов излизат със самочувствието на отбор, който все още не е допуснал загуба в шампионата и е победил вече веднъж през сезона вечния си съперник.

Левски

Ситуацията в Левски е особено напрегната. Всичко започна с уволнението на Наско Сираков и Станимир Стоилов. Тодор Батков остана недоволен от играта на отбора през този сезон и това изчерпа кредита му на доверие към изпълнителния директор и старши-треньора. Новината порази футболната общественост в България и беше приета с изненада от Мъри Стоилов. Треньорът, с когото Левски достигна 1/4 финал за Купата на УЕФА, влезе в групите на Шампионската лига и стана 2 пъти шампион на България, се превърна в идол на феновете, които изразиха своята подкрепа към него. Новият наставник на сините е бившият треньор на Спартак Пл, Спартак Вн, Янтра, Черно Море и Калиакра Велислав Вуцов.

Обстановката в клуба се нажежи допълнително, след като фен-клубовете на Левски излязоха с декларация в подкрепа на Наско Сираков и Станимир Стоилов, в която остро се критикува решението на президента. Конфликтът между сектор "Б" и Тодор Батков започна в началото на тази година и сега достигна своята кулминация. Феновете се отнесоха особено негативно и към Вили Вуцов и Божидар Искренов, които бяха посрещнати с обиди. В крайна сметка вечното дерби се превръща в първия и най-голям изпит пред новия тандем в управата на Левски. Не е тайна, че синът на Иван Вуцов е левскар до мозъка на костите си и ще направи всичко възможно да възроди отбора.

Левски изживя истинска криза през този сезон, който за всички е ясно, че е провален. Все пак след първите неуспехи се твърдеше, че започва да се гради напълно нов състав, който отново да застане на върха в България. Неслучайно бяха продадени лидерите на отбора Йовов, Телкийски, Бардон и Топузаков по желание именно на Батков. Оказва се обаче, че в договорите им има клауза, че те могат да се върнат на "Герена", когато Левски пожелае. За тяхното връщане се застъпва и Велислав Вуцов. Това събужда много въпроси около постъпката на Тодор Батков, който твърде бързо се отказа от дадения картбланш на Стоилов и Сираков.

Със сигурност днешният мач ще даде отговори на много въпроси. Сезонът е към своя край, но най-голямото дерби на България без съмнение ще прикове зрителите пред малкия екран. Всички се надяваме продукцията, която ще изнесат ЦСКА и Левски да бъде по-различна от последните години и наистина да си заслужи вниманието.

Очаквани титулярни състави:
ЦСКА: 12.Ив. Петров, 30.Й. Тодоров, 3.Тунчев, 5.Котев, 13.Вуядинович, 5.Янчев, 28.Маркиньос, 18.Петре, 11.Гъргоров, 8.В. Димитров, 99.Ней

ЛЕВСКИ: 1.Г. Петков, 3.Миланов, 5.Рабе, 4.Томашич, 25.Вагнер, 22.Тасевски, 7.Боримиров, 11.Зе Суарес, 24.Н. Димитров, 16.Огнянов, 27.Кръстовчев

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация